Top

Στις 16:00 οι νέες διαπραγματεύσεις Ρωσίας- Ουκρανίας- Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση «Νόστος 5»

Οι ρωσικοί όροι για να σταματήσει ο πόλεμος.

Parallaxi
στις-1600-οι-νέες-διαπραγματεύσεις-ρωσία-892029
Parallaxi

Ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας για τον τερματισμό των πολεμικών συγκρούσεων θα αρχίσουν στις 16:00 τοπική ώρα στη Λευκορωσία και ώρα Ελλάδας, ανέφερε στο Twitter ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαίλο Ποντολιάκ.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων, ώστε να επιτραπεί στους αμάχους, η έξοδος τους από εμπόλεμες ζώνες.

Ωστόσο, κανένας ανθρωπιστικός διάδρομος δεν έχει λειτουργήσει μέχρι τώρα, με τις πλευρές να κατηγορούν η μία την άλλη, σχετικά με παραβιάσεις τοπικών καταπαύσεων του πυρός.

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση «Νόστος 5», για την απομάκρυνση 34 ατόμων από την Οδησσό 

Η επιχείρηση «Νόστος 5», η απομάκρυνση συνολικά 34 ατόμων (Ελλήνων πολιτών, μελών των οικογενειών τους, καθώς και Φιλιππινέζων ναυτικών ελληνόκτητου πλοίου) από την Οδησσό, ολοκληρώθηκε επιτυχώς, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι ανωτέρω, οι οποίοι συνοδεύονταν από τον γενικό πρόξενο στην Οδησσό, Δημήτρη Δόχτση, και στελέχη του Γενικού Προξενείου, πέρασαν τα σύνορα Ουκρανίας-Μολδαβίας, όπου τους ανέμενε κλιμάκιο από την ελληνική πρεσβεία στο Βουκουρέστι.

Ο γενικός πρόξενος, καθώς και τα στελέχη του Γενικού Προξενείου, λόγω της επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας στην Ουκρανία, θα συνεχίσουν να εργάζονται από το Γαλάτσι της Ρουμανίας, γνωστοποιεί στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Την είδηση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της επιχείρησης «Νόστος 5» εκανε γνωστή αρχικά, με ανάρτησή του στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Πεσκόφ: Οι όροι για να σταματήσει «αμέσως» ο πόλεμος στην Ουκρανία

Η Ρωσία απαιτεί από την Ουκρανία να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική δράση, να αλλάξει το Σύνταγμά της για να συμπεριλάβει την ουδετερότητα, να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος και να αναγνωρίσει τις αποσχισθείσες Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ στο Reuters.

Σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ, η Ρωσία έχει γνωστοποιήσει στην Ουκρανία ότι είναι έτοιμη να σταματήσει την «στρατιωτική επιχείρηση» αμέσως, εάν το Κίεβο έκανε αποδεκτούς αυτούς τους όρους.

Όπως σχολιάζει το Reuters, είναι η πιο σαφής δήλωση από πλευράς Ρωσίας μέχρι αυτή τη στιγμή σχετικά με τους όρους που θέλει να επιβάλει στην Ουκρανία.

Ο Πεσκόφ ανέφερε ότι η Ουκρανία γνώριζε τους όρους και πρόσθεσε ότι είχε ξεκαθαριστεί πως όλα αυτά μπορούσαν να σταματήσουν «στο λεπτό». Σχετικά με το θέμα της ουδετερότητας, ο Πεσκόφ είπε: «Θα πρέπει να κάνουν αλλαγές στο Σύνταγμα από τις οποίες θα προκύπτει ότι η Ουκρανία θα απορρίψει κάθε στόχευση να μπει στο ΝΑΤΟ. Αυτό είναι εφικτό μόνο μέσω αλλαγών στο Σύνταγμα».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι η Ρωσία δεν έχει άλλες εδαφικές διεκδικήσεις από την Ουκρανία.

«Τελειώνουμε πραγματικά με την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας. Θα το τελειώσουμε. Αλλά το βασικό είναι να διακόψει η Ουκρανία την στρατιωτική της δράση. Θα πρέπει να σταματήσουν τη στρατιωτική τους δράση και τότε κανείς δεν θα πυροβολήσει» είπε.

«Θα πρέπει να προβούν σε τροποποιήσεις στο σύνταγμά τους, σύμφωνα με τις οποίες η Ουκρανία θα απέρριπτε οποιονδήποτε στόχο να ενταχθεί σε οποιοδήποτε μπλοκ (σ.σ. ΕΕ, ΝΑΤΟ).

Έχουμε επίσης μιλήσει για το πώς θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η Κριμαία είναι ρωσικό έδαφος και ότι πρέπει να αναγνωρίσουν ότι το Ντόνετσκ και το Λούχανσκ είναι ανεξάρτητα κράτη. Και αυτό είναι όλο. Θα σταματήσει σε μια στιγμή», είπε ο Πεσκόφ στο Reuters.

Τα ρωσικά αιτήματα δημοσιοποιήθηκαν καθώς οι δύο αντιπροσωπείες ετοιμάζονταν για τον τρίτο γύρο συνομιλιών με στόχο τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Η ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε στο σημείο των διαπραγματεύσεων στη Λευκορωσία (Belta)

Τα μέλη της ουκρανικής αντιπροσωπείας έφτασαν στην Λευκορωσία για έναν τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων με την Ρωσία, εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία μετέδωσε πριν το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Ρωσικό πλοίο υποχώρησε κοντά στην Οδησσό

Ναυτικές δυνάμεις της Ουκρανίας που υπερασπίζονται την περιοχή της Οδησσού χτύπησαν με πυρά όπλων ένα ρωσικό πλοίο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό της Ουκρανίας.

Το Κίεβο λέει ότι τμήμα του λιμανιού Όλβια της Μαύρης Θάλασσας επλήγη από στρατιωτικό χτύπημα

Το υπουργείο υποδομών της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ότι τμήμα του λιμανιού Όλβια της Μαύρης Θάλασσας, το οποίο είναι υπό παραχώρηση στην εταιρεία θαλάσσιων λιμένων του Κατάρ, QTerminals, επλήγη από στρατιωτικό «χτύπημα».

Κανείς δεν τραυματίστηκε, ανέφερε το υπουργείο χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η QTerminals, μια κοινοπραξία μεταξύ της κρατικής εταιρείας Qatar Ports Management (Mwani Qatar) και του ομίλου ναυτιλίας και logistics Qatar Navigation (Milaha), απέκτησε την 35ετή παραχώρηση το 2020 για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του λιμανιού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαιώνει επιπλέον επιθέσεις σε ουκρανικές υποδομές υγειονομικής περίθαλψης

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει επιβεβαιώσει επτά επιθέσεις σε υποδομές υγειονομικής περίθαλψης στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, από τέσσερις την προηγούμενη ημέρα, ανέφερε ο Οργανισμός του ΟΗΕ σε απάντησή του σήμερα με email στο Reuters.

«Μέχρι τις 7 Μαρτίου, εννέα επαληθευμένα περιστατικά επιθέσεων σε υποδομές υγειονομικής περίθαλψης στην Ουκρανία έχουν δημοσιευθεί στο Σύστημα Παρακολούθησης Επιθέσεων στην Υγειονομική Περίθαλψη (SSA), επτά με «επιβεβαιωμένο» επίπεδο βεβαιότητας και δύο με «πιθανό» επίπεδο βεβαιότητας, ανέφερε ένας αξιωματούχος του ΠΟΥ σε ένα email, αναφερόμενος στη βάση δεδομένων του.

Ο αξιωματούχος δεν έδωσε πληροφορίες για τους υπαίτιους αυτών των επιθέσεων, καθώς το σύστημα επιτήρησης του ΠΟΥ δεν έχει εντολή να συλλέγει πληροφορίες για αυτούς.

Ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν το περιφερειακό αεροδρόμιο στη νότια ουκρανική περιοχή Μικολάιφ

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν το περιφερειακό αεροδρόμιο στη νότια ουκρανική περιοχή Μικολάιφ πό τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε σήμερα ο περιφερειακός κυβερνήτης Βιταλί Κιμ.

Πάνω από 900 ουκρανικές κοινότητες χωρίς ρεύμα, θέρμανση, νερό από επιθέσεις ρωσικών δυνάμεων

Οι επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων έχουν αφήσει πάνω από 900 κοινότητες στην Ουκρανία χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και θέρμανση, δήλωσε τη Δευτέρα ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

“Οι βάρβαροι του 21ου αιώνα. Η Ρωσία κατέστρεψε 202 σχολεία, 34 νοσοκομεία, 1500+ κτίρια κατοικιών”, ανέφερε στο Twitter.

Το υπουργείο Ενέργειας ανέφερε ότι 646.000 άνθρωποι σε όλη την Ουκρανία δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και ότι 130.000 άνθρωποι βρίσκονται χωρίς φυσικό αέριο.

Ο Εμανουέλ Mακρόν χαρακτηρίζει «ηθικό και πολιτικό κυνισμό» τις προτάσεις Πούτιν περί ανθρωπιστικών διαδρομών 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Mακρόν σε συνέντευξή του προς γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό ανέφερε επίσης ότι η κατάσταση στην Ουκρανία χειροτερεύει μέρα με τη μέρα, ότι η Γαλλία θα υποστηρίξει την Ουκρανία με όλα της τα μέσα αλλά και ότι θέλει να σταματήσει τον πόλεμο χωρίς αυτή να εμπλακεί.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και με τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι είχε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και με τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι είχε σήμερα ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ.

Όπως αναφέρει σε μήνυμά του ο Σαρλ Μισέλ, στο twitter, κατά τη συνομιλία, «συζητήθηκε η τραγική κατάσταση που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία». «Η ΕΕ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», τονίζει ο Σαρλ Μισέλ, ο οποίος κάλεσε τον Πρόεδρο Πούτιν να σταματήσουν αμέσως οι εχθροπραξίες και να διασφαλιστεί η διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Επισημάνθηκε, επίσης, η ανάγκη να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία, εν μέσω εχθροπραξιών.

Στο τηλεφώνημά του με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι η ΕΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας στις προσπάθειες να ανακουφίσει τον ανθρώπινο πόνο που προκαλείται από την επιθετικότητα της Ρωσίας και να διασφαλίσει την πυρηνική ασφάλεια.

«Η αλληλεγγύη, η φιλία και η άνευ προηγουμένου βοήθεια της ΕΕ για την Ουκρανία είναι ακλόνητη. Θα συζητήσουμε την αίτηση ένταξης της Ουκρανίας τις επόμενες ημέρες», δηλώνει ο Σαρλ Μισέλ, με μήνυμά του στο twitter.

 Ο Τζο Μπάιντεν θα έχει τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο Μακρόν, τον καγκελάριο Σολτς και τον Τζόνσον στις 17:30 σήμερα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα έχει μία τηλεδιάσκεψη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, αλλά και τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στις 17:30 ώρα Ελλάδας, όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο.

Το Βουκουρέστι δεν βλέπει κάποια ανάγκη μείωσης των εξαγωγών σιτηρών για την ώρα, εξαιτίας των πολεμικών εξελίξεων στην Ουκρανία

Η Ρουμανία έχει αρκετά αποθέματα σιτηρών και τροφών για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει τις εξαγωγές των σιτηρών της, όπως δήλωσε σήμερα ο Ρουμάνος υπουργός Γεωργίας Αντριάν Σεσνόιου.

Πηγές: Ν.Χ., Δ.Μάν./ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα