Σήμερα η Ελλάδα περνά την Κίνα στα συνολικά κρούσματα
Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού στην χώρα μας.
Στις αρχές του 2020 όταν στη… μακρινή Κίνα ξεσπούσε η «άγνωστη» σε πολλούς πανδημία του κορονοϊού ελάχιστοι στην Ελλάδα πίστευαν πως 11 μήνες αργότερα θα διάβαζαν αυτές τις γραμμές. Ποιος να πίστευε πως η Ελλάδα θα ξεπερνούσε την Κίνα σε συνολικά κρούσματα; Και όμως είναι αλήθεια, σήμερα 20 Νοεμβρίου σε απόλυτους αριθμούς η Ελλάδα ξεπέρασε την Κίνα σε συνολικά κρούσματα κορονοϊού.
Η Κίνα έχει 86.381 κρούσματα και χθες (19/11) κατέγραψε μόλις 12 κρούσματα και κανέναν θάνατο. Ουσιαστικά μιλάμε για εξάλειψη της πανδημίας εάν αναλογιστεί κανείς πως η Κίνα έχει πληθυσμό 1,43 δισεκατομμύρια κατοίκους. Η Ελλάδα με πληθυσμό 10,4 εκατομμύρια είχε μέχρι και την Πέμπτη (19/11) συνολικά 85.261 κρούσματα και σήμερα «προσπερνάει» την Κίνα στη σχετική λίστα.
Στους θανάτους ευτυχώς υπάρχει μεγάλη διαφορά καθώς στην Κίνα είχαμε 4.634 απώλειες ενώ στην Ελλάδα μέχρι και την Πέμπτη (19/11) είχαμε 1.347 θύματα. Τεράστια είναι η διαφορά όμως στην αναλογία ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους. Σε 1.000.000 η Κίνα είχε 60 κρούσματα και 3 θανάτους ενώ στην Ελλάδα στον ίδιο πληθυσμό αναλογούν 8.196 ασθενείς και 129 θάνατοι ανά 1.000.000 κατοίκους. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός πως η Κίνα σήκωσε βαρύ επιδημιολογικό φορτίο μέσα σε ένα τρίμηνο, ενώ στην Ελλάδα ο ίδιος αριθμός κρουσμάτων καταγράφεται σε βάθος περίπου 8,5 μηνών.
Η Ελλάδα βρίσκεται παγκοσμίως στην 63η του πίνακα των συνολικών θανάτων, στην 67η θέση του πίνακα των κρουσμάτων, στην 92η θέση του πίνακα των κρουσμάτων ανά 1.000.000 κατοίκους και στην 83η θέση του πίνακα των νεκρών ανά 1.000.000 κατοίκους.
Εννέα άτομα στη Βόρεια Ελλάδα πήγαν για κυνήγι και μετά έστησαν… γλέντι
Κορoνοϊός: Μακραίνει η λίστα των θυμάτων – 28 νεκροί σε μία ημέρα
Μεγαλώνει, δυστυχώς, ο κατάλογος των θυμάτων που έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο, καθώς από το απόγευμα της Πέμπτης μέχρι και σήμερα έχουν καταλήξει συνολικά 28 άτομα, με το συνολικό αριθμό των θυμάτων να ανέρχεται πλέον σε 1.375. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειονότητα των ανθρώπων που πέθαναν ήταν ηλικιωμένα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, κυρίως σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή (04/11) ο αριθμός των θυμάτων του κορωνοϊού ήταν 997.
Θετικές στον κορoνοϊό οι μισές καλόγριες στη μονή της Αλεξανδρούπολης που πέθανε η μοναχή
Mία μοναχή έχασε ξαφνικά τη ζωή της σε μονή στη Μάκρη Αλεξανδούπολης, στην οποία έχουν εντοπιστεί κρούσματα κορωνοϊού.
Πληροφορίες από τα τοπικά Μέσα αναφέρουν ότι κατά τη διενέργεια ελέγχων για τον εντοπισμό κρουσμάτων, οι 25 από τις 50 μοναχές διαγνώστηκαν θετικές στον ιό.
Για τον λόγο αυτόν, το μοναστήρι μπήκε σε καραντίνα. Οι περισσότερες από τις μοναχές που διαγνώστηκαν θετικές συμμετείχαν στο μάζεμα της ελιάς της μονής της Παναγίας του Έβρου όπως είναι γνωστή.
Αλεξανδρούπολη: Θάνατος μοναχής σε μονή με κρούσματα κορωνοϊού
Μηδενική διασπορά κορωνοϊού σε φάρμες μινκ δείχνουν νέα τεστ
Τα αποτελέσματα των νέων τεστ που έγιναν χθες και σήμερα από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην Καστοριά, τη Φλώρινα, την Κοζάνη και τα Γρεβενά δείχνουν μηδενική διασπορά της covid-19 στις φάρμες εκτροφής γουνοφόρων ζώων (βιζόν).
Καλά πληροφορημένες πηγές, επισήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι όσοι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό στον δεύτερο γύρο εξέτασής τους (χθες και σήμερα) είναι εργαζόμενοι στις φάρμες που βρίσκονται ήδη υπό στενή παρακολούθηση από την πρώτη στιγμή, δηλαδή από την περασμένη εβδομάδα, οπότε και εντοπίστηκε η covid-19 σε φάρμα στο Καλονέρι Κοζάνης, στην περιοχή του Βοΐου. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με εξαίρεση τη φάρμα στο Καλονέρι Κοζάνης, όπου τα ζώα παρουσίασαν εκτεταμένα συμπτώματα του ιού και οδηγήθηκαν σε θανάτωση, μέχρι στιγμής είναι άριστη η κλινική εικόνα όλων των υπόλοιπων ζώων σε όλες τις άλλες μονάδες.
Από τα συνολικά 76 τεστ που διενήργησε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σε ιδιοκτήτες και εργαζομένους σε φάρμες των νομών Κοζάνης και Γρεβενών, βρέθηκαν θετικοί στην covid-19 δύο εργαζόμενοι από μονάδα των Γρεβενών, στην οποία εκτρέφονται περίπου 10.000 μάνες μινκ. Από τον πρώτο γύρο των εξετάσεων για covid-19, η μονάδα βρίσκεται σε επιτήρηση και μέχρι στιγμής τουλάχιστον, τα μινκ εμφανίζουν άριστη κλινική εικόνα.
Υπενθυμίζεται ότι, χθες, σε τεστ υποβλήθηκαν από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ οι ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι σε μονάδες εκτροφής γουνοφόρων ζώων (βιζόν) σε Καστοριά και Φλώρινα. Σε σύνολο 77 τεστ βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό δύο εργαζόμενοι σε μονάδα της Καστοριάς, που εκτρέφει 10.000 μάνες μινκ, με την ετήσια έτσι παραγωγή να υπολογίζεται σε 30.000-40.000 ζώα. Τα βιζόν, ωστόσο, όπως διαβεβαίωσαν, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, Απόστολος Τσούκας και ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιο Συνδέσμου Γουνοφόρων Ζώων, Αθανάσιος Λάγγας, «δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και η κλινική τους εικόνα είναι άριστη, τουλάχιστον μέχρι στιγμής».
Προς εφαρμογή το νέο σχέδιο αυξημένης επιτήρησης
Στο μεταξύ, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα θέσουν άμεσα σε εφαρμογή ένα νέο σχέδιο, για την ακόμη πιο αυστηρή επιτήρηση των μονάδων που εκτρέφουν γουνοφόρα ζώα, στις περιοχές όπου λειτουργούν: σε Κοζάνη, Γρεβενά, Καστοριά και Φλώρινα.
Κλιμάκια του ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν ήδη εντατικοποιήσει τους ελέγχους στις φάρμες γουνοφόρων ζώων (βιζόν) και θα πραγματοποιούν επαναλαμβανόμενα rapid tests στους ιδιοκτήτες και εργάτες σ’ αυτές, ενώ έχουν ήδη δοθεί οδηγίες για τη λήψη ακόμη πιο αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας στις εκτροφές.
Αγοράστος: Στο κόκκινο λόγω covid-19 η Θεσσαλία
Και η Θεσσαλία βρίσκεται στο «κόκκινο» τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3. Όπως εξήγησε υπάρχει μεγάλη διάδοση του ιού και πίεση στο ΕΣΥ, καθώς οι υπάρχουσες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία σε Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα, είναι κατειλημμένες και ανοίγουν συνεχώς καινούριες κλίνες. Ο κ Αγοραστός εξήγησε ότι υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και νοσηλεύονται και σε ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα ασθενείς δημόσιων νοσοκομείων, αλλά όχι περιστατικά Covid-19 . Ο κ Αγοραστός σημείωσε ότι τα μέτρα ασφαλείας πρέπει να τηρούνται και μέσα στα σπίτια, καθώς υπάρχουν αυξανόμενα περιστατικά διάδοσης του ιού σε μέλη της ίδιας οικογενείας Πάντως, ανέφερε ότι τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μία συγκράτηση στα κρούσματα στη Θεσσαλία.
Κοντοζαμάνης: Υπό την εποπτεία του ΕΣΥ οι κλίνες σε ιδιωτικά
Μιλώντας στο ΣΚΑΪ 100,3 ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, τόνισε ότι η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών προβλεπόταν ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας, ωστόσο δεν είχε χρειαστεί να ενεργοποιηθεί. Εξήγησε ότι η επίταξη δεν έγινε ξαφνικά, είχαν προηγηθεί συζητήσεις και ήταν ξεκάθαρο από την πλευρά του υπουργείου ότι θα χρειαστεί να νοσηλεύσουν περιστατικά Covid19. Απαντώντας στα επιχειρήματα των ιδιωτικών κλινικών ότι δεν είναι προετοιμασμένοι για περιστατικά Covid 19, δήλωσε ότι οι κλινικές αυτές θα λειτουργήσουν υπό την επιστημονική εποπτεία και καθοδήγηση της υγειονομικής περιφέρειας και γιατρών του ΕΣΥ. Σύμφωνα με τον κ Κοντοζαμάνη, ο ιδιωτικός τομέας δεν ήθελε να δώσει τις κλίνες όποτε η κυβέρνηση έπρεπε να προβεί σε αύτη την ενεργεία. «Δίνεται μια μάχη σε όλη τη χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Κρούσματα σε υγειονομικούς στον «Ευαγγελισμό»
Έντεκα νέα κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, τον Ευαγγελισμό. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA πρόκειται για έναν πνευμονολόγο, τρεις εργαζόμενους στη μονάδα COVID και 7 ακόμα άτομα από το προσωπικό του νοσοκομείου. Από το συνολικό προσωπικό του Ευαγγελισμού λείπουν 98 άτομα. Την ίδια στιγμή, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» αναφέρθηκε στα νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν στον «Ευαγγελισμό» σημειώνοντας πως δεν θα κλείσει καμία κλινική του νοσοκομείου. «Όπως φαίνεται από την ιχνηλάτηση, συνήθως δεν κολλάει κανείς στο χώρο εργασίας, αλλά αλλού όπου δεν γίνεται πιστή τήρηση των μέτρων» συμπλήρωσε.
Κοτανίδου: Με τον αριθμό των κρουσμάτων θα χρειαζόμαστε συνεχώς νέες ΜΕΘ
Για την ασφυκτική κατάσταση στις ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων και την ανάγκη επίταξης των ιδιωτικών κλινικών μίλησαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» η Αναστασία Κοτανίδου και ο Ευάγγελος Μπαλής. Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας αναφέρθηκε στα νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν στον «Ευαγγελισμό» σημειώνοντας πως δεν θα κλείσει καμία κλινική του νοσοκομείου. «Όπως φαίνεται από την ιχνηλάτηση, συνήθως δεν κολλάει κανείς στο χώρο εργασίας, αλλά αλλού όπου δεν γίνεται πιστή τήρηση των μέτρων» συμπλήρωσε. Αναφερόμενη στις μονάδες ΜΕΘ, η κ. Κοτανίδου υπογράμμισε πως «όσες κλίνες ΜΕΘ και να ανοίξουμε, με τον αριθμό των κρουσμάτων που βλέπουμε καθημερινά θα θέλουμε συνεχώς και παραπάνω», ενώ συμπλήρωσε πως υπάρχει η δυνατότητα να μετατραπούν και άλλες απλές κλίνες σε κλίνες ΜΕΘ για την κάλυψη των αναγκών στην περίθαλψη ασθενών με κοροναϊό.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν ισχύει ότι γίνεται διαλογή ασθενών που θα εισαχθούν σε κλίνη ΜΕΘ, ενώ αναφερόμενη στο ενδεχόμενο επίταξης των ιδιωτικών κλινικών, η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας υπογράμμισε πως δεν υπάρχει γιατρός ή νοσηλευτής που να μην έχει γνώσεις για το πώς θα περιθάλψει μολυσματικό ασθενή. Ανησυχία για τους διασωληνωμένους Από την πλευρά του ο διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» τόνισε ότι υπάρχει ανησυχία γιατί αυξάνονται οι διασωληνωμένοι και δεν μειώνονται τα κρούσματα, παρά τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί, σημειώνοντας ότι δεν περίμεναν άμεσα αποτελέσματα. «Ίσως το lockdown να άργησε να παρθεί σαν απόφαση» πρόσθεσε. Μιλώντας για το ηλικιακό πλαίσιο των ασθενών Covid που χρειάζονται νοσηλεία, ο κ. Μπαλής υποστήριξε ότι και στο πρώτο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα υπήρξαν ασθενείς 20 ετών που χρειάστηκαν νοσηλεία στην κλινική Covid. «Τότε ήταν λιγότερα τα περιστατικά» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Σαραφιανός: Δεν υπάρχει προετοιμασία για να υποδεχτούμε ασθενείς covid στις ιδιωτικές κλινικές
Ο Γρηγόρης Σαραφιανός, πρόεδρος των ιδιωτικών κλινικών, του οποίου η κλινική «Λυσίμαχος» είναι η μία από τις δύο που έχει επιτάξει η κυβέρνηση για την νοσηλεία ασθενών κορονοϊού, καθώς τα δημόσια νοσοκομεία έχουν γεμίσει, επανέλαβε ότι δεν μπορούν τα νοσηλευτικά τους ιδρύματα να υποδεχθούν τους ασθενείς. Είχαμε συνεννοηθεί να νοσηλεύουμε περιστατικά non covid για να μην υπάρχει μπέρδεμα και να μην μολυνθούν οι υπόλοιποι ασθενείς. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει προετοιμασία. Δεν είναι Covid-19 οι κλινικές μας δεν μπορούν να νοσηλεύσουν ασθενείς. Πρέπει να πάμε στην 4η ΥΠΕ για εκπαίδευση. Θα πρέπει να γίνει εκπαίδευση στο προσωπικό μας. Είναι πρωτόγνωρη η διαδικασία και η προετοιμασία που πρέπει να γίνει» είπε αρχικά. Αναφερόμενος στο γεγονός ότι θα πρέπει να εκκενωθούν οι κλινικές Λυσίμαχος και Euromedica και να διακομισθούν οι ασθενείς τους σε άλλα νοσοκομεία, ο κ. Σαραφιανός τόνισε ότι «έχουμε 100 κλίνες στην κλινική οι 40 ήρθαν από τα νοσοκομεία τα δημόσια και τώρα τους πηγαίνουμε πάλι πίσω. Υπάρχουν 300 κλίνες συνολικά στις δύο ιδιωτικές κλινικές». Για το γεγονός ότι τώρα τρέχουν για να προλάβουν τα χειρότερα ο κ. Σαραφιανός παραδέχτηκε ότι «είχαμε εφησυχάσει κι εμείς και η πολιτεία…». Πρόσθεσε δε πως «υπήρξε συμφωνία με δύο κέντρα αποκατάστασης περιφερειακά της πόλης με 124 και 200 κρεβάτια, αντίστοιχα. Δεν προχώρησε η συμφωνία για οικονομικούς λόγους. Οι ασθενείς Covid θα μπορούσαν να μεταφερθούν στη Βέροια, στο Κιλκίς στην Κατερίνη. Δεν περίμενε κανείς τέτοια εξέλιξη».
Βατόπουλος: Να επιβληθεί lockdown τύπου Κίνας – Όλα κλειστά για δύο βδομάδες
Τη λήψη μέτρων τύπου Κίνας και την επιβολή αυστηρότερου lockdown για δύο εβδομάδες πρότεινε ως μέτρο πρότεινε ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του κορονοϊού και να αποσυμφορηθεί το εθνικό σύστημα υγείας. «Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική. Περιμέναμε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα υπάρξει μια μείωση, ωστόσο τα κρούσματα επιμένουν. Έχει αρχίσει να ελαττώνεται ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων, ωστόσο είμαστε ακόμα πολύ ψηλά» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα. «Ένα χαρακτηριστικό της επιδημίας, ήδη από τον Αύγουστο, είναι ότι υπάρχει διασπορά σε όλη την Ελλάδα. Νομίζω ότι πρέπει να γίνουμε πολύ πιο αυστηροί. Πρέπει το lockdown να γίνει πιο αυστηρό, όπως στην Κίνα. Στη Γιουχάν έβγαινε μια φορά την εβδομάδα ένας άνθρωπος να πάει να ψωνίσει στο σούπερ μάρκετ. Αυτό πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα. Να κλείσουν οι επιχειρήσεις και να λειτουργούμε κάθε μέρα σαν να είναι Κυριακή. Ένα lockdown τύπου Γιουχάν για δύο εβδομάδες, θα μπορούσε να αποσυρμφορήσει την κατάσταση και να ανακόψει τη μετάδοση του ιού», τόνισε ο κ. Βατόπουλος και πρόσθεσε ότι «αν συνεχίσουμε έτσι, θα θρηνήσουμε θύματα που δεν όφειλαν να πεθάνουν, με την έννοια ότι δε θα μπορούν να νοσηλευτούν», επισήμανε ο κ. Βατόπουλος. Ως προς την επίταξη, επισήμανε ότι δεν είναι εύκολο να προετοιμαστεί μια κλινική για να νοσηλεύσει ασθενείς με κορονοϊό, καθώς πέρα από τις υποδομές, απαιτείται κι εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Οι μισοί υγειονομικοί μολύνθηκαν από τα παιδιά τους και όχι από ασθενείς
Η πλειονότητα των γιατρών και των νοσηλευτών που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, μολύνθηκαν από τα παιδιά τους και όχι από ασθενή τους. Ο ρόλος των παιδιών Αυτήν τη σοκαριστική δήλωση έκανε ο υπεύθυνος του κέντρου αναφοράς του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Σίμος Μεταλλίδης κατά τη διάρκεια συνεδρίασης για την πανδημία του κοροναϊού στη Θεσσαλονίκη. Στην ίδια συνεδρίαση, μάλιστα, οι λοιμωξιολόγοι και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος αναφέρθηκαν σε νέα έρευνα που αποδεικνύει ότι η διασπορά του κοροναϊού οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στα παιδιά. Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μίλησε για το παράδειγμα του Ισραήλ και της Σλοβενίας, όπου παρατηρήθηκε ότι μόνο όταν έκλεισαν τα σχολεία όλων των βαθμίδων, μειώθηκαν τα κρούσματα στην κοινότητα και το lockdown είχε αποτελέσματα. Ο ίδιος εξήγησε ότι αυτή η πληροφορία δεν ήταν έως τώρα γνωστή «διότι όλοι παγκοσμίως προσπαθούσαν να κρατήσουν την κοινωνία και την οικονομία ανοιχτή».
«Πολεμικές συνθήκες» Παράλληλα, ο κ. Εξαδάκτυλος χαρακτήρισε ως «άσκηση ιατρικής υπό πολεμικές συνθήκες» την κατάσταση που βιώνουν οι υγειονομικοί στην Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη. Ο υπεύθυνος του κέντρου αναφοράς του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Σίμος Μεταλλίδης, τόνισε επίσης ότι «οι μισοί υγειονομικοί από αυτούς που νόσησαν, κόλλησαν κορονoϊό από τα παιδιά τους» και χαρακτήρισε το μέτρο του κλεισίματος των σχολείων «πολύ δύσκολο ως προς την υλοποίησή του αλλά απολύτως ορθό».
Πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών Λάρισας: Χάνουμε τον πόλεμο
Την πολύ δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας επεσήμανε ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του γενικού νοσοκομείου Λάρισας, Νίκος Νταφούλης. Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» και τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη τόνισε πως το σύστημα βρίσκεται σε οριακό σημείο, με τα νοσοκομεία να αναμένεται να γεμίσουν σε λίγες ημέρες. Όπως σημείωσε ο κ. Νταφούλης πρέπει να επιταχθούν άμεσα οι ιδιωτικές κλινικές, υπογραμμίζοντας πως μπορεί να γίνει εύκολα ο διαχωρισμός που προβλέπεται για τους ασθενείς με Covid και τους non-Covid ασθενείς. «Είναι ένας πόλεμος και πέφτουμε τις επόμενες ημέρες» υποστήριξε ο εντατικολόγος του νοσοκομείου Λάρισας, συμπληρώνοντας πως «αντέχουμε ως την Τετάρτη, μπορεί και λιγότερο».
Πηγές: ethnos.gr, skai.gr, CNN, vradini.gr, OPEN, ANT1,MEGA, ΑΠΕ, newsit.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ