ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης: Ποιοι διεκδικούν τις θέσεις των νέων γραμματέων

Ποια ονόματα ακούγονται – Οι διαδικασίες – Το γραφείο του Κασσελάκη στη Θεσσαλονίκη

Φίλιππος Δεργιαδές
νε-συριζα-θεσσαλονίκης-ποιοι-διεκδικ-1085379
Φίλιππος Δεργιαδές

Δεν έχει τελειωμό η εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό δεν αφορά μόνο τα κεντρικά στελέχη και την κορυφή της κομματικής πυραμίδας, αλλά αναπόφευκτα και τη βάση του κόμματος όπου Νομαρχιακές Επιτροπές και Οργανώσεις Μελών, λόγω των αποχωρήσεων, της διάσπασης και της ρευστότητας αναζητούν στέρεο έδαφος για την μετάβαση στη «νέα εποχή» του κόμματος.

Το επόμενο 4ημερο θα συνεδριάσουν και οι δύο Νομαρχιακές Οργανώσεις του κόμματος στο νομό Θεσσαλονίκης, προκειμένου σε πρώτη φάση να γίνει καταμέτρηση των αποχωρήσεων και η εκλογή νέων συντονιστών και αναπληρωτών συντονιστών.

Να σημειωθεί ότι εδώ και αρκετές ημέρες και οι δύο οργανώσεις τυπικά είναι ακέφαλες καθώς έχουν παραιτηθεί και οι δύο συντονιστές των οργανώσεων: ο Κώστας Αμπατζάς της ΝΕ Α Θεσσαλονίκης που ανήκει στην ομάδα Αχτσιόγλου και ο Χρήστος Μαικίδης που κινείται στο κλίμα της Ομπρέλας.

«Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι κινούμενη άμμος»

Στην Νομαρχιακή Επιτροπή Α Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ το σκηνικό θυμίζει τοπίο στην ομίχλη. Θεωρητικά έχει προγραμματιστεί νομαρχιακή συνέλευση την ερχόμενη Δευτέρα, αλλά τίποτα δεν είναι ακόμα οριστικό.

Η πραγματοποίηση της συνεδρίασης θα εξαρτηθεί από την έλευση στη Θεσσαλονίκη της γ.γ. της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Ράνιας Σβίγγου, η οποία εξέφρασε την επιθυμία να παραβρεθεί στη συνεδρίαση. Εναλλακτικά μπορεί να παραβρεθεί ο αναπληρωτής της Γιώργος Βασιλειάδης. Επίσης η συνεδρίαση θα εξαρτηθεί από τι συμμετοχές.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός του Σαββατοκύριακου θα έχουν κλειδώσει οι αποφάσεις από τις διάφορες τάσεις, ομάδες και υποομάδες και θα έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις για τις αποχωρήσεις. Το όργανο αποτελείται από 41 μέλη και το ζητούμενο είναι αν στην επόμενη συνεδρίαση θα υπάρξει απαρτία, αν δηλαδή θα παραμείνουν τουλάχιστον 21 μέλη.

«Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι κινούμενη άμμος. Περιμένουμε να αλλάξει κι άλλο η σύνθεση μετά τις πρώτες αποχωρήσεις», αναφέρει στέλεχος της ΝΕ που εκτιμά πως «μέχρι την Δευτέρα πιθανά να υπάρξουν κι άλλες αποχωρήσεις».

Μέχρι στιγμής από το όργανο εκτός του Κώστα Αμπατζά, έχουν αποχωρήσει και οι Άννα Ρογδάκη και Ιφιγένεια Καμτσίδου, αλλά η «ομάδα Αχτσιόγλου» και η «Ομπρέλα», διαθέτουν την πλειοψηφία στην «απερχόμενη» ΝΕ. Κατά συνέπεια αν τα στελέχη που πρόσκεινται στις δύο ομάδες αποχωρήσουν μαζικά, αφενός  θα αλλάξει πλήρως το τοπίο και οι συσχετισμοί, αλλά με την προϋπόθεση να έχουν βρεθεί οι πρόθυμοι για τις αναπληρώσεις στις θέσεις του οργάνου, διότι πολλοί εκ των αναπληρωτών ανήκουν στους διαφωνούντες.

Άρα μένει να δούμε ποιοι θα φύγουν και ποιοι θα μείνουν για να διεκδικήσουν τις θέσεις των συντονιστών και στην απερχόμενη γραμματεία της ΝΕ την οποία αποτελούσαν οι «Παναγιώτης Δαδούδης, Γιούλα Δαούλα, Χρήστος Δουΐτσης, Αντώνης Ελευθεριάδης, Γιάννης Κωτίδης, Σάσα Λαδά, Θόδωρος Μπαλτάς, Έφη Παπαλεξίου, Γιούλη Ρανέλλα, Χρήστος Ρόκος, Βίλη Χατζηνικόλα».

Να σημειωθεί πως ανάλογο κλίμα ρευστότητας και αποχωρήσεων, μετά και την χθεσινή αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου, καταγράφεται σε όλες σχεδόν τις Οργανώσεις Μελών του κόμματος στην Α Θεσσαλονίκης, όπου ακόμα κανείς δεν ξέρει ποιος φεύγει και ποιος μένει. Πολλές οργανώσεις πιθανά να αντιμετωπίσουν κενά στα συντονιστικά τους όργανα ενώ σε κάποιες, μετά τις αποχωρήσεις, ίσως να προκύψουν και «στεγαστικά» προβλήματα, τα οποία προς το παρόν αντιμετωπίζονται.

Τα ονόματα για την ΝΕ Α Θεσσαλονίκης

Σε ότι αφορά τις θέσεις των συντονιστών, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νυν αναπληρωτής συντονιστής Μίλτος Οικονόμου, που εκτελεί χρέη συντονιστή, δεν πρόκειται να διεκδικήσει την παραμονή του στην κεφαλή της οργάνωσης και πιθανά να αποχωρήσει, καθώς έχει υπογράψει το κείμενο των 1300 μελών της Ομπρέλας.

Αυτό σημαίνει πως μετά και την αποχώρηση του Μ. Οικονόμου, η ΝΕ θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε εσωτερικές εκλογικές διαδικασίες, οι οποίες βάσει του νέου καταστατικού, τη μία από τις θέσεις του συντονιστή και του αναπληρωτή συντονιστή, θα πρέπει να καταληφθεί από γυναίκα μέλος της ΝΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τη θέση του συντονιστή θα διεκδικήσει ο Χρήστος Δουίτσης που είχε διατελέσει γραμματέας της ΝΕ την περίοδο 2017- 2021. Δεν αποκλείεται όμως να υπάρξουν κι άλλες υποψηφιότητες όπως του Βαγγέλη Πιτσαλίδη, του Παναγιώτη Δαδούδη, του Χρήστου Ρόκου, της Βύλης Χατζηνικόλα, της Γιούλας Δαούλα και της Έφης Παπαλεξίου

Βάσει λοιπόν του καταστατικού, αν στη θέση συντονισμού της ΝΕ, εκλεγεί άνδρας, στη αναπληρωματική θέση θα πρέπει να εκλεγεί γυναίκα και αυτό πιθανά να αυξήσει τις γυναικείες υποψηφιότητες. Να σημειωθεί ότι για τις αποχωρήσεις των κ.κ. Ρογδάκη και Καμτσίδου οι αναπληρώσεις στη ΝΕ πρόκειται να γίνουν από τις Πόλυ Ιωάννου και Μαργαρίτα Σταυρίδου.

Νίκος Παυλίδης: Αν υπήρχαν πολιτικές ή ιδεολογικές διαφορές, υπάρχουν τα όργανα

Ο πρώην γραμματέας της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης και νυν μέλος του οργάνου Νίκος Παυλίδης, μιλώντας για το κλίμα που υπάρχει στο κόμμα τονίζει πως η αιτία της διάσπασης δεν είναι κυρίως ιδεολογική

«Από ότι φαίνεται, δυστυχώς, ο μόνος λόγος αποχώρησης των δύο «ομαδαρχών» και των ομάδων τους από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ήταν η άρνηση τους να αποδεχτούν την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην θέση του Προέδρου του κόμματος. Αδιαφόρησαν για το ότι τα όργανα του κόμματος, μπήκαν σε κανονική λειτουργία και συντεταγμένη τροχιά για το Συνέδριο. Αν υπήρχαν πολιτικές ή ιδεολογικές διαφορές, εκεί μπορούσαν να λυθούν, είτε με συνθέσεις και ομοφωνίες, είτε με ψηφοφορίες δεν το επέλεξαν», τονίζει.

Εξηγεί δε πως «δεν επέλεξαν επίσης  να αξιοποιήσουν την εμπειρία του Συνασπισμού, στην μετάβαση του από την Μαρία Δαμανάκη στον Αλέξη Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Έδειξαν ότι όχι μόνο δεν τους απασχολεί, το τι επιπτώσεις έχει η πράξη τους στην ικανότητα, της ήδη αποδεκατισμένης σε εκλογικά ποσοστά, αξιωματικής αντιπολίτευσης, να υπερασπιστεί  την κοινωνία στην λαίλαπα της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά ούτε για το αν καταστρέφεται η ελπίδα της (κοινωνίας) για αλλαγή».

Επίσης το μέλος της ΝΕ της Α Θεσσαλονίκης Βαγγέλης Πιτσαλίδης, σχολίασε  «μένουμε στο κόμμα και στηρίζουμε την ανασυγκρότηση του με όλες τις απόψεις σε σύνθεση. Όποιος έχει διαφορετική άποψη την καταθέτει στα όργανα, αυτό σημαίνει δημοκρατία».

Η σύνθεση της ΝΕ Α Θεσσαλονίκης πριν από τις αποχωρήσεις

  1. ΑΓΓΕΛΑΚΗ ΝΕΚΤΑΡΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
  2. ΑΚΡΙΤΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
  3. ΑΜΠΑΤΖΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
  4. ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ ΤΑΤΙΑΝΑ
  5. ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΙΚΟΣ
  6. ΓΚΑΤΣΙΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
  7. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
  8. ΔΑΔΟΥΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
  9. ΔΑΟΥΛΑ ΓΙΟΥΛΑ
  10. ΔΟΥΙΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
  11. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
  12. ΖΗΣΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
  13. ΚΑΜΤΣΙΔΟΥ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ
  14. ΚΟΡΣΑΒΒΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
  15. ΚΩΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
  16. ΛΑΔΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ (ΣΑΣΑ)
  17. ΛΕΜΠΕΤΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
  18. ΜΑΝΔΡΑΛΗ ΘΩΜΑΙΣ
  19. ΜΕΛΛΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
  20. ΜΗΤΑΦΙΔΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ
  21. ΜΠΑΛΤΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
  22. ΜΠΟΥΛΟΥΚΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
  23. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΜΙΛΤΟΣ
  24. ΠΑΠΑΛΕΞΙΟΥ ΑΦΕΝΤΟΥΛΑ
  25. ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΒΑΝΑ
  26. ΠΑΠΠΑΣ ΠΕΤΡΟΣ
  27. ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ
  28. ΠΙΤΣΑΛΙΔΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
  29. ΡΑΝΕΛΛΑ ΓΕΩΡΓΙΑ (ΓΙΟΥΛΗ)
  30. ΡΟΓΔΑΚΗ ΑΝΝΑ
  31. ΡΟΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
  32. ΡΟΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
  33. ΣΑΪΝΙΔΟΥ ΑΝΝΑ
  34. ΣΔΟΥΚΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
  35. ΣΚΕΝΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
  36. ΤΖΕΛΕΠΗ ΧΡΥΣΑ
  37. ΤΟΠΑΛΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ
  38. ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
  39. ΦΟΥΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
  40. ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ
  41. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑ ΥΨΙΠΥΛΗ – ΕΛΙΣΑΒΕΤ

«Στη ΝΕ της Β Θεσσαλονίκης πιο ήπιο το κλίμα»

Διαφορετικό είναι το κλίμα στη ΝΕ Β Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, όπου λόγω του μικρότερου μεγέθους της οργάνωσης οι εξελίξεις είναι πιο ελεγχόμενες.

Μετά την αποχώρηση του Χρήστου Μαικίδη από τη θέση του συντονιστή της ΝΕ, έχουν αποχωρήσει και οι συντονιστές των ΟΜ Πανοράματος και Θερμαϊκού, Κατερίνα Σταυρινού και Στρατής Πλωμαρίτης ενώ εκτιμάται ότι οι αποχωρήσεις των μελών δεν ξεπερνούν το 10%.

Στη σημερινή νομαρχιακή συνέλευση στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Θεσσαλονίκης θα ξεκαθαρίσει πόσα μέλη της ΝΕ θα παραμείνουν στο κόμμα ή θα αποχωρήσουν ενώ ο νυν αναπληρωτής συντονιστής της οργάνωσης Γρηγόρης Εδιρνέλης, δηλώνει αισιόδοξος για τη συνέχεια αλλά και την διάθεση να αναλάβει τον συντονισμό της οργάνωσης.

Όπως τονίζει στην Parallaxi «στην οργάνωση μας το κλίμα είναι πιο ήπιο, υπάρχει η διάθεση από την πλειοψηφία των μελών να ενισχύσουν την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Προχωράμε με ενότητα».

Η ΝΕ Β Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα διοργανώνει τοπικές συνελεύσεις ανά περιοχές όπως την Κυριακή στις 10 το πρωί στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίνδου όπου έχουν κληθεί να συμμετέχουν τα συντονιστικά των ΟΜΑ από τα δυτικά του νομού Θεσσαλονίκης.

Συγκροτείται το γραφείο του Κασσελάκη στη Θεσσαλονίκη

Στο μεταξύ με ενδιαφέρον αναμένεται η συγκρότηση του γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη στη Θεσσαλονίκη.

Θα έχει έδρα στον τέταρτο όροφο των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στην οδό Εγνατία, όπου ήδη ο χώρος διαμορφώνεται κατάλληλα. Κεντρικό ρόλο στη λειτουργία και συντονισμό του ακούγεται ότι θα έχουν τα μέλη της ΝΕ Νεκταρία Αγγελάκη και Δημήτρης Κορσαββίδης.

Ο ρόλος του γραφείου θα είναι υποστηριχτικός, ενημερωτικός και οργανωτικός ως προς τα του προέδρου, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης, σκοπεύει μία φορά τον μήνα να έρχεται στη Θεσσαλονίκη για επαφές και περιοδείες σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα