Διεθνή

Ουκρανία: Καταρρίφθηκαν δυο ρωσικά μαχητικά πάνω από το Κίεβο

Όλες οι εξελίξεις.

Parallaxi
ουκρανία-καταρρίφθηκαν-δυο-ρωσικά-μα-885294
Parallaxi

Δύο ρωσικά μαχητικά καταρρίφθηκαν πάνω από το Κίεβο από την πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας  σύμφωνα με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Συγκεκριμένα το πρώτο αεροσκάφος κατερρίφθη στις 20:30 πάνω από το Κίεβο, ενώ στις 21:10 στα περίχωρα της πόλης καταρρίφθηκε το δεύτερο.

Κατάπαυση του πυρός από αύριο 09:00 ώρα Ελλάδας σε περιοχές στην Ουκρανία για διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων ανακοίνωσε η Μόσχα

Η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα το βράδυ εκεχειρία σε συγκεκριμένες περιοχές στην Ουκρανία από αύριο Τρίτη 09:00 ώρα Ελλάδας και Ουκρανίας για διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Βοηθήστε μας: Ο πρόεδρος Ζελένσκι απευθύνει δραματική έκκληση στους Αμερικανοεβραίους συγκρίνοντας τη ρωσική εισβολή με την ναζιστική προέλαση στην Ευρώπη και τις καταστροφές με αυτές της 11ης Σεπτεμβρίου

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε σήμερα δραματική έκκληση στους Αμερικανοεβραίους για υποστήριξη ενάντια στην ρωσική εισβολή, δίνοντας με σπαρακτικό τόνο έναν απολογισμό της καταστροφής στη χώρα του από την ρωσική εισβολή, καταστροφή που την συνέκρινε με εκείνην που προκάλεσε ο ναζιστικός γερμανικός στρατός κατά την προέλασή του σε όλη την Ευρώπη.

«Αυτό είναι απλώς μια καθαρά ναζιστική συμπεριφορά. Δεν μπορώ την χαρακτηρίσω με άλλο τρόπο», είπε ο Ζελένσκι μέσω βίντεο στη Διάσκεψη των Προέδρων Αμερικανοεβραϊκών Οργανώσεων. Ο Ουκρανός πρόεδρος συνεχίζει να πιέζει για παράδοση στην Ουκρανία περισσότερων μαχητικών αεροσκαφών από τη Δύση και την επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων που το ΝΑΤΟ έχει μέχρι στιγμής απορρίψει.

Ο Ζελένσκι διάβασε μια λίστα με τις πόλεις και τις κωμοπόλεις που είπε ότι έχουν καταστραφεί από τις ρωσικές δυνάμεις, ενώ οι Ουκρανοί πολεμούν με ό,τι έχουν, ακόμα και χωρίς όπλα.

«Ρίχνουν τα κορμιά τους μπροστά στα τανκς – για να καταλάβετε τι συμβαίνει εδώ», είπε ο Ουκρανός ηγέτης, ο οποίος είναι Εβραίος, σε μια βιντεοκλήση μέσω της πλατφόρμας Zoom.

Οι Ρώσοι δεν αφήνουν τους ανθρώπους να φύγουν από τις πόλεις στις οποίες επιτέθηκαν, δεν επιτρέπουν την είσοδο τροφίμων και νερού και αποσυνδέουν το διαδίκτυο, την τηλεόραση και το ρεύμα, είπε.

«Όλα αυτά συνέβησαν την εποχή των Ναζί», είπε. «Η επιβίωση του ουκρανικού έθνους – το ζήτημα θα είναι το ίδιο με τον αντισημιτισμό… Όλα αυτά τα εκατομμύρια ανθρώπων πρόκειται να εξοντωθούν».

Ο Ζελένσκι είπε ότι 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μια βομβιστική επίθεση σε ένα αρτοποιείο στο Κίεβο σήμερα και χθες Κυριακή, 50 παιδιά που πάσχουν από καρκίνο χρειάστηκε να μετακινηθούν μετά από βλήμα που έπληξε παιδιατρικό νοσοκομείο στην πόλη.

Η Ρωσία αποκαλεί την εκστρατεία που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για τον αφοπλισμό της Ουκρανίας και την απομάκρυνση ηγετών που περιγράφει ως νεοναζί. Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της το αποκαλούν αυτό πρόσχημα για μια εισβολή για την κατάκτηση μιας χώρας 44 εκατομμυρίων κατοίκων.

Το εύρος και η κλίμακα της ρωσικής επίθεσης στη χώρα του ήταν τόσο απροσδόκητη και καταστροφική όσο ήταν για τους Αμερικανούς οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, είπε.

«Βομβαρδίζουν ό,τι κινείται» είπε ο Ζελένσκι.

Το πετρέλαιο θα ξεπεράσει τα 300 δολάρια το βαρέλι αν η Ευρώπη απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού αργού, προειδοποιεί η Μόσχα

Η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 300 δολάρια το βαρέλι εάν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύσουν τις εισαγωγές από τη Ρωσία, προειδοποίησε απόψε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

«Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η απόρριψη του ρωσικού πετρελαίου θα είχε σε καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια αγορά», ανέφερε ο Νόβακ σε βιντεοσκοπημένη ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

«Η αύξηση της τιμής θα ήταν απρόβλεπτη. Θα έφτανε τα 300 δολάρια το βαρέλι, αν όχι περισσότερα», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, που είναι αρμόδιος για θέματα ενέργειας.

Η Ρωσία «ξέρει» που να προωθήσει το πετρέλαιό της αν το απορρίψουν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ, προειδοποιήσε.

Η Ευρώπη, συνέχισε, ωθεί τη Ρωσία προς ένα εμπάργκο στις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, όμως «ακόμη δεν παίρνουμε αυτήν την απόφαση». Κανείς δεν θα ωφελείτο από ένα τέτοιο εμπάργκο, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι θα χρειαζόταν πάνω από ένας χρόνος ώστε η Ευρώπη να αντικαταστήσει τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου.

Γερμανία: Η προστασία του άμαχου πληθυσμού η πρώτη προτεραιότητα της Δύσης, τόνισαν Όλάφ Σολτς, Τζο Μπάντεν, Εμανουέλ Μακρόν

Ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής απόφαση για ενδεχόμενο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο (Λευκός Οίκος)

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση σε αυτό το στάδιο για ενδεχόμενο εμπάρκο στο ρωσικό αέριο και πετρέλαιο, ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.

Η ίδια είπε το θέμα τέθηκε κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας, τονίζοντας: «Έχουμε διάφορες δυνατότητες», προσθέτοντας πως οι συζητήσεις συνεχίζονται στο εσωτερικό της χώρας για το θέμα καθώς αξιωματούχοι εξετάζουν επιλογές για να τιμωρήσουν τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Πρόσθεσε πως η Γερμανία ειδικότερα αντιτίθεται σε οποιοδήποτε εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο, από το οποίο εξαρτάται πολύ, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες εισάγουν λίγο ρωσικό αργό.

Τσεχία: Η χώρα έχει δεχθεί πάνω από 100.000 Ουκρανούς πρόσφυγες μέχρι σήμερα

Περισσότεροι από 100.000 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Τσεχία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς η χώρα και άλλα κράτη στην κεντρική Ευρώπη εντείνουν τις προσπάθειες για να δεχτούν Ουκρανούς που τρέπονται σε φυγή μετά τη ρωσική εισβολή.

Τουλάχιστον 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, με τους περισσότερους να περνούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην ανατολική Πολωνία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία και τη βόρεια Ρουμανία.

Το τσεχικό υπουργείο είπε ότι από τους ανθρώπους που συνέχισαν το ταξίδι τους στην Τσεχία, περίπου 57.000 έχουν ήδη λάβει ειδικές βίζες. Περισσότεροι από τους μισούς είναι παιδιά.

Περίπου το ένα τέταρτο των προσφύγων έχει πάει στην πρωτεύουσα Πράγα, ανέφερε. Οι αρχές εκεί χρειάστηκε σήμερα να κλείσουν προσωρινά το κέντρο βοήθειας προσφύγων της πόλης, λόγω της μεγάλης προσέλευσης.

Οι Ουκρανοί αποτελούν τη μεγαλύτερη ξένη κοινότητα της Τσεχίας, με σχεδόν 197.000 να διαμένουν νόμιμα στα τέλη του 2021, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει την ταχύτερα εξελισσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία.

Συνομιλία Μπάιντεν με ηγέτες της Δύσης: Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε το κόστος που θα πληρώσει η Ρωσία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας επιβεβαίωσαν σήμερα, στις συνομιλίες που είχαν μέσω βιντεοκλήσης, ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να αυξάνουν το τίμημα που θα πληρώσει η Ρωσία «για την απρόκλητη και αδικαιολόγητη εισβολή στην Ουκρανία», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον «υπογράμμισαν ότι δεσμεύονται να συνεχίσουν να παράσχουν οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς επίσης και βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας, στην Ουκρανία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το πολύ ενωμένο, έως τώρα, μέτωπο των Δυτικών όσον αφορά τις οικονομικές κυρώσεις εμφάνισε ρωγμές σήμερα, στο ζήτημα της απαγόρευσης αγοράς ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου, μια πρόταση που απορρίπτεται κυρίως από τη Γερμανία

Κράτη-μέλη της ΕΕ, ΗΠΑ, Βρετανία, μεταξύ των «εχθρικών» χωρών στον κατάλογο του Κρεμλίνου

Οι ρωσικές αρχές κατήρτισαν έναν κατάλογο «εχθρικών» χωρών προς τη Ρωσία, στις οποίες Ρώσοι ιδιώτες και εταιρείες μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε ρούβλια, ένα νόμισμα του οποίου η αξία έχει χάσει 45% από τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε το μεσημέρι η ρωσική κυβέρνηση, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Αυτή η λίστα χωρών περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, το Μονακό, τη Νότια Κορέα, τις ΗΠΑ, την Ελβετία και την Ιαπωνία.

Η λίστα ετοιμάστηκε μετά από προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε την Παρασκευή, που καθιέρωσε με αόριστους όρους μια «προσωρινή διαδικασία» για την αποπληρωμή χρεών «προς ορισμένους ξένους πιστωτές».

Για να γίνει αυτό, ένας οφειλέτης θα μπορεί πλέον να ζητήσει από μια ρωσική τράπεζα να δημιουργήσει έναν ειδικό λογαριασμό σε ρούβλια στο όνομα του ξένου πιστωτή και να του στείλει μια πληρωμή σε ισοδύναμο ρούβλι, με τη συναλλαγματική ισοτιμία της ημέρας της Κεντρικής Τράπεζας.

Αυτή η νέα προσωρινή διαδικασία ισχύει για πληρωμές που υπερβαίνουν τα 10 εκατομμύρια ρούβλια το μήνα σε ισοδύναμο ξένου νομίσματος.

Το μέτρο είναι μια από τις πρώτες απαντήσεις της Μόσχας στις άνευ προηγουμένου κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από πολλές δυτικές χώρες μετά τη στρατιωτική της εισβολή στην Ουκρανία.

 Ο Ζελένσκι θα μιλήσει στους Βρετανούς βουλευτές μέσω βιντεοκλήσης

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μιλήσει αύριο Τρίτη, στις 19.00 (ώρα Ελλάδας) στους Βρετανούς βουλευτές, μέσω βιντεοκλήσης, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων.

«Όλοι οι βουλευτές θέλουν να ακούσουν τον πρόεδρο ο οποίος θα μιλήσει σε εμάς ζωντανά από την Ουκρανία. Αυτή είναι μια σημαντική ευκαιρία για τη Βουλή», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Λίντσεϊ Χόιλ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε νωρίτερα σήμερα νέες διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, προτείνοντας μποϊκοτάζ του ρωσικού πετρελαίου και άλλων ρωσικών εξαγωγών και τη διακοπή των εξαγωγών στη Ρωσία.

Οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν για τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας έχουν ήδη απομονώσει τη Ρωσία σε βαθμό που δεν έχει ξαναζήσει μια τόσο μεγάλη οικονομία. Ο Ζελένσκι είπε ότι η οικονομική πίεση πρέπει να αυξηθεί, ζητώντας να τεθεί σε ισχύ διεθνές εμπορικό εμπάργκο στη Ρωσία.

«Εάν η εισβολή συνεχιστεί και η Ρωσία δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδιά της κατά της Ουκρανίας, τότε χρειάζεται ένα νέο πακέτο κυρώσεων…για χάρη της ειρήνης», είπε σε βιντεοφωνική ομιλία, αναφέροντας ιδιαίτερα το μποϊκοτάζ του ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου.

«Μποϊκοτάρετε τις εισαγωγές στη Ρωσία – εάν δεν τηρούν τους κανόνες πολιτισμού, τότε δεν πρέπει να λαμβάνουν αγαθά και υπηρεσίες από τον πολιτισμό – αφήστε τον πόλεμο να τους ταϊζει τροφοδοτήσει», είπε.

Σύντομα στη Λευκορωσία ο τέταρτος γύρος των διαπραγματεύσεων

Οι Ρώσοι διαπραγματευτές δήλωσαν απόψε ότι ο επόμενος γύρος των συνομιλιών με τους συναδέλφους τους από την Ουκρανία θα γίνει πολύ σύντομα στη Λευκορωσία

«Ο επόμενος, τέταρτος γύρος, θα διεξαχθεί πολύ-πολύ σύντομα», είπε ο Λεονίντ Σλούτσκι μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση. «Δεν θα ανακοινώσω την ακριβή ημερομηνία ακόμη. Θα καθοριστεί πιθανότατα αύριο», πρόσθεσε.

Ένας άλλος Ρώσος διαπραγματευτής, ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, είπε ότι ο σημερινός, τρίτος γύρος των ρωσοουκρανικών συνομιλιών «δεν στάθηκε στο ύψος των προσδοκιών» της Μόσχας. «Ελπίζουμε ότι την επόμενη φορά θα μπορέσουμε να επιτύχουμε σημαντικότερη πρόοδο», πρόσθεσε.

Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας και Ουκρανίας- Οι άμαχοι εγκαταλείπουν το Ιρπίν

Ρωσία: Παραιτήθηκε από τα Μπαλέτα Μπαλσόι ο Βραζιλιάνος χορευτής Νταβίντ Μότα Σοάρες

Ο Βραζιλιάνος χορευτής των περίφημων Μπαλέτων Μπαλσόι, Νταβίντ Μότα Σοάρες, ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτείται, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ, ΣΚΑΙ, Newsbomb

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα