Νέα αυστηρότερα μέτρα στην Βόρεια Ελλάδα από αύριο -”Βράζει” η Θεσσαλονίκη

Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού στην χώρα μας.

Parallaxi
νέα-αυστηρότερα-μέτρα-στην-βόρεια-ελλ-678869
Parallaxi
εικόνα: Sakis Tb

Την ώρα που η Θεσσαλονίκη και αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας «βράζουν» από τον κορονοϊό η κυβέρνηση προχωράει στη λήψη νέων αυστηρότερων μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού. «Η χαλαρή συμπεριφορά όλων μας θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε καθυστέρηση της οριζόντιας άρσης του lockdown. Η κυβέρνηση προκειμένου να περιορίσει τη διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα λαμβάνει πρόσθετα μέτρα», ανέφερε αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά τη διάρκεια του briefing. 

Ακολούθως ανακοίνωσε τα νέα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση και σύμφωνα με τα οποία:

  • Από αύριο στις έξι το πρωί κλείνει το μεθωριακό φυλάκιο στην Κρυσταλλοπηγή
  • Ανοιχτές παραμένουν οι πύλες εισόδου σε Κακαβιά, Προμαχώνα, Εύζωνες, ενώ από τη Νυμφαία θα διέρχονται μόνο φορτηγά
  • Οσοι εισέρχονται στη χώρα εκτός από την υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού τεστ PCR 72 ωρών θα υποβάλλονται και σε rapid test. Όσοι ανιχνεύονται ως αρνητικοί θα μπορούν να εισέρχονται στη χώρα και να πηγαίνουν στον προορισμό τους με βάση το PLF.
  • Ενισχύονται οι δυνάμεις των ελεγκτικών σωμάτων στη Βόρεια Ελλάδα και σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τη δημοτική αστυνομία
  • Αυστηροποιούνται οι έλεγχοι τόσο στις μετακινήσεις όσο και στους χώρους εργασίας

Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η έκτακτη τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια με θέμα την ραγδαία αύξηση στα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, αλλά και συνολικά στη Βόρεια Ελλάδα. Οι υγειονομικοί φορείς της Θεσσαλονίκης έχουν αιτηθεί σκληρότερων μέτρων και ήδη στο τραπέζι βρίσκονται προτάσεις για ακόμη πιο σκληρό lockdown και νέα μέτρα. Υπενθυμίζεται ότι χθες Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 905 κρούσματα κορονοϊού.

Ηδη από χθες έφτασαν στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας 10 εθελόντριες νοσηλεύτριες ΜΕΘ από την Κρήτη, ενώ σήμερα αναμένεται προσωπικό από την Κομοτηνή και το Αργος. Η χθεσινή εφημερία του ΑΧΕΠΑ έκλεισε στις 8:00 το πρωί της Πέμπτης με όλες τις κλίνες κατειλημμένες, όπως είπε ο διευθυντής των ΜΕΘ Συμεών Μεταλλίδης.

Καστοριά-Κορονοϊός: Θετικοί δύο εργαζόμενοι σε φάρμα με μινκ

Κορονοϊός: Κατέληξαν 43 ασθενείς τις τελευταίες ώρες

Κατέληξαν άλλα 43 άτομα που ασθένησαν με κορωνοϊό στη χώρα μας. Στην πλειονότητά τους, οι νέοι νεκροί ήταν ηλικιωμένοι και νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας. Την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει 60 νέους θανάτους μέσα σε 24 ώρες στην Ελλάδα, με το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται στους 1.288.

Βόρεια Ελλάδα-Κορoνοϊός: Τραίνο θα μεταφέρει ασθενείς στην Αθήνα

Υπό εξέταση είναι η διακομιδή ασθενών με τα τραίνα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που θα επιτρέψουν να γίνει διακομιδή περισσοτέρων ασθενών αντί των τριών που μπορεί να διακομιστούν με το αεροσκάφος C130. Καθώς η έξαρση του ιού στη Βόρεια Ελλάδα είναι μεγάλη, αμαξοστοιχία με συγκεκριμένων προδιαγραφών βαγόνια έφθασε στη Θεσσαλονίκη από την Αθήνα, τα οποία εξετάστηκαν από στελέχη του ΕΚΑΒ για το αν μπορούν να διαμορφωθούν σε χώρους φιλοξενίας ασθενών και να υποστηρίξουν την ασφαλή διακομιδή τους, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ. Οι υγειονομικοί της Θεσσαλονίκης, ιδίως στις ΜΕΘ, έχουν ενημερωθεί ότι θα γίνουν διακομιδές ασθενών προς νοσοκομεία της Αττικής και καλούνται να αξιολογήσουν ποιοι ασθενείς πληρούν τα κριτήρια ώστε να δρομολογηθούν οι διακομιδές, πχ το βασικό κριτήριο της σταθερής αιμοδυναμικής κατάστασης.

Η μετατροπή του Βελλιδείου σε υγειονομική δομή έχει απορριφθεί, ενώ στο πλέγμα των σχεδίων παραμένει η αξιοποίηση του 424 στρατιωτικού νοσοκομείου. Το πυρηνικό καταφύγιο έχει το πλεονέκτημα της χωρητικότητας αλλά όχι και του συστήματος εξαερισμού που απαιτείται για συνθήκες νοσηλείας ασθενών με Covid-19. Αυτό που εξετάζουν οι αρμόδιοι είναι αν μπορεί να παραχωρηθεί για τη νοσηλεία ασθενών non Covid-19 δηλαδή με άλλα προβλήματα υγείας και να δημιουργηθεί χώρος στις κλινικές του για ασθενείς με λοίμωξη Covid-19.

Ενδεικτικό της ανησυχίας είναι που, πριν από την παρουσίαση του εθνικού σχεδίου για τον εμβολιασμό, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μετέφερε μήνυμα του καθηγητή λοιμωξιολογίας, κ. Σωτήρη Τσιόδρα με το οποίο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για όλη τη Βόρεια Ελλάδα και ιδίως για 8 νομούς. “Ο καθηγητής, κ. Τσιόδρας μου έστειλε τους δείκτες θετικότητας ανά περιοχή ανά 100.000 κατοίκους. Όλη η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται ουσιαστικά στο κόκκινο. Ο κ. Τσιόδρας μου ζήτησε να τονίσω ιδιαιτέρως την κατάςταςη στα Γρεβενά, την Πέλλα, τη Δράμα, την Πιερία, τη Λάρισα, τη Φλώρινα, τη Χαλκιδική και τον Έβρο” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Δεύτερος νεκρός από κορονοϊό από τις φυλακές Διαβατών – Δραματική η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα

Εξαδάκτυλος : Σύντομα δεν θα έχουμε ΜΕΘ – Στα όριά του το σύστημα υγείας

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος προειδοποίησε πως «το σύστημα βρίσκεται στα όριά του, τα οποία επεκτείνονται διαρκώς με αντιστοιχία πολεμικής». Ο ίδιος αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία αλλά και για την «μάχη» που δίνει καθημερινά το προσωπικό. Για τη Θεσσαλονίκη, όπου ακόμα δεν έχουν αποδώσει τα αυστηρά μέτρα, ο κ. Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, υπογράμμισε ότι χρειάζεται μια εβδομάδα ακόμη, για να υπάρξει μια αχτίδα αισιοδοξίας.

Επιπλέον, σημείωσε ότι όλοι μας πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε, τηρώντας τα μέτρα, ώστε να μην αρρωστήσουμε. Δεν θα έχουμε άλλα κρεβάτια ΜΕΘ. Όπως είπε, είναι σημαντικό να σταματήσει η ροή ασθενών. Εκτίμησε, δε, ότι σύντομα, δεν θα έχουμε άλλα κρεβάτια στις ΜΕΘ. Για το προσωπικό, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, είπε ότι είναι λογικό να νοσούν, παρότι διατηρούν αυστηρά μέτρα και ισχύουν διαφορετικά πρωτόκολλα για εκείνους. Παράλληλα, απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους γιατρούς από τον ιδιωτικό τομέα, να βοηθήσουν στην κατάσταση. Σημείωσε ότι ήδη έχει ανταποκριθεί κόσμος, χρειάζονται όμως και περισσότεροι. Προσέθεσε επίσης ότι οι οικογενειακοί γιατροί έχουν βοηθήσει από τον Μάρτιο κιόλας την κατάσταση, αφού πολλοί ασθενείς χρειάστηκαν να νοσηλευτούν στο σπίτι τους, με την πολύτιμη βοήθεια της τηλεϊατρικής.

Σαρηγιάννης: Χωρίς μέτρα θα φτάναμε 23.000 κρούσματα ημερησίως

Την εφιαλτική πρόβλεψη για 23.000 κρούσματα COVID-19 τη μέρα, στο τέλος Δεκεμβρίου, αν δεν είχαμε πάρει μέτρα το Φθινόπωρο, έκανε για πρώτη φορά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό STATUS 107,7 της Θεσσαλονίκης είπε: «Σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα έως τώρα ήταν γνωστό πως τον Δεκέμβριο θα φτάναμε τα 8.000 κρούσματα ημερησίως. Μετά όμως η αύξηση είναι εκθετική, και θα φτάναμε τα 23.000 κρούσματα μέχρι το τέλος του έτους αν δεν έπαιρνε η κυβέρνηση τα μέτρα».

Μάλιστα, ο κ. Σαρηγιάννης επεσήμανε ότι δεν είχε κάνει μέχρι στιγμής γνωστά τα παραπάνω νούμερα, προκειμένου να μην προκαλέσει πανικό. Παράλληλα, τόνισε ότι είναι μειωμένη κατά 10-15 % η μετάδοση του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας του lockdown. Ωστόσο το lockdown είναι 10-15% λιγότερο αποτελεσματικό εξαιτίας της χαλαρότητας που επικρατεί στην τήρηση των μέτρων πρόληψης της μετάδοσης του ιού. «Ή εμείς θα εφαρμόσουμε πιο αυστηρά τα μέτρα ή να τεθούν πιο αυστηρά μέτρα. Πρέπει να δείξουμε σύνεση στην εφαρμογή των μέτρων», δήλωσε ο Δημοσθένης Σαρηγιαννης.

Πως και πότε θα γίνει άρση του lockdown: Όλες οι ημερομηνίες – Χριστούγεννα… εντός νομού

Κορονοϊός: Μικρές τραγικές ιστορίες που μας λένε μεγάλες «αλήθειες»

Τα μεγάλα λόγια κρύβουν πίσω τους συνήθως μικρούς ανθρώπους και οι μικρές ιστορίες σπουδαία μηνύματα. Στις μέρες του κορονοϊού έχουμε κι απ’ τα δύο…

Στον πόλεμο, λένε, το πρώτο θύμα είναι πάντα η αλήθεια. Κι έχουν δίκιο! Αν δεν είναι πόλεμος και μάλιστα Παγκόσμιος αυτό που ζούμε από την περασμένη άνοιξη, τι είναι; Πόλεμος σημαίνει νεκροί. Μετράμε καθημερινά δεκάδες νεκρούς στην Ελλάδα και χιλιάδες σ’ ολόκληρο τον πλανήτη. Μετράμε τραυματίες – κρούσματα, μετράμε την αντοχή των νοσοκομείων των Μονάδων Εντατικής των γιατρών, των νοσηλευτών· την αντοχή τη δική μας που φθίνει σκληρά.

Μετράμε «βόμβες» κάθε απόγευμα: Ποιοι νομοί παρουσιάζουν αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα… Πόσοι διασωληνώθηκαν, πόσοι συνελήφθησαν να παραβιάζουν την απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ, πόσοι… άκουγαν BBC, πόσοι έβλεπαν στο Netflix «The Crown», ποιοι έκαναν πάρτι κρυφά, πόσοι έκρυβαν ασυρμάτους επικοινωνίας με τον… επαναστάτη Τραμπ στα ψυγεία τους (που να βρεις πηγάδια πια;), ποιοι μιλούσαν χωρίς προσωπείο, ποιοι «νεκροί» θυμήθηκαν ότι ζει το «Πολυτεχνείο» ενώ εμείς πεθαίνουμε, ποιοι γνωστοί – άγνωστοι κατέθεσαν στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη στην επέτειο του… « Ίσως». Και η παιδεία; Πάνω που πήγαιναν να μάθουν οι έφηβοι τι γιορτάζουμε στις 28 Οκτωβρίου, πάτησαν delete στη μνήμη και άρχισαν τις συνεχείς επανεκκινήσεις…

Και μέσα σε όλα αυτά οι μικρές ανθρώπινες ιστορίες που μεγαλώνουν το σκοτάδι μας: Ένας άντρας 45 χρονών με νοητικά και κινητικά προβλήματα κρατούσε το χέρι της νεκρής μητέρας του επί δυο μερόνυχτα κι οι δυο με κορονοϊό, μέχρι να τους ανακαλύψουν αυτοί που νοιάστηκαν. Ένα μικρό παιδί παγιδευμένο σε ένα σώμα που μεγάλωσε, σε στάση εμβρυακή, καυτός από τον πυρετό προσπαθούσε να ζεστάνει την παγωμένη μάνα του. Κι αν αυτό δεν είναι η αλαζονική τραγικότητα του πολέμου, τι είναι;

Η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη εξέπεμψε SOS: «Πεινάω, δεν έχω ρεύμα»… Κάποιοι συναισθάνθηκαν, κάποιοι άλλοι ειρωνευτήκαν, πολλοί ήταν αφοριστικοί: «Αν πεινάει η κόρη του Μίκη τι να πούμε εμείς;» και κάποιοι άλλοι σιώπησαν κι ήταν σαν να τα είπαν όλα.

Κι ο υπουργός ο αρμόδιος για την Υγεία που έχουμε χάσει, μας ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα το πώς θα κάνουμε τα εμβόλια, που ακόμα δεν πήραμε και ακόμα δεν είμαστε σίγουροι αν είναι απολύτως ασφαλή και αποτελεσματικά, το ποιοι θα τα κάνουν πρώτοι και με τι βάρδιες θα εργάζονται οι νοσηλεύτριες… Τέτοιος προγραμματισμός!

Φωνές ανοήτων από τη μια, οιμωγές δεινοπαθούντων από την άλλη. Και στη μέση εμείς, οι ασυμπτωματικοί στις θλιβερές ιστορίες, οι: «το παιδί μου να ΄ν καλά κι ας ψοφήσουν χίλια αρνιά…», οι αίροντας τις αμαρτίες του κόσμου στον μικρόκοσμό μας που συνεχώς συστέλλεται. Πού είναι η αλήθεια σε όλα αυτά; Το πρώτο θύμα των πολέμων βρίσκεται ήδη σε αποσύνθεση;

«Ξέρεις, μου έλεγε μια φίλη, καμιά φορά θριαμβεύει η αλήθεια, όταν πάψει όμως να είναι αληθινή». Κι όταν την ακούσουμε θα είναι πια αργά για όλους! Τελικά ο κορονοϊός είναι το άλλοθι για πολλές αμαρτίες. Πόσοι σωτήρες υπάρχουν στους καιρούς μας, θα το μάθουμε όταν τους σταυρώσουν..

Παναγιωτόπουλος: Πιθανή παράταση του lockdown για 1 ή 2 εβδομάδες

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί το lockdown για μια με δύο εβδομάδες άφησε ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ σημειώνοντας ότι σε 10 μέρες θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την άρση του.  Αναφορικά με τα σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες για λήψη πρόσθετων μέτρων στη Βόρεια Ελλάδα με το κλείσιμο των συνόρων για τις όμορες χώρες, επισήμανε ότι εκεί υπάρχει ευρεία κυκλοφορία του ιού και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει σε βραχύ διάστημα.

«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις σταθεροποίησης και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Ο χθεσινός αριθμός των κρουσμάτων δε σημαίνει τίποτα. Μπορεί να είναι μια τυχαία έξαρση. Είμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο και ανάλογα με την εξέλιξη θα δούμε αν θα χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα. Υπάρχουν πιθανότητες τα μέτρα να αποδώσουν, που είναι από τα πιο αυστηρά μέτρα που εφαρμόζονται, κι ελπίζουμε ότι θα αποδώσουν και δε θα χρειαστούν άλλα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος. Στο μέτωπο του εμβολίου επισήμανε ότι «φαίνεται ότι σύντομα θα έχουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες αβεβαιότητες ως προς την αποτελεσματικότητα τους στους ηλικιωμένους ανθρώπους, αλλά και κατά πόσο προστατεύει από τη μεταδοτικότητα».

Από την πλευρά του ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, δήλωσε ότι είναι πιθανόν μέσα στον Ιανουάριο να έχουμε τα πρώτα εμβόλια και στην Ελλάδα προσθέτοντας ότι θα πάρει λίγο χρόνο να δημιουργηθούν αντισώματα στον οργανισμό. Για παράδειγμα, αν κάποιος εμβολιαστεί τον Ιανουάριο, αντισώματα θα έχει δημιουργήσει τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, ενώ για ανοσία θα χρειαστεί ίσως όλος ο επόμενος χρόνος. Ως προς τις παρενέργειες, ο καθηγητής τόνισε ότι είναι αντίστοιχες με αυτές του εμβολίου της γρίπης, όπως πόνος στο σημείο του εμβολιασμού, χαμηλό πυρετό για 1-2 μέρες.

Πρύτανης ΑΠΘ: Μακριά η συζήτηση για άρση των μέτρων στη Θεσσαλονίκη

Πρόεδρος ΙΣΘ: Ενδεχόμενο νέων μέτρων στη Θεσσαλονίκη – «Φούλαραν» οι ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ

Το νομοτελειακό σενάριο που ήθελε τις ΜΕΘ των νοσοκομείων αναφοράς κορονοϊού της Θεσσαλονίκης να γεμίζουν ασφυκτικά, εκπληρώθηκε και πλέον, όπως τονίζουν οι φορείς της πόλης είναι αναπόφευκτη η λήψη νέων αυστηρότερων μέτρων. Όπως τόνισε ο Σίμος Μεταλλίδης, διευθυντής των ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ η χθεσινή νύχτα κατά την οποία εφημέρευε το νοσοκομείο, ήταν άλλη μια νύχτα με πολλά περιστατικά κορονοϊού, η οποία γέμισε ολοκληρωτικά τα διαθέσιμα κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ως το τέλος της εφημερίας, έγιναν άλλες δύο διασωληνώσεις και γέμισαν οι ΜΕΘ, ενώ έγιναν και 90 εισαγωγές ασθενών covid. «Η εφημερία έκλεισε στα ίδια επίπεδα με τις προηγούμενες μέρες. Υπάρχει ένα πλατό, δεν έχουμε τη μείωση των προηγούμενων εβδομάδων. Αναμένουμε αυτή την εβδομάδα να μειωθούν τα κρούσματα. Το 100% στο ΑΧΕΠΑ έχει καλυφθεί.

Όποιος χρειαστεί να διασωληνωθεί θα διασωληνώνεται και θα αναζητούμε κλίνες ή σε άλλα νοσοκομεία, ή σε νοσοκομεία όμορων νομών κι αν δεν βρίσκονται θα κάνουμε κι αεροδιακομιδές. Οπως τόνισε ο κ. Δημήτρης Τσαλικάκης, Διοικητής της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας, θα ανοίξουν κι άλλες ΜΕΘ σε Ιπποκράτειο και ΑΧΕΠΑ. Συνολικά θα προστεθούν άλλες 6 ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ κι άλλες 8 στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα τόνισε ότι καταφθάνουν συνεχώς εξειδικευμένοι νοσηλευτές ΜΕΘ για να συμβάλουν στον «πόλεμο» του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στην μάχη κατά του κορονοϊού. Σήμερα περιμένουμε νοσηλευτές από την Κομοτηνή κι από το Αργος για να ανοίξουν νέα κρεβάτια ΜΕΘ, ενώ ήρθαν και οι νοσηλεύτριες από την Κρήτη.

«Δίπλα σ’ αυτές τις κοπέλες που ήρθαν από την Κρήτη, θα μάθουν να δουλεύουν και οι υπάρχουσες νοσηλεύτριες που δεν είναι εξιδεικευμένες στις ΜΕΘ. Είναι πολλαπλός ο ρόλος τους» είπε ο κ. Τσαλικάκης. Σήμερα θα προστεθούν οι ΜΕΘ στο Ιπποκράτειο κι αύριο το ΑΧΕΠΑ. Σήμερα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, βγαίνει σε εφημερία το Παπαγεωργίου. Μιλώντας σχετικά στην «Ώρα Ελλάδος» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Νίτσας τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη διεισδυτικότητα του ιού στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όμως παρότι η κατάσταση χαρακτηρίζεται οριακή, το «ΕΣΥ ακόμα αντέχει». Παράλληλα, είπε ότι είναι ορατό το σενάριο για τη λήψη περαιτέρω μέτρων, με την κυβέρνηση να παρεμβαίνει ακόμα και μέσα στην ημέρα ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι σταματά η εκθετική αύξηση του κορονοϊού, όπως φαίνεται κι από τις ενδείξεις στα λύματα.

Βασιλακόπουλος: Παρατεταμένο lockdown και κλείσιμο συνόρων στη Βόρεια Ελλάδα

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού και την άκρως ανησυχητική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Βόρεια Ελλάδα και η οποία φέρνει σκέψεις για ακόμα πιο αυστηρά μέτρα στην περιοχή, μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. «Ό,τι γίνεται σήμερα προκύπτει από το πώς ήταν επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας πριν 15-20 ημέρες. Οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι που βλέπετε αντικατοπτρίζουν την εικόνα της επιδημίας, περίπου 2-3 βδομάδες πριν.

Να μην απογοητευτούμε από τα νούμερα. Να έχουμε ένα λογικό φόβο, που μας οδηγεί σε πιο προσεκτικές συμπεριφορές. Πιστεύω ότι την Άνοιξη είχαμε πετυχημένη αντιμετώπιση γιατί και η κυβέρνηση πήρε νωρίς τα μέτρα, και γιατί οι Έλληνες είχαν φοβηθεί από τις εικόνες που έφταναν από την Ιταλία. Τώρα το Σεπτέμβρη υπήρξε εφησυχασμός αφού η επιδημιολογική εικόνα το καλοκαίρι ήταν καλή», ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος. «Η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί διαφορετικά από την υπόλοιπη χώρα. Κατά την άποψή μου θα χρειαστεί πιο παρατεταμένο lockdown και πιο αυστηρά μέτρα. Άκουσα ότι θα απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα, ή θα υπάρξει πολύ πιο αυστηρός έλεγχος, για τους εργάτες γης.

Τα πιστοποιητικά υγείας που προσκομίζουν όσοι μπαίνουν στην Ελλάδα δε είμαι σίγουρος ότι είναι πραγματικά αληθή. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να κλείσουν τα σύνορα και να περιοριστεί περαιτέρω η μετακίνηση στη Βόρεια Ελλάδα. Έχω πληροφορίες ότι οι άνθρωποι έχουν μεταξύ τους κινητικότητα που δεν αρμόζει στη σοβαρότητα της κατάστασης. Η χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί πλέον ενιαία. Ήδη σε πολλές περιοχές έχουμε σταθεροποίηση των κρουσμάτων, αλλά αυτό δε συμβαίνει στη Βόρεια Ελλάδα», σημείωσε ο ίδιος αναφορικά με την ανησυχητική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα. «Δεν είμαι αρμόδιος να αναλάβω τα μέτρα. Εγώ θα έβαζα περιορισμό στον αριθμό των μηνυμάτων που μπορεί να στέλνει κάποιος τη μέρα.

Ο καθένας σε εκείνες τις περιοχές πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι το lockdown στην περιοχή δεν έγινε για να τιμωρήσει κάποιον. Πολλά επαγγέλματα που έχουν πληγεί προσπαθούν να ξεπεράσουν τις απαγορεύσεις με την ελληνική ευρηματικότητα. Είναι ανθρώπινο να θέλει ο κόσμος να δουλέψει, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πληγεί σοβαρά. Όμως αυτή τη στιγμή η υγεία είναι πάνω από όλα», πρόσθεσε ο κ. Βασιλακόπουλος. Αναφερόμενος στην κατάσταση στη νησιωτική χώρα, που είναι υποστελεχωμένη σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι «Το θέμα της υγειονομικής κάλυψης της νησιωτικής Ελλάδα είναι ένα πολύπλοκο θέμα. Σκεφτόμουν ως γιατρός με ποια λογική θα πήγαινα να δουλέψω στη Σύμη.

Επιστημονικά, δε θα ήταν ίσως το όνειρό μου. Οι δυνατότητες που θα είχα θα ήταν να κάνω μια πρωτοβάθμια περίθαλψη εκεί και μετά αν κάποιος αρρωστήσει πιο σοβαρά να τον στέλνω κάπου αλλού. Για να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό οι υποδομές στα νησιά μας, δεν πρέπει μόνο το κράτος να προκηρύξει θέσεις. Πρέπει και οι τοπικές κοινωνίες να δημιουργήσουν κίνητρα, σπίτια φιλοξενίας ή οτιδήποτε».

Πέτσας: Κανένας λόγος για προληπτική καραντίνα Μητσοτάκη

Θεσσαλονίκη: Στο Ιπποκράτειο με covid μωρό 22 μηνών

Συγκλονίζει εθελόντρια νοσηλεύτρια στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Όταν τελείωσε τη νυχτερινή της βάρδια, μιλώντας στους τηλεοπτικούς σταθμούς, δήλωσε ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έδινε μάχη προκειμένου να μη διασωληνωθεί μωρό 22 μηνών, θετικό στον κορονοϊό, το οποίο δεν αντιμετωπίζει άλλα προβλήματα υγείας. Παράλληλα, σημείωσε ότι στο νοσοκομείο νοσηλεύονται 6 ακόμα παιδιά, με κορονοϊό, ηλικίας έως 16 ετών. Στο μεταξύ, 10 εθελόντριες νοσηλεύτριες από την Κρήτη, εξειδικευμένες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έφτασαν στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο προκειμένου να βοηθήσουν στην μάχη κατά του κορονοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα μείνουν στη Θεσσαλονίκη για 10 ημέρες και θα φιλοξενηθούν σε δύο ξενοδοχεία της πόλης. Συνολικά, 40 νοσηλεύτριες θα φτάσουν επίσης στη Θεσσαλονίκη, με τη διαδικασία της επίταξης, από την Πελοπόννησο, την Άρτα, τα Ιωάννινα και την Κομοτηνή για να δουλέψουν στα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας.

Ανησυχία για τα κρούσματα στις υπηρεσίες του δήμου Λαγκαδά

Ξεπέρασαν τα 20 τα κρούσματα κορονοϊού στις υπηρεσίες του δήμου Λαγκαδά, με το δήμαρχο, να εκφράζει τις ανησυχίες του. Σύμφωνα με τον κ. Ταχματζίδη, η διασπορά ξεκίνησε όταν νόσησαν τέσσερις αντιδήμαρχοι, ένας εκ των οποίων νοσηλεύεται, ενώ οι άλλοι τρεις είναι με ηπιότερα συμπτώματα. Στη συνέχεια, διαγνώστηκαν τρεις συνεργάτες του δημάρχου. Έπειτα, σε προληπτικά τεστ που έγιναν στο διοικητικό προσωπικό του Δήμου, διαπιστώθηκαν ακόμα 14 κρούσματα. «Δεν είχαμε κρούσματα, αλλά άρχισε καθημερινά να αυξάνεται το πρόβλημα», είπε ο δήμαρχος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, σημειώνοντας πως τα κρούσματα δεν είναι σε ένα χώρο, αλλά σε υπαλλήλους από διάφορες υπηρεσίες. «Αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι δε θα μπορούμε να λειτουργήσουμε κάποια στιγμή», κατέληξε ο δήμαρχος.

Πρύτανης ΕΚΠΑ: Η ημερομηνία «κλειδί» για την πορεία των κρουσμάτων

Πηγές: ethnos.gr, newsit.gr, CNN, ANT1, MEGA, skai.gr, ert.gr, OPEN

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα