Top

Θρίλερ με τη σημερινή εκλογή προέδρου στο δημοτικό συμβούλιο

Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και με το μισό τουλάχιστον δημοτικό συμβούλιο να έχει δηλώσει ότι θα απέχει.

Parallaxi
θρίλερ-με-τη-σημερινή-εκλογή-προέδρου-498046
Parallaxi
Εικόνα Αρχείου

Κανονικά και με στημένη κάλπη εντός της αιθούσης αναμένεται να διεξαχθεί η προγραμματισμένη για σήμερα, στις 11 το πρωί, ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης για την εκλογή νέου προέδρου του οργάνου, όπως διευκρινίζει η διοίκηση του κεντρικού δήμου, η οποία, μέσω μιας αιφνιδιαστικής ανακοίνωσης, γνωστοποίησε ότι για τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου θα τοποθετηθεί κάλπη, με πιστή τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αποφυγή διασποράς του νέου κορονοϊού. Το ενδεχόμενο της αναβολής βέβαια

«Στόχος της δημοτικής αρχής είναι η διαδικασία ανάδειξης νέου προέδρου να ολοκληρωθεί αύριο, ώστε το δημοτικό συμβούλιο να λειτουργήσει άμεσα και απρόσκοπτα προς όφελος της πόλης» τονίζεται στην ανακοίνωση του δήμου Θεσσαλονίκης.

Το ενδεχόμενο της αναβολής βέβαια είναι πάντα ανοιχτό αφού τίθεται θέμα ακυρότητας λόγω της παραίτησης της κ. Σπανού, αφού πρόκειται για παραίτηση και όχι για δημοσιοποίηση ανεξαρτητοποίησης μέσω fb όπως ισχυρίστηκε ο Γ. Γ. του δήμου κ. Φωτόπουλος.

Η επιστολή παραίτησης και η απάντηση της αντιπροέδρου του δημοτικού συμβουλίου:

”Αγαπητέ μου Κωνσταντίνε, Δια της παρούσης, σου υποβάλλω την παραίτησή μου από μέλος της Δημοτικής σου Παράταξης. Εφεξής, θα είμαι ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης. Μετά τιμής Ιωάννα Σπανού”

”Αξιότιμη κυρία Σπανού,

Έλαβα το μέιλ της ανεξαρτητοποιησης σας από την παράταξη του κυρίου Ζέρβα. Σας ευχαριστώ και το πτοωθω αμέσως προς τον Γ. Γ. του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Με τιμη
Αηδονά Δέσποινα Νέλλη 
Αντιπρόεδρος δημοτικου συμβουλίου Θεσσαλονίκης” 

Είχαν προηγηθεί  η δημοσιοποίηση της πρόθεσης ανεξαρτητοποίησης της δημοτικού συμβούλου Ιωάννας Σπανού που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου καθώς είναι η πρώτη σε σταυρούς δημοτική σύμβουλος της διοικούσας παράταξης και αρμόδια να αποστείλει ονομαστική πρόσκληση στους δημοτικούς συμβούλους να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία, η οποία χθες αποφάσισε να συμπαρασταθεί στεκόμενη στο πλευρό του Δρόσου Τσαβλή με τον οποίο διατηρεί στενές σχέσεις και αφετέρου οι έντονες αντιδράσεις παρατάξεων και δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης που δήλωναν ότι θα απέχουν από την ειδική συνεδρίαση, διαφωνώντας με τη διαδικασία εκλογής μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σημερινές πληροφορίες αναφέρουν ότι οι παρατάξεις της Κατερίνας Νοτοπούλου “Θεσσαλονίκη Μαζί” και η “Λαϊκή Συσπείρωση” τείνουν στο να συμμετέχουν στη σημερινή συνεδρίαση, καταψηφίζοντας, ωστόσο, την υποψηφιότητα του Πέτρου Λεκάκη.

Οι παρατάξεις του Γιώργου Ορφανού και του Σπύρου Βούγια θέτουν ζήτημα ακυρότητας της συνεδρίασης, λόγω της παραίτησης της κ. Σπανού και ζητούν η συνεδρίαση να οριστεί σε νέα ημερομηνία.

“Η εκλογή νέου προέδρου του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης πάσχει θεσμικά και πολιτικά”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της παράταξης “ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη”. 

“Τίθενται ουσιαστικά ερωτήματα ως προς την θεσμική και πολιτική νομιμοποίηση της εκλογής του νέου προέδρου, που υπονομεύουν την ομαλή δημοκρατική λειτουργία και παραγωγικότητα του Δημοτικού Συμβουλίου σε μια δύσκολη για την πόλη μας συγκυρία και μας υποχρεώνουν να επανακαθορίσουμε την στάση μας και να  απέχουμε από μια τέτοια διαδικασία”, τονίζεται επιπλέον στην ίδια ανακοίνωση.

Tην αποχή της από τη σημερινή ειδική συνεδρίαση για την εκλογή Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης δηλώνει με τη σειρά της η παράταξη «Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής».

Ειδικότερα, δήλωση για αποχή απεστάλη από τον δημοτικό σύμβουλο της Πόλης Ανάποδα – Δύναμης Ανατροπής, Κώστα Ξενόπουλο, στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και στον δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

“Η διαδικασία που προβλέπεται από τον νόμο για την εκλογή του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου είναι πολύ προβληματική και ελάχιστη σχέση έχει με τους δημοκρατικούς θεσμούς”, σημειώνεται στην ανακοίνωση της “Πόλης Ανάποδα”.

Νωρίς χτες το πρωί 11 δημοτικοί σύμβουλοι ανακοίνωσαν με κοινή επιστολή την εναντίωσή τους στη διαδικασία και δήλωσαν πως θα απέχουν.

Πρόκειται για τους: Μαρία Αγαθαγγελίδου, Μαρία Αρβανιτίδου, Σπύρο Βούγια, Σταύρο Καλαϊτζίδη, Μαρία Καλφακάκου, Ανδρέα Κουράκη, Κατερίνα Νοτοπούλου, Γιώργο Ορφανό, Μαρία Πασχαλίδου, Μιχάλη Τρεμόουλο και Έλλη Χρυσίδου.

Την αποχή του από τη διαδικασία δήλωσε και ο Γιώργος Ρακκάς της παράταξης “Μένουμε Θεσσαλονίκη” ανακοίνωσε πως θα απέχει από την διαδικασία.

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Ο τρόπος με τον οποίον έγινε η μεθόδευση για την αλλαγή του Προέδρου, αντιβαίνει τις δικές μας αξίες, αρχές και το όραμα που έχουμε για την πολιτική στον Δήμο Θεσσαλονίκης. «Όχι στ’ όνομά μας», λοιπόν, γιατί δεν εγκρίνουμε τέτοιες πρακτικές, και γι’ αυτό, απέχουμε από την συνεδρίαση εκλογής του νέου Προέδρου.»

Η πρώην αντιδήμαρχος Δήμητρα Ακριτίδου αλλά και η Ιωάννα Σπανού αναμένεται να απέχουν.

Την πρόθεσή του να απέχει από τις διεργασίες εκλογές νέου προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου για λόγους πολιτικής ηθικής τάξης ανακοίνωσε ο Βασίλης Γάκης, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα».

“Οδηγούμαι όμως στην πράξη της αποχής (για πρώτη φορά σε όλα τα χρόνια συμμετοχής μου στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης) ως έκφραση της δυσαρέσκειας μου για την απαξίωση του ρόλου του Δημοτικού Συμβουλίου και των μελών του εδώ και ενάμιση χρόνο από τη Διοίκηση του Δήμου. Δυστυχώς τον τελευταίο ενάμιση χρόνο οι συνεδριάσεις περιορίστηκαν σε σχεδόν μία ανά μήνα, η διάρκεια τους ξεπερνά τις 8 και 10 ώρες με αποτέλεσμα την ψυχοσωματική εξουθένωση των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και συνεπακόλουθα, δεν εκφράζονται οι απόψεις των 47 Δημοτικών Συμβούλων”, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του Βασίλη Γάκη. 

Στη διαδικασία δε θα συμμετέχουν οι Γιάννης Νασιούλας, Σάκης Τζακόπουλος και Κώστας Ξενόπουλος.

Αντίθετοι με τη διαδικασία είναι και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σωτήρης Ζαριανόπουλος και ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Κωνσταντινίδης εξέφρασαν σε επιστολή τους την ένστασή τους για την διαδικασία.«Στην αντίθετη περίπτωση, που επιμείνετε στη διαδικασία της τηλεδιάσκεψης, σαν ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ δηλώνουμε ότι ΔΕΝ θα νομιμοποιήσουμε μια τέτοια διαδικασία, επιφυλασσόμενοι για κάθε νόμιμο δικαίωμα μας”, αναφέρουν χαρακτηριστικά σε επιστολή τους.

Στη διαδικασία θα συμμετέχει ο Γιάννης Κουριαννίδης, παρότι διαφωνεί με αυτήν.

Ανακοίνωση εξέδωσαν πριν λίγο ο Σπύρος Βούγιας και ο Ανδρέας Κουράκης:

‘ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΥΡΟΣ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ

Η υπαναχώρηση του δημάρχου στο ομόφωνο αίτημα της αντιπολίτευσης για αποδοχή της μυστικής ψηφοφορίας στη διαδικασία εκλογής του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, ήταν μια νίκη του ορθολογισμού και της δημοκρατίας στη λειτουργία του θεσμού. Ωστόσο, η παραίτηση από την παράταξη του Κωνσταντίνου Ζέρβα της συναδέλφου κ. Σπανού που, σύμφωνα με το νόμο, έπρεπε να στείλει την πρόσκληση αλλά και να προεδρεύσει στην έκτακτη συνεδρίαση, καθιστά σαφώς παράτυπη τη σημερινή σύγκλισή της και άκυρη την όποια διαδικασία εκλογής, από την οποία είμαστε υποχρεωμένοι να απέχουμε.

Πιστεύουμε πως η εκλογή πρόεδρου του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης πρέπει να διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή, αφού σταλεί μια έγκυρη και έγκαιρη πρόσκληση από τον επόμενο σε σταυρούς δημοτικό σύμβουλο κ. Αβαρλή, που να διασφαλίζει τη μυστική ψηφοφορία, τη νομιμότητα αλλά και το κύρος του νέου προέδρου που θα εκλεγεί.”

Σήμερα το πρωί ο Μιχάλης Τρεμόπουλος της Οικολογίας και Αλληλεγγύης εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

”Χθες το βράδυ έστειλα σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους το παρακάτω μήνυμα:

Στάλθηκε πριν λίγο ένα email από τον παραταξιακό λογαριασμό του ΓΓ του Δήμου «ΕΥΘ. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ – ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΤΑ | ΜΠΡΟΣΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ» σε μέλη του δημοτικού συμβουλίου εκτός της διοικούσας πλειοψηφίας.

Κατ’ αρχήν θεωρώ θετική την τοποθέτηση κάλπης στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου ώστε να διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψήφου.

Δεν είναι δυνατόν, όμως, να αλλάζει έτσι πρόχειρα η διαδικασία και χωρίς να έχει γίνει νέα πρόσκληση από τον/την προεδρεύοντα/ουσα της συνεδρίασης.

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 66 παρ. 4 του ν. 3852/201010, οι δημοτικοί σύμβουλοι δύνανται να ανεξαρτητοποιηθούν με δική τους πρωτοβουλία από τη δημοτική παράταξη στην οποία ανήκουν, μέσω υποβολής γραπτής δήλωσής τους προς το προεδρείο του οικείου δημοτικού συμβουλίου. Κατ’ αντιστοιχία με όσα γίνονται παγίως δεκτά στην περίπτωση της παραίτησης αιρετών από αξίωμα, η γραπτή αυτή δήλωση πρέπει να διατυπώνεται κατά τρόπο σαφή, ώστε να προκύπτει η βούληση του δημοτικού συμβούλου να αποχωρήσει, οριστικά, από τη δημοτική παράταξη.

Η προεδρεύουσα κα Ιωάννα Σπανού έχει παραιτηθεί επίσημα από τη διοικούσα παράταξη, με κοινοποίηση στο Πρωτόκολλο του Δήμου, και δεν έχει οριστεί αντικαταστάτης. Αυτός είναι και ο λόγος που αναλαμβάνει να ορίσει τη διαδικασία ο ΓΓ του Δήμου. Και υιοθετεί τον λεκτικό ακροβατισμό να περιορίζει την παραίτηση σε απλή «δημοσιοποίηση της πρόθεσης της συμβούλου που υπογράφει τη σχετική πρόσκληση να ανεξαρτητοποιηθεί».

Παραμένει ακατανόητη η βιασύνη της διοίκησης Ζέρβα να ορίσει αύριο νέο πρόεδρο, ακόμη και αν δεν έχουν εξασφαλιστεί όλες οι προϋποθέσεις για την ειδική αυτή συνεδρίαση. Δεν έχει, ακόμη, προσδιοριστεί το πώς θα διεξαχθεί η συνεδρίαση με κάλπη και ταυτόχρονα με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης, στην οποία προφανώς δεν θα επιτραπεί να υπάρξει η παραμικρή συζήτηση.

Είναι κρίμα να συνοδεύεται εξαρχής η εκλογή και η θητεία του νέου προέδρου με προχειρότητες, μεθοδεύσεις και παρατυπίες ενώ θα μπορούσε η εκλογή να γίνει με νέα πρόσκληση και για την επόμενη Κυριακή. Γι’ αυτό και η «Οικολογία-Αλληλεγγύη» δεν θα συναινέσει στον παραπέρα υποβιβασμό της λειτουργίας του οργάνου και δεν θα παραβρεθώ στη συνεδρίαση.”

Μένει να δούμε ποια θα είναι η στάση της αντιπολίτευσης και αν αυτή θα απέχει τελικά από τη διαδικασία ή όχι. Όπως όλα δείχνουν, πάντως, όλα τα σενάρια είναι ανοικτά.

Υπενθυμίζεται ότι, για τη θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου η διοίκηση του δήμου έχει προτείνει τον Πέτρο Λεκάκη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα