Ρεπορτάζ

«Της Άρτας το Γεφύρι», τα έργα στο Καπάνι – Ζητούν αποζημιώσεις οι επαγγελματίες

Πότε θα τελειώσει η ανάπλαση – Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πρόδρομος Νικηφορίδης.

Φίλιππος Δεργιαδές
της-άρτας-το-γεφύρι-τα-έργα-στο-καπάν-1141144
Φίλιππος Δεργιαδές

Σε μεγάλο καθημερινό βραχνά για δεκάδες επαγγελματίες έχουν εξελιχθεί τα έργα ανάπλασης στην κεντρική αγορά της πόλης, Καπάνι, όπου δεκάδες καταστήματα, κατά την εξέλιξη των έργων, είτε πρέπει να κλείσουν ή να λειτουργήσουν κάτω από δύσκολες συνθήκες, χάνοντας μέχρι και 80% του τζίρου τους, ενώ τα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη από πέρσι.

Το χειρότερο για αυτούς βέβαια, είναι ότι για να ολοκληρωθεί η ανάπλαση στο Καπάνι, θα απαιτηθούν πολλοί μήνες ακόμη, ίσως και ένας χρόνος, καθώς, ακόμα και σήμερα, τα έργα εξελίσσονται με ρυθμούς χελώνας. Σήμερα το μεσημέρι, σε αυτοψία που κάναμε στο χώρο, υπήρχε μόνο ένα συνεργείο 5 – 6 ατόμων που εκτελούσαν εργασίες στην περιοχή των ιχθυοπωλείων – κρεοπωλείων.

Μάλιστα σε κάποια σημεία όπου τα έργα αποχέτευσης έχουν ολοκληρωθεί, όπως στο κεντρικό σημείο όπου βρίσκονταιται τα καταστήματα που κατά κύριο λόγο πωλούν ελιές, ξηρούς καρπούς κ.α., τα δρομάκια παραμένουν με το χαλίκι ενώ παραδίπλα υπάρχουν ντάνες με κυβόλιθους. Λόγω της σκόνης και της ακαταλληλότητας των συνθηκών, δύο μεζεδοπωλεία, που βρίσκονται στο συγκεκριμένο σημείο της αγοράς είναι κλειστά, ενώ λουκέτο για 10 ημέρες περίπου, το προηγούμενο διάστημα, είχαν βάλει και άλλα καταστήματα λόγω των έργων.

Κάποια καταστήματα, καθώς έχει «ξηλωθεί» το οδόστρωμα και έχει «κατέβει» ο δρόμος, έχουν τοποθετήσει κυβόλιθους για σκαλοπάτια, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση. Σε πολλά σημεία υπάρχουν ανοιχτές και ημιτελείς εργασίες που εγκυμονούν ακόμα και κινδύνους ενώ οι εργασίες εκτελούνται την ώρα λειτουργίας των καταστημάτων, με τους καταναλωτές να περνούν δίπλα από τα συνεργεία.

Το αποτέλεσμα αυτής της τραγελαφικής κατάστασης, να εκτελούνται εργασίες «οδοποιίας», με καλούπια και τσιμέντα και τις σπίθες από τα σιδεροπρίονα να πετιούνται και να «μπλέκονται» στα πόδια καταστηματαρχών και πελατών, αν μη τι άλλο είναι καταστροφικό κι επικίνδυνο, τόσο για την εξέλιξη των έργων ανάπλασης όσο και για τη λειτουργία των καταστημάτων και την παρουσία των καταναλωτών.

«Ναι στα έργα, αλλά όχι στην καθυστέρηση, γιατί έρχονται λουκέτα»

Οι καταστηματάρχες της περιοχής, δικαιολογημένα, διαμαρτύρονται ότι εργάζονται κάτω από δύσκολες και ακατάλληλες συνθήκες και με μειωμένους τζίρους ενώ διαπιστώνουν ότι τα έργα δεν φαίνεται να τελειώνουν γρήγορα. Ζητούν μάλιστα από το δήμο να ξαναδεί το θέμα των αποζημιώσεων για τις ζημιές που έχουν υποστεί τα διαστήματα που ήταν αναγκασμένοι να κλείσουν ή πρόκειται να κλείσουν, και όλοι συμφωνούν ότι η ανάπλαση ήταν αναγκαία λόγω της άθλιας κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το Καπάνι, αλλά κάνουν έκκληση για επίσπευση των εργασιών και δη σε ώρες μη λειτουργίας των καταστημάτων.

Οι ιδιοκτήτες του καταστήματος «Ελαιοπωλείον», αναφέρουν ότι λόγω των έργων, οι τζίροι έχουν πέσει κατακόρυφα και θεωρούν ότι οι εργασίες πρέπει να επισπευσθούν διότι «τα καταστήματα δεν θα αντέξουν».

Τα ίδια περίπου αναφέρει και ο Δημήτρης Στεφανουδάκης, που διατηρεί κρεοπωλείο στο Καπάνι και αυτή την περίοδο, οι εργασίες ανάπλασης εξελίσσονται μπροστά στο κατάστημα του. «Οι τζίροι έπεσαν μέχρι και 80%, μαγαζιά κινδυνεύουν να κλείσουν» τονίζει.

Νικηφορίδης: Δεν υπάρχει καμία παράταση, προσπαθούμε να επιταχύνουμε τα έργα  

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του δήμου Θεσσαλονίκης, Πρόδρομος Νικηφορίδης, συμφωνεί ότι οι εργασίες ανάπλασης πρέπει να επιταχυνθούν αλλά αναφέρει ότι η σύμβαση του έργου που υπεγράφη  από την προηγούμενη διοίκηση Ζέρβα, είναι δεσμευτική καθώς δεν περιλαμβάνει

«Τα έργα θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί σύμφωνα με τα αρχικά χρονοδιαγραμμάτα. Άργησαν να ξεκινήσουν και κατά τις εορταστικές περιόδους δεν μπορούν να γίνουν έργα, όπως π.χ Χριστούγεννα, Πάσχα κ.λ.π. και το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν υπήρξε σωστή μελέτη του έργου», τονίζει  και αναφέρει ότι η σύμβαση με τον ανάδοχο που έχει υπογράψει η προηγούμενη διοίκηση δεν προβλέπει εκτέλεση των εργασιών το απόγευμα.

«Το να δουλεύεις ανάμεσα σε ανοιχτά μαγαζιά είναι τουλάχιστον δύσκολο. Θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί άλλη διαδικασία κατασκευής που δυστυχώς δεν την είχαν συμπεριλάβει και τώρα “μαλώνει” ο ανάδοχος και ο δήμος με τους μαγαζάτορες, οι μαγαζάτορες δεν θέλουν να κλείσουν και είναι λογικό» τονίζει και σημειώνει ότι «ο δήμος πιέζει ο εργολάβος να αυξήσει τον αριθμό τον εργαζομένων, αλλά εκείνος επικαλείται την έλλειψη εργατικών χεριών».

«Το έργο δεν είναι δικό μας, ξεκίνησε πριν ένα χρόνο και το «κληρονομήσαμε» από τη διοίκηση Ζέρβα» διευκρινίζει και σημειώνει ότι «έχουμε ζητήσει επανειλημμένα από τον ανάδοχο οι εργασίες να γίνονται το απόγευμα, αλλά δεν το δέχεται».

Σε ότι αφορά την παράταση που έχει αναφερθεί σε δημοσιεύματα στον Τύπο, αναφέρει ότι δεν ισχύει καμία παράταση. «Γράφτηκε ότι δόθηκε παράταση για 421 ημέρες. Αυτό δεν ισχύει. Ζητήθηκε η παράταση αλλά δεν δόθηκε. Βρισκόμαστε σε μία φάση που αναζητούμε τρόπο να επιταχύνουμε το έργο», τονίζει και αναφέρει πως «στόχος μας είναι να συμπτύξουμε το χρόνο της ανάπλασης ώστε να επιβαρύνουμε όσο γίνεται λιγότερο τη λειτουργία της αγοράς».

Ανέφερε μάλιστα πως μόλις επιτευχθεί κάποια συμφωνία για την σύμπτυξη του χρόνου εκτέλεσης του έργου ανάπλασης, θα υπάρξει άμεση ενημέρωση των επαγγελματιών που λειτουργούν στο Καπάνι. Τονίζει δε πως «επισκέπτομαι το χώρο και παρακολουθώ από κοντά τις εργασίες και έχω γνώση για την εξέλιξη των έργων. Αυτό έπραξα και σήμερα. Τα παράπονα από τους μαγαζάτορες είναι δικαιολογημένα. Είδα μόλις 6-7 άτομα να εργάζονται».

Η ανάπλαση έπρεπε να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2024  

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το έργο είναι προϋπολογισμού 2,8 εκατ. ευρώ και η  σύμβαση είχε υπογραφεί τον Σεπτέμβριο του 2022, με πρόβλεψη ολοκλήρωσης της ανάπλασης σε 18 μήνες.

Δηλαδή βάσει της σύμβασης το «νέο Καπάνι» πρέπει να παραδοθεί τον ερχόμενο Μάιο, πράγμα αδύνατο καθώς μόλις ένα μικρό μέρος των εργασιών έχει τελειώσει.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία και αφορά το τετράγωνο στο ιστορικό κέντρο της πόλης που περικλείεται από τις οδούς Εγνατία, Αριστοτέλους, Ερμού και Βενιζέλου.

Το έργο προβλέπει ανακατασκευή και αναβάθμιση των πεζόδρομων μέσα στην αγορά με νέα σύγχρονα δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων και ομβρίων υδάτων, αλλά και έργα φωτισμού αλλά και δενδροφυτεύσεις. Παράλληλα με το έργο ανάπλασης, εκτελούνται και εργασίες από την ΕΥΑΘ ώστε να αντικατασταθούν  οι κεντρικοί αγωγοί αποχέτευσης και ύδρευσης αλλά και αλλά και οι ιδιωτικές συνδέσεις που υπάρχουν στην συγκεκριμένη περιοχή.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα