Top

Η λοίμωξη COVID-19 μείωσε το προσδόκιμο ζωής – Οι μεταλλάξεις και τα συμπτώματα

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Parallaxi
η-λοίμωξη-covid-19-μείωσε-το-προσδόκιμο-ζωής-821-650327
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Κίνα: Το πρωκτικό τεστ Covid επικρίνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Η Κίνα καταφεύγει όλο και περισσότερο στα πρωκτικά διαγνωστικά τεστ Covid-19 για να ελέγχει πρόσωπα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης, καθώς και τους ταξιδιώτες που φθάνουν από το εξωτερικό, καθώς η μέθοδος είναι περισσότερο αξιόπιστη, αν και επικρίνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η χώρα κατάφερε από την άνοιξη του 2020 να περιορίσει σε σημαντικό βαθμό την επιδημία χάρη σε αυστηρούς περιορισμούς: από τον Μάιο έχουν καταγραφεί μόνο δύο θάνατοι. Όμως μικρές εντοπισμένες εστίες έχουν εκδηλωθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι εστίες αυτές έκαναν τις υγειονομικές αρχές να πραγματοποιήσουν μαζικά και γρήγορα διαγνωστικά τεστ PCR σε δεκάδες χιλιάδες κατοίκους. Τα δείγματα λαμβάνονται γενικά από το επίχρισμα στη μύτη ή τον φάρυγγα.

Σύμφωνα πάντως με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, το 2021 έχει μετατραπεί ήδη σε μια φρικτή χρονιά για τους κατοίκους συνοικιών του Πεκίνου, στις οποίες ανακαλύφθηκαν πρόσφατα νοσούντες: όλοι τους υποβλήθηκαν σε πρωκτικό διαγνωστικό τεστ με ειδική μπατονέτα.

Το μέτρο αυτό επιβάλλεται επίσης σε όσους βρίσκονται σε υποχρεωτική καραντίνα στα ξενοδοχεία, ιδιαίτερα στους ταξιδιώτες που φθάνουν από το εξωτερικό.

Το πρωκτικό διαγνωστικό τεστ «επιτρέπει να αυξηθεί το ποσοστό εντοπισμού των προσώπων που έχουν μολυνθεί» επειδή ο κορονοϊός παραμένει παρών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στον πρωκτό απ’ ό,τι στις αναπνευστικές οδούς, δήλωσε στο CCTV ο γιατρός Λι Τονγκζένγκ του νοσοκομείου Γιου’αν του Πεκίνου.

Στο Ίντερνετ, οι αντιδράσεις κυμαίνονται σήμερα από τον φόβο μέχρι τον χλευασμό.

«Ανακουφισμένος που επέστρεψα στην Κίνα!», γράφει ένας χρήστης του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Weibo.

«Δεν είναι υπερβολικά οδυνηρό, όμως είναι ασφαλώς σούπερ ταπεινωτικό», εκτιμά ένας άλλος.

Μερικοί που έχουν ήδη υποστεί το πρωκτικό τεστ, συνέρχονται χρησιμοποιώντας το χιούμορ.

«Έκανα δύο πρωκτικά διαγνωστικά τεστ. Μέσα στη φούρια, μου πήραν επίσης δείγμα από τον φάρυγγα. Κάθε φορά, φοβόμουν πως η νοσηλεύτρια θα ξεχάσει να αλλάξει την ειδική μπατονέτα από το ένα στο άλλο», αστειεύεται ένας χρήστης του Weibo.

Το CCTV διευκρίνισε την Κυριακή πως δεν υπάρχει τάση γενίκευσης των πρωκτικών τεστ, επειδή «δεν είναι αρκετά πρακτικά».

Με την επιδημία της Covid-19 να εξακολουθεί να μαίνεται σε πολυάριθμες περιφέρειες του κόσμου, η Κίνα, η οποία από τον Μάρτιο 2020 έχει ήδη περιορίσει σημαντικά τις διεθνείς αφίξεις, ενίσχυσε τους τελευταίους μήνες τους περιορισμούς.

Όσοι θέλουν να μεταβούν στη χώρα οφείλουν να παρουσιάζουν πριν από την επιβίβαση δύο αρνητικά τεστ για την Covid (PCR και αντισωμάτων) και, μόλις αφιχθούν, να παραμείνουν σε καραντίνα τουλάχιστον 14 ημερών –ή και περισσότερο– σε ξενοδοχείο με δικά τους έξοδα.

Βρετανία-κορονοϊός: Όσοι έχουν μολυνθεί με την παραλλαγή που εμφανίστηκε πρώτα στην Αγγλία βήχουν περισσότερο, αλλά η όσφρησή τους έχει επηρεαστεί λιγότερο

Όσοι έχουν βρεθεί θετικοί στην νέα παραλλαγή του κορονοϊού, που εντοπίστηκε πρώτα στη Βρετανία, είναι πιθανότερο να εμφανίζουν συμπτώματα όπως βήχας, πονόλαιμος και κόπωση, αλλά λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν αγευσία και ανοσμία, όπως προκύπτει από μια βρετανική μελέτη.

Η παραλλαγή, η οποία εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στη νοτιοανατολική Αγγλία, θεωρείται ότι είναι περισσότερο μεταδοτική και ενδεχομένως να συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας παρότι τα στοιχεία που υποδηλώνουν αυξημένα ποσοστά θανάτων δεν είναι ακόμη ισχυρά και είναι αβέβαια.

Η Βρετανική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι έχουν παρατηρηθεί και άλλες διαφορές μεταξύ εκείνων που έχουν μολυνθεί από την παραλλαγή του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων με COVID-19.

“Η απώλεια της γεύσης και η απώλεια της όσφρησης ήταν σημαντικά λιγότερο κοινές στα θετικά τεστ που ήταν συμβατά με την νέα παραλλαγή παρά στα τριπλά θετικά”, ανέφερε η Υπηρεσία σε μια ανάλυση των χαρακτηριστικών ανθρώπων στην Αγγλία με COVID-19, η οποία αφορά την περίοδο από 15 Νοεμβρίου 2020 ως 16 Ιανουαρίου 2021.

‘Ενα “τριπλά θετικό” αποτέλεσμα σε PCR τεστ (δηλαδή με την μοριακή μέθοδο ανάλυσης PCR) υποδηλώνει ότι κάποιος έχει μολυνθεί με τον κορονοϊό, αλλά όχι με τη βρετανική παραλλαγή.

“Άλλα συμπτώματα ήταν περισσότερο κοινά στους μολυσμένους με τη νέα παραλλαγή με τις μεγαλύτερες διαφορές να είναι ο βήχας, ο πονόλαιμος, η κόπωση, η μυαλγία και ο πυρετός”, επισημαίνει η Υπηρεσία.

“Δεν υπάρχουν αποδείξεις για διαφορές αναφορικά με τα συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος, της δύσπνοιας και των πονοκεφάλων”, προστίθεται.

Ίσως το ινδικό εμβόλιο COVAXIN είναι αποτελεσματικό κατά της βρετανικής μετάλλαξης

Kίνα – Covid-19: Συγγενείς θυμάτων του κορονοϊού στην Ουχάν καταγγέλλουν δωροδοκίες και εκφοβισμό από τις αρχές ενόψει της έναρξης των ερευνών της ομάδας του ΠΟΥ για την προέλευση του κορονοϊού

Δωροδοκίες ή εκφοβισμός: οι κινεζικές αρχές ασκούν πιέσεις στις οικογένειες των θυμάτων της covid-19 προκειμένου να τις αποτρέψουν να μιλήσουν στους ερευνητές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ο οποίος επισκέπτεται την Ουχάν, αναφέρουν οι ίδιοι.

Περισσότερο από ένα χρόνο μετά την εμφάνιση του νέου κορονοϊού στην πόλη αυτή της κεντρικής Κίνας, ομάδα του ΠΟΥ έφτασε στις 14 Ιανουαρίου στην Ουχάν για να ερευνήσει την προέλευση της πανδημίας.

Αφού έμειναν δύο εβδομάδες σε καραντίνα, οι ειδικοί του ΠΟΥ ετοιμάζονται να ξεκινήσουν αύριο Πέμπτη τις έρευνές τους επί του πεδίου, την ώρα που το Πεκίνο προσπαθεί να πείσει την παγκόσμια κοινότητα ότι η πανδημία δεν ξεκίνησε από την Κίνα, αλλά μπορεί να εισήχθη στη χώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο συγγενείς θυμάτων της covid-19 κατηγορούν το κομμουνιστικό καθεστώς ότι προσπαθεί να τους αποτρέψει από το να πλησιάσουν τους διεθνείς εμπειρογνώμονες.

Οι οικογένειες αυτές είχαν συγκεντρωθεί πέρυσι ζητώντας την επιβολή κυρώσεων στους τοπικούς αξιωματούχους που υποτίμησαν τη σοβαρότητα της επιδημίας, φτάνοντας στο σημείο να τιμωρήσουν τους πρώτους ανθρώπους που αποκάλυψαν τι συμβαίνει.

Πολλοί από τους συγγενείς προσπάθησαν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, όμως καταγγέλλουν ότι αυτές απορρίφθηκαν από τα δικαστήρια.

Μετά την άφιξη των διεθνών εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ στην Κίνα, η πίεση από τις αρχές έχει αυξηθεί, αναφέρουν οι συγγενείς των θυμάτων.

Περίπου 100 γονείς θυμάτων αντάλλασσαν μηνύματα στην εφαρμογή WeChat, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Κίνα, όμως πριν δέκα ημέρες ο ιστότοπος απέκλεισε την ομάδα τους, αναφέρει ο Ζανγκ Χάι, ένας από τους επικεφαλής του κινήματος.

“Αυτό δείχνει ότι οι αρχές ανησυχούν. Φοβούνται ότι αυτές οι οικογένειες θα επικοινωνήσουν με τους ειδικούς του ΠΟΥ”, δηλώνει ο 51χρονος άνδρας, ο πατέρας του οποίου πέθανε στην αρχή της πανδημίας χωρίς ο θάνατός του να συνδέεται επισήμως με την covid-19, καθώς τότε δεν γίνονταν πολλά τεστ.

“Όταν ο ΠΟΥ έφτασε στην Ουχάν, η ομάδα διαλύθηκε με τη βία. Το αποτέλεσμα ήταν ότι χάσαμε την επαφή με πολλά μέλη”, εξηγεί.

Όπως και άλλοι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης στην Κίνα, το WeChat που διαχειρίζεται ο τεράσιος διαδικτυακός όμιλος Tencent, μπλοκάρει τακτικά περιεχόμενο ευαίσθητο για το καθεστώς.

“Το ίδιο τροπάρι”

Η επιδημία προκάλεσε επισήμως τον θάνατο 3.900 ανθρώπων στην Ουχάν, όπου καταγράφηκε η μεγάλη πλειονότητα των θανάτων στην Κίνα από covid-19 (συνολικά 4.636 νεκροί).

H χώρα έχει καταφέρει να εξαλείψει σε μεγάλο βαθμό την επιδημία στο έδαφός της ήδη από την άνοιξη, αν και τις τελευταίες εβδομάδες εμφανίστηκαν κάποιες εστίες σε μερικές επαρχίες.

Με λιγότερους από 90.000 ασθενείς με covid-19, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Κίνα απέχει πολύ από τους απολογισμούς άλλων χωρών.

Ωστόσο πολλοί συγγενείς θυμάτων αμφισβητούν τους αριθμούς αυτούς, καταγγέλλοντας ότι πολλοί εξ αυτών υπέκυψαν στις πιέσεις των αρχών για να μην καταγραφούν οι συγγενείς τους ως ασθενείς με covid-19.

Μια συνταξιούχος, η οποία ισχυρίζεται ότι η κόρη της πέθανε από κορονοϊό τον Ιανουάριο του 2019, διηγείται ότι την κάλεσαν την προηγούμενη εβδομάδα οι αρχές για να της πουν “να μην μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης, ούτε να επιτρέψει να την εκμεταλλευθούν”. “Μετά από αυτό ήρθαν στο σπίτι μου χθες και μου είπαν το ίδιο τροπάρι και μου έδωσαν 5.000 γιούαν (640 ευρώ) για την απώλειά μου”, πρόσθεσε.

“Γενναιότητα”

Ο Ζανγκ Χάι ζητεί από τους ειδικούς του ΠΟΥ να έχουν “τη γενναιότητα” να συναντηθούν με τις οικογένειες. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μαρτυρίες των οικογενειών για την έκρηξη του ιού στην Ουχάν ενδέχεται να βοηθήσει τους διεθνείς ερευνητές, την ώρα που το Πεκίνο προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών του.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Κινέζοι ερευνητές στις αρχές του 2020, ο νέος κορονοϊός μεταδόθηκε από μια νυχτερίδα ή κάποιο άλλο ζώο, προτού φτάσει στον άνθρωπο. Η επιδημία φαίνεται ότι ξεκίνησε από μια αγορά στην Ουχάν, όπου πωλούνταν ζωντανά άγρια ζώα, κυρίως πανγκολίνοι.

Βουλγαρία-κορονοϊός: Οι φιλοξενούμενοι στους οίκους ευγηρίας είναι οι πρώτοι που εμβολιάζονται, μετά τους υγειονομικούς, στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος που εξελίσσεται ωστόσο με πολύ αργούς ρυθμούς

Η Βουλγαρία ξεκίνησε σήμερα τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού στους φιλοξενούμενους σε οίκους ευγηρίας στην πρωτεύουσα Σόφια καθώς η βαλκανική αυτή χώρα επιδιώκει να επιταχύνει τη διαδικασία για να φθάσει στο ίδιο επίπεδο με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Η χώρα αυτή των επτά εκατομμυρίων κατοίκων έχει εμβολιάσει μέχρι σήμερα περίπου 29.000 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, γεγονός που την κατατάσσει στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης σε ό,τι αφορά τους εμβολιασθέντες πολίτες κατά κεφαλήν μεταξύ των 27 χωρών του μπλοκ.

“Αυτή η ευκαιρία μας δόθηκε και πρέπει να την αρπάξουμε. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να καταπολεμήσουμε αυτό τον ιό”, λέει η Ουλιάνα Ντουμόβα, μια από τους 15 ενοίκους του οίκου ευγηρίας Νατντέζια που θα εμβολιαστούν.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση έχει δεχτεί κριτική επειδή έχει παραγγείλει πολύ μικρές ποσότητες των εμβολίων της Pfizer-BioNTech και της Moderna– τα πρώτα δύο που έχουν εγκριθεί προς χρήση από την ΕΕ.

Ένα επικαιροποιημένο πρόγραμμα παράδοσης έδειξε ότι η χώρα θα μπορέσει να εμβολιάσει περίπου 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna ως το τέλος του χρόνου.

Η Σόφια έχει βασιστεί πολύ στο εμβόλιο της AstraZeneca, από το οποίο έχει παραγγείλει 4,5 εκατομμύρια δόσεις, αλλά οι πληροφορίες ότι η εταιρεία δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους ενδεχομένως να καθυστερήσουν το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού.

“Το πρώτο τρίμηνο είναι αρκετά περιορισμένο, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε υπάρχουν καθυστερήσεις στις προμήθειες, ένα σωρό εμπόδια που είναι πάνω από τον έλεγχό μας”, δήλωσε στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό BTV ο Βεντσισλάβ Μουταφίσκι, ο επικεφαλής της εθνικής δύναμης κρούσης κατά της COVID-19.

“Αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχουμε τακτικές παραδόσεις κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο”, συμπλήρωσε.

Η Βουλγαρία έχει παραγγείλει περισσότερες από 12 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων από έξι παραγωγούς με βάση το σχέδιο της ΕΕ και ο υπουργός Υγείας Κοσταντίν Αγκέλοφ έχει επανειλημμένως τονίσει ότι όλοι οι πολίτες θα μπορέσουν να εμβολιαστούν.

Ο υπουργός έχει ανακοινώσει ότι η Βουλγαρία αναμένει να παραλάβει περίπου 260.000 δόσεις από την AstraZeneca μόνο τον Φεβρουάριο.

Πολλοί όμως πολίτες δεν είναι τόσο θετικοί. Ο δημοφιλής στη χώρα του τραγουδιστής της ραπ, ο ” Itso the Gamble”, είναι μεταξύ εκείνων που έχουν εκφράσει ανησυχίες για τους αργούς ρυθμούς.

“Ανησυχώ πολύ…ότι όταν θα έρθει η σειρά μου για το εμβόλιο…δεν θα υπάρχω εγώ”, είπε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα σε ένα δημοφιλές τοκ σόου.

Γερμανία-κορονοϊός: Το λοκντάουν έχει αρχίσει να αποδίδει, λέει ο νέος αρχηγός του κόμματος της Μέρκελ, ο Άρμιν Λάσετ

Το λοκντάουν που έχει επιβληθεί στη Γερμανία για την ανάσχεση των κρουσμάτων του κορονοϊού έχει αρχίσει να αποδίδει, δήλωσε σήμερα ο νέος αρχηγός του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Άρμιν Λάσετ, επισημαίνοντας ότι το ποσοστό μόλυνσης επταημέρου μειώθηκε στο 97,2 ανά 100.000 κατοίκους στο κρατίδιό του, την Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία.

“Η παρούσα εξέλιξη είναι ενθαρρυντική”, δήλωσε στην τοπική βουλή ο Λάσετ, ο οποίος είναι και πρωθυπουργός του κρατιδίου, προσθέτοντας ότι το γραφείο της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και οι ηγέτες των κρατιδίων εργάζονται για μια “αλληλουχία βημάτων για πιθανά ανοίγματα” μετά την λήξη του παρόντος λοκντάουν, στις 14 Φεβρουαρίου.

Επισήμανε όμως ότι δεν θα πρέπει να ληφθούν βιαστικές αποφάσεις.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορονοϊού στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 13.202 και έφθασε τα 2.161.279, όπως προκύπτει από σημερινά στοιχεία, μειωμένος σε σχέση με μια αύξηση 15.974 της περασμένης εβδομάδας, παρότι ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 982 φθάνοντας τους 53.972.

Το CDU επέλεξε την περασμένη εβδομάδα τον Λάσετ για νέο αρχηγό του κόμματος της Μέρκελ. Η Μέρκελ έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφια για την καγκελαρία στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Η ίδια είχε πει τον περασμένο χρόνο ότι ο 59χρονος Λάσετ έχει “τα εφόδια” για να είναι υποψήφιος καγκελάριος, η πιο ανοιχτή μορφή στήριξης που έχει προσφέρει σε κάποιο πρόσωπο.

Πολωνία-Covid-19: Η χώρα θα πρέπει να επιμείνει στους περιορισμούς που έχει επιβάλει εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, λέει ο υπουργός Υγείας

Ο πολωνός υπουργός Υγείας Άνταμ Νιτζίλσκι θα συστήσει να διατηρηθούν οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί για να σταματήσει η εξάπλωση του κορονοϊού, δήλωσε σήμερα ο ίδιος παρά την πρόσφατη μείωση των νέων μολύνσεων.

Τα περισσότερα καταστήματα στα εμπορικά κέντρα, τα ξενοδοχεία, τα χιονοδρομικά κέντρα και τα σχολεία έχουν κλείσει στην Πολωνία από το τέλος Δεκεμβρίου. Με δια ζώσης διδασκαλία λειτουργούν μόνο οι τρεις πρώτες τάξεις του Δημοτικού.

Καθώς οι αριθμοί των νέων μολύνσεων και των θανάτων έχουν μειωθεί, κυβερνητικοί αξιωματούχοι πρότειναν να χαλαρώσουν μερικοί περιορισμοί στο τέλος του μήνα. Κυβερνητική ανακοίνωση αναμένεται αυτή την εβδομάδα.

«Η διατήρηση των περιορισμών είναι για μένα αυτό που ενδείκνυται περισσότερο. Φοβάμαι να ανοίξουν τα ξενοδοχεία και ο κόσμος να ταξιδεύει για να κάνει καθυστερημένες χειμερινές διακοπές. Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος στο περαιτέρω άνοιγμα των σχολείων», δήλωσε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στον ιδιωτικό ραδιοσταθμό Zet.

Η Πολωνία έχει καταγράψει από τον Μάρτιο 1,48 εκατομμύριο κρούσματα κορονοϊού και 35.665 θανάτους που σχετίζονται μ’ αυτόν. Χθες, Τρίτη, η χώρα αυτή των 38 εκατομμυρίων κατοίκων κατέγραψε 4.604 νέα κρουσματα.

Αποχώρησε η Astrazeneca από τις συνομιλίες με την Κομισιόν για το εμβόλιο

Ρωσία-κορονοϊός: Χαλαρώνουν κάποια μέτρα στη Μόσχα, ανοιχτά θα παραμένουν τη νύχτα τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα νυχτερινά κέντρα

Η Μόσχα συνέχισε σήμερα την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που έχει εφαρμόσει εδώ και μήνες για να αναχαιτίσει την διασπορά του νέου κορονοϊού, στηριζόμενη σε μια μείωση του αριθμού των κρουσμάτων που επετεύχθη παρά την απουσία ενός γενικού λοκντάουν.

“Η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση και υπό τις συνθήκες αυτές το χρέος μας είναι να δημιουργήσουμε συνθήκες για την ταχύτερη δυνατή ανάκαμψη της οικονομίας”, γράφει σήμερα ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας Σεργκέι Σομπιάνιν στο προσωπικό του ιστολόγιο.

“Τα θερμά μου συγχαρητήρια σε σας, φίλοι μου, για την κοινή μας νίκη και για ένα ακόμη βήμα για την επάνοδο στην φυσιολογική ζωή στην όμορφη πόλη της Μόσχας”, προσθέτει.

Τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα νυχτερινά κέντρα θα μπορούν ξανά να παραμένουν ανοιχτά και μετά τις 23:00 και δεν είναι πλέον υποχρεωτική η τηλεργασία για το 30% του προσωπικού.

Οι αλλαγές αυτές ισχύουν από σήμερα, διευκρινίζει ο δήμαρχος της Μόσχας, προσθέτοντας ότι τα μέτρα που προβλέπουν την εξ αποστάσεως διδασκαλία για τα κρατικά πανεπιστήμια θα επανεξεταστούν στις 6 Φεβρουαρίου και ότι η υποχρέωση των πολιτών να φορούν μάσκες σε καταστήματα και δημόσια μέσα μεταφοράς εξακολουθεί να ισχύει.

“Σας παρακαλώ να θυμάστε ότι η πιθανότητα να προσβληθείτε από τον νέο κορονοϊό, αν και μειωμένη, εξακολουθεί να υπάρχει. Ο αγώνας δεν έχει τελειώσει ακόμα. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί”, σημειώνει τέλος.

Με την απόφαση αυτή του Σομπιάνιν δεν αίρεται ωστόσο η απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων σε εξωτερικούς χώρους, την ώρα που οι υποστηρικτές του αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι, που βρίσκεται στη φυλακή, έχουν ζητήσει την πραγματοποίηση διαδήλωσης την Κυριακή για δεύτερο συνεχόμενο σαββατοκύριακο.

Στις διαδηλώσεις, οι οποίες είχαν κριθεί παράνομες και πραγματοποιήθηκαν στις 23 Ιανουαρίου με αίτημα την απελευθέρωση του επικριτή του Κρεμλίνου, συνελήφθησαν σχεδόν 4.000 άνθρωποι σε όλη τη Ρωσία, εκ των οποίων 1.500 στη Μόσχα. Ο Σομπιάνιν είχε χαρακτηρίσει τη διαδήλωση που είχε διοργανωθεί στην ρωσική πρωτεύουσα απαράδεκτη λόγω της πανδημίας.

Ο δήμαρχος της Μόσχας είπε επίσης σήμερα ότι η επιδημιολογική κατάσταση συνεχίζει να βελτιώνεται στην ρωσική αυτή πόλη των 12 εκατομμυρίων κατοίκων.

Στη Μόσχα 2.317 νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν χθες Τρίτη έναντι 5.572 ανθρώπων που ανέρρωσαν.

Παρά το δεύτερο κύμα της πανδημίας της COVID-19 που έχει ενσκήψει από το φθινόπωρο, οι ρωσικές αρχές δεν επέβαλαν ένα γενικό λοκντάουν για να προστατεύσουν την οικονομία που είχε ήδη αποδυναμωθεί.

Το Κρεμλίνο στηρίζει τις ελπίδες του στην μαζική εκστρατεία εμβολιασμού κατά της COVID-19 που πραγματοποιεί για να καταπολεμήσει την επιδημία στη χώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν καθημερινά στη δημοσιότητα οι ρωσικές αρχές, η Ρωσία έχει καταγράψει από τότε που ξέσπασε η πανδημία συνολικά 3.774.672 κρούσματα κορονοϊού μέχρι σήμερα και 71.076 θανάτους από την COVID-19.

Τον Δεκέμβριο, η ρωσική στατιστική υπηρεσία και η κυβέρνηση αναγνώρισαν ωστόσο ότι ο αριθμός των θανάτων είναι τρεις φορές πιο υψηλός, στηριζόμενοι σε έναν πιο ευρύ ορισμό των θυμάτων.

Η λοίμωξη COVID-19 μείωσε το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ τουλάχιστον κατά ένα έτος, σύμφωνα με έρευνα

Η πανδημία COVID-19 μείωσε σημαντικά το προσδόκιμο ζωής στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ειδικά μεταξύ των ατόμων που ανήκουν στη μαύρη και στην ισπανική φυλή, σύμφωνα με νέα μελέτη στο έγκριτο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences. Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Πρύτανης ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, συνοψίζοντας τα δεδομένα επισημαίνουν ότι αφορμή για τη συγκεκριμένη μελέτη αποτέλεσε το γεγονός ότι το 2020 καταγράφηκαν περισσότεροι από 336.000 θάνατοι λόγω COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση για τους Αμερικανούς θα είναι 77,48 χρόνια, δηλαδή μειωμένο κατά 1,13 χρόνια συγκριτικά με πριν την πανδημία. Αποτελεί μάλιστα τη μεγαλύτερη μείωση που έχει καταγραφεί στο προσδόκιμο ζωής, τουλάχιστον τα τελευταία 40 χρόνια, και είναι το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής από το 2003. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που αναδεικνύει η συγκεκριμένη μελέτη είναι οι φυλετικές διαφορές ως προς το εκτιμώμενο προσδόκιμο ζωής, το οποίο αντικατοπτρίζει το μεγάλο πλήγμα της πανδημίας σε φυλετικές και εθνικές μειονότητες. Η μελέτη προβλέπει μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά 0,68 έτη για τους λευκούς Αμερικανούς στα 77,84 χρόνια. Ωστόσο, προβλέπεται μείωση 2,1 ετών για τα άτομα που ανήκουν στη μαύρη φυλή στα 72,78 χρόνια, καθώς και μείωση κατά 3,05 έτη για τα άτομα που ανήκουν στην ισπανική φυλή στα 78,77 χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι παρατηρείται δυσανάλογος αριθμός θανάτων σε νεαρότερες ηλικίες σε αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες συγκριτικά με τα άτομα που ανήκουν στη λευκή φυλή.

Η δυσανάλογη επίδραση της πανδημίας COVID-19 στο προσδόκιμο ζωής των ατόμων που ανήκουν στη μαύρη και στη λατινική φυλή πιθανότατα έχει να κάνει με τη μεγαλύτερη έκθεσή τους στο χώρο εργασίας τους ή με τις εκτεταμένες οικογενειακές επαφές και το βαθμό τήρησης των μέτρων σωματικής απομάκρυνσης, σε συνδυασμό με τη φτωχότερη υγειονομική περίθαλψη. Συνολικά, αυτά οδηγούν σε περισσότερες λοιμώξεις COVID-19 με χειρότερα αποτελέσματα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ των Αμερικανών που ανήκουν στη λευκή φυλή και των Αμερικανών που ανήκουν στη μαύρη φυλή θα διευρυνθεί από 3,6 χρόνια σε περισσότερα από 5 χρόνια. Συμπερασματικά, τα ευρήματα της μελέτης σημειώνουν αφενός το σημαντικό αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 στο προσδόκιμο ζωής των Αμερικανών και αφετέρου αναδεικνύουν την ιδιαίτερη επιβάρυνση συγκεκριμένων φυλετικών ομάδων, το οποίο σημειώνει την ανάγκη εφαρμογής ειδικών προγραμμάτων από την Πολιτεία για τη μείωση της έκθεσης στον ιό SARS-CoV-2.

Ποια συμπτώματα εμφανίζουν όσοι μολυνθούν από την βρετανική μετάλλαξη

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα