Πολιτική

Νέες κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ με «εντολή» Τσίπρα – Οι αντίπαλοι του Κασσελάκη

Πότε θα γίνουν – Τι προηγήθηκε-Όλο το δραματικό παρασκήνιο

Φίλιππος Δεργιαδές
νέες-κάλπες-στον-συριζα-με-εντολή-τσ-1123680
Φίλιππος Δεργιαδές

Η χθεσινή παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, ακριβώς πριν την έναρξη του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαίωσε με τον πιο ηχηρό τρόπο ότι το άλλοτε κόμμα της κυβερνώσας αριστεράς, βρίσκεται σε τροχιά ρευστοποίησης και αποσύνθεσης.

Ως «από μηχανής θεός» έθεσε ξανά τα πράγματα σε νέα κατεύθυνση περιγράφοντας εύστοχα και περιεκτικά την κατάσταση «σήψης» που επικρατεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η παρέμβαση Τσίπρα άνοιξε τους εσωκομματικούς ασκούς του Αιόλου για το νεόδμητο σύστημα Κασσελάκη, καθώς προέτρεψε τον πρόεδρο του κόμματος να ξαναστραφεί στη βάση του κόμματος, που μόλις πριν από 4 μήνες του χάρισε άνετη πρωτιά. Επί της ουσίας, με το ειδικό πολιτικό βάρος και λόγο του, ο Αλέξης Τσίπρας τον «αποκαθήλωσε» πολιτικά, επισημαίνοντας με νόημα την αδυναμία του «να διατυπώσει αναλυτικά τις θέσεις και το σχέδιό του».

Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας «άδειασε» και όλους τους πρωτοκλασάτους του κόμματος καθώς καλεί εκ νέου τη βάση του κόμματος να αποφασίσει για τα πάντα, ηγεσία, στελέχη, ταυτότητα και στρατηγική. «Η μόνη διέξοδος είναι να δώσουμε εκ νέου το λόγο σε αυτούς που κρατήσανε και συνεχίζουν να κρατάνε όρθιο το κόμμα και τη παράταξή μας: Στα μέλη μας» τόνισε ο Α. Τσίπρας.

Όσο για το που πηγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με λίγα λόγια έθεσε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο κριτικής, διαπιστώνοντας «φαινόμενα ιδιοτέλειας, ναρκισσισμού, παραβίασης των αρχών της συλλογικότητας και της συντροφικότητας» και πως η «εσωτερική διαπάλη αφορά περισσότερο προσωπικές σκοπιμότητες» και όχι την κοινωνία, την οποία, όπως επισήμανε, της «έχουμε γυρίσει την πλάτη».

Σαφώς οι τελευταίοι τριγμοί εντός του κόμματος, και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο, με την κόντρα Κασσελάκη και Πολιτικής Γραμματείας, έπαιξαν σημαντικό ρόλο και επιτάχυναν τις εξελίξεις. Η παρέμβαση Τσίπρα δεν είναι άσχετη με το κλίμα περιδίνησης και εσωστρέφειας και τα αλλεπάλληλα επεισόδια και κόντρες μέσα στο κόμμα, όπως η κόντρα Κασελάκη – Πολάκη, η στάση Σπίρτζη και τόσα άλλα, όπως βέβαια και η πτωτική πορεία του κόμματος που καταγράφουν ευκρινώς όλες οι δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες ΣΥΡΙΖΑ τείνει να εδραιωθεί στην τρίτη θέση, πίσω από το ΠΑΣΟΚ ενώ απειλείται κι από το ΚΚΕ.

Όλα αυτά προφανώς έπεισαν τον πρώην πρωθυπουργό να προτείνει την διέξοδο μέσω νέων εσωκομματικών εκλογών, «πριν είναι αργά» ενώ εκτιμάται ότι και η προσχώρηση του Γ. Σακελλαρίδη στη Νέα Αριστερά, συνέβαλε στην απόφαση του Α. Τσίπρα να παρέμβει.

Το κείμενο αμφισβήτησης και οι υπογραφές της ΚΕ

Κάτω από αυτό το κλίμα, η αποδοχή της πρόκλησης Τσίπρα για εκ νέου προσφυγή στις κάλπες από τον Στέφανο Κασσελάκη, ήταν αναπόδραστη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη τις προηγούμενες ημέρες είχε διακινηθεί κείμενο αμφισβήτησης του Στέφανου Κασελλάκη, σύμφωνα με πληροφορίες με  πρωτοβουλία στελεχών του «κλίματος Σπίρτζη», που απευθυνόταν στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος με στόχο να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες υπογραφές προκειμένου να κατατεθεί σε συνεδρίαση της Κ.Ε πρόταση μομφής στον πρόεδρο του κόμματος.

Στο κείμενο μεταξύ άλλων στο κείμενο χαρακτηριστικά  αναφέρεται πως «από τις ως σήμερα ανακοινώσεις του Προέδρου και από τις εισηγήσεις του στην Π.Γ. υπονοείται ότι υπάρχει ένα σχέδιο ανάπτυξης που τα κομματικά όργανα και τα στελέχη το υπονομεύουν. Η τακτική αυτή για την αιτιολογία της μεγάλης πτώσης μας όχι μόνο δεν θα αποτελέσει άλλοθι αλλά τροφοδοτεί φυγόκεντρες τάσεις και εσωστρέφεια από την ίδια την ηγεσία και βάζει σε κίνδυνο τον κοινό πολιτικό στόχο να συγκρατήσουμε τις πολιτικές δυνάμεις που εκφράστηκαν στις τελευταίες εκλογές.

Να θυμίσουμε στον Πρόεδρο που εισηγήθηκε τις αντικαταστατικές αποφάσεις στην Π.Γ. ότι οι αρμοδιότητες του είναι να εκπροσωπεί δημόσια το κόμμα και να λειτουργεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής».

Το μήνυμα ήταν σαφές και προμήνυε εμφύλιο εσωκομματικό πόλεμο καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης, όπως φάνηκε και με την επιστολή του προς τη ΠΓ αλλά και την πρωτοβουλία του με το ερωτηματολόγιο, δεν ήταν διατεθειμένος να υποκύψει.

Κασσελάκης: Ναι σε τετραπλές εκλογές, βρείτε μου αντίπαλο         

Στην χθεσινή του εισηγητική ομιλία στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης επιχείρησε να παρουσιάσει εν είδη πολιτική πλατφόρμας μία συνολική πολιτική ανάλυση και πρόταση για τα μείζονα ζητήματα και τις πολιτικές εξελίξεις και στο τέλος αποδέχτηκε να γίνουν νέες εσωκομματικές εκλογές.

«Προσφεύγω στις ρίζες μου: Στα μέλη και στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Με έναν πλήρη οδικό χάρτη για επανεκλογή, επανίδρυση και επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνώσα παράταξη. Δεν με κρατάει κανείς. Μόνο ο κόσμος.Ο κόσμος που στάθηκε στις ουρές. Και θα ξανασταθεί, για να έχει φωνή και ελπίδα. Είμαι εδώ. Είμαι όρθιος. Είμαι έτοιμος. Να τελειώνουμε με τα μικρά για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα, τη Δεξιά του Μητσοτάκη. Θα πάμε σε τετραπλές εκλογές. Βρείτε μου αντίπαλο. Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε» είπε χαρακτηριστικά εννοώντας εκλογές για πρόεδρο, Κεντρική Επιτροπή, Νομαρχιακές Επιτροπές και συντονιστικά ΟΜ.

Νωρίτερα επιτέθηκε με σφοδρότητα σε όσους το προηγούμενο διάστημα τον αμφισβήτησαν. «Ο δρόμος έχει ανοιχτεί και δεν θα επιτρέψω σε κανένα ναρκοθετήσει το δρόμο όσο ψηλά και αν βρίσκεται» αφήνοντας αιχμές και προς την πλευρά Τσίπρα και σημείωσε πως στην Αριστερά δεν υπάρχουν μεσίες και πως τα δημοκρατικά κόμματα εκλέγουν ηγεσίες και τις εμπιστεύονται.

«Δεν είμαι ουρανοκατέβατος» είπε και μίλησε «παραλυτικές ισορροπίες» και «αλ καρτ κανόνες για στελέχη πουν δεν σέβονται τις συλλογικές αποφάσεις».

«Βυθίζουν νομίζουν εμένα, αλλά βυθίζουν το κόμμα εκεί που θέλουν να γίνουν καπετάνιοι» τόνισε και σχολίασε ότι «κάποιοι νόμιζαν ότι  θα έχουν τον ξένο το μικρό του χεριού τους αχυράνθρωπο». «Τα όργανα δεν είναι πάνω από τα μέλη» τόνισε και απευθυνόμενος σε όσους το προηγούμενο διάστημα τον κατέκριναν τόνισε πως «ζητούν να λογοδοτήσω για τις δημοσκοπήσεις όσοι δεν λογοδότησαν ποτέ για την συντριβή στις εκλογές και το 17%».

Μίλησε μάλιστα για ένα γραφειοκρατικό αναποτελεσματικό κόμμα που αντί για κοστολογημένες προτάσεις με ευθύνη των αρμόδιων στελεχών προτάσσει τσιτάτα του αέρα ενώ απευθυνόμενος στη βάση τόνισε ότι «δεν θα σας προδώσω ποτέ» προτείνοντας σκληρή δουλειά, αξιοκρατία και προκριματικές εκλογές για όλες τις θέσεις.

Πότε θα γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές 

Τι σημαίνει όμως πρακτικά αυτή η εξέλιξη μετά την παρέμβαση Τσίπρα και την αποδοχή από τον Κασσελάκη για νέο γύρο εσωκομματικών εκλογών; Αρχικά σημαίνει ότι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησε χθες, αυτόματα αλλάζει περιεχόμενο και στόχο και μετατρέπεται σε προεκλογικό. Εξάλλου πολλά στελέχη το θεωρούσαν παρωδία καθώς δεν θα εξέλεγε νέα Κεντρική Επιτροπή.

Αυτό θα είναι το πλαίσιο συζήτησης για τις επόμενες ημέρες του συνεδρίου. Την απόφαση θα πρέπει να πάρει βέβαια η ΚΕ του κόμματος αλλά ήδη από χθες η συζήτηση για την ημερομηνία των εκλογών έχει ανοίξει.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, με πιο πιθανές ημερομηνίες το Σαββατοκύριακο 9-10 Μαρτίου ή το επόμενο δηλαδή 17-18 Μαρτίου.

Όσο για τις υποψηφιότητες, εκτός του νυν προέδρου του κόμματος Στέφανου Κασσελάκη, την ψήφο των μελών και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να διεκδικήσει και ο Διονύσης Τεμπονέρας ενώ πληροφορίες αναφέρουν και το όνομα της Όλγας Γεροβασίλη. Ωστόσο όλα ακόμα είναι ανοιχτά και ρευστά. Οι πιθανότητες να είναι υποψήφιοι και ο Νίκος Παππάς και η Ρένα Δούρου, είναι υπαρκτές τουλάχιστον για την πρώην Περιφερειάρχη Αττικής, όμως αυτό θα εξαρτηθεί από τις ζυμώσεις και τις συνεργασίες που θα συντελεστούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Το ερώτημα πάντως είναι τι θα πράξει ο Α. Τσίπρας και αν θα αφήσει την ουδέτερη ζώνη και παρέμβει υπέρ κάποιου υποψηφίου…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα