Επικαιρότητα

Συσπείρωση Πανεπιστημιακών: Οι θλιβερές εικόνες στο ΑΠΘ και η απουσία της πρυτανικής αρχής

Για τα βίαια γεγονότα της Δευτέρας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τις συλλήψεις φοιτητών, τοποθετήθηκαν καθηγητές της Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών.

Βιβή Κοτσαπουϊκίδου
συσπείρωση-πανεπιστημιακών-οι-θλιβε-726785
Βιβή Κοτσαπουϊκίδου

Για τα βίαια γεγονότα της Δευτέρας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τις συλλήψεις φοιτητών, τοποθετήθηκαν χθες καθηγητές της Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών μέσω διαδικτυακής συνέντευξης τύπου.

Στο σύνολο τους οι καθηγητές τόνισαν την αχρείαστη επέμβαση της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο και της βίας που ασκήθηκε στους φοιτητές του ΑΠΘ, ενώ οι περισσότεροι καταλόγισαν ευθύνες στις πρυτανικές αρχές για το συμβάν και τη συνέχιση της κατάληψης. Όπως δήλωσαν χαρακτηριστικά, αν οι πρυτανικές αρχές είχαν παραλάβει από την αστυνομία το κτίριο όπως έπρεπε, τώρα δε θα συνεχιζόταν η κατάληψη στην πρυτανεία.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Αγγελόπουλο, Επίκουρο Καθηγητή στον τομέα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Λαογραφίας και Kοινωνικής Ανθρωπολογίας, ο πρύτανης δεν πήγε ποτέ να παραλάβει το κτίριο από την αστυνομία, όταν αυτή εκκένωσε την κατάληψη αρχικά. «Η βία είναι πάντα αδικαιολόγητη στα πανεπιστήμια» ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Το ζήτημα για εμάς δεν είναι που διαφωνούμε ή συμφωνούμε με τα αιτήματα της οποίας ομάδας φοιτητών. Σε κάποια μπορεί να συμφωνούμε, μπορεί και να διαφωνούμε. Σίγουρα συμφωνούμε ως προς το άτοπο και το παράλογο του νέου νόμου για τα πανεπιστήμια. Η αλλά δεν είναι αυτό το ζήτημα. Το ζήτημα είναι ο τρόπος με τον οποίο το πανεπιστήμιο ως θεσμός διαχειρίζεται τέτοιου είδους κρίσης. Και δεν το μεγάλο ερώτημα για μένα, είναι τι σκοπό έχει αυτή η διαχείριση; Αν ο σκοπός της ήταν να απομακρυνθούν οι φοιτητές από το κτίριο διοίκησης τότε αυτός ο σκοπός δεν επιτευχθεί. Η αστυνομία έφυγε, άφησε το κτίριο με ορθάνοιχτες πόρτες», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Λυπάμαι πάρα πολύ και αγανακτώ. Οι καταλήψεις συνιστούν μία συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας ως τέτοιες τις κατανοούμε φυσικά όχι ως διαδικασίες καταστροφών που ξεκάθαρα καταδικάζουμε. Οι πρυτανικές αρχές έχουν την ευθύνη γιατί κάλεσαν την αστυνομία βάση υποθέσεων για τις φθορές εγγράφως έχει βγει ως ανακοίνωση αυτό. Η αστυνομία έχει απόλυτη ευθύνη για όλη αυτή την έκνομη βαρβαρότητα που βιώσαμε», κατέληξε ο Γιώργος Αγγελόπουλος.

Από την πλευρά της η Αγγελική Ζιάκα, εκπρόσωπος της Συσπείρωσης στον Ενιαίο Σύλλογο Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού ΑΠΘ, ανέφερε πως συζητήθηκαν στον ΕΣΔΕΠ τα γεγονότα της Δευτέρας. «Η Συσπείρωση των Πανεπιστημιακών τονίζει:

  • Τις ευθύνες του πρύτανη στην αντιμετώπιση της κατάστασης χωρίς να υπάρχει φύλαξη ικανή να αποτρέψει την απόπειρα κατάληψης αλλά ούτε σχέδιο διαχείρισης κρίσεων.
  • Τις ευθύνες της αστυνομίας για την ασύμμετρη αστυνομική βαναυσότητα εντός της πανεπιστημιούπολης σε βάρος φοιτητών του ΑΠΘ.
  • Τις προσαγωγές και την σύλληψη 31 φοιτητών και φοιτητριών χωρίς να έχει διαπιστωθεί ότι έχουν διαπράξει αξιόποινα αδικήματα.
  • Την παντελή απουσία των πρυτανικών αρχών από το χώρο της διοίκησης σε όλη τη διάρκεια από την εμφάνιση της αστυνομίας έως την αποχώρηση της. Όπως επίσης την ίδια διαμεσολάβηση τους για την αποτροπή προσαγωγών και κατηγοριών για τους 31 φοιτητές και φοιτήτριες».

«Οι πρυτανικές αρχές παρέδωσαν το ΑΠΘ άνευ όρων στην αστυνομία» πρόσθεσε η ίδια. Για να ολοκληρώσει λέγοντας: «Η ευρύτερη ακαδημαϊκή κοινότητα προσηλωμένη στις αξίες της Δημοκρατίας, του πανεπιστημιακού αυτοδιοίκητου και των ακαδημαϊκών ελευθεριών, θα εγχειρεί την επιβίωση και την πορεία προς την πρόοδο του δημόσιου πανεπιστημίου».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Ιφιγένεια Καμτσίδου, καθηγήτρια συνταγματικού δικαίου, η οποία μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως είναι υποχρέωση των διοικητικών αρχών να τηρούν την ηρεμία στα πανεπιστήμια. «Η παρέμβαση άλλων αρχών εξωτερικών που δεν είναι εξοικειωμένες με τις απαιτήσεις εκείνες του ακαδημαϊκού χώρου έτσι ώστε να τηρείται και να εξασφαλίζεται η ηρεμία με όρους που δε θα διαταράσσονται οι ακαδημαϊκές λειτουργίες και που θα εγγυώνται την ακώλυτη απόλαυση της ακαδημαϊκής ελευθερίας μπορεί να οδηγήσει σε πολύ άσχημες και δραματικές εξελίξεις. Στην Ελληνική και Ευρωπαΐκή έννομη τάξη η λήψη μέτρων για την πρόληψη ή την καταστολή αδίκων πράξεων ανήκει στις ακαδημαϊκές αρχές».

Περιστατικό λογοκρισίας με δηλώσεις πανεπιστημιακών

Από την πλευρά του ο τέως πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος χαρακτήρισε τα βίαια επεισόδια ως «πρόβα τζενεραλε της νέας τάξης πραγμάτων στα Πανεπιστήμια» και τόνισε ότι θα «μπορούσε να αποφευχθεί η επέμβαση της αστυνομίας», η οποία έγινε με τεράστιες δυνάμεις. Σημείωσε επίσης πως δεν έγινε προσπάθεια να φυλαχθεί η δημόσια περιουσία από τις πρυτανικές αρχές, την ίδια ώρα που η επίδειξη δύναμης της αστυνομίας ήταν τεράστια.

Ο ίδιος υποστήριξε πως ότι «συνέβη δεν ήταν τυχαίο» μιας και ο μόνος πρύτανης που στηρίζει την ύπαρξη αστυνομικών δυνάμεων στα Πανεπιστήμια είναι αυτός του ΑΠΘ, δηλαδή ο Νίκος Παπαϊωάνου.

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος, ομότιμος καθηγητής της Νομικής μετέπειτα, στάθηκε στο γενικότερο πλαίσιο του προβλήματος που είναι: «Το κοινωνικοοικονομικό και πολιτικό σύστημα το οποίο κυριαρχεί σε όλο τον κόσμο παράγει ανισότητες και προσπαθεί να τις διαχειρίζεται μέσω της αστυνόμευσης».

Αναφέρθηκε ακόμα στις δικές του προτροπές στο παρελθόν για «διάλογο ουσιαστικό και πρακτικά εφικτό». Όπως είπε η έλλειψη διαλόγου είναι εμφανής σε τέτοιες καταστάσεις και σε αυτό οφείλονται κατά πολύ οι εκρήξεις.

«Αυτό δε πρέπει να το ξανά ζήσουμε» υπογράμμισε ο Άρης Στυλιανού, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Πολιτικών Σπουδών του ΑΠΘ, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε πως οι αστυνομικοί ήταν πολύ περισσότεροι από τους φοιτητές οι οποίοι ως επί το πλήστον ήταν προπτυχιακοί.

Όπως αποκάλυψε μάλιστα οι φοιτητές που συνελήφθησαν, «πέρασαν  τη νύχτα σε χώρο 25-30 τετραγωνικών και τους επιβλήθηκαν πρόστιμα 300€ για παράβαση των μέτρων κατά του κορονοϊού». Σύμφωνα με τον ίδιο «η κυβέρνηση θέλει μια ένταση σε διάφορα πεδία και θεωρεί ότι τη συμφέρει μια ένταση σε θέματα νόμου και τάξης, εξού και αφήνουν να πεθάνει ένας κρατούμενος βαρυποινίτης που κάνει απεργία πείνας, εξού και ψήφισαν αυτό το νόμο για τα πανεπιστήμια που φέρει την αστυνομία επί μονίμου βάσεως. Η δική μου έκκληση θα ήταν το ΑΠΘ να μείνει έξω από τον κύκλο της έντασης και να μην υποκύψουμε στα κομματικά, πολιτικά παιχνίδια της κυβέρνησης όσο μπορούμε», υπογράμμισε.

«Οι πρυτανικές αρχές δεν εμφανίστηκαν και κυρίως δεν παρέλαβαν το κτίριο διοίκησης όταν εκκενώθηκε με αποτέλεσμα να ξαναγίνει κατάληψη», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Σφοδρές διαμαρτυρίες για τις εικόνες βίας στο ΑΠΘ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα