Top

Στις 14:00 ώρα Ελλάδας οι νέες ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες- 11χρονος πέρασε μόνος τα σύνορα

Και χαρακτηρίστηκε ως ήρωας της βραδιάς.

Parallaxi
στις-1400-ώρα-ελλάδας-οι-νέες-ρωσο-ουκρανι-891983
Parallaxi

Στις 14:00 ώρα Ελλάδας θα ξεκινήσουν οι νέες ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες, μετέδωσε η ρωσική κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη το λευκορωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Μία ρωσική αντιπροσωπεία έφτασε στην πόλη Μπρεστ της Λευκορωσίας για συνομιλίες με Ουκρανούς διαπραγματευτές, αναφορικά με τον τερματισμό των εχθροπραξιών, όπως ανέφερε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA που επικαλέστηκε την ηλεκτρονική σελίδα ιχνηλάτησης πτήσεων αεροσκαφών Flightradar.

Οι πλευρές δεν έχουν αποκαλύψει την ακριβή τοποθεσία και την ώρα διεξαγωγής της προγραμματισμένης συνάντησης τους, για τις διαπραγματεύσεις.

Παραμένουν κλειστοί οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι (Κίεβο)

Οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων από πόλεις της Ουκρανίας δεν έχουν ακόμη τεθεί σε λειτουργία, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρένα Βερετσούκ.

11χρονος πέρασε μόνος του τα σύνορα Ουκρανίας- Σλοβακίας 

Ένα 11χρονο αγόρι έδειξε θάρρος και γενναιότητα περνώντας μόνο του τα σύνορα της Σλοβακίας από την Ουκρανία.

Το 11χρονο αγόρι από τη Ζαπορίζια κατάφερε να φτάσει στη γειτονική Σλοβακία την ώρα που οι γονείς του έμεναν πίσω.

Μαζί του είχε ένα σακίδιο, μια πλαστική σακούλα και έναν αριθμό τηλεφώνου γραμμένο με στιλό στο χέρι του, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Σλοβακίας.

Δείτε παρακάτω τις συγκινητικές φωτογραφίες:

Το 11χρονο αγόρι είχε γραμμένο έναν αριθμό τηλεφώνου στο χέρι του.

Η μητέρα ευχαρίστησε τον σλοβακικό λαό για την υποδοχή του παιδιού.

Εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί αποκομένοι από ανθρωπιστική βοήθεια επείγουσας ανάγκης (ΟΗΕ)

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Ουκρανία παραμένουν αποκομένοι από πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας άμεσης ανάγκης λόγω της στρατιωτικής περικύκλωσης των πόλεων, σύμφωνα με σημερινή έκθεση του ΟΗΕ, ζητώντας επειγόντως την ασφαλή διέλευση.

Γίνονται προσπάθειες για τη δημιουργία διάνοιξης ανθρωπιστικών διαδρόμων μετά από δύο ημέρες αποτυχημένων εκεχειριών που είχαν σκοπό να επιτρέψουν τους αμάχους να τραπούν σε φυγή. Τέτοιοι διάδρομοι είναι επίσης κρίσιμης σημασίας για την παροχή βοήθειας όπως νερό, τρόφιμα και φάρμακα.

“Απαιτούνται επειγόντως αξιόπιστα και προβλέψιμoι τόποι που δεν μαίνονται συγκυρούσεις και “ασφαλής διέλευση” για τη μετεγκατάσταση ανθρώπων των οποίων οι ζωές βρίσκονται σε κίνδυνο και για την παροχή σωτήριων προμηθειών ανθρωπιστικής βοήθειας”, ανέφερε σήμερα σε ένα δελτίο το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) , με βάση πληροφορίες που έλαβε μέχρι χθες Κυριακή.

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα νέους διαδρόμους που οδηγούν στην ίδια τη Ρωσία και τη σύμμαχό της Λευκορωσία, μια κίνηση που κατήγγειλε το Κίεβο ως ανήθικο τέχνασμα.

To OCHA είπε ότι οι υπηρεσίες του ΟΗΕ, οι ανθρωπιστικοί εταίροι και η ουκρανική κυβέρνηση εντείνουν τις δραστηριότητες παροχής βοήθειας στο εσωτερικό της χώρας, αλλά δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν μερικούς από αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Στη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, περίπου 30 φορτηγά εφοδιασμένα με βοήθεια δεν μπόρεσαν να εισέλθουν λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων, ανέφερε το OCHA.

Σε άλλα μέρη, οι προμήθειες νερού και βασικών φαρμάκων εξαντλούνταν, συμπεριλαμβανομένου ενός ψυχιατρείου στην Μποροντιάνκα, περίπου 60 χιλιόμετρα από το Κίεβο, όπου υπάρχουν εκατοντάδες ασθενείς, από τους οποίους ορισμένοι χρειάζονται 24ωρη βοήθεια.

Τα αποθέματα οξυγόνου για ασθενείς με Covid-19 και άλλους ήταν επίσης “απελπιστικά χαμηλά” και οι συγκρούσεις έχουν διακόψει την παροχή φυσικού αερίου σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, ανέφερε.

Λιόλιος: Πυρηνικά τα αίτια του πολέμου στην Ουκρανία

Οι χώρες της Δύσης θα ανακοινώσουν περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Μέλανι Τζολί, από τη Ρουμανία

Οι χώρες της Δύσης θα ανακοινώσουν περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μετά από την εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα, η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Μέλανι Τζολί στη διάρκεια μιας επίσκεψης της στη Ρουμανία.

“Μαζί με τη Ρουμανία και μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουμε επιβάλλει πολύ σοβαρές και αυστηρές κυρώσεις, ενώ περισσότερες κυρώσεις θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα,” δήλωσε η Τζολί στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι οι χώρες της ομάδας G7, αλλά και η ΕΕ εξετάζουν την επιβολή περισσότερων περιορισμών, χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Όπως είπε η ίδια, ο στόχος των κυρώσεων είναι να προκληθούν συνθήκες ασφυξίας στη ρωσική οικονομία, προκειμένου η Μόσχα να αλλάξει πορεία στην Ουκρανία.

Ο Ρουμάνος υπουργός των Εξωτερικών Μπογκντάν Ορέσκου δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι συζητιούνται πολλαπλές επιλογές τη στιγμή αυτή.

Γαλλία: Το ένα μετά το άλλο τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης (και όχι μόνο) λαμβάνουν μέτρα προστασίας των ανταποκριτών τους στη Ρωσία

Το ένα μετά το άλλο τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης (και όχι μόνο) δημοσιοποιούν την πρόθεση τους να προστατεύσουν τους ανταποκριτές τους στη Ρωσία οι οποίοι μετά τη νομοθεσία που υιοθέτησε την Παρασκευή η Δούμα κινδυνεύουν με πολυετή φυλάκιση αν κριθεί από τις ρωσικές αρχές ότι μεταδίδουν “ψευδείς πληροφορίες για τον ρωσικό στρατό”. Προς τον σκοπό αυτό πολλοί ανταποκριτές στη Ρωσία έλαβαν χθες, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, email από την αρμόδια για τα μέσα ενημέρωσης ρωσική ρυθμιστική αρχή, στο οποίο χαρακτηριστικά επισημαίνονται τα “fake news” προς αποφυγήν.

“Η Κόκκινη Πλατεία είναι κλειστή, λόγω μιας διαδήλωσης που δεν μπορώ να χαρακτηρίσω, με αφορμή ένα συμβάν που επίσης δεν μπορώ να χαρακτηρίσω, σε μια χώρα για την οποία το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι είναι ξένη αλλά και κοντινή στη Ρωσία” γράφει στο διαδίκτυο ένας Γάλλος ανταποκριτής στη Μόσχα το κείμενο του οποίου αναδημοσίευσε η γαλλική εφημερίδα Le Monde. Η Libération εξάλλου ανακοίνωσε, με το κεντρικό της άρθρο, ότι για να προστατεύσει τους δημοσιογράφους της αναστέλλει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία . “Δεν θέλουμε να δούμε τους δημοσιογράφους μας να συλλαμβάνονται και να παραδίδονται στη δικαιοσύνη του Πούτιν” αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, η οποία ωστόσο εκτιμά ότι από ενημερωτικής απόψεως είναι σε θέση να καλύψει τα κενά που δημιουργούνται.

Σε ότι αφορά το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP ανακοίνωσε ότι δεν θα διανέμει πλέον τηλεγραφήματα με την υπογραφή των ανταποκριτών του στη Ρωσία, ενώ ο αποκλειστικώς ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός BFM ανακοίνωσε ότι δεν θα εμφανίζει πλέον τον ανταποκριτή του στη Μοσχα. Ως προς το σημαντικότερο κανάλι της Γαλλίας, το TF1, ανακοίνωσε ότι διατηρεί στη Μόσχα μόνο τους ανταποκριτές του που καλύπτουν θέματα τα οποία δεν άπτονται της πολιτικής.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται άλλωστε πολλα σημαντικά ευρωπαικά μέσα ενημέρωσης τα οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο λαμβάνουν μέτρα για την προστασία των ανταποκριτών τους, όπως για παράδειγμα το πρακτορείο EFE, η δημόσια ραδιοτηλεόραση RTVE και η εφημερίδα El Pais στην Ισπανία, η RAI στην Ιταλία, το BBC στη Βρετανία, η ARD και η ZDF στη Γερμανία κ.α.

Τέλος επι του θέματος τοποθετήθηκε και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ) της οποίας ο γενικός γραμματέας Ρικάρντο Γκουτιέρεζ τόνισε πως πρόκειται για σαφέστατη προσπάθεια εκφοβισμού των δημοσιογράφων και ελέγχου των μέσων ενημέρωσης από τις ρωσικές αρχές. Επέκρινε ωστόσο εκ παραλλήλου και την απόφαση της ΕΕ να απαγορεύσει τις εκπομπές των ρωσικών μέσων Russia Today και Sputnik επισημαίνοντας πως “ακόμα και αν πρόκειται για μέσα προπαγάνδας, είναι και αυτή τμήμα της ελευθερίας έκφρασης η οποία δεν ισχύει μόνο για τις ιδέες ευρύτερης αποδοχής”.

Ιταλία: ” Η Ιταλία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία”, δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι

O Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, σε δηλώσεις του στον Τύπο πριν την συνάντησή του με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι “η Ουκρανία ειναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και η Ιταλία θα συνεχίσει να την στηρίζει”.

ΕΕ: Ενέργεια και κυρώσεις στη Ρωσίας στα βασικά θέματα συζήτησης της Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν με τον Μάριο Ντράγκι, όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής

Το ζήτημα της ενέργειας είναι από τα βασικά ζητήματα συζήτησης μεταξύ της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Ντάγκι, οι οποίοι συναντώνται στις Βρυξέλλες.

Στις κοινές δηλώσεις που παραχώρησαν, η Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει απεξάρτηση από τους Ρώσους στην ενέργεια και προσέθεσε ότι αύριο αναμένονται προτάσεις από την πλευρά της Κομισιόν.

Μίλησε επίσης για διαφοροποίηση του τρόπου εφοδιασμού, μακριά από τη Ρωσία, αλλά από «αξιόπιστους προμηθευτές».

Παράλληλα, τόνισε τη σημασία των επενδύσεων σε «ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», αλλά τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της ενέργειας, για παράδειγμα μέσα από την ανακαίνιση των κτιρίων. Επιπροσθέτως, επισήμανε την προστασία των καταναλωτών και σε πρώτο χρόνο τη δημιουργία «ασπίδας» στους πιο ευάλωτους κατανωλωτές και επιχειρήσεις.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι με τον Μάριο Ντράγκι θα συζητηθεί επίσης ένα επιπλέον πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι πρέπει να υπάρχει η διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχουν «κενά» στα περιοριστικά μέτρα που ήδη έχουν αποφασιστεί.

O Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, σε δηλώσεις του στον Τύπο πριν την συνάντησή του με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι “η Ουκρανία ειναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και η Ιταλία θα συνεχίσει να την στηρίζει”.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ευχαρίστησε την πρόεδρο της Κομισιόν για την ουσιαστική δράση της.

“Η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει την ενότητά της και σε ό,τι αφορά την υποδοχή των προσφύγων και την προστασία της ενεργειακής ασφάλειας των πολιτών και των επιχειρήσεων”, πρόσθεσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης.

Σήμερα το βράδυ ο Μάριο Ντράγκι θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς ενώ την Τετάρτη θα συναντηθεί, στην Ρώμη, με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Ματέους Μαραβιέτσκι.

Η Λιθουανία ζητεί την εφαρμογή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Ο Λιθουανός υπουργός των Εξωτερικών Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις κάλεσε σήμερα το ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της άμυνας στην περιοχή της Βαλτικής, αλλά και για την εφαρμογή εμπάργκο στις ρωσικές ενεργειακές πωλήσεις, μετά από την εισβολή στην Ουκρανία.

Ουγγαρία: Οι πρωθυπουργοί των χωρών της ομάδας Βίσεγκραντ θα συναντηθούν στο Λονδίνο αύριο Τρίτη για να συζητήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία

Οι πρωθυπουργοί των τεσσάρων χωρών της Ομάδας του Βίσεγκραντ — Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία — θα συναντηθούν στο Λονδίνο αύριο Τρίτη για να συζητήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, γνωστοποίησε σήμερα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν σε βίντεο στο Facebook.

Επανέλαβε επίσης ότι η κυβέρνηση της Ουγγαρίας εξέδωσε διάταγμα που καθιστά σαφές ότι καμία αποστολή όπλων δεν μπορεί να πάει στην Ουκρανία από ουγγρικό έδαφος.

Πηγές: iefimerida.gr, EΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Κίεβο: Απορρίπτει ανθρωπιστικούς διαδρόμους που πρότεινε η Μόσχα- Στη Λευκορωσία αντιπροσωπεία της Ρωσίας

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα