Η 25η Νοεμβρίου μας αφορά όλους – Δράσεις και εκδηλώσεις – Στοιχεία σοκ
Η ημέρα αυτή ηχεί στα αυτιά μας πιο δυνατά από ποτέ.
Η 25η Νοεμβρίου, φέτος έχει πιο ηχηρό νόημα από ποτέ. Παλιότερα μπορεί να την προσπερνούσαμε, να μην αναγνωρίζαμε την αξία της, να λέγαμε πως είναι ακόμη μία ανούσια παγκόσμια ημέρα, φέτος όμως την έχουμε ανάγκη, εμείς και όλες εκείνες που εγκλωβίζονται σε κακοποιητικά σκηνικά, ξεδιπλώνοντας καθημερινά το κουβάρι τους, δίχως να γνωρίζουν που και ποιο θα είναι το τέλος.
Από την αρχή του έτους μετράμε 13 γυναικοκτονίες που προέρχονται όλες, από κακοποιητική σχέση, το 2021 αποτέλεσε χρονιά ορόσημο για να σπάσουν (επιτέλους) οι γυναίκες τη σιωπή τους, αποτέλεσε ακρογωνιαίο λίθο για να σταματήσουμε να αγνοούμε καταστάσεις, γεγονότα συμπεριφορές που γνωρίζουμε πως υπάρχουν δίπλα μας, για να πάψουμε να κάνουμε τους έκπληκτους όταν μαθαίνουμε πως ένας άνδρας σήκωσε το χέρι του σε μία γυναίκα. Το φαινόμενο της βίας είτε σωματικής είτε ψυχικής κατά των γυναικών υπάρχει χρόνια και όχι δεν σταματά στο 2021 λόγω της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους. Μένει εκεί και ματώνει την γη, τα ρούχα, την ψυχή των γυναικών.
Πώς ξεκίνησε;
Θα μιλήσω για τα χρόνια που ξέρω εγώ και δεν θα πάω στα πιο πίσω. Γεννήθηκα το 1999, είχα την τύχη να ανήκω σε μία οικογένεια που σπάει τα ελληνικά στερεότυπα ο πατέρας μου μαγειρεύει, βοηθάει σε όλες τις δουλειές του σπιτιού ασχολείται με τις κόρες του, είναι σαν να είναι μάνα (με την ορολογία της μάνας στην Ελλάδα). Η μητέρα μου εργαζόμενη, δυναμική και ίση με τον πατέρα μου. Έχοντας λοιπόν αυτά τα πρότυπα κατά νου και γνωρίζοντας τις οικογένειες των φίλων και γνωστών μου συνειδητοποίησα πως κάπως έτσι ξεκινάνε όλα.
Δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ την λέξη όλ@, ποτέ δεν το κάνω, οπότε και για σήμερα θα χρησιμοποιήσουμε την λέξη οι περισσότερ@, θεωρούν μέχρι σήμερα πως η γυναίκα πρέπει να μένει στο σπίτι, με τα παιδιά της, ή ας πούμε επιβεβαιώνουν την θεωρία του ό,τι οι γυναίκες πρέπει να κάνουν τις δουλειές του σπιτιού, ή ας πούμε οι γυναίκες είναι εκείνες που προκαλούν. Έτσι κάπως ριζώνει βαθιά εδώ και ατελείωτα χρόνια η θεωρία και ο όρος της πατριαρχίας, που στην αρχή είναι απλή και συσχετίζεται με τα πιστεύω και μετέπειτα περνά στις πράξεις.
Ας εμποδίσουμε άλλη μία γυναικοκτονία γιατί τα στοιχεία δείχνουν πως υπάρχει συνέχεια
Σήμερα
Στη δημοσιότητα έδωσε η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων στατιστικά στοιχεία από τις κλήσεις στη Γραμμή SOS 15900, αποκαλύπτοντας το μέγεθος του προβλήματος ενδοοικογενειακής βίας στη χώρα μας.
Bάσει των στοιχείων χαρακτηριστικό είναι ότι το πρώτο δεκάμηνο του 2021 η Γραμμή SOS 15900 δέχθηκε 7.809 κλήσεις, εκ των οποίων οι 5.405 κλήσεις αφορούσαν σε περιστατικά βίας. Οι 3.182 κλήσεις ήταν για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ενώ 2.699 γυναίκες ανέφεραν ως δράστη τον νυν ή πρώην σύζυγο ή σύντροφο.
Στη Γραμμή κάλεσαν τόσο τα ίδια τα θύματα όσο και τρίτα πρόσωπα, δηλαδή συγγενείς (γονείς, αδέρφια, παιδιά), φίλοι και γείτονες. Η Γραμμή δέχθηκε από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2021, 3.730 κλήσεις από γυναίκες – θύματα βίας και 1.675 κλήσεις από τρίτα πρόσωπα.
Παράλληλα, το ίδιο χρονικό διάστημα στα 43 συμβουλευτικά κέντρα του Δικτύου Δομών της ΓΓΔΟΠΙΦ απευθύνθηκαν 4.449 άτομα, γυναίκες – θύματα βίας, αλλά και πρόσωπα από το συγγενικό και φιλικό τους περιβάλλον για να ζητήσουν συμβουλές και καθοδήγηση από εξειδικευμένους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, ενώ στους 19 ξενώνες φιλοξενήθηκαν 175 γυναίκες με τα παιδιά τους.
Επιγραμματικά
-υπόθεση ενδοοικογενειακή- το 68% των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση είναι έγγαμες
-υπόθεση διεθνής -το 16% των γυναικών που απευθύνονται στα Συμβουλευτικά Κέντρα είναι αλλοδαπές
-όχι ταξική – 70% των θυμάτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή και ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης και πάνω από το 50% των δραστών δευτεροβάθμιας ή ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης.
Παγκόσμιος Συναγερμός
Ο ΟΗΕ, από τον Ιούνιο του 2020, προειδοποίησε για μια ακόμη πανδημία, εκτός από αυτή του κορονοϊού: την παγκόσμια αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.
Σύμφωνα με την εκστρατεία ενημέρωσης της Διεθνούς Αμνηστίας, σε όλον τον κόσμο, είχαν αυξηθεί σημαντικά οι αναφορές περιστατικών βίας κατά γυναικών και κοριτσιών κατά τη διάρκεια της καραντίνας και των άλλων περιοριστικών μέτρων, τα οποία ανάγκασαν πολλές γυναίκες να παραμείνουν παγιδευμένες στο ίδιο σπίτι με τους καταπιεστές τους ή δεν τους επέτρεψαν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες στήριξης και ασφάλειας.
Από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού οι τηλεφωνικές γραμμές στήριξης και οι ξενώνες φιλοξενίας σε όλη την Ευρώπη έχουν αναφέρει μια ανησυχητική αύξηση στις κλήσεις από γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω της καραντίνας και των άλλων περιοριστικών μέτρων.
Σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί σωματική βία, σεξουαλική βία, ή και τις δύο μορφές βίας από την ηλικία των 15 ετών και έπειτα.
Το 55% των γυναικών έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με μία ή περισσότερες μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης ενώ το 11% έχει υποστεί ψηφιακή παρενόχληση.
Μία στις είκοσι έχει βιαστεί.
4 εντελώς διαφορετικές γυναίκες διεκδικούν με στιλ την ισότητα
25η Νοεμβρίου
Το 80% των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων στην ΕΕ είναι γυναίκες. Μία στις 10 γυναίκες αναφέρει ότι έχει υποστεί παρενόχληση στο διαδίκτυο ήδη από την ηλικία των 15 ετών, ενώ υψηλότερος είναι ο κίνδυνος για γυναίκες 18 έως 29 ετών.
Εκδηλώσεις και δράσεις
Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Κακοποίηση και κοινωνικές αντιλήψεις, Τα αποτελέσματα μιας έρευνας»
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, η AID-Alternative Innovative Development και η Πολιτική Δύναμη Γυναικών διοργανώνουν, την Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου, στις 19.30, διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Κακοποίηση και κοινωνικές αντιλήψεις, Τα αποτελέσματα μιας έρευνας».
Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη με σκοπό την καταγραφή των κοινωνικών αντιλήψεων αναφορικά με την κακοποίηση, την παρενόχληση, τα όρια συμπεριφοράς αλλά και των γνώσεων σχετικά με τα νομικά δικαιώματα αντίδρασης σε οποιαδήποτε προσβολή της γενετήσιας ελευθερίας και αξιοπρέπειας.
Ομιλήτριες/ομιλητές:
- Μαρία Συρεγγέλα, Υφυπουργός Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας
- Κυριακή Καδεμίδου, Εκπρόσωπος Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης
- Γιάννα Παναγοπούλου, Σύνθια Σάπικα, Χρύσα Αράπογλου, από την Πολιτική Δύναμη Γυναικών
- Φένια Παπακωνσταντίνου, Ουρανία Ράπτη, Δημήτρης Λαδόπουλος, από την AID (Alternative Innovative Development)
Η συζήτηση θα προβληθεί στο Facebook από τις σελίδες της AID και της Πολιτικής Δύναμης Γυναικών:
και στο Youtube:
*Πέμπτη 25 Νοεμβρίου, 19:30
ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Μετά τον χωρισμό / Jusqu’à la Garde / Custody (Γαλλία, 2017)
Σκηνοθεσία – σενάριο: Ξαβιέ Λεγκράν / Xavier Legrand. Με τους: Léa Drucker, Denis Ménochet, Thomas Gioria. Γλώσσα: Γαλλικά. Έγχρωμη, 93΄.
Μετά το διαζύγιό τους, η Μίριαμ και ο Αντουάν παίρνουν κοινή επιμέλεια του γιού τους Ζουλιάν, παρά την αντίθεση της Μίριαμ . Ο Αντουάν, που δεν μπορεί να ξεπεράσει τον χωρισμό, καταφέρνει με αυτόν τον τρόπο να παραμείνει κοντά της . Όμηρος μεταξύ ενός πατέρα που δεν έχει όρια και μιας φοβισμένης μητέρας, ο Ζουλιάν θα φτάσει στα άκρα για να διασφαλίσει ότι δεν θα συμβεί το χειρότερο.
*Πριν την προβολή της ταινίας, η θεατρική σκηνοθέτις Εύη Σαρμή θα μιλήσει για το μοτίβο βίας στο έργο Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, ενώ η συγγραφέας Θέδα Καϊδόγλου θα διαβάσει λογοτεχνικά αποσπάσματα που σχετίζονται με τη θεματική της εκδήλωσης. Συντονισμός: Ειρήνη Περπερίδου (ιδρύτρια της GEA).
*Πέμπτη 26/11, στις 21:00, αίθουσα Σταύρος Τορνές
Θεατρική Παράσταση “Πέντε Σιωπές”
Η θεατρική παράσταση «Πέντε Σιωπές» της Σήλα Στήβενσον σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου, μια παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Βέροιας, αφιερώνεται την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, σε όλες τις γυναίκες που έχουν υποστεί ή συνεχίζουν να υπόκεινται οποιαδήποτε μορφή βίας.
Η συμμετοχή του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας (2014 -2020) και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).
Τηρώντας τα νέα υγειονομικά μέτρα αναφορικά με την πανδημία του κορωνοϊού covid-19, η παράσταση θα είναι αμιγής (με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης).
*Κατάλληλο άνω των 16 ετών.
Εισιτήρια: 12€ και 8€ τα εκπτωτικά (μαθητικά, φοιτητικά, ΑμΕΑ, ανέργων και άνω των 65)
Αγορά εισιτηρίων online: https://www.ticketservices.gr/event/dipethe-verias-pente-siopes/
*Πέμπτη 25 Νοεμβρίου, στις 21:00, ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΩΝ – ΒΕΡΟΙΑ
ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, εκφράζοντας την ευαισθησία του απέναντι στο πρόβλημα της έμφυλης βίας, στις 22-28 Νοεμβρίου διοργανώνει σειρά προβολών με τίτλο ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας εναντίον των Γυναικών.
Το Φεστιβάλ Δράμας, ανέκαθεν παρουσίαζε ταινίες με έντονο κοινωνικό πρόσημο. Πολλές από αυτές επικεντρώνονται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στο σύγχρονο κόσμο –κάποιες μάλιστα αποτελούν εξαιρετικά δείγματα γραφής πάνω στο θέμα της γυναικείας κακοποίησης- αντανακλώντας ένα υπαρκτό πρόβλημα που τελευταία μοιάζει να διογκώνεται ακόμα και στις δυτικές κοινωνίες: μόνο στην Ελλάδα την τελευταία χρονιά είχαμε 13 γυναικοκτονίες, ενώ εκατομμύρια γυναίκες σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της γης βιώνουν καθημερινά τη βία, οικογενειακή αλλά και κοινωνική και την απαξίωση.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας Κατά των γυναικών, το Φεστιβάλ Δράμας παρουσιάζει ένα πρόγραμμα από ταινίες που προσεγγίζουν με διαφορετικό τρόπο θέματα έμφυλης αλλά και κοινωνικής βίας αλλά και την εμπορευματοποίησή της από τα media.
Την εβδομάδα 22-28 Νοεμβρίου θα προβληθούν οι ταινίες:
Τhe noir project (2014, 26’) του Γρηγόρη Βαρδαρινού, Every Sunday (2021, 24’) της Καίτης Παπαδήμα, Fake news (2018, 15’) του Δημήτρη Κατσιμίρη και Testing Greta (2017, 14’) της Abbie Lucas.
Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στη Δράμα (28 Νοεμβρίου), αλλά και στις εξής πόλεις:
Ξάνθη, Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια και Πλατύ Ημαθίας, Χανιά, Καλαμάτα, Βριλήσια και Χαϊδάρι Αττικής.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
22/11/2021 Νάουσα (ΚΑΠΗ Νάουσας), 18:00-20:00
23/11/2021 Αλεξάνδρεια Ημαθίας (Αίθουσα Φιλαρμονικής του Δήμου Αλεξάνδρειας), 10:00 πμ- 12:00 μμ
24/11/2021 Βέροια (Χώρος δράσεων ευαισθητοποίησης του Συλλόγου Κοινωνικής Παρέμβασης “ΕΡΑΣΜΟΣ”), 18:30 – 20:30
25/11/2021 Βέροια (Χώρος δράσεων ευαισθητοποίησης του Συλλόγου Κοινωνικής Παρέμβασης “ΕΡΑΣΜΟΣ”), 18:00 – 20:00
25/11 Χανιά (Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης), 19:00 και 21:00 (2 προβολές)
Συνδιοργανωτές : ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ – ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ – ΔΟΚΟΙΠΠ
25/11 Βριλήσσια Αττικής (Αίθουσα Νίκος Εγγονοπουλος- Πάρκο Μίκης Θεοδωράκης -Πρώην ΤΥΠΕΤ, Κιν/φική Λέσχη Cine Δράση) 20:15
25/ 11 Χαϊδάρι Αττικής (Bar Κ55, Κιν/φική Λέσχη
25/11 Καλαμάτα (Αμφιθέατρο Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, Κιν/φική Λέσχη) 21:30
25/11 Ξάνθη (Κιν/φική Λέσχη ΦΕΞ και Αίθουσα Ιστορικού & Λαογραφικού Μουσείου Ξάνθης, σε συνεργασία με τον Σοροπτιμιστικό Όμιλο Ξάνθης) 20:00
26/11/2021 Πλατύ Ημαθίας (Πολιτιστικός Σύλλογος “ΒΑΡΑΣΟΣ” ), 17:30 – 19:30
28/11/2021 Δράμα (Αίθουσα ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, Δημοτικό Ωδείο) 20:00
Η εκδήλωση στη Δράμα, πλαισιώνεται από την παρουσίαση της συλλογής διηγημάτων “ΚΟΚΟΡΟΜΑΧΙΑ” της Μαρία Φερνάντα Αμπουέρο στις 27 Nοεμβρίου (19:00) στον ίδιο χώρο.
*22-28 Noεμβρίου
Βιντεοπροβολή στην πρόσοψη του Διοικητηρίου αύριο, Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών
Στη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών συμμετέχει, Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021, ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών. Στην πρόσοψη του Διοικητηρίου, στο κτίριο που στεγάζεται ο Τομέας, θα γίνει βιντεοπροβολή, στην οποία θα δεσπόζει το μήνυμα “Καιρός να σταματήσει ο κύκλος της βίας – Μίλησέ μας τώρα”! Η βιντεοπροβολή, έχει προγραμματισμένη ώρα έναρξης τις 17.30 της Πέμπτης 25 Νοεμβρίου 2021.
H Κόκκινη Σιωπή Aκίνητη Φωνάζει
Με Αφορμή την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η Σταυρούλα Παπαβλασίου θα Σωπάσει για Οχτώ Συνεχόμενες Ώρες, Καλώντας τους Ανθρώπους που θα βρεθούν αυτές τις Ωρες στην Εδέσσης, να στηρίξουν την προσπάθειά της Σωπαίνοντας.
*Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021, από τις 15:00 ως τις 23:00 συνεχόμενα. Μπορείτε να επισκεφθείτε το δρώμενο για όση ώρα θέλετε, όσες φορές θέλετε και να φέρετε και παρέα.
Πληροφορίες: 6984244577
*Πέμπτη 25 Νοεμβρίου, από τις 15:00 εως τις 23:00, Bensousan Han
Φεμινιστική πορεία 25 Νοέμβρη
Φεμινιστική πορεία με αφορμή την 25η Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί, με σημείο εκκίνησης το Άγαλμα Βενιζέλου.
*Πέμπτη 25 Νοεμβρίου στις 19:00
H έκθεση που απέδειξε πως δεν έφταιγαν τα ρούχα των θυμάτων αλλά οι βιαστές!
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ