Ρεπορτάζ

Η ΕΤΑΔ θέλει να βγάλει στο σφυρί το Παλατάκι ως πολυχώρο διασκέδασης – Έντονες αντιδράσεις

Τι λένε οι φορείς, ο δήμος Καλαμαριάς και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Φίλιππος Δεργιαδές
η-εταδ-θέλει-να-βγάλει-στο-σφυρί-το-παλα-1125480
Φίλιππος Δεργιαδές

Χθες «έσκασε ως βόμβα» ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να «αξιοποιήσει» το ιστορικό κυβερνείο στο Καραμπουρνάκι, γνωστό ως Παλατάκι, έχοντας μάλιστα εκπονήσει μελέτες σκοπιμότητας και εναλλακτικά σενάρια για τη χρήση του διατηρητέου κτηρίου και τα 18,6 παραλιακά του στρέμματα.

Αυτή η υπόθεση μάλιστα έρχεται στην επιφάνεια εν μέσω έντονης κινητικότητας και ανησυχίας στην περιοχή της Καλαμαριάς, για το μέλλον της παραλιακής ζώνης του δήμου, όπου σε κάποια οικόπεδα ήδη αναγείρονται κατοικίες ή πρόκειται να ανοικοδομηθούν, παρά τις διεκδικήσεις δήμου και κατοίκων να διατηρηθούν ως κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου ή άθλησης.

Η είδηση ότι το κράτος και το υπουργείο Οικονομικών, μέσω της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου, σχεδιάζει να αξιοποιήσει το Παλατάκι και το προνομιακό του οικόπεδο ως χώρο εστίασης, πολυτελούς ξενοδοχείου ή πολυχώρου διασκέδασης, όπου πιθανά θα μπορούσε να λειτουργεί και καζίνο, δημιουργεί νέα δεδομένα για την περιοχή και τοποθετεί σε νέα βάση το πλαίσιο για το παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς, το οποίο να σημειωθεί εξαιρείται από το ειδικό χωρικό σχέδιο για το παραλιακό μέτωπο της πόλης. Δηλαδή, δεν τυγχάνει δημόσιας προστασίας ως κοινόχρηστος χώρος, αλλά μπορεί να αξιοποιηθεί και να παραχωρηθεί προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες.

Αυτό εξάλλου αναφέρει και η ΕΤΑΔ, στη σχετική ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Νοτοπούλου. Η ΕΤΑΔ, αναφέρει ότι τον Απρίλιο του 2023, «ανέθεσε το έργο της προμελέτης σκοπιμότητας για την αποκατάσταση και αξιοποίηση του ακινήτου του τέως Κυβερνείου Θεσσαλονίκης. Η μελέτη που εκπονήθηκε με βάση την προκαταρκτική κοστολόγηση, εκτιμά χρόνο ολοκλήρωσης του έργου (διαδικασία αδειοδοτήσεων, εκπόνηση μελετών και εργασίες) σε περίπου 35 μήνες, λαμβάνοντας υπόψη ως προς τις ενδεχόμενες χρήσεις του ακινήτου, ως χώρου πολιτισμού, εστίασης και αναψυχής». Το κόστος έχει προϋπολογιστεί περίπου στα 10,5 εκατομμύρια ευρώ. Δείτε τι αναφέρει η ΕΤΑΔ: Η απάντηση της ΕΤΑΔ

Να θυμίσουμε ότι:

  • Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε. αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης και αξιοποίησης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου, είναι 100% θυγατρική της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ-Υπερταμείο) και λειτουργεί με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον υιοθετώντας κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.
  • Κύριος σκοπός της ΕΤΑΔ είναι η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται ή περιέρχονται στο χαρτοφυλάκιό της.
  • Η ΕΤΑΔ μέσω της ειδικής της πλατφόρμας ηλεκτρονικών διαγωνισμών προσφέρει στο επενδυτικό κοινό τη δυνατότητα αγοράς ή μίσθωσης ακινήτων του χαρτοφυλακίου της μέσω ανοιχτών διαγωνισμών.

Με λίγα λόγια, η ΕΤΑΔ, σκοπεύει να πουλήσει ή να μισθώσει το Παλατάκι προκειμένου να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο των κανόνων της ιδιωτικής οικονομίας. Να σημειωθεί βέβαια πως το Παλατάκι, εδώ και χρόνια, έχει αφεθεί χωρίς καμία συντήρηση και η φθορά της εγκατάλειψης είναι εμφανής στο εσωτερικό και το εξωτερικό του διατηρητέου κτιρίου, όπως και στον χώρο που το περιβάλει.

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει επανειλημμένα προτάσεις για την αξιοποίηση του κτιρίου και του προνομιακού οικοπέδου, αλλά το κράτος αρνείται να παραχωρήσει το Παλατάκι στην πόλη ή στο οικείο δήμο Καλαμαριάς, ή να το συντηρήσει και να το αξιοποιήσει ως δημόσιο κοινόχρηστο χώρο.

Τα τελευταία χρόνια για την διάσωση του έχει δημιουργηθεί και η πρωτοβουλία πολιτών «Σώστε το Παλατάκι», που με υπομνήματα, επιστολές και παραστάσεις διαμαρτυρίας, κινητοποιώντας ακόμα και τους πρώην ΥΜΑΘ, στην αρμοδιότητα του οποίου κάποτε υπαγόταν το Παλατάκι, επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει το κεντρικό κράτος αλλά και τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του Κυβερνείου αλλά και να αξιοποιηθεί υπέρ της κοινωνίας των πολιτών ως χώρος πολιτισμού αλλά και αναψυχής.

Δείτε το Παλατάκι:

«Σώστε το Παλατάκι»: Θα αντιδράσουμε συλλογικά

Ο πρόεδρος της πρωτοβουλίας, «Σώστε το Παλατάκι», Νίκος Καρακώστας, τονίζει πως τα έγγραφα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας προκαλούν ανησυχία και το θέμα πρέπει να τύχει περεταίρω διερεύνησης για τις προθέσεις του κράτους και του υπουργείου Οικονομικών. «Το μέλημα μας είναι ο χώρος να διατηρηθεί ως χώρος πολιτισμού και όχι διασκέδασης» τονίζει και αναφέρει ότι «άμεσα θα συνέλθουμε ως συλλογικότητα και θα εξετάσουμε όλα τα δεδομένα».

Επίσης ο Κώστας Μαμέλης, στέλεχος Πρωτοβουλίας «Σώστε το Παλατάκι», δικηγόρος και γνωστό πολιτικό στέλεχος της πόλης, θεωρεί ότι η εξέλιξη αυτή δεν είναι θετική και πρέπει να υπάρξει αντίδραση. «Προφανώς υπάρχει μία πρόθεση να το ιδιωτικοποιήσουν, αλλά θα αντιδράσουμε συλλογικά. Δεν θα τους περάσει», τονίζει και σημειώνει πως ο κόσμος πρέπει να εμποδίσει τα σχέδια να γίνει δημοπρασία. «Η πόλη πρέπει να δείξει ότι ευαισθητοποιείται» τονίζει και αναφέρει ότι στην παραλιακή ζώη της Καλαμαριάς, ο σχεδιασμός που θα εφαρμοστεί, είναι αυτός που εφαρμόστηκε στο Ελληνικό της Αθήνας, με στόχο την αξιοποίηση του αδόμητου χώρου.

Σύλλογος Κατιρλιωτών: Να αποδοθεί στο δήμο Καλαμαριάς

Ανάλογα και ο πρόεδρος του Συλλόγου Κατιρλιωτών, Βασίλης Πατσιλάρας, τονίζει πως «εμείς οι κάτοικοι της Καλαμαριάς και ειδικά της περιοχής Κατιρλί, που βρίσκεται δίπλα στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα και στο Παλατάκι, θεωρούμε ότι όλη αυτή η περιοχή πρέπει να αξιοποιηθεί και να γίνει ένας ενιαίος χώρος πρασίνου, άθλησης και πολιτισμού, με «συντονιστικό και διοικητικό» κέντρο το παλιό Κυβερνείο. Δηλαδή το Παλατάκι πρέπει να αξιοποιηθεί υπέρ της κοινωνίας της Καλαμαριάς και όλης της πόλης».

Σημειώνει επίσης ότι τόσο ο δήμος Καλαμαριάς πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες διεκδίκησης και καλεί τη διοίκηση του δήμου να πρωτοστατήσει στην προσπάθεια να περιέλθει το Παλατάκι στη ιδιοκτησία του δήμου Καλαμαριάς, το οποίο όπως αναφέρει «βρίσκεται μέσα σε αρχαιολογικό χώρο, γεγονός που απαγορεύει την ιδιωτικοποίηση του». Όπως υποστηρίζει «το Κυβερνείο (Παλατάκι) διακατέχεται παράνομα σήμερα από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (Ετ.Α.Δ.), γιατί βρίσκεται μέσα στον ενιαίο αρχαιολογικό χώρο του πρώην στρατοπέδου Κόδρα, όπου η Ετ.Α.Δ. σύμφωνα με τον ιδρυτικό της νόμο δεν έχει καμία δικαιοδοσία».

Οργή από το δήμο Καλαμαριάς

Να σημειωθεί ότι ο δήμος Καλαμαριάς, χθες αντέδρασε έντονα μετά την δημοσιοποίηση των σχεδίων της ΕΤΑΔ. Συγκεκριμένα, εκφράζοντας οργή για τα σχέδια της ΕΤΑΔ, το Παλατάκι να μετατραπεί σε «πολυτελές ξενοδοχείο και πολυχώρο διασκέδασης και πολιτισμού», καλεί την εταιρία και την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους για το χώρο. Θεωρεί επίσης το Παλατάκι αναπόσπαστο μέρος του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς και σημειώνει ότι «τέτοιες ενέργειες και στάσεις είναι ανεπίτρεπτο να συμβαίνουν σε δημοκρατίες, οι οποίες, μάλιστα, υποτίθεται πώς επενδύουν στο συμμετοχικό σχεδιασμό».

Παράλλαλα υπογραμμίζει ότι η ΕΤΑΔ «ξέχασε» βολικά και την πρόσφατη ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) να δημιουργηθεί στο χώρο του Κυβερνείου, Μουσείο Διασποράς και τονίζει πως «ως Δήμος Καλαμαριάς επιμένουμε πως το Κυβερνείο πρέπει να αποδοθεί στους πολίτες για χρήσεις κοινωφέλειας και πολιτισμού και καλούμε την ΕΤΑΔ σε μία ανοιχτή, δημόσια συζήτηση για την προοπτική της παραλιακής ζώνης της Καλαμαριάς. Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να συνεχίσει την προσπάθεια υποβάθμισης και απαξίωσης του θαλάσσιου μετώπου, το οποίο αποτελεί ανάσα για ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να γίνει λεία φθηνής αγοραπωλησίας».

Πατουλίδου: Υπέρ της κοινωνίας η χρήση του Κυβερνείου

Επιφυλάξεις για τις προθέσεις της ΕΤΑΔ, εξέφρασε πρόσφατα, στις 15/2/2024 και η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τάσσεται υπέρ της χρήσης του Κυβερνείου που πρέπει να εναρμονίζεται και να ικανοποιεί τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα