Ορατή η λύση, το Ίδρυμα της Βουλής, να αναλάβει το Παλατάκι
Το νέο «Ζάππειο» της Θεσσαλονίκης; - Η θέση της δημάρχου Καλαμαριάς Χρύσας Αράπογλου – Τι υποστηρίζουν οι τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι
Σε θετική τροχιά έχει τεθεί σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση – σχέδιο το πρώην Κυβερνείο – Παλατάκι, που βρίσκεται στην Καλαμαριά, να περάσει στην ιδιοκτησία της Βουλής και συγκεκριμένα στο «Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία», όπως είναι η επίσημη ονομασία του.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα έχει συζητηθεί στην κυβέρνηση και υπάρχει «επί της αρχής» θετική ανταπόκριση, καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς δείχνουν να συμφωνούν ότι το Παλατάκι, δεν μπορεί να διατεθεί σε ιδιώτες και να μετατραπεί σε χώρο ψυχαγωγίας, όπως έχει προτείνει η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε., στην οποία ανήκει σήμερα το Παλατάκι.
Να θυμίσουμε ότι στα τέλη Φεβρουαρίου η ΕΤΑΔ, σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη μοίρα του πρώην Κυβερνείου, είχε απαντήσει ότι πρόθεση της είναι να «αξιοποιήσει», κοινώς να το πουλήσει ώστε να μετατραπεί σε χώρο εστίασης, πολυτελούς ξενοδοχείου ή πολυχώρου διασκέδασης. Μάλιστα γνωστοποίησε πως προχώρησε και σε προμελέτη σκοπιμότητας για την «αποκατάσταση και αξιοποίηση» του ακινήτου και σε προκαταρκτική κοστολόγηση, βάσει των οποίων εκτιμάτε πως θα χρειαστούν 35 μήνες διαδικασιών και εργασιών και ένα ποσό περίπου στα 10,5 εκατομμύρια ευρώ.
Αυτή η εξέλιξη προκάλεσε αντιδράσεις και οι συζητήσεις γύρω από το μέλλον και τη τύχη του πρώην Κυβερνείου, που εδώ και πολλά χρόνια έχει αφεθεί στη φθορά του χρόνου σχεδόν χωρίς καμία συντήρηση, πύκνωσαν με την Πρωτοβουλία Πολιτών «Σώστε Το Παλατάκι» να παίζει κομβικό ρόλο, όπως και ο δήμος Καλαμαριάς, και να απαιτούν να εξευρεθεί λύση για τον εμβληματικό αυτό χώρο και κτίριο, που θα διασφαλίζει το δημόσιο χαρακτήρα του αλλά και τη χρήση του ως χώρο πολιτισμού.
Στη συζήτηση ενεπλάκησαν νυν και πρώην βουλευτές και υπουργοί, από όλα σχεδόν τα κόμματα, ιδίως όσοι διετέλεσαν ΥΜΑΘ και γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Παλατάκι, φορείς της αυτοδιοίκησης και πολλοί επώνυμοι πολίτες της Θεσσαλονίκης που έχουν αφήσει το στίγμα τους στα πολιτιστικά, ακαδημαϊκά αλλά και αθλητικά δρώμενα της πόλης.
Η κορύφωση έφτασε όταν υπήρξε συζήτηση μεταξύ της ΕΤΑΔ, της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και του ΥΜΑΘ, όπου υπήρξε θετική ανταπόκριση να υπάρξει κρατική μέριμνα για το Παλατάκι. Η πρόταση ο χώρος να περιέλθει στην κυριότητα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δεν προχώρησε, κυρίως για οικονομικούς λόγους και αναζητήθηκε ένας φορέας που θα μπορούσε να εκτελέσει το έργο της αποκατάστασης αλλά και να δώσει στο χώρο και στο Παλατάκι το χαρακτήρα που του αρμόζει.
Καρακώστας: Υπάρχει θετικό κλίμα και θα έλεγα μία “καταρχήν συμφωνία”
Σ’ αυτό το πλαίσιο προωθήθηκε η ιδέα το Παλατάκι να παραχωρηθεί στη Βουλή ώστε να λειτουργήσει ως δημόσιος χώρος πολιτισμού και πολιτικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, όπως το Ζάππειο Μέγαρο της Αθήνας.
Όπως αναφέρει στην Parallaxi ο Νίκος Καρακώστας, πρόεδρος του συλλόγου «Πρωτοβουλία Πολιτών Σώστε το Παλατάκι», «υπάρχει θετικό κλίμα και θα έλεγα μία καταρχήν συμφωνία να αναλάβει το Παλατάκι η Βουλή, ένας σοβαρός δημόσιος φορέας που μπορεί να διαθέσει και τα χρήματα για την αποκατάσταση και λειτουργία του χώρου αλλά και να προσδώσει την αίγλη που του αρμόζει».
Μάλιστα προτείνει εκ μέρους της Βουλής η λειτουργία να ανατεθεί στη ΔΕΘ διότι διαθέτει την απαιτούμενη εμπειρία και τεχνογνωσία.
Χρύσα Αράπογλου: Ναι στη Βουλή, αλλά είμαστε κι εμείς εδώ…
Από την πλευρά του οικείου δήμου Καλαμαριάς, στα διοικητικά όρια του οποίου βρίσκεται το Παλατάκι, η δήμαρχος Χρύσα Αράπογλου, συμφωνεί με την πρόταση το Παλατάκι να περιέλθει στην ευθύνης της Βουλή, αλλά θεωρεί ότι η παρουσία του δήμου Καλαμαριάς θα πρέπει να είναι ουσιαστική στη λειτουργία του φορέα που θα δημιουργηθεί.
«Προς το παρόν δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο, δεν υπάρχει κάτι επίσημο, υπάρχει μόνο η πρόταση της ΕΤΑΔ», τονίζει αλλά θεωρεί ότι η πρόταση να αναλάβει η Βουλή το Παλατάκι είναι αποδεκτή και χρήσιμη από την ίδια. «Προσωπικά το βλέπω θετικά, είναι μία πολύ καλή λύση γιατί η Βουλή είναι εγγύηση το Ίδρυμα της Βουλής είναι εγγύηση. Το Παλατάκι με αυτή τη λύση μπορεί να σωθεί, θα μείνει στο δημόσιο και δεν θα γίνει ένας ακόμα χώρος ψυχαγωγίας. Όμως πρέπει να δούμε τις λεπτομέρειες» σημειώνει και επισημαίνει ότι το Παλατάκι, απαιτεί μία σωτήρια λύση «εδώ και τώρα», διότι όπως αναφέρει «χρειάζεται να γίνει η αποκατάσταση άμεσα, διότι το κτίριο έχει διαβρώσεις έχει πάρει κλίση στη μία πλευρά. Μη φύγει στο πρανές».
Επιβεβαιώνει δε, πως η σχετική συζήτηση έχει γίνει, και πως από τη πλευρά της κυβέρνησης «υπάρχει καλή διάθεση», και πως έχει σημειωθεί «καλή εξέλιξη», ενώ αναφέρει πως «τις επόμενες ημέρες θα κάνουμε κάποιες πιο άμεσες συναντήσεις». Υπογραμμίζει επίσης πως η θέση της υπέρ της λύσης, η Βουλή να αναλάβει το Παλατάκι, είναι προσωπική και το θέμα δεν έχει τεθεί στο δημοτικό συμβούλιο ενώ σπεύδει να τονίζει πως εκ των πραγμάτων ο δήμος Καλαμαριάς δικαιούται να έχει άμεση συμμετοχή στη διαχείριση και λειτουργία της δομής ή του φορέα που θα δημιουργηθεί.
«Εννοείται πως δεν το θέλουμε ένα χώρο κλειστό αλλά, αντίθετα, να είναι ανοιχτός και λειτουργικός, με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας», τονίζει και αναφέρει πως «έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας, αλλά πιστεύω αυτή η λύση να προχωρήσει».
Πιτσαλάρας: Όχι λύσεις ερήμην της τοπικής κοινωνίας
Ωστόσο από την πλευρά τους, κάτοικοι και πολιτιστικοί σύλλογοι της Καλαμαριάς, θεωρούν ότι το Παλατάκι, όπως και όλη η παραλιακή ζώνη της Καλαμαριάς, πρέπει να περιέλθει στην ιδιοκτησία του δήμου και της τοπικής κοινωνίας.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Βασίλης Πατσιλάρας, πρόεδρος του Συλλόγου Κατιρλιωτών «Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος», «μετά την αποκάλυψη σχεδίων από την ΕΤΑΔ, που παράνομα διακατέχει το Παλατάκι, για «αξιοποίηση» του ως ξενοδοχείο ή χώρο εκδηλώσεων, τώρα στον χορό μπαίνει και η Βουλή των Ελλήνων, που θέλει και αυτή να «αξιοποιήσει» το εμβληματικό κτήριο. Όλοι ερήμην της τοπικής κοινωνίας που αντιτίθεται σθεναρά σε αυτά τα σχέδια».
«Η «αξιοποίηση» του κτιρίου από την Βουλή μπορεί να αναβαθμίσει το κτίριο αλλά θα τελματώσει (εάν δεν καταστρέψει) το υπόλοιπο Κόδρα. Η Βουλή εάν ενδιαφέρεται για την Καλαμαριά, μπορεί να βοηθήσει τον Δήμο στην ανάδειξη ολόκληρου του πάρκου και της παραλίας ως ενιαίο σύνολο» τονίζει και υποστηρίζει πως «το Παλατάκι αυτό καθ΄ αυτό δεν είναι πρόβλημα, ούτε κινδυνεύει να καταρρεύσει όπως θέλουν να το παρουσιάζουν μερικοί. Πρόβλημα είναι η διασφάλιση του ελεύθερου, ενιαίου και πράσινου παράλιου μετώπου με έδρα και κύριο χώρο δραστηριοτήτων του το Παλατάκι».
Θεωρεί δε πως «το Παλατάκι αποτελεί οργανικό και αναπόσπαστο κομμάτι του πρώην στρατοπέδου, και νυν υπερτοπικού πάρκου, Κόδρα και ολόκληρου του θαλάσσιου μετώπου, το οποίο επιβάλλεται να παραμείνει ενιαίο ως χώρος πρασίνου και αναψυχής με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους. Το Παλατάκι είναι η φυσική έδρα αυτού του μεγάλου πάρκου και ο κύριος χώρος εκδηλώσεων του, και μόνον έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται».
Ανάλογες θέσεις εκφράζουν συλλογικά έξι πολιτιστικοί της Καλαμαριάς που θεωρούν ότι το Παλατάκι και όλη η παραλιακή ζώνη της περιοχής πρέπει να διαφυλαχτούν ως χώροι δημόσιοι κοινόχρηστοι χώροι με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους πολίτες. Η θέσεις των συλλόγων εδώ: