Ρεπορτάζ

Δήμος Θεσσαλονίκης: Το ποσό που εγκρίθηκε για την ανάπλαση της Πλ. Ελευθερίας

Που βρέθηκε η χρηματοδότηση μετά από αίτημα Αγγελούδη. Πώς προχωρά από δω και μπρος

Φίλιππος Δεργιαδές
δήμος-θεσσαλονίκης-το-ποσό-που-εγκρίθ-1116626
Φίλιππος Δεργιαδές

Στην τελική ευθεία οδεύει η δημοπράτηση για το έργο διαμόρφωσης της πλατείας Ελευθερίας, σε χώρο ιστορικής μνήμης και πρασίνου, μετά την τελική έγκριση από το Πράσινο Ταμείο της χρηματοδότησης του ποσού των 8,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Η έγκριση του ποσού επισημοποιήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής του δήμου Θεσσαλονίκης, όπου αποφασίστηκε το θέμα να παραπεμφθεί στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, ώστε μετά την σχετική απόφαση να εκκινήσουν οι διαδικασίες της δημοπράτησης του έργου.

Όπως τόνισε στην Parallaxi, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και μέλος της Δημοτικής Επιτροπής Γιώργος Αρβανίτης, «σήμερα είχαμε μία μεγάλη επιτυχία, πήραμε από το Πράσινο Ταμείο 8,5 εκατομμύρια ευρώ για τη διαμόρφωση της πλατείας Ελευθερίας σε χώρο μνήμης.

Εγκρίθηκε από την Δημοτική Επιτροπή και το παραπέμπουμε στο δημοτικό συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Δηλαδή από σήμερα έχουμε στα χέρια μας τα χρήματα για να ξεκινήσει το έργο άμεσα».

Να αναφέρουμε ότι το Πράσινο Ταμείο, στη συνεδρίαση του στις 6 Φεβρουαρίου, είχε αποφασίσει ομόφωνα την χρηματοδότηση του έργου διαμόρφωσης και βιοκλιματικής αναβάθμισης της πλατείας Ελευθερίας σε «Πλατεία Μνήμης» για το εβραϊκό Ολοκαύτωμα», κατόπιν σχετικού αιτήματος του δήμου Θεσσαλονίκης. Με το αίτημα του, ο δήμος Θεσσαλονίκης ζητούσε αύξηση του ποσού χρηματοδότησης μέχρι και το ποσό του συνολικού προϋπολογισμού των 8.5 ευρώ. Το αίτημα έγινε αποδεκτό και σήμερα επισημοποιήθηκε στην Δημοτική Επιτροπή του δήμου Θεσσαλονίκης .

Να σημειωθεί, ότι προεκλογικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, είχε δεσμευτεί ότι ένα από τα πρώτα θέματα που θα προωθήσει και θα επιδιώξει να επιλύσει, ήταν η μετατροπή της πλατείας Ελευθερίας σε Πάρκο Μνήμης.

Μιλώντας στις 28 Ιανουαρίου, στην εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Ηρώων και Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος, είχε τονίσει πως “οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι συνιστά ύβρη το γεγονός, πως η Πλατεία αυτή δεν έχει αποδοθεί ακόμη στη συλλογική μνήμη» και είχε ανακοινώσει ότι είχε εξασφαλιστεί «η χρηματοδότηση ώστε να προχωρήσουμε άμεσα, εντός των επόμενων μηνών, ενδεχομένως και μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, στη δημοπράτηση του έργου».

«Το Πάρκο Μνήμης που θα δημιουργηθεί στη νέα πλατεία Ελευθερίας μαζί με το Μουσείο Ολοκαυτώματος θα αποτελέσουν δύο κορυφαία τοπόσημα που θα υπηρετούν τόσο την ανάγκη διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης στο διηνεκές όσο και την ανάδειξη της Αλήθειας του Ολοκαυτώματος, μιας Αλήθειας που κάποιοι επιμένουν να αποκρύπτουν, να φαλκιδεύουν και να διαστρεβλώνουν” είχε τονίσει.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα