Ρεπορτάζ

Αναγνωστήριο ΑΠΘ: Όταν η ζέστη γίνεται χειρότερη από το διάβασμα

Η αφόρητη ζέστη που επικρατεί, απωθεί τους φοιτητές να κάτσουν αρκετή ώρα εντός της βιβλιοθήκης και διακόπτουν το διάβασμα τους.

αναγνωστήριο-απθ-όταν-η-ζέστη-γίνεται-1176474

Αν μία περίοδος θεωρείται πιο δύσκολη για τους φοιτητές, είναι αυτή της εξεταστικής, γιατί απαιτεί πολύ και συνεχές διάβασμα. Ένα μέρος που προτιμούν να περνάνε πολλοί τον χρόνο τους μελετώντας, είναι το αναγνωστήριο του ΑΠΘ.

Αποτελεί έναν αγαπημένο και ιδανικό χώρο για διάβασμα, αλλά και ενίοτε για χαλάρωση. Πολλοί τον επισκέπτονται, στα διαλείμματα μεταξύ των μαθημάτων και της εξεταστικής, ώστε να ηρεμήσουν και να καταφέρουν να συγκεντρωθούν.

Η ησυχία που επικρατεί και το «κατανυκτικό» κλίμα, βάζει τους φοιτητές στη διαδικασία να γίνουν πιο παραγωγικοί και τους βγάζει από την ρουτίνα της μελέτης στον χώρο του σπιτιού, τουλάχιστον… θεωρητικά.

Ένα μεγάλο πρόβλημα, ωστόσο, για τους φοιτητές που πηγαίνουν στο αναγνωστήριο του ΑΠΘ, είναι η έλλειψη δροσιάς, καθώς ο κλιματισμός στο χώρο είναι ανεπαρκής.

Η αφόρητη ζέστη που επικρατεί τους απωθεί από το να παραμείνουν αρκετή ώρα εντός της βιβλιοθήκης και διακόπτουν το διάβασμα τους.

Κλιματισμός μικρής κλίμακας

«Τα παράπονα είναι πολλά. Οι φοιτητές διαμαρτύρονται και δικαιολογημένα. Εμείς έχουμε ενημερώσει πάμπολλες φορές την πρυτανεία, αλλά δεν έχει γίνει κάποια παρέμβαση έως τώρα. Αναμένουμε. Κλιματισμός υπάρχει και καίει από νωρίς το πρωί, μέχρι αργά το βράδυ, αλλά δεν είναι μεγάλης κλίμακας. Δεν μπορεί να δροσίσει ολόκληρο το αναγνωστήριο και αυτό αποτελεί πρόβλημα. Έχουμε κλειστά τα παράθυρα μήπως γίνει δουλειά, αλλά και πάλι η ζέστη δεν επιτρέπει την παραμονή στον χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα.», αναφέρει στην Parallaxi υπάλληλος στη γραμματεία της βιβλιοθήκης. 

Είναι χαρακτηριστικό πως αρκετοί φοιτητές είναι με μια βεντάλια στο χέρι, ή κάποιο τετράδιο, κάνοντας αέρα. Άλλοι έχουν πάρει αγκαλιά τους ιονιστές για να δροσιστούν με τον λιγοστό αέρα που βγάζουν, ενώ άλλοι μπαινοβγαίνουν συνεχώς.

Τα παράθυρα είναι κλειστά, και υπάρχει σήμανση που αποτρέπει τους φοιτητές να τα ανοίξουν, ώστε να παραμείνει όσο γίνεται δροσερός ο χώρος. Αλλά, όπως δήλωσαν μερικοί:

«Δεν αντέχεται! Έχει πολλή ζέστη. Ούτε τα παράθυρα δεν μας αφήνουν να ανοίξουμε»

«Ούτε αυτό δεν λειτουργεί σωστά.»

«Είμαι πόσες ώρες εδώ και δεν έχω καταφέρει να διαβάσω ούτε δύο σελίδες. Η ζέστη είναι ανυπόφορη»

«Πηγαίνω σπίτι μου. Μπορεί να ακούω την γκρίνια της αδερφής μου, αλλά τουλάχιστον έχουμε air-condition»

Πάνω σε αυτό το ζήτημα τοποθετήθηκε ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Υποδομών, Καθηγητής Δημήτριος Κουσενίδης:

«Άμεσα θα παραγγείλουμε ντουλάπες-κλιματιστικά για να ενισχύσουμε την ψύξη μέσα στον χώρο, αλλά προβλέπουμε να γίνει και ο κεντρικός σχεδιασμός, με μεγαλύτερο κλιματιστικό. Όταν έγινε το αναγνωστήριο δεν ήταν να εξυπηρετεί 250-300 άτομα. Ανοιγοκλείνουν συνέχεια οι πόρτες και υπάρχει μεγάλη συσσώρευση φοιτητών κατά τη διάρκεια της εξεταστικής. Επιπλέον, δεν είχαμε ποτέ έναν τόσο ζεστό Ιούνιο. Κλιματισμός υπάρχει, αλλά δεν είναι επαρκής.  Ο Πρύτανης έχει δώσει εντολή στην Τεχνική Υπηρεσία Συντήρησης να γίνει άμεσα διαγωνισμός, ώστε να αγοραστούν οι ντουλάπες.»

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα