Top

Πιθανό ένα δεύτερο lockdown μέχρι τις 15 Νοεμβρίου – Οι ασυμπτωματικοί στη Θεσσαλονίκη μπορεί να είναι και 10.000

Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού στην χώρα μας.

Parallaxi
πιθανό-ένα-δεύτερο-lockdown-μέχρι-τις-15-νοεμβρ-676859
Parallaxi

Τα περισσότερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας δέχονται σημαντική πίεση λόγω του κορονοϊού, σε ό,τι αφορά το ποσοστό κάλυψης των κρεβατιών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και στις κλινικές covid-19, ωστόσο, τουλάχιστον αυτήν τη στιγμή το σύστημα Υγείας στη Μακεδονία και τη Θράκη αντέχει.

Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr η επικεφαλής της Επιχειρησιακής Ομάδας Βόρειας Ελλάδας του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Τζίνα Λεπτοκαρίδου – Λακασά, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι κανένας δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά την εικόνα που θα παρουσιάζουν οι δομές υγείας ακόμα και αύριο.

Η ίδια υποστήριξε ότι μέσα σε μόλις μία εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκε κατά περίπου 300% ο αριθμός των πολιτών που μεταφέρονται ή προσέρχονται στα νοσοκομεία της πόλης, είτε επειδή χρήζουν ανάγκη νοσηλείας ως ασθενείς με κορονοϊό είτε απλώς για να κάνουν το τεστ.

Κατά την κ. Λεπτοκαρίδου – Λακασά, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των ασθενών με κορονοϊό που δεν παρουσιάζει κάποιο σύμπτωμα. «Ο πολύ μεγάλος αριθμός των ασυμπτωματικών ασθενών είναι πολύ σημαντικό γεγονός και λίγο μας καθησυχάζει. Την ίδια στιγμή παρουσιάζει πολύ μεγάλη αύξηση ο αριθμός των νέων σε ηλικία ασθενών. Αυτήν τη στιγμή το σύστημα υγείας σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί, παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα νοσοκομεία δέχονται πίεση. Υπάρχει σχεδιασμός να μπουν στα νοσηλευτικά ιδρύματα και άλλες κλίνες στις ΜΕΘ και στις κλινικές για τον κορονοϊό και αυτό θα γίνει ανάλογα με τα δεδομένα που θα προκύψουν. Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανένα συμπολίτη μας που νοσεί χωρίς κλίνη σε κάποιο νοσοκομείο», σημειώνει η κ. Λεπτοκαρίδου – Λακασά.

Αναφορικά με τα rapid tests που γίνονται από το πρωί της Πέμπτης 29 Οκτωβρίου στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης, μπροστά από το Βασιλικό Θέατρο, η επικεφαλής της Επιχειρησιακής Ομάδας του ΕΚΕΠΥ στη Βόρεια Ελλάδα, τόνισε στο ethnos.gr ότι είναι θετικό γεγονός οι μεγάλες ουρές των πολιτών, προκειμένου να κάνουν το τεστ, αφού δείχνουν την κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση αναφορικά με τον κορονοϊό Ωστόσο, η ίδια σημείωσε ότι χρειάζεται προσοχή και τήρηση των υγειονομικών μέτρων ασφαλείας.

«Βόμβα» Σαρηγιάννη: «60.000 – 70.000 τα ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη»

Κορονοϊός: Τα τελευταία μέτρα για να αποφευχθεί το lockdown – Φόβοι για 2.000 κρούσματα

Το ύστατο πακέτο μέτρων για να αποφευχθεί ένα γενικευμένο lockdown, το οποίο η κυβέρνηση αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι για πολλούς κι ευνόητους λόγους, ανακοινώνεται εντός της ημέρας από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κορονοϊός επελαύνει στη χώρα μας, τα κρούσματα εδώ και μέρες είναι σταθερά τετραψήφια σε ημερήσια διάταξη, οι διασωλημενωμένοι έχουν ξεπεράσει το διψήφιο ψυχολογικό όριο την ώρα που οι ΜΕΘ αντέχουν ακόμα, ενώ και οι θάνατοι αυξάνονται.

Ο πρωθυπουργός δεν θέλει σε καμία περίπτωση να παραλύσει ξανά η οικονομία, να κλείσουν τα σχολεία και να κλειστεί όλη η Ελλάδα μέσα, καθώς οι συνέπειες θα είναι ολέθριες. Την ίδια ώρα όμως, υπάρχουν «φωνές», κυρίως από την επιτροπή των ειδικών, που τονίζουν ότι θα πρέπει να ληφθούν ακόμα πιο σκληρά μέτρα. Στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει και γι αυτό από το πρωί ισχύουν πιο αυστηρά μέτρα στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, ενώ καταβάλλεται η ύστατη προσπάθεια για να μην «κοκκινίσει» και το λεκανοπέδιο.

Σε πρώτη φάση πάντως, αυτά που αναμένεται να ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης είναι τα εξής:

  1. Χρήση μάσκας παντού σε όλα τα επίπεδα συναγερμού
  2. Μείωση ωραρίου εστιατορίων καφέ και λοιπών χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις 21:00 ή στις 22:00
  3. Aπαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ από την ώρα κλεισίματος της εστίασης μέχρι και τις πέντε το πρωί
  4. Χρήση μάσκας και στην έξοδο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και όταν καθόμαστε.
  5. Η υποχρεωτική τηλεργασία παρατείνεται μέχρι 30 Νοεμβρίου τουλάχιστον, αλλά το ποσοστό παραμένει στο 40%

Τα επιπλέον μέτρα που ζητούν οι λοιμωξιολόγοι

  • Όσον αφορά στις αθλητικές εκδηλώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr οι ειδικοί θα προτείνουν να μη διεξάγονται αθλητικές διοργανώσεις ερασιτεχνικές αλλά και άλλες που αφορούν συλλόγους και σχολεία, ενώ θα επιτρέπονται κανονικά – επισημαίνουν πληροφορίες του ethnos.gr- οι εκδηλώσεις της Α εθνικής αλλά και τους επαγγελματικού αθλητισμού (πρώτες κατηγορίες όλων των αθλημάτων) όπου ούτως ή άλλως τηρούνται αυστηρά μέτρα προστασίας με τεστ και χωρίς φιλάθλους.
  • Στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση για απαγόρευση μετακινήσεων μεταξύ όμορων νομών, ωστόσο σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά αυτό θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες ανάλογα και από τον αριθμό των κρουσμάτων.
  • Για πρώτη φορά μετά την καραντίνα οι ειδικοί – όπως υπογραμμίζουν ασφαλείς πληροφορίες του ethnos.gr – θα εισηγηθούν στον πρωθυπουργό να μειωθεί περαιτέρω το ποσοστό των πιστών που μπαίνουν στους ναούς τουλάχιστον κατά 20%, καθώς διαπίστωσαν ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρούνται τα μέτρα. Άλλωστε με βάση τις εκτιμήσεις των επιστημόνων στις λειτουργίες συμμετέχουν κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Πάντως αυτός που δεν συζητούν οι ειδικοί είναι να τεθούν ξεχωριστά μέτρα προστασίας για τους άνω των 65 ετών. Παρότι υπάρχουν εδώ και μήνες συστάσεις για ιδιαίτερη προσοχή σε όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, που είναι και οι μεγαλύτεροι συνάνθρωποι μας, οι λοιμωξιολόγοι δεν θα προτείνουν κανένα  μέτρο συγκεκριμένο στον πρωθυπουργό, διαβεβαιώνουν πηγές στο ethnos.gr.

Πιθανό ένα δεύτερο lockdown μέχρι τις 15 Νοεμβρίου

Αν δεν εφαρμόσουμε τα απλά και βασικά μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί, τότε ο μοναδικός τρόπος για να συγκρατήσουμε την πανδημία θα είναι ένα δεύτερο lockdown μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, σύμφωνα με όσα είπε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Αυτή τη στιμγή μέχρι την Κυριακή κοιτάμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η πορεία της πανδημίας στη χώρα με τα νέα μέτρα, για να μελετήσουμε τα σενάρια lockdown», είπε χαρακτηριστικά.

Αν τα τελευταία μέτρα δεν λειτουργήσουν ικανοποιητικά τότε μέχρι τις 15 Νοεμβρίου το να έρθει κάποιου είδους Lockdown δεν είναι απίθανο αναφέρει ο καθηγητής. «Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους οι οποίοι δεν μας επηρεάζουν οικονομικά και ψυχολογικά. Ένα Lockdown 15 ημερών φαίνεται να μπορεί να οδηγήσει σε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων μέχρι τα Χριστούγεννα», τονίζει. «Αν χρειαστεί να πάρουμε πιο ισχυρά μέτρα, μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν φανεί τα αποτελέσματα τους», καταλήγει.

Κορονοϊός: Εκτιμήσεις για 40.000 ενεργά κρούσματα στην Αττική και έως και 70.000 στη Θεσσαλονίκη

Νέα οδηγία για τα αεροδρόμια Καστοριάς και Κοζάνης

Επιτρέπονται οι πτήσεις επιβατών προς τα αεροδρόμια Κοζάνης «Φίλιππος» και Καστοριάς «Αριστοτέλης», σύμφωνα με συμπληρωματική αεροπορική οδηγία που εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Όσον αφορά τις αναχωρήσεις από Καστοριά και Κοζάνη επιτρέπονται μόνο χωρίς επιβάτες, δηλαδή οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους με το πλήρωμά του.  Οι αεροπορικές οδηγίες εντάσσονται στα μέτρα πρόληψης κατά του Covid-19 και ισχύουν  έως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 6 Νοεμβρίου.

Πρύτανης ΑΠΘ: Οι ασυμπτωματικοί στη Θεσσαλονίκη μπορεί να είναι και 10.000

«Εάν τα ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη είναι περίπου 2.000, τότε οι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού, με αθέλητη διασπορά στο συγκρότημα, είναι τουλάχιστον 10.000», επισήμανε στην ΕΡΤ ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, με βάση την έρευνα στα λύματα της πόλης που διενεργεί το Αριστοτέλειο και λειτουργεί ως προπομπός της επιδημιολογικής εικόνας της πόλης τις αμέσως επόμενες ημέρες. Με θετικό το 5% των  μαζικών τέστ κορωνοϊού που έγιναν χθες, Πέμπτη, στη συμπρωτεύουσα, οι μετρήσεις στα λύματα της πόλεις «έδειχναν» εδώ και ημέρες την έξαρση της επιδημίας.

«Αποδεικνύουμε» επισημαίνει ο κ. Παπαϊωάννου, ότι «η μέση τιμή των δύο προηγούμενων εβδομάδων στα λύματα είναι απόλυτα συμβατή με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων». Μιλώντας με αριθμούς ενημερώνει ότι  έως τις 12 Οκτωβρίου ανιχνεύαμε ελάχιστα έως καθόλου τον ιό στα λύματα της πόλης, κάτι που ήταν συνυφασμένο και με τα ελάχιστα κρούσματα. Στις 21 Οκτωβρίου είδαμε μια αύξηση της τάξης του 500% στα λύματα, κάτι που αποτυπώθηκε μετά από 2,3 ,4 ημέρες και φτάσαμε να είμαστε κοντά στα 280-300 κρούσματα, φτάσαμε στα 380 και την Τρίτη 27 Οκτωβρίου είχαμε πάει τρεις φορές πάνω απ΄ότι είχαμε πάει στις 21 Οκτωβρίου.

Η διεπιστημονική μελέτη των επτά τμημάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου μαζί με τους επιστήμονες της ΕΥΑΘ δείχνει ότι οι τιμές που βρίσκουμε στα λύματα είναι τρεις με τέσσερις ημέρες πιο μπροστά από την επιδημιολογική εικόνα που θα εμφανιστεί. Όσον αφορά στα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη, που αποφάσισε η κυβέρνηση ήταν κατηγορηματικός «Εάν δεν έπαιρνε η πολιτεία τις συγκεκριμένες αποφάσεις για τη Θεσσαλονίκη μετά από 15 μέρες θα είχαμε δεκαπλάσιο φορτίο».

Αισιόδοξος εμφανίζεται ο πρύτανης του ΑΠΘ, παρά τους 10.000 ασυμπτωματικούς φορείς του κορωνοϊού που καταδεικνύει η μελέτη στα λύματα της πόλης, όσον αφορά στην επιδημιολογική εικόνα της πόλης το επόμενο διάστημα, καθώς πιστεύει ότι «μπορεί να αναστραφεί εάν συμπεριφερθούμε σωστά. Θέλω να πιστεύω ότι στο τέλος της επόμενης εβδομάδας οι τιμές στα λύματα θα έχουν μειωθεί αισθητά».

Επείγουσα ειδοποίηση της Πολιτικής Προστασίας στη Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη: Κρούσματα στο Παπανικολάου – Εισαγγελική παρέμβαση στα Λαδάδικα

Η κατά 75% πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και το δεκαπλάσιο ιικό φορτίο που ανιχνεύεται στα αστικά λύματα, κυριαρχούν στη Θεσσαλονίκη που για δεύτερη φορά βρέθηκε στο επίπεδο του κόκκινου συναγερμού. Κρούσματα στο Πανανικολάου και στο Κέντρο Υγείας Θέρμης ανακοινώθηκαν παράλληλα με τα 252 θετικά rapid tests από τα 3.302 που έγιναν χθες στο πλακόστρωτο της νέας παραλίας.

Το ποσοστό των θετικών δειγμάτων, ανέρχεται σε 6,8% των rapid tests, με μέσο όρο ηλικίας τα 32 έτη.

Τα «περιμέναμε» επεσήμανε ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, μετά την χθεσινή συνάντησή του με τον επικεφαλής του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα.

  • Κορονοϊός: Ποιες περιοχές ανέβηκαν στην κλίμακα συναγερμού – Τι ισχύει

Kλειστή η εστίαση και ανοικτό το λιανεμπόριο, ενώ από τη Δευτέρα απαγορεύονται οι μετακινήσεις από και προς τη Θεσσαλονίκη.

Παρέμβαση εισαγγελέα για νυχτερινό πάρτι στα Λαδάδικα

Tην παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκάλεσαν τηλεοπτικά ρεπορτάζ και αναρτήσεις-δημοσιεύσεις στον ηλεκτρονικό Τύπο αναφορικά με πάρτι σε νυχτερινό μαγαζί στα Λαδάδικα, λίγες ωρες πριν ap;o την εφαρμογή του «λοκ-νταουν», όπου δεκάδες νέοι διασκεδάζουν αγνοώντας τις περιοριστικές διατάξεις των υπουργικών αποφάσεων για τη διάδοση του κορονοϊού.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, έδωσε εντολή στην εισαγγελέα ποινικής δίωξης, Παναγιώτα Γκίκα, να παραγγείλει στις αρμόδιες αστυνομικές Αρχές τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Η πληρότητα στις ΜΕΘ και τα σχέδια για νέα κέντρα, ήταν στο επίκεντρο νέας σύσκεψης στις εγκατατάσεις του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας στην Πυλαία, όπου συμμετείχαν οι διοικητές όλων των νοσοκομείων και υγειονομικών περιφερειών καθώς και του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων.

Σε 20 ανέρχονται τα κρούσματα στο  νοσοκομείο Παπανικολάου, μεταξύ υγειονομικού προσωπικού κυρίως της καρδιολογικής κλινικής, ενώ θετικοί βρέθηκαν και πέντε ασθενείς.

Σε εξέλιξη είναι ιχνηλατήσεις και στο Κέντρο Υγείας Θέρμης όπου βρέθηκαν θετικοί τέσσερις γιατροί, μεταξύ αυτών και ο διευθυντής του νοσοκομείου.

Λάρισα: 20 κρούσματα και ένας νεκρός σε ψυχιατρικές κλινικές

Στα 20 είναι τα κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν σε δύο ψυχιατρικές κλινικές του Νοσοκομείου Λάρισας. Πρόκειται για εργαζόμενους και ασθενείς. Σύμφωνα με την ΕΡΤ το πρωί πέθανε από ανακοπή καρδιάς ένας 65χρονος, με υποκείμενα νοσήματα που ήταν θετικός στον ιό.

Γώγος: Να κλείνει η εστίαση στις 22:00 – Προτείναμε συγκεκριμένη απαγόρευση μετακινήσεων

 Καραμανλής: Ενδεχόμενοι περιορισμοί στις μετακινήσεις στους επιβαρυμένους νομούς

Μπορεί να υπάρξουν κάποιοι περιορισμοί στους επιβαρυμένους νομούς και να υπάρχουν μετακινήσεις μόνο κάτω από ειδικές συνθήκες δήλωσε την Παρασκευή στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής. “Αλλά ας μην προτρέχουμε, ας περιμένουμε τα συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση” συμπλήρωσε ο κ. Καραμανλής.

“Σιγά σιγά πυκνώνουμε και τα δρομολόγια” σημείωσε, αναφέροντας ότι μέχρι το τέλος τους έτους, αρχές του επόμενου, θα έχουν προσληφθεί 655 υπάλληλοι σε ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ και άλλοι  550 στα ΚΤΕΛ. Τόνισε παράλληλα ότι στις αρχές του έτους θα υπάρχουν 1300 με 1.400 λεωφορεία στην κυκλοφορία. Ερωτηθείς για τις εικόνες συνωστισμού στα λεωφορεία ο υπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι με βάση το σύστημα τηλεματικής του ΟΑΣΑ μόνο το 5% έχει πληρότητες άνω του 65%. “Δεν υπάρχουν πια οδηγοί αποσπασμένοι δεξιά και αριστερά” διαβεβαίωσε ο υπουργός, απαντώντας στις επικρίσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτη την επίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Δημήτρη Τσιόδρα.

Ζέρβας: Φοβάμαι για διασπορά του ιού στη Θεσσαλονίκη το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου

Τους φόβους του για τη διασπορά του ιού στην πόλη εξαιτίας του τριήμερου της 28ης Οκτωβρίου, εξέφρασε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κ. Ζέρβας. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ο Κ. Ζέρβας, τόνισε ότι αρκετοί Θεσσαλονικείς εκμεταλλεύτηκαν το τριήμερο για κοντινές «αποδράσεις» παρά την κατάσταση που επικρατεί και αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί τις επόμενες ημέρες στα κρούσματα στην πόλη. «Προφανώς υπάρχει κόπωση και ανεμελιά, αλλά πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι» σημείωσε σχετικά, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε: «Ήμασταν σε μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων και φτάσαμε σε πολύ μεγάλο αριθμό. Οι αναλύσεις του ΑΠΘ δίνουν πέντε φορές παραπάνω φορτίο στην πόλη. Υπήρχαν πολλές καταστάσεις παράλληλες στα Ιωάννινα και τη Θεσσαλονίκη, που είναι δύο πόλεις με μεγάλη πανεπιστημιακή κοινότητα. Πολλοί βέβαια δεν ήρθαν, αλλά δημιουργήθηκε θέμα. Δεν δαιμονοποιούμε τους φοιτητές, αλλά διαπιστώνουμε ότι μπορεί να άνοιξε μία κερκόπορτα».

Ρεπορταζ: Έτσι ζουν οι φοιτητές την καραντίνα παρέα με τηλεκπαίδευση

 Δημόπουλος: «Είμαστε μόλις λίγες εβδομάδες πίσω από Γαλλία, Ιταλία»

Οπρύτανης του Πανεπιστημίου ΑθηνώνΘανάσης Δημόπουλος κλήθηκε να απαντήσει εάν είμαστε λίγες εβδομάδες πριν από την κατάσταση της Γερμανίας και της Γαλλίας σε ό,τι αφορά στην πανδημία του κορονοϊού και επισήμανε ότι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα. Επίσης, δήλωσε μιλώντας στο Open tv και στην «Ωρα Ελλάδος» πως αν με κάποιο…. μαγικό τρόπο κρατούσαμε τις αποστάσεις των δύο μέτρων, ο ιός θα είχε εξαφανιστεί, ενώ πρόσθεσε πως ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν εντοπίζουμε.

«Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Εστίες υπερμετάδοσης υπάρχουν και μπορούν να αποφευχθούν. Σε πολλά κράτη του κόσμου δεν πραγματοποιούνται τεστ σε μεγάλη έκταση. Είμαστε λίγες εβδομάδες πίσω από τη Γαλλία και την Ιταλία, που έχουν χαμηλότερες θερμοκρασίες πια. Το στοίχημα είναι να προλάβουμε την επιδείνωση της κατάστασης. Πρέπει άμεσα να ενισχυθεί το προσωπικό στο σύστημα υγείας. Ο αριθμός των κρουσμάτων που εντοπίζουμε με τα τεστ είναι πολύ μικρότερος από τον πραγματικό αριθμό» είπε μεταξύ άλλων ο πρύτανης.

«Λουκέτο» σε αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη

Την αναστολή λειτουργίας όλων των αθλητικών χώρων ανακοίνωσε ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη. Σχετικά αναφέρει: Αναστολή λειτουργίας των αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων Ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη λαμβάνοντας υπόψη • την υπαγωγή της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης στο τέταρτο επίπεδο των προληπτικών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό COVID-19, • τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την περιστολή της διασποράς του COVID-19 και • τις συστάσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, για την προστασία των πολιτών και τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 αναστέλλει τη λειτουργία • των κλειστών και ανοιχτών δημοτικών και σχολικών αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς επίσης όλων των δημοτικών γηπέδων και του δημοτικού κολυμβητήριου • των δημοτικών αθλητικών και πολιτιστικών τμημάτων Επίσης, δεν θα πραγματοποιούνται προπονήσεις και αγώνες, τόσο σε ατομικό, όσο και σε ομαδικό επίπεδο. Η αναστολή έχει ισχύ από την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου και μέχρι νεωτέρας.

Λάρισα: 1.200 επιχειρήσεις στον «αέρα» – Αιχμές της εστίασης για ημίμετρα

Κορονοϊός: Στις 6 οι ανακοινώσεις Σταϊκούρα για τα μέτρα οικονομικής στήριξης

Στις 6 το απόγευμα, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσιάσει τα μέτρα οικονομικής στήριξης που ενεργοποιεί η κυβέρνηση. Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς θα εξειδικεύσει τα μέτρα που θα εφαρμοστούν, και ο Επίκουρος Καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης θα αναλύσει τα υγειονομικά δεδομένα.

ΕΛΜΕ Σερρών: «Κλείστε τα σχολεία, λειτουργούμε με 27 μαθητές στην τάξη»

Η Ελευθερία Πάνου, πρόεδρος ΕΛΜΕ Σερρών έκανε έκκληση στο υπουργείο Παιδείας να αναστείλει τη λειτουργία των σχολικών μονάδων, καθώς η κατάσταση είναι δύσκολη στα σχολεία των Σερρών. «Η κατάσταση είναι δύσκολη στα σχολεία μας. Ζητάμε από το υπουργείο Παιδείας να κλείσει τα σχολεία μας. Πρέπει να γίνει διακοπή της διασποράς του κορονοϊού. Λειτουργούμε με 27 άτομα στην τάξη. Το σύστημα υγείας πιέζεται, εμείς εδώ είμαστε επαρχία. Το Νοσοκομείο Σερρών δεν είναι Νοσοκομείο Αναφοράς» είπε χαρακτηριστικά η κ. Πάνου.

Στο ”κόκκινο” και τα σχολεία των ”κόκκινων” περιοχών

Κορονοϊός: Τρεις ακόμη θάνατοι στην Ελλάδα -Στους 618 οι νεκροί

Μεγαλώνει η μαύρη λίστα με τα θύματα της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς τρεις ακόμη συμπολίτες μας έχασαν τη μάχη από επιπλοκές που προκαλεί ο ιός.

Σύμφωνα με πληροφορίες μια 55χρονη γυναίκα βρετανικής καταγωγής κατέληξε στο νοσοκομείο Κέρκυρας νοσηλευόμενη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Στο νοσοκομείο είχε εισαχθεί με θετικό τεστ κορωνοϊού στις 22 Οκτωβρίου.

Την ίδια ώρα, ένας 65χρονος άνδρας κατέληξε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, ενώ τη μάχη έχασε και ένας 66χρονος στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη όπου είχε μεταφερθεί από την Κοζάνη στις 19 Οκτωβρίου. Όλοι οι συμπολίτες έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα. Πλέον οι νεκροί από την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα ανέρχονται σε 618.

Τσιόδρας: Τρεις φορές πάνω ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων – Πιέζεται το σύστημα Υγείας

Ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που αποτυπώνεται στα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ανέφερε ο καθηγητής και υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας στο 31ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων στην Ελλάδα υπολογίζεται τουλάχιστον τρεις φορές πάνω, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη χώρα 8.437 ενεργά επιβεβαιωμένα κρούσματα» είπε ο καθηγητής, ο οποίος συμπλήρωσε ότι ο συνολικός αριθμός νοσηλευομένων υπολογίζεται περίπου 1.000 άτομα. Τις τελευταίες επτά ημέρες στις ηλικίες άνω των 55 ετών είχαμε περίπου 1.000 κρούσματα, δήλωσε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε πως αυτό είναι κάτι που «σημαίνει πως με μαθηματική ακρίβεια θα πιεστεί το σύστημα υγείας».

Στο κόκκινο έχει φτάσει σε ορισμένες περιοχές η πληρότητα των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) για ασθενείς με CoViD-19. Στην Αττική είναι πάνω από 60%, ενώ στη Δυτική Μακεδονία η πληρότητα είναι ήδη 100%. Έμφραγμα στις ΜΕΘ Τα παραπάνω προκύπτουν από στοιχεία που έδωσε χθες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας στο 31ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η πληρότητα των ΜΕΘ ανά περιοχή είναι η εξής: Δυτική Μακεδονία: 100% Κεντρική Μακεδονία: 46% Ήπειρος: 40% Αττική: 61% Θεσσαλονίκη: 60% Θεσσαλία: 40% Στις 28 Οκτωβρίου, η κάλυψη των απλών κλινών CoViD-19 βρισκόταν στο 33%. Στις κλινικές CoViD-19 γίνονται περίπου 95 εισαγωγές ασθενών σε ημερήσια βάση, ενώ 137 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Το 7% των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ CoViD-19 είναι άτομα ηλικίας 35 έως 44 ετών και το 8,8% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 45 έως 54 ετών. Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα μέτρα φαίνεται να αποδίδουν στην Κοζάνη, όπου υπάρχει μία σχετική ύφεση της διασποράς.

Ανησυχητική παραμένει στα Ιωάννινα, όπου το ποσοστό των θετικών τεστ είναι 5,7% και ακόμη περισσότερο στη Θεσσαλονίκη, όπου τα θετικά στον ιό τεστ είναι πάνω από 9%! Στην Αττική, η θετικότητα είναι 5,7%. Ο δείκτης μετάδοσης του ιού Rt βρίσκεται στο 1,09 στην Επικράτεια.

Πιο σκληρά μέτρα θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός – Εξετάζεται ολικό λουκέτο στην εστίαση

Πηγές: ethnos.gr, ΑΠΕ, iefimerida.gr, newsit.gr, ert.gr, CNN, vradini.gr, skai.gr, OPENTV,ANT1,iatropedia.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα