Μαρία Τσάκωνα: Η Θεσσαλονικιά που θα μας εκπροσωπήσει στους Παραολυμπιακούς του Τόκιο

Μεταξύ των εντατικών προπονήσεων και το απαιτητικό πρόγραμμα της πρωταθλήτριας βρήκαμε λίγο χρόνο για να συνομιλήσουμε για το νεότερο κατόρθωμα της.

Εύα Καβάζη
μαρία-τσάκωνα-η-θεσσαλονικιά-που-θα-μα-797570
Εύα Καβάζη
Πηγή εικόνας: Instagram @Mariatsakona

Με το βλέμμα στραμμένο στους Παραολυμπιακούς του Τόκιο βρίσκεται η Θεσσαλονικιά, Μαρία Τσάκωνα που μαζί με την ελληνική αποστολή θα ταξιδέψει στο Τόκιο στα τέλη του Αυγούστου στοχεύοντας σε ένα μετάλλιο.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Maria Tsákona (@mariatsakonaa)

Μεταξύ των εντατικών προπονήσεων και το απαιτητικό πρόγραμμα της πρωταθλήτριας της κολύμβησης βρήκαμε λίγο χρόνο για να συνομιλήσουμε για το νεότερο κατόρθωμα της, λίγο πριν βρεθεί στο ολυμπιακό στάδιο του Τόκιο στην πιο σημαντική κούρσα της αθλητικής σταδιοδρομίας της.

«Νιώθω πολύ περήφανή και είναι μεγάλη μου τιμή που θα εκπροσωπήσω την Ελλάδα! Κάθε φορά το έχω σαν στόχο! Θα είναι η πρώτη μου Παραολυμπιάδα, θα προσπαθήσω να κάνω το καλύτερο που μπορώ!», δήλωσε η ίδια στην Parallaxi.

Από τις 24 Αυγούστου μέχρι της 4 Σεπτεμβρίου όπως ανακοινώθηκε από την ΔΟΕ, οι αθλητές θα αγωνιστούν στην Ολυμπιάδα. Λίγες εβδομάδες πριν την διεξαγωγή του αγωνίσματος της κολύμβησης η Μαρία όπως εξηγεί δεν το έχει συνειδητοποιήσει πλήρως. «Ακόμα δεν το έχω συνειδητοποιήσει είναι η αλήθεια! Θα είναι μια τεράστια εμπειρία! Με τόση δουλειά και τόση προπόνηση όλα αυτά τα χρόνια με τον προπονητή μου Γιάννη Μαχίλη και με τόσα άτομα από πίσω που έχουν βοηθήσει και βοηθάνε καθημερινά!»

Για την νεαρή πρωταθλήτρια το βάπτισμα του πυρός με την κολύμβηση το έλαβε μέσω της αποθεραπείας στην ηλικία των δυόμισι ετών. Η Μαρία όπως εξηγεί στην parallaxi, ξεκίνησε να κολυμπάει για θεραπευτικούς λόγους μετά τον τραυματισμό της κατά την διάρκεια της γέννησης της.

«Από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου κολυμπάω».

Τα χρόνια περνούσαν και οι θεραπευτικοί λόγοι δεν ήταν πλέον το μόνο που την παρακινούσε να μπει μέσα στην πισίνα και να δοκιμάσει τις αντοχές της. Από το πρώτο της πανελλήνιο πρωτάθλημα στα 7 της ήξερε ήδη ότι η κολύμβηση είχε μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά της. Έτσι το αγωνιστικό επίπεδο ήταν μονόδρομος.

Η πρωταθλήτρια έχει κατακτήσει συνολικά έξι μετάλλια στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων κολύμβησης ατόμων με αναπηρία ενώ έχει καταρρίψει έξι πανελλήνια ρεκόρ στην κατηγορία των γυναικών και κατακτήσει πανελλήνιες νίκες. Παρά την χρόνια εμπειρία της στους αγώνες, κάθε φορά πριν από έναν αγώνα η ίδια νιώθει άγχος. «Η αλήθεια είναι ότι έχω κάνει πολλούς αγώνες μέχρι τώρα, το άγχος πιστεύω ότι θα με διακατέχει πάντα όση εμπειρία και να έχω! Χαχα»

« Μετά από κάθε επιτυχία νιώθω πολύ όμορφα και αμέσως σκέφτομαι τον επόμενο στόχο»

Μιλώντας με την Μαρία για την ζωή της στη Θεσσαλονίκη και την προσβασιμότητα της πόλης, εξηγεί στην Parallaxi ότι σε ολόκληρη την χώρα δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές. «Γενικά στην Ελλάδα δεν μπορώ να πω ότι έχουμε και τις κατάλληλες συνθήκες για άτομα με αναπηρία! Σίγουρα υπάρχουν πολλά μέρη που με δυσκολεύουν αλλά γενικά τον βρίσκω τον τρόπο μου!»

Η συζήτηση πηγαίνει στις έμφυλες διακρίσεις που μπορεί να βιώνει μία γυναίκα στον χώρο του αθλητισμού, που πολλοί θα μπορούσαν να σχολιάσουν ότι είναι ανδροκρατούμενος. Όπως αναφέρει δεν έχει πέσει θύμα σεξιστικής συμπεριφοράς. Ωστόσο θεωρεί ότι στην χώρα γίνονται είτε διακρίσεις λόγω του φύλου είτε δέχονται σεξιστικά σχόλια.

Διαβάστε επίσης:

Θεραπευτική Ιππασία: Η μέθοδος αποκατάστασης με ρίζες στην αρχαιότητα

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα