Top

Νέα σχέδια για συνεργασία με κλινικές – Χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στις «κόκκινες» περιοχές

Οι τελευταίες ειδήσεις αναφορικά με τις εξελίξεις της πανδημίας στην Ελλάδα.

Parallaxi
νέα-σχέδια-για-συνεργασία-με-κλινικές-752190
Parallaxi

Οι τελευταίες ειδήσεις αναφορικά με τις εξελίξεις της πανδημίας στην Ελλάδα

Ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα να εφαρμόζει στη Βόρεια Ελλάδα το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα αυξημένα περιστατικά κορονοϊού που προκύπτουν κατά δεκάδες τις τελευταίες ημέρες.

Έτσι, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μετά και από σχετική προτροπή του Μεγάρου Μαξίμου, προτίθεται να προχωρήσει κατ’ ευθείαν σε συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης προκειμένου εάν χρειασθεί να μεταφερθούν περιστατικά κορονοϊού για νοσηλεία.

Πέρυσι άλλωστε που είχαν μετατραπεί ακόμη και χειρουργεία σε κλίνες covid, οι ασθενείς με άλλες ασθένειες είχαν παραγκωνιστεί εξαιτίας της πανδημίας. Γι’ αυτό και η πρώτη κίνηση θα είναι η συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές ώστε να νοσηλεύουν ασθενείς με κορονοϊό.

Ήδη έχουν γίνει οι σχετικές συνεννοήσεις με τους «κλινικάρχες» οι οποίοι δέχτηκαν να αναλάβουν περιστατικά κορονοϊού με τις ίδιες οικονομικές συνθήκες όπως είχαν συμφωνηθεί πέρυσι. Άλλωστε σχεδόν όλη η Βόρεια Ελλάδα κινείται στο όριο με τα κρούσματα και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να ανεβαίνουν καθημερινά. Γι αυτό άλλωστε από σήμερα το πρωί μπήκαν σε mini lockdown οι Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Θεσσαλονίκης,

Τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδος και ειδικά της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, της Βέροιας αλλά και γενικότερα της Δυτικής Μακεδονίας έχουν σχεδόν γεμίσει, αφού η πληρότητα σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ethnos.gr φθάνει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και το 100%.

Ενδεικτικά στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης η πληρότητα τόσο στις απλές κλίνες covid όσο και στις ΜΕΘ ξεπερνά το 90%, στην Καβάλα είναι κοντά στο 100% ενώ και στην Αλεξανδρούπολη έχει σημάνει πορτοκαλί συναγερμός.

Τα παιδιατρικά περιστατικά

Πάντως το ενθαρρυντικό είναι ότι στις παιδιατρικές κλινικές covid δεν υπάρχουν ανήλικοι ασθενείς παρά τις προειδοποιήσεις και την ανησυχία για πολλά περιστατικά covid λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.

Ειδικότερα μειωμένα είναι τελικά τα περιστατικά παιδιών που νοσούν σοβαρά από κορονοϊό όπως προκύπτει και από τις νοσηλείες που γίνονται στα νοσοκομεία της Αθήνας. Μπορεί οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας να προειδοποιούν για την επικίνδυνη μετάλλαξη Δέλτα, αλλά προς ώρας τα στοιχεία που προκύπτουν από τις νοσηλείες είναι άκρως καθησυχαστικά, αφού δεν προκύπτει καμία αύξηση στις εισαγωγές ανηλίκων.

Τα στοιχεία προς ώρας αποδεικνύουν– όπως φαίνεται – ό,τι ακριβώς ισχυρίζονταν οι ειδικοί επιστήμονες από την πρώτη ημέρα της πανδημίας, ότι τα παιδιά δεν νοσούν βαριά από covid.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (1η ΥΠΕ), εντός του 2021 οι εισαγωγές παιδιών στα 3 παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας αντιστοιχούν μόλις στο 2% των συνολικών εισαγωγών που είχαν γίνει από ανήλικα όλο το 2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι περισσότερες εισαγωγές παιδιών είχαν γίνει την περσινή χρονιά μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου (2020). Σήμερα υπάρχουν σε όλη την Αθήνα και στα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία συνολικά 94 κλίνες covid από τις οποίες μόνο 2-3 κλίνες είναι κατειλημμένες από μικρούς ασθενείς που πάσχουν από covid. Πρόκειται για απλές κλίνες covid και όχι για ΜΕΘ.

Γι αυτό όπως όλα δείχνουν, εάν η κατάσταση συνεχισθεί με αυτούς τους αισιόδοξους ρυθμούς, δεν αναμένεται να ενεργοποιηθεί το έκτακτο σχέδιο για τα παιδιατρικά νοσοκομεία που έχει εκπονήσει το υπουργείο Υγείας.

Χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού στις «κόκκινες» περιοχές-Στη χειρότερη θέση το Κιλκίς

«Κοκκινίζουν» οι περιοχές στις οποίες παρατηρούνται χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, καθώς υπάρχει μια γραμμική σχέση χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και αύξηση των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, στην «κόκκινη» πλέον Θεσσαλονίκη το 50.08% των πολιτών έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Ακόμη πιο χαμηλά είναι τα ποσοστά εμβολιασμού στη Χαλκιδική (46.84%)

Στη χειρότερη θέση βρίσκεται αυτή τη στιγμή το Κιλκίς, αφού το 41.00% έχει εμβολιαστεί πλήρως

Στη Λάρισα το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων έχει φτάσει στο 49.91%, στην Πιερία το 41.63% και στη Δράμα 42.56%.

Τα ποσοστά είναι χαμηλά σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα, όπου έχει εμβολιαστεί πλήρως το 57%.

Μαγιορκίνης: Βελτιωμένη εικόνα αλλά επιδείνωση σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας

Self test: Πότε πρέπει να το κάνουν οι μαθητές

Η δήλωση του αποτελέσματος γίνεται είτε στη σχολική κάρτα είτε στο self-testing.gov.gr

Από την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου οι μαθητές όλων των βαθμίδων θα προμηθεύονται τέσσερα δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ (self test) από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των δυο επόμενων εβδομάδων (4-17/10) και να προσέρχονται στο σχολείο σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Την επόμενη ημέρα, δηλώνονται στη σχολική κάρτα που τους χορηγήθηκε στο ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς. Η δήλωση του αποτελέσματος γίνεται είτε στη σχολική κάρτα είτε στο self-testing.gov.gr.

Όπως έχει ξεκαθαρίσει το υπουργείο Παιδείας, βασικός στόχος είναι να παραμείνουν ανοιχτά όλα τα τμήματα τη φετινή σχολική περίοδο και τα σχολικά μαθήματα να γίνονται διά ζώσης και όχι με τηλεκπαίδευση, όπως τις προηγούμενες χρονιές.

Το υπουργείο Παιδείας υπενθυμίζει, ότι:

το self-test θα πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο,

ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορονοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για τους μαθητές και τις μαθήτριες,

βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν οι μαθητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ούτε βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου),

οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν δικαιούνται δωρεάν self test, καθώς δεν οφείλουν να τα διενεργούν εφόσον δεν προκύψει ειδικός λόγος (δηλ. κρούσμα σε συμμαθητή),

η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, ώστε κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.

Πώς εκδίδεται η σχολική κάρτα

Για την έκδοση της σχολικής κάρτας πρέπει να επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο για τη δήλωση αυτοδιαγνωστικών τεστ COVID-19 – Self tests. Για την εισαγωγή χρειάζονται ο κωδικοί Τaxisnet. Στη συνέχεια επιλέγετε: Σχολική κάρτα για COVID-19, συμπληρώνετε τα πεδία και εκτυπώνετε. Παρέχεται η δυνατότητα και για εκτύπωση της σχολικής κάρτας και χειρόγραφης συμπλήρωσης.

Η σωστή χρήση κατάλληλης προστατευτικής μάσκας (υφασμάτινης ή απλής χειρουργικής) είναι υποχρεωτική για τους/τις μαθητές/τριες σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων. Χρήση μάσκας δεν πρέπει να γίνεται κατά το μάθημα της γυμναστικής ή όταν τα παιδιά έχουν έντονη σωματική άσκηση, οπότε πρέπει να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις καθώς και κατά τη διάρκεια της σίτισης.

Κορονοϊός: Επικράτηση του στελέχους Δέλτα

Ολοκληρώθηκε από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, η γονιδιωματική ανάλυση σε 639 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 27 Αυγούστου 2021 έως 18 Σεπτεμβρίου 2021.

Από τον έλεγχο των 639 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 620 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC). Εκ των 620 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, όλα αφορούν στο στέλεχος Δέλτα. Επιπλέον ανιχνεύθηκε 1 στέλεχος B.1.575.

Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 33.446 δείγματα από εγχώρια κρούσματα. Εξ αυτών 29.426 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων, 3.280 προέρχονται από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων και για 740 δείγματα δεν είναι διαθέσιμος ο τρόπος επιλογής. Μεταξύ των 29.426 τυχαία επιλεγμένων δειγμάτων στην επικράτεια, τα τέσσερα πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση που έχουν απομονωθεί είναι το Alpha, με ποσοστό 52,89%, ακολουθούμενο από το Δέλτα με ποσοστό 30,70%, το B.1.1.318 (Variant E484K) με ποσοστό 7,96%, και το Beta με ποσοστό 1,13% . Από τα 3.280 δείγματα που έχουν ληφθεί ή επιλεγεί στοχευμένα, έχουν βρεθεί 3.113 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση. Από τα δείγματα αυτά, 39,94% αφορούν στο B.1.1.318 (Variant E484K), 32,07% στο Δέλτα, 16,43% στο Alpha, 6,16% στο Beta, 0,12% στο C.36, 0,09% στο Gamma και 0,09% στο A.28. Επιπλέον, έχουν απομονωθεί συνολικά 360 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση ή ενδιαφέροντος από δείγματα εισαγόμενων κρουσμάτων, εκ των οποίων 226 αφορούν στο Delta, 113 στο Alpha, 6 στο Beta, 6 στο Mu, 4 στο B.1.1.318 (Variant E484K), 1 στο Eta, 1 στο C.36, 1 στο Kappa, 1 στο B.1.623, 1 στο B.1.1 (Variant E484K).

Πηγή: Έθνος, Capital, Kathimerini, ΣΚΑΪ

Δείτε επίσης:

ΜΕΘ χωρίς αναισθησιολόγους – Τι ισχύει για τον αντιγριπικό εμβολιασμό

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα