Ρεπορτάζ

Δήμος Θεσσαλονίκης: Οι άνυδρες σκουριασμένες βρύσες της Νέας Παραλίας και τα ξεραμένα παρτέρια

Οι παρεμβάσεις που σχεδιάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης – Τι αναφέρει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Πρόδρομος Νικηφορίδης.  

Φίλιππος Δεργιαδές
δήμος-θεσσαλονίκης-οι-άνυδρες-σκουρι-1135487
Φίλιππος Δεργιαδές

Αν πάτε στη Νέα Παραλία, για να περπατήσετε ή να αθληθείτε πάρτε μαζί σας νερό. Όλες σχεδόν οι βρύσες δεν λειτουργούν. Δίπλα σε χώρους άθλησης, στο πάρκο των σκύλων και κατά μήκος της παραλίας, τουλάχιστον στο ανατολικό της κομμάτι, δεν υπάρχει βρύση που να λειτουργεί

Η νέα παραλία, τοπόσημο και προσφιλής χώρος περιπάτου για χιλιάδες πολίτες αυτής της πόλης, δεν περνάει την καλύτερη περίοδο της. Οι ξερές βρύσες ίσως δεν είναι το μείζον, αλλά δείχνουν πως η πόλη και ο δήμος αντιμετωπίζουν τον κοινόχρηστο χώρο και πόσο σέβονται τους πολίτες της.

Οι βρύσες υπάρχουν για να έχουν νερό. Δεν είναι διακοσμητικά στοιχεία σε ένα ουδέτερο αστικό περιβάλλον. Δίπλα στα διάφορα γήπεδα και στα πάρκα, καμία βρύση δεν λειτουργεί ενώ κάποιες έχουν αρχίσει να σκουριάζουν. Ακόμα και μέσα στο πάρκο των σκύλων η βρύση ήταν ξερή και χωρίς νερό. Αδιαφορία για ανθρώπους και ζώα.

Μία βρύση που βρήκαμε να διαθέτει νερό, δίπλα στο Κήπο Νερού, όπου λειτουργεί και χώρος εστίασης – καφέ, οι λεκάνες απορροής της εγκατάστασης ήταν βουλωμένες. Εικόνα απογοήτευσης και δείγμα γραφής της λειτουργίας των αρμόδιων υπηρεσιών σε μία πόλη που το καλοκαίρι διψάει, καθώς σε όλη την πόλη σχεδόν δεν υπάρχουν βρύσες με τρεχούμενο νερό.

Σε όλα σχεδόν τα πάρκα της πόλης υπάρχουν βρύσες αλλά δεν λειτουργούν, και τα σημάδια της εγκατάλειψης είναι εμφανή με τα στόμια σπασμένα ή ξηλωμένα και τις βρύσες σε άθλια κατάσταση. Ακόμα και στις παιδικές χαρές οι βρύσες είναι νεκρές.

Τα κομμένα δένδρα, τα άδεια παρτέρια και η αθλιότητα του πάρκου των σκύλων

Αρνητική στη Νέα Παραλία, επίσης είναι η εικόνα των κομμένων δένδρων που χάσκουν με φόντο τη θάλασσα και πρέπει να αντικατασταθούν ενώ αλγεινή εντύπωση προκαλούν και τα διάφορα μικρά έργα επιδιόρθωσης των πεζοδρόμων που έχουν παρατηθεί στη μοίρα τους. Τα σκουριασμένα πλαίσια που έχουν τοποθετηθεί για την προστασία των πεζών, σχεδόν έχουν …ριζώσει λόγω της εγκατάλειψης.

Ανάλογα και σε πολλά σημεία, τα παρτέρια ξεραμένα και αφρόντιστα με το πράσινο να έχει εξαφανιστεί ενώ στα μεγάλα παρτέρια στον κήπο της Μεσογείου, όπου υποτίθεται φύονται διάφορα αρωματικά φυτά, στα περισσότερα φυτρώνει μόνο γρασίδι. Ούτε μέντα, ούτε λεβάντα για δείγμα. Μένουν οι πινακίδες να τονίζουν με χαρακτηριστικό τρόπο την απουσία των φυτών.

Για να επανέλθουμε στο περίφημο πάρκο των σκύλων στη Νέα Παραλία, που βρίσκεται στο ύψος της οδού Πέτρου Συνδίκα, ακριβώς πίσω από το κτίριο των εγκαταστάσεων του μεγάλου αντλιοστασίου της ΕΥΑΘ, πέρα από την άνυδρη και ξερή βρύση, ο χώρος μικρός και περιορισμένος, θυμίζει κρανίου τόπο.

Πρόκειται για ένα χωμάτινο περιφραγμένο οικόπεδο, όπου δεν υπάρχουν κάποιες κατασκευές ή δένδρα που να δημιουργούν μία καλαισθησία αλλά και λειτουργικότητα στο χώρο. Τον τόνο βέβαια δίνουν τα σκαμμένα σημεία και οι τρύπες στο χώμα, που έχουν ανοίξει παίζοντας οι σκύλοι.

Δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι σε όλη την παραλία, ήταν δεκάδες οι πολίτες που περπατούσαν στα διάφορα πάρκα με τους σκύλους τους, αλλά μέσα στο πάρκο των σκύλων συνήθως δεν βρίσκεται σχεδόν κανείς. Προφανώς οι πολίτες το κρίνουν ακατάλληλο και δυσλειτουργικό για τους τετράποδους συντρόφους τους.

Αξιοσημείωτο και απόδειξη της εγκατάλειψης, είναι ότι το χώμα σε κάποια σημεία έχει μετακινηθεί σε σημείο που, σχεδόν, να καλύπτει το πεζούλι που έχει κατασκευαστεί για να κάθονται οι «ιδιοκτήτες» των σκύλων. Μάλιστα σε μία γωνία το πεζούλι έχει σχεδόν εξαφανιστεί.

Ο άφαντος ο εργολάβος και οι παρεμβάσεις Νικηφορίδη  

Σύμφωνα με πληροφορίες την συντήρηση της νέας παραλίας έχει αναλάβει εργολαβία, βάσει σύμβασης που έχει υπογραφεί από την προηγούμενη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης του Κ. Ζέρβα.

Τα έργα και οι ημέρες της συγκεκριμένης εργολαβίας μπορεί κανείς σήμερα να τα διακρίνει σε πολλά σημεία της Νέας Παραλίας, που σίγουρα θα πρέπει να τύχει καλύτερης φροντίδας από την νέα διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, του Στέλιου Αγγελούδη, που όπως αναφέρουν οι πληροφορίες σχεδιάζει σειρά παρεμβάσεων ώστε ζημιές να επιδιορθωθούν και φθορές να αποκατασταθούν.

Το πρώτο λόγο βέβαια στις εν λόγω παρεμβάσεις έχει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Κινητικότητας, Πρόδρομος Νικηφορίδης, ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε άλλωστε την μεγάλη ανάπλαση της Νέας Παραλίας, έργο εμβληματικό που μεταμόρφωσε το θαλάσσιο μέτωπο αλλά και τον αστικό σχεδιασμό της πόλης.

Μάλιστα η πρώτη παρέμβαση θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή με αφορμή την «Ημέρα του Νερού»: σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ θα τοποθετηθούν 11 νέες βρύσες, που έχουν ειδικά επιλεγεί προκειμένου να είναι λειτουργικές και ανθεκτικές στις απαιτητικές συνθήκες της παραθαλάσσιας περιοχής της Νέας Παραλίας.

Επίσης σύντομα στο τέλος του μήνα, θα ξεκινήσουν δενδροφυτεύσεις με στόχο να φυτευτούν 500 νέα δένδρα και να αντικατασταθούν όσα έχουν ξεραθεί ή κοπεί.

Σε ό,τι αφορά τις νεκρές βρύσες, ο Πρόδρομος Νικηφορίδης, επιβεβαιώνει το πρόβλημα και αναφέρει στην Parallaxi, ότι υπάρχει σχεδιασμός να αλλάξουν οι βρύσες όχι μόνο της Νέας Παραλίας, για τις οποίες ανέφερε ότι πρόκειται για βρύσες που τοποθετήθηκαν πριν από ένα χρόνο και όπως αποδείχτηκε ήταν ακατάλληλες. «Πριν από μήνες είχα ο ίδιος εντοπίσει το πρόβλημα, ιδίως στον τρόπο που τις έχουν εγκαταστήσει και τελικά αποδείχτηκαν ακατάλληλες. Πρόκειται για την περίφημη σύμβαση του Ζέρβα για τη νέα παραλία» σημειώνει και αναφέρει ότι «η ΕΥΑΘ είχε προσφερθεί να αλλάξει όλες τις βρύσες με δικά της έξοδα, και να τοποθετήσει μάλιστα και ειδικές για το χώρο δίπλα στη θάλασσα, δηλαδή να αντέχουν στις καιρικές συνθήκες και στο αλάτι, αλλά τότε η διοίκηση Ζέρβα δεν δέχτηκε. Αυτό έγινε πριν από 20 μήνες».

Σχετικά με τα «μερεμέτια» που απαιτούνται σε σημεία των πεζοδρόμων και στα παρτέρια αναφέρει ότι «σύντομα θα τα διορθώσουμε όλα αυτά» ενώ για τα κομμένα δένδρα και τον εμπλουτισμό του πρασίνου στην Νέα Παραλία αναφέρει ότι «σύντομα θα ξεκινήσει πρόγραμμα δενδροφυτεύσεων, με 500 νέα δένδρα και αναζητούμε τρόπο να αντικαταστήσουμε τις κομμένες η ξεραμένες κουκουναριές κατά μήκος της παραλίας, θέμα που δεν είχαν προβλέψει να συμπεριλάβουν στην περίφημη εργολαβία για τη συντήρηση της Νέας Παραλίας».

Παραδέχεται δε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα και πως η προσπάθεια είναι διαρκής σε πολλά μέτωπα μέσα στην πόλη. Όπως αναφέρει «κρατάω μία απόσταση διότι υπάρχουν κι αυτοί που θα πουν ότι ήρθα και νοιάζομαι μόνο για τη νέα παραλία. Όμως δεν είναι έτσι, υπάρχουν πολλά προβλήματα. Τρέχουμε όλη μέρα για να διορθώσουμε τα αδιόρθωτα»….

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα