Θεσσαλονίκη: Ξεκινούν άμεσα εργασίες καθαρισμού στο “Kόκκινο Kαπνομάγαζο”
Μετατρέπεται σε Εξεταστικό Κέντρο Τεχνικών Επαγγελμάτων
Νέοι και νέες που θα δίνουν εξετάσεις για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος σε τεχνικές ειδικότητες θα επισκέπτονται από τους επόμενους μήνες έναν χώρο με μεγάλη ιστορία που φιλοξένησε για δεκαετίες ένα σημαντικό κομμάτι της επεξεργασίας του καπνού.
Στο “Kόκκινο Kαπνομάγαζο”, στη Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκης, εκεί που οι άνθρωποι του μόχθου δούλευαν στις θορυβώδεις μηχανές και τους ζεστούς φούρνους ξήρανσης των φύλλων του καπνού, τώρα θα προσέρχονται υποψήφιοι για να λάβουν πιστοποίηση σε δεκάδες κατηγορίες εργατοτεχνιτών (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, συντηρητές ανελκυστήρων, ηλεκτροσυγκολλητές, χειριστές δομικών μηχανημάτων, συντηρητές εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, εγκαταστάσεων θέρμανσης, κλπ). Στον ίδιο χώρο θα διαμορφωθούν αίθουσες εξετάσεων, εργαστήρια πρακτικής άσκησης, καθώς και χώρος πολλαπλών χρήσεων.
Οι εργασίες καθαρισμού θα ξεκινήσουν άμεσα καθώς, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ο διαγωνισμός διενεργήθηκε, αναδείχτηκε ανάδοχος και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα αναλάβει το έργο που θα διαρκέσει τρεις μήνες. «Ευελπιστούμε ότι δεν θα έχουμε άλλες καθυστερήσεις», ανέφερε η ίδια στο ΑΠΕ – ΜΠΕ. Υπογράμμισε, παράλληλα, τη σημασία του έργου τόσο για τη χρήση που θα φιλοξενηθεί στο κτίριο, όσο και για τον περιβάλλοντα χώρο και τους κατοίκους της περιοχής. «Η Θεσσαλονίκη ήταν βαριά πόλη σε ό,τι αφορά τα εργατικά χέρια, τις βιοτεχνίες, τα καπνομάγαζα. Όλα αυτά κουβαλούν μέσα τους μνήμες. Τις μνήμες αυτές δεν τις σβήνουμε και στο μέλλον θα εξετάσουμε ένα – ένα τα ζητήματα που αφορούν την αξιοποίηση του χώρου» πρόσθεσε.
Πρωτοβουλίες για την υλοποίηση του έργου, ύψους 740.000 ευρώ, ανέλαβε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ σήμερα η οικονομική επιτροπή ενέκρινε τα πρακτικά της επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού και την ανάδειξη προσωρινού αναδόχου. Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της σχετικής σύμβασης θα γίνουν εργασίες καθαρισμού, συλλογής και διαχείρισης μη επικίνδυνων αποβλήτων από το κτίριο το οποίο είχε παραχωρηθεί δωρεάν κατά χρήση στην πρώην Νομαρχία Θεσσαλονίκης προκειμένου να στεγαστούν υπηρεσίες της. Μετά την ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να αλλάξει εντελώς η εικόνα και ο χαρακτήρας του χώρου ο οποίος είχε μετατραπεί σε αποθήκη άχρηστων υλικών για διάφορες υπηρεσίες (ογκώδη αντικείμενα, σπασμένα έπιπλα, κλιματιστικά ξύλινες κατασκευές, λινάτσες από την χρήση του σαν καπνομάγαζο). Σε έναν όροφο, μάλιστα, είχαν αποθηκευτεί ακόμη και ληγμένα φυτοφάρμακα τα οποία απομακρύνθηκαν με ασφαλή και κατάλληλο τρόπο από την Περιφέρεια.
Σύμφωνα, άλλωστε, με τον αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Γιουτίκα, το 2021 προχώρησαν με ταχύτατους ρυθμούς, οι διαδικασίες για τη μετατροπή του πρώην καπνομάγαζου σε Ειδικό Εξεταστικό Κέντρο για τα Τεχνικά Επαγγέλματα, ώστε να οργανωθεί η διαδικασία αποτελεσματικότερα και να αποφεύγεται η ταλαιπωρία των επαγγελματιών. Στόχος των παραπάνω είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να γίνει η πρώτη περιφέρεια στην Ελλάδα που θα διαθέτει ένα ενιαίο χώρο για τη διεξαγωγή των εξετάσεων που αφορούν στην απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος για δεκάδες κατηγορίες εργατοτεχνιτών.
Λίγα λόγια για το “Κόκκινο Καπνομάγαζο”
Το κόκκινο καπνομάγαζο στην Σταυρούπολη είναι γνωστό και ως καπαναποθήκη Καραμανλή αφού κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια μιας από τις θητείες του Κωνσταντίνου Καραμανλή –μεταξύ 1955 και 1963. Είναι διάσημη και για έναν ακόμη λόγο αφού φιλοξενούσε στο λόμπι της επί 50 σχεδόν χρόνια ένα τεράστιο έργο του Τάσσου. Το έργο, κατά το Υπουργείο, παραγγέλθηκε από τον Παπαστράτο για να κοσμήσει το κτίριο της κόκκινης καπναποθήκης το 1960. Στην πραγματικότητα παραγγέλθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Καπνού για να κοσμήσει το περίπτερό του στη ΔΕΘ στα τέλη της δεκαετίας του 60 και παρέμεινε μερικά χρόνια εκεί προτού μεταφερθεί στην καπναποθήκη όταν αυτή στέγασε τον Οργανισμό μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 90). Πρόκειται για ένα μνημειακό έργο του χαράκτη Τάσσου μήκους 12.40 μ. με τίτλο «Η καλλιέργεια του καπνού» και συνυπογράφεται από τον Τάσσο και τη γυναίκα του Λουκία Μαγγιώρου (εξ ου και το κεφαλαίο Λ. που προηγείται της υπογραφής του Τάσσου)και απεικονίζει την καλλιέργεια της θρακιώτικης ποικιλίας «Μπασμάς».
Πηγή: ΑΠΕ
Διαβάστε επίσης:
Το νέο βιβλίο που διεισδύει στις καπναποθήκες της Θεσσαλονίκης
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ