Top

Oι καθυστερήσεις των εμβολίων – Όλος ο κόσμος αντιμέτωπος με το τρίτο κύμα

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Parallaxi
oι-καθυστερήσεις-των-εμβολίων-όλος-ο-713012
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Η Βουλγαρία θα υποχρεώσει όλους όσοι εισέρχονται στη χώρα να υποβάλονται σε τεστ για Covid-19 για να σταματήσει η εξάπλωση του περισσότερο μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Κοσταντίν Ανγκέλοφ.

Οι βουλγαρικές υγειονομικές αρχές ανέφεραν πως έχουν καταγράψει μέχρι τώρα οκτώ κρούσματα του νέου παραλλαγμένου στελέχους που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία.

«Σήμερα θα προχωρήσουμε σε ενέργειες για να καταστήσουμε υποχρεωτικά τα τεστ PCR για όλους τους ταξιδιώτες που θέλουν να εισέλθουν στη χώρα, περιλαμβανομένων των ταξιδιωτών από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Ανγκέλοφ στη διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης.

Οι νέες μολύνσεις έχουν σημειώσει σημαντική μείωση τις τελευταίες εβδομάδες στη Βουλγαρία και η χώρα σχεδιάζει να χαλαρώσει μερικούς περιορισμούς και να ανοίξει και πάλι από τις 4 Φεβρουαρίου τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα εμπορικά κέντρα και τα γυμναστήρια.

Ισπανία- covid-19: Αποχωρεί ο υπουργός Υγείας εν μέσω αναζωπύρωσης της πανδημίας

Ο υπουργός Υγείας της Ισπανίας Σαλβαδόρ Ίγια θα εγκαταλείψει αύριο Τρίτη τη θέση του για να θέσει υποψηφιότητα στις περιφερειακές εκλογές στην Καταλονία, την ώρα που η κατάσταση της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα επιδεινώνεται ξανά, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

“Ο υπουργός Υγείας Σαλβαδόρ Ίγια ξεκινά σήμερα τις τελευταίες 24 ώρες του ως επικεφαλής του υπουργείου. Θα συμμετάσχει στο τελευταίο του υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη, οπότε και θα ανακοινωθεί ο αντικαταστάτης του”, επεσήμανε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ σε ανακοίνωσή της.

Η αποχώρηση του Ίγια από την κυβέρνηση είχε ανακοινωθεί από τα τέλη Δεκεμβρίου, χωρις όμως να έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία. Σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο, τον Ίγια θα αντικαταστήσει η νυν υπουργός Εδαφικής Πολιτικής και Δημόσιας Λειτουργίας Καρολίνα Ντάριας.

Ο Σάντσεθ αρχικά είχε στραφεί στον Ίγια ως εκπρόσωπο των Καταλανών Σοσιαλιστών στην ισπανική κυβέρνηση. Όμως με την πανδημία covid-19 ο 54χρονος βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας και έγινε το πρόσωπο της μάχης κατά του κορονοϊού στην Ισπανία.

Έπειτα από έναν χρόνο στην κυβέρνηση ο Ίγια θα είναι υποψήφιος των Σοσιαλιστών στις περιφερειακές εκλογές της Καταλονίας, μιας επαρχίας της Ισπανίας η οποία το 2017 προσπάθησε να αποσχισθεί από την υπόλοιπη χώρα.

Οι εκλογές αυτές είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στις 14 Φεβρουαρίου και, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Ίγια μπορεί να βρεθεί μπροστά από τους υπέρμαχους της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, οι οποίοι κυβερνούν τώρα την επαρχία.

Εγκαταλείπει την κυβέρνηση την ώρα που η επιδημία covid-19 αναζωπυρώνεται στην Ισπανία, μια από τις πλέον πληγείσες χώρες της Ευρώπης με περισσότερους από 55.000 νεκρούς από κορονοϊό.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Ίγια και η ισπανική κυβέρνηση δέχονται ολοένα και περισσότερες πιέσεις από πολλές επαρχίες να επιβάλουν πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα, όμως η κυβέρνηση διστάζει καθώς η χώρα δεν έχει ξεπεράσει τις επιπτώσεις του lockdown της άνοιξης, ενός από τα πιο σκληρά παγκοσμίως.

“Ο Ίγια είναι ο χειρότερος υπουργός Υγείας της Ευρώπης”, κατήγγειλε σήμερα ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος Πάμπλο Κασάδο μιλώντας στην εφημερίδα La Vanguardia, επισημαίνοντας ότι “δεν κατανοεί” για ποιο λόγο η κυβέρνηση δεν δίνει την ευχέρεια στις αρχές των επαρχιών, που είναι ήδη αρμόδιες για θέματα υγείας, να υιοθετήσουν πιο αυστηρά μέτρα.

Τι σημαίνουν οι νέες μεταλλάξεις του ιού για τα παιδιά, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ

Αυστρία-Covid-19: Η χρήση μάσκας FFP2 καθίσταται υποχρεωτική στη χώρα

Οι Αυστριακοί αντικατέστησαν σήμερα τις υφασμάτινες μάσκες τους με μάσκες προστασίας προσώπου FFP2, οι οποίες είναι πλέον υποχρεωτικές για τους άνω των 14 ετών στις μεταφορές, τα καταστήματα, τους χώρους παροχής υπηρεσιών και τα ιατρεία.

«Είναι απαραίτητο εξαιτίας των (πιο μεταδοτικών) παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού, είναι καλύτερο να προστατευόμαστε», λέει η Χάνα Τσίγκνερ, 24χρονη γραφίστρια, την οποία συνάντησε το Γαλλικό Πρακτορείο κοντά στη διάσημη κεντρική αγορά της Βιέννης, τη Νάσμαρκτ.

Η υιοθέτηση αυτού του νέου μέτρου, το οποίο δεν είναι πολύ διαδεδομένο στην Ευρώπη, δεν προκαλεί πραγματική συζήτηση στη χώρα, καθώς «ο κανονισμός προβλέπει οι μάσκες να πωλούνται σε τιμή κόστους» (δηλαδή 59 λεπτά του ευρώ), σχολιάζει μια άλλη περαστική, η Ντοροτέα, που δεν θέλησε να δώσει το επώνυμό της.

Οι πολίτες πρέπει πλέον να φορούν αυτές τις μάσκες, που μπλοκάρουν το 94% των πιο λεπτών σωματιδίων (γύρω στο 0,6 μικρόμετρο), στα λεωφορεία, τα τραμ, τα τρένα και το μετρό. Το μέτρο εφαρμόζεται επίσης στα σούπερ-μάρκετ και στους χώρους παροχής υπηρεσιών, όπως στα πάρκινγκ και στους επαγγελματίες της υγείας.

Οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι σε αποθήκες, καθώς και τα στελέχη των δημόσιων υπηρεσιών, που έρχονται σε επαφή με τον πληθυσμό, πρέπει επίσης συμμορφωθούν με το νέο μέτρο στους χώρους εργασίας τους, εφόσον δεν μπορούν να τηρήσουν απόσταση δύο μέτρων μεταξύ τους.

Εξαιρούνται οι έγκυες και τα πρόσωπα που έχουν ιατρικούς λόγους, όπως και όσοι δέχονται να υποβάλλονται σε τακτικά τεστ διάγνωσης του κορονοϊού.

Παρά το τρίτο lockdown, που τέθηκε σε ισχύ μετά τα Χριστούγεννα και έχει παραταθεί τουλάχιστον μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου, ο αριθμός των μολύνσεων δεν μειώνεται σ’ αυτή τη χώρα των 8,9 εκατομμυρίων κατοίκων.

Τα νέα κρούσματα σ’ ένα 24ωρο βρίσκονται γύρω στα 130 ανά 100.000 κατοίκους. Η κυβέρνηση έχει θέσει στόχο να μην υπερβαίνουν τα 50.

Τα σχολεία, τα μουσεία, οι αίθουσες αθλητισμού, οι κινηματογράφοι και τα καταστήματα που δεν πωλούν ήδη πρώτης ανάγκης παραμένουν κλειστά και οι κάτοικοι καλούνται να περιορίσουν στο μέγιστο τις επαφές.

ΕΕ-Εμβόλιο: Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ζητήσει σε σημερινή συνάντηση απαντήσεις από την AstraZeneca για τη μείωση στις προμήθειες εμβολίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συναντηθεί σήμερα με υψηλόβαθμα στελέχη της AstraZeneca ζητώντας περαιτέρω διευκρινίσεις για ποιο λόγο ανακοίνωσαν αιφνιδίως μεγάλη μείωση στις προμήθειες εμβολίου κατά της COVID-19 προς το ευρωπαϊκό μπλοκ το πρώτο τρίμηνο του έτους, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ.

Η AstraZeneca, που ανέπτυξε το εμβόλιό της μαζί με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ενημέρωσε την ΕΕ την Παρασκευή ότι δεν θα ικανοποιήσει τους συμφωνηθέντες στόχους προμήθειας έως τα τέλη Μαρτίου, με αξιωματούχο της ΕΕ να δηλώνει στο Reuters ότι αυτό σημαίνει μείωση κατά 60% στις 31 εκατ. δόσεις.

Η αγγλοσουηδική φαρμακοβιομηχανία έχει λάβει προκαταβολή 336 εκατ. ευρώ από την ΕΕ, δήλωσε δεύτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters όταν η Ένωση των 27 σφράγισε τη συμφωνία προμήθειας με την AstraZeneca τον Αύγουστο για τουλάχιστον 300 εκατ. δόσεις –η πρώτη που υπεγράφη από την ΕΕ για τη διασφάλιση των εμβολίων κατά της COVID-19.

Βάσει συμφωνιών προαγοράς που συνήφθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ΕΕ δίνει προκαταβολές σε εταιρίες για να εξασφαλίσει δόσεις, με τα χρήματα αυτά να αναμένονται να χρησιμοποιηθούν κυρίως για την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας. «Οι αρχικοί όγκοι θα είναι μικρότεροι απ’ ό,τι προβλεπόταν αρχικά λόγω των μειωμένων αποδόσεων σε μεταποιητική μονάδα εντός της ευρωπαϊκής εφοδιαστικής μας αλυσίδας», ανέφερε η AstraZeneca την Παρασκευή. Η εν λόγω μονάδα είναι ένα εργοστάσιο εμβολίων στο Βέλγιο, για τη λειτουργία του οποίου είναι υπεύθυνη η Novasep, εταίρος της φαρμακοβιομηχανίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι συγκλήθηκε συνάντηση με την AstraZeneca μετά την ανακοίνωση της Παρασκευής και ότι αυτή αναμένεται να ξεκινήσει νωρίς σήμερα το απόγευμα. Εκπρόσωπος της AstraZeneca δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για κάποιο σχόλιο σήμερα.

Ο πρώτος αξιωματούχος της ΕΕ, που είχε άμεση εμπλοκή στις συνομιλίες με την AstraZeneca, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν υψηλές προσδοκίες από τη συνάντηση, κατά την οποία η εταιρία θα κληθεί να εξηγήσει καλύτερα τις καθυστερήσεις, αν και η έκβασή της παραμένει ασαφής. Ο αξιωματούχος αρνήθηκε να κατονομαστεί λόγω του εμπιστευτικού χαρακτήρα των συνομιλιών.

Νωρίτερα τον Ιανουάριο, η Pfizer, που είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος προμηθευτής εμβολίων κατά της COVID-19 στην ΕΕ, ανακοίνωσε καθυστερήσεις σχεδόν ενός μήνα στις αποστολές της, αλλά μερικές ώρες αργότερα αναθεώρησε, διευκρινίζοντας ότι οι καθυστερήσεις είναι μόνο μίας εβδομάδας.

Τα συμβόλαια της ΕΕ με τις εταιρίες παρασκευής εμβολίων είναι εμπιστευτικά, αλλά ο αξιωματούχος της ΕΕ δεν απέκλεισε την πιθανότητα κυρώσεων για την AstraZeneca, δεδομένης της μεγάλης αναθεώρησης των προηγούμενων δεσμεύσεών της. Ωστόσο, η πηγή δεν εξήγησε τι είναι αυτό που μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις. «Δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Το εμβόλιο της AstraZeneca αναμένεται να εγκριθεί προς χρήση στην ΕΕ στις 29 Ιανουαρίου, με τις πρώτες παραδόσεις να αναμένονται από τις 15 Φεβρουαρίου.

Κολχικίνη: Η αποτελεσματικότητα και τα ερωτηματικά – Τι απαντούν οι ειδικοί

Βρετανία-κορονοϊός: Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ θα αυτοαπομονωθεί, για τρίτη φορά, καθώς ήρθε σε επαφή με κάποιο πρόσωπο που έχει μολυνθεί με τον ιό

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βρετανία Κιρ Στάρμερ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αυτοαπομονωθεί καθώς ήρθε σε επαφή με κάποιο πρόσωπο που βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό.

“Δεν έχω συμπτώματα και θα εργάζομαι από το σπίτι μου μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα”, έγραψε ο Στάρμερ στο Twitter.

Ο Στάρμερ είχε αυτοαπομονωθεί τον Σεπτέμβριο όταν ένα μέλος της οικογενείας του εμφάνισε συμπτώματα της covid-19 και ξανά τον Δεκέμβριο όταν βρέθηκε θετικός στον ιό κάποιος από τους συνεργάτες του.

Πολωνία-κορονοϊός: Θα καθυστερήσει η προγραμματισμένη για τις 26/1 παράδοση εμβολίων της Moderna κατά της COVID-19

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Moderna ακύρωσε τις προγραμματισμένες για αύριο, Τρίτη, παραδόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού στην Πολωνία, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος πρόσθεσε πως τα εμβόλια μπορεί να παραδοθούν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου το νωρίτερο.

“Δυστυχώς η αυριανή παράδοση εμβολίων της Moderna ακυρώθηκε. Θα τροποποιήσουμε το πρόγραμμα εμβολιασμού αν χρειαστεί”, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο ανώτατος σύμβουλος του Πολωνού πρωθυπουργού Μίκαλ Ντβόρζικ.

Η Πολωνία λαμβάνει εμβόλια στο πλαίσιο ενός προγράμματος εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Βαρσοβία έχει παραγγείλει επίσης εμβόλια εκτός της συμφωνίας της ΕΕ, ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ.

Η Πολωνία έχει εμβολιάσει μέχρι σήμερα τουλάχιστον 700.000 ανθρώπους, κυρίως υγειονομικούς και ορισμένους ηλικιωμένους. Η χώρα σχεδίαζε να εμβολιάσει τρία εκατομμύρια ανθρώπους το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Ρωσία-κορονοϊός: Λιγότερα από 20.000 νέα κρούσματα για πρώτη φορά μετά τις 11 Νοεμβρίου. Άλλοι 456 θάνατοι

Η Ρωσία κατέγραψε λιγότερα από 20.000 νέα κρούσματα του κορονοϊού για πρώτη φορά μετά τις 11 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το εθνικό κέντρο διαχείρισης της κρίσης.

Συγκεκριμένα η χώρα κατέγραψε 19.290 νέα κρούσματα, περιλαμβανομένων 2.382 στη Μόσχα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο στα 3.738.690.

Οι αρχές κατέγραψαν επίσης επιπλέον 456 θανάτους το τελευταίο 24ωρο με τους οποίους ο συνολικός αριθμός των θυμάτων από την covid-19 ανήλθε σε 69.918.

Ουκρανία-κορονοϊός: Η χώρα βγαίνει από ένα αυστηρό lockdown που φαίνεται ότι απέδωσε

Η Ουκρανία ανοίγει σήμερα εκ νέου τα σχολεία, τα εστιατόρια και τα γυμναστήρια τερματίζοντας ένα αυστηρό λόκνταουν, το οποίο είχε επιβληθεί στις 8 Ιανουαρίου για να αποφευχθεί ένα νέο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ουκρανία μειώθηκε από τα 6.000 με 9.000 κρούσματα ημερησίως στις αρχές Ιανουαρίου, σε 2.516 νέα κρούσματα στις 25 Ιανουαρίου, τα λιγότερα από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

“Τα στατιστικά αυτά στοιχεία υποδηλώνουν μια σταθεροποίηση της κατάστασης, μια βελτίωση της κατάστασης που μπόρεσε να επιτευχθεί μόνο χάρη σε εσάς, τους Ουκρανούς”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας Μαξίμ Στεπάνοφ.

“Θεωρούμε ότι αυτό το lockdown βελτίωσε σημαντικά την κατάσταση σήμερα και για το μέλλον”, είπε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η Ουκρανία, η οποία έχει καταγράψει περίπου 1,2 εκατομμύριο κρούσματα του κορονοϊού με 21.924 θανάτους, θα διατηρήσει ορισμένους από τους περιορισμούς, κυρίως όσους συνδέονται με την εργασία στον τομέα των υπηρεσιών, τα εστιατόρια και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Όπως είπε ο Στεπάνοφ, το υπουργείο θα αναλύσει τα αποτελέσματα του λόκνταουν αυτή την εβδομάδα και στη συνέχεια θα επιστρέψει σε ένα σύστημα τοπικών περιοριστικών μέτρων που θα ανταποκρίνονται στις συνθήκες μιας συγκεκριμένης πόλης ή περιοχής.

Νωρίτερα μέσα στον μήνα ουκρανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι το υπουργείο Υγείας ανέμενε ότι δεν θα χρειαστεί να λάβει περαιτέρω αυστηρά μέτρα στο μέλλον.

Γαλλία- covid-19: Η κατάσταση στη χώρα είναι “ανησυχητική”, τονίζουν οι υγειονομικές αρχές, την ώρα που συνεχίζεται η συζήτηση για επιβολή τρίτου lockdown

Η κατάσταση της πανδημίας covid-19 στη Γαλλία είναι ανησυχητική, δήλωσε ο επικεφαλής της Ανώτατης Αρχής Υγείας (HAS) μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter σήμερα, την ώρα που η κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν εξετάζει την επιβολή τρίτου lockdown.

Η Γαλλία έχει τον έβδομο μεγαλύτερο αριθμό νεκρών από covid-19 παγκοσμίως, με περισσότερους από 73.000 θανάτους.

“Είναι μια ανησυχητική περίοδος. Εξετάζουμε τους αριθμούς καθημερινά. Πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα αρκετά γρήγορα (…) όμως παράλληλα όχι πολύ βιαστικά”, δήλωσε ο Ντομινίκ Λε Γκιλιντέκ επικεφαλής της HAS.

Ο Ζαν- Φρανσουά Ντελφρεσί, επικεφαλής του επιστημονικού συμβουλίου που συμβουλεύει την κυβέρνηση της Γαλλίας για την πανδημία, δήλωσε χθες, Κυριακή, ότι η Γαλλία πιθανόν να χρειαστεί ένα τρίτο εθνικό lockdown, ίσως ήδη κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών του Φεβρουαρίου, λόγω των νέων παραλλαγών του SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν στη χώρα.

“Πιθανότατα θα χρειαστεί μια νέα καραντίνα. Το αν θα είναι πολύ αυστηρή, όπως του Μαρτίου, ή πιο χαλαρή, όπως εκείνη του Νοεμβρίου, είναι πολιτική απόφαση”, είπε χθες, Κυριακή, ο Ντελφρεσί μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι BFM TV.

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον, όταν ρωτήθηκε σχετικά σήμερα, απάντησε ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για το θέμα. “Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμη. Υπάρχουν διάφορα σενάρια (στο τραπέζι), αλλά ακόμη καμία απόφαση”, επισήμανε στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio Classique.

Αυτή τη περίοδο ισχύει σε όλη τη Γαλλία απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα ως τις 6 το πρωί προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της covid-19, όμως ο μέσος αριθμός των νέων ημερήσιων μολύνσεων αυξήθηκε από 18.000 σε περισσότερες από 20.000.

Ο Ζοφρουά Ρου ντε Μπεζιέ, επικεφαλής της ένωσης εργοδοτών MEDEF, δήλωσε ότι θα ζητήσει από την κυβέρνηση να κρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις και σχολεία ανοικτά, εφόσον επιβληθεί νέο lockdown, προκειμένου να προστατεύσει την οικονομία και την εκπαίδευση των παιδιών.

Ιαπωνία: Η χώρα είναι πιθανό να επιτύχει την ανοσία της αγέλης τον Οκτώβριο, περίπου δύο μήνες μετά την λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων

Η Ιαπωνία είναι πιθανό να αποκτήσει την ανοσία της αγέλης στον κορονοϊό μέσω των μαζικών εμβολιασμών λίγους μήνες μετά τους προγραμματισμένους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο παρότι έχει εξασφαλίσει την μεγαλύτερη ποσότητα εμβολίων στην Ασία, σύμφωνα με μια ερευνητική εταιρεία που εδρεύει στο Λονδίνο.

Αυτό θα επέφερε πλήγμα στον πρωθυπουργό Γιοσιχίντε Σούγκα, ο οποίος έχει δεσμευτεί ότι θα υπάρχουν αρκετά εμβόλια για το ευρύ κοινό μέχρι τα μέσα του 2021 καθώς η χώρα του ακολουθεί τις περισσότερες μεγάλες οικονομίες ως προς την έναρξη των εμβολιασμών.

“Η Ιαπωνία φαίνεται να μπήκε αρκετά αργά στο παιχνίδι. Εξαρτάται από την εισαγωγή πολλών εμβολίων από τις ΗΠΑ. Και προς το παρόν δεν φαίνεται πολύ πιθανό ότι θα λάβει πολύ μεγάλες ποσότητες, για παράδειγμα, του εμβολίου της Pfizer”, λέει ο Ράσμους Μπεχ Χάνσεν, ο ιδρυτής της βρετανικής εταιρείας έρευνας Airfinity.

Ο Χάνσεν δήλωσε ότι η Ιαπωνία δεν θα φθάσει στο ποσοστό εμβολιασμού του 75% του πληθυσμού– το οποίο είναι ορόσημο για την επίτευξη της ανοσίας της αγέλης–πριν από περίπου τον Οκτώβριο, δηλαδή σχεδόν δύο μήνες μετά την λήξη των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Η Ιαπωνία έχει σχεδιάσει την αγορά 314 εκατομμυρίων δόσεων από τις Pfizer, Moderna και AstraZeneca και η ποσότητα αυτή είναι υπεραρκετή για τον πληθυσμό της που ανέρχεται σε 126 εκατομμύρια κατοίκους.

Αλλά τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στις παραδόσεις των εμβολίων σε άλλες χώρες γεννούν αμφιβολίες για το αν η Ιαπωνία θα παραλάβει τις προμήθειες αυτές εγκαίρως.

Ο Τάρο Κόνο, ο επικεφαλής του ιαπωνικού προγράμματος εμβολιασμού, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι πρώτοι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο από 10.000 εργαζόμενους στον τομέα υγείας, αλλά ανακάλεσε τον αρχικό στόχο να έχουν εξασφαλιστεί αρκετές προμήθειες εμβολίων ως τον Ιούνιο.

Η Ιαπωνία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη γιατί το αρχικό σχέδιο εμβολιασμού εξαρτατάται από τις δόσεις της Pfizer, που κινδυνεύουν να ανακληθούν από τις αμερικανικές αρχές για την αντιμετώπιση της πανδημίας εκεί.

“Δεν υπάρχουν αρκετά εμβόλια για όλες τις χώρες με τις οποίες η Pfizer συνήψε συμφωνίες”, είπε ο Χάνσεν.

“Η Αμερική χρειάζεται 100 εκατομμύρια περισσότερα εμβόλια της Pfizer για να επιτύχει τους στόχους της και πολλά από αυτά τα 100 εκατομμύρια θα προέλθουν από τις ιαπωνικές προμήθειες”, τόνισε ο ίδιος.

Εκπρόσωποι της Pfizer και του ιαπωνικού υπουργείου Υγείας δεν αντέδρασαν άμεσα στις προβλέψεις της Airfinity.

Προηγουμένως η Pfizer είχε αναφέρει ότι η εταιρεία συνεργάζεται με τις ιαπωνικές ρυθμιστικές αρχές “για να μπορέσουν οι δόσεις του εμβολίου να διατεθούν το συντομότερο δυνατό στον ιαπωνικό λαό”.

Ινδία: 13.203 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 131 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 13.203 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό στη χώρα της Ασίας να φθάνει τους 10.667.736.

Παράλληλα, ακόμη 131 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 153.470 νεκρούς.

Τα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν σε 184.182, κατά το υπουργείο.

Η εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού στην Ινδία άρχισε τη 16η Ιανουαρίου. Έχουν εμβολιαστεί 1,6 εκατ. πολίτες και πλέον.

Η επιδημιολογική κατάσταση βελτιώνεται από τα τέλη του 2020 στην Ινδία, χώρα που καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό θανάτων, μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, με βάση τους επίσημους απολογισμούς.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα