Featured

Ο πλήρης απολογισμός του καλοκαιριού στην Θεσσαλονίκη της πανδημίας

Μιλήσαμε με τους επίσημους εκπροσώπους των επίμαχων τομέων στην Θεσσαλονίκη για το πώς (επι)βίωσε η πόλη το καλοκαίρι της πανδημίας και το πώς αναμένουν να κινηθούν τα πράγματα στο άμεσο και έμμεσο μέλλον.

Χριστίνα Παρασκευοπούλου
ο-πλήρης-απολογισμός-του-καλοκαιριού-651225
Χριστίνα Παρασκευοπούλου

Το πιο περίεργο καλοκαίρι που μάλλον οι περισσότεροι από μας έχουμε ζήσει ποτέ μόλις πέρασε και άφησε πίσω του μια εικόνα απογοήτευσης και άγχους, τόσο για τους ίδιους τους πολίτες, όσο και τους επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης, που βασίζονται σε αυτή την εποχή για την επιβίωση των επιχειρήσεών τους, ειδικά μετά τους στεγνούς μήνες που βίωσαν μέσα στην καραντίνα.

Μιλήσαμε με τους επίσημους εκπροσώπους των επίμαχων τομέων στην Θεσσαλονίκη για το πώς (επι)βίωσε η πόλη το καλοκαίρι της πανδημίας και το πώς αναμένουν να κινηθούν τα πράγματα στο άμεσο και έμμεσο μέλλον.

Πώς κινήθηκαν τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης

Όπως δήλωσε στην Parallaxi ο Ανδρέας Μανδρίνος, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης σχετικά με την πληρότητα των ξενοδοχείων της πόλης τους καλοκαιρινούς μήνες, «Η διαμονή ήταν περίπου σε ποσοστό 20% τον Ιούλιο για όλα τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης και λίγο κάτω από το 20% για τον Αύγουστο», αναφέροντας πως σημειώθηκε πτώση τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού καθώς αυξήθηκαν τα κρούσματα. Πρόκειται για δραματική πτώση, καθώς όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΞΘ, «Ο μέσος όρος της πόλης τα προηγούμενα χρόνια ήταν από 80-83%. Αυτή ήταν η πληρότητα στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία καλοκαίρια και αυτή τη φορά ήταν 20%».

Όσον αφορά τις εθνικότητες που επισκέφτηκαν την Θεσσαλονίκη αυτό το καλοκαίρι, σημειώνει πως κινήθηκαν στα γνωστά επίπεδα, 50% Έλληνες, 50% ξένοι. «Τα τελευταία καλοκαίρια, ήταν περίπου 70% ξένοι, 30% Έλληνες, τώρα είναι 50%-50%, όπως είναι όλο τον χρόνο. Δεν είχε μεταβολή δηλαδή, δεν είχε τόσους ξένους και είναι φυσιολογικό», αναφέρει.

Για τα ξενοδοχεία που έκλεισαν τις πόρτες τους με την πανδημία, σημειώνει «Ακόμα και σήμερα, το 20% των ξενοδοχείων της πόλης είναι κλειστό. Οι περισσότεροι από αυτούς από την πρώτη στιγμή δεν άνοιξαν. Από τα ξενοδοχεία τα οποία δεν έχουν ανοίξει, κάποια δεν πρόκειται να ανοίξουν ποτέ. Τα περισσότερα από αυτά, όταν βελτιωθούν τα πράγματα, θα ανοίξουν. Από εκεί και πέρα, σίγουρα για τους επόμενους 5, 6, 7 μήνες, δεν περιμένουμε τίποτα σαν πόλη. Αν μπορέσουμε να σταθεροποιηθούμε σε αυτή την ποιότητα και λίγο πιο πάνω. Δεν περιμένουμε κάτι να αλλάξει ιδιαίτερα μέσα στον χειμώνα, παρά μόνο όταν θα προκύψει εμβόλιο και όταν θα βελτιωθούν οι συνθήκες. Και πάλι, είναι πολύ δύσκολο να αυξηθούν κυρίως τα ποσοστά των ξένων, γιατί αυτό θέλει αεροπορικές γραμμές, οι οποίες εμάς μας έχουν εγκαταλείψει αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη, έχουμε ελάχιστες από το εξωτερικό. Και δεν έρχονται σε μία μέρα και σε δύο μέρες. Αυτά προγραμματίζονται σε βάθος μηνών για να έρθει μια πτήση στην πόλη. Συνεπώς, έχει γίνει reset σε ό,τι υπήρχε μέχρι τώρα και οποιαδήποτε βελτίωση θα έρθει, θα έρθει σταδιακά και με μεγάλο κόπο».

Όπως προσθέτει, «Αν κλείσουν κάποια ξενοδοχεία, θα κλείσουν επειδή δεν θα υπάρχει κίνηση, θα κλείσουν για διαφύλαξη δυνάμεων και όχι για να μην ξανανοίξουν. Αυτό μπορεί να συμβεί όσο υπάρχει η αναστολή προσωπικού. Αν δουν ότι δεν έχει κίνηση, σαφώς και μπορεί να κλείσουν και να περάσουν στην αναστολή τους εργαζόμενους».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο επαναφοράς του χώρου της φιλοξενίας στα πιο φυσιολογικά επίπεδα, προ πανδημίας, σημειώνει πως «αν εννοούμε τις ποσοστώσεις της Θεσσαλονίκης, τα ποσοστά αυτά που ήταν πέρυσι το καλοκαίρι ή πέρυσι όλη την χρονιά, είναι πολύ δύσκολο να τα πιάσει η Θεσσαλονίκη πριν περάσουν 4-5 χρόνια. Έχει βάθος μεγάλο, αυτή η κρίση συγκεκριμένα έχει βάθος μεγάλο. Θα έχει απώλειες σε θέματα ξενοδοχείων, θα υπάρχουν απώλειες σε θέματα αεροπορικών εταιρειών. Γενικά θα υπάρχουν μεγάλες απώλειες, για τις οποίες θα χρειαστεί πάρα πολύς χρόνος για να γίνει επανάκτηση όλων των δυνάμεων. Γιατί όταν η Θεσσαλονίκη έφτασε να έχει τα ποσοστά που είχε την τελευταία χρονιά, είχε κατορθώσει να έχει πάρα πολλές αεροπορικές γραμμές, να έχει ξένους από πάρα πολλά κράτη, σταθερή πελατεία μπορούμε να πούμε, που ερχόταν από το εξωτερικό, από διάφορα κράτη κι όχι από ένα κράτος συγκεκριμένα. Όλα αυτά για να ξαναγίνουν, προϋποθέτουν ότι θα πρέπει να ξαναγίνει όλο το τουριστικό οικοδόμημα, το οποίο έχει γίνει reset και θα ξαναστηθεί ολόκληρο εξαρχής. Και δεν είμαστε στην ίδια θέση με την Αθήνα. Η Αθήνα έχει τις αεροπορικές της γραμμές, έχει τις βασικές συνδέσεις με τις πρωτεύουσες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών τουλάχιστον. Η Θεσσαλονίκη έχει ελάχιστες πτήσεις από το εξωτερικό πλέον».

Για τα μέτρα προστασίας, ο κ. Μανδρίνος αναφέρει, «Οι ξενοδόχοι είναι πολύ τυπικοί και τηρούν όλα όσα είναι να τηρήσουν μέσα στα ξενοδοχεία. Μπορεί να είναι πολλά αλλά δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολα. Το πρόβλημα υπάρχει στην πόλη, που ο επισκέπτης όταν έρχεται, έρχεται στη Θεσσαλονίκη ή για δουλειά ή για διασκέδαση. Αν έρθει για δουλειά καλώς, δεν τον ενδιαφέρουν τα υπόλοιπα. Αν έρθει όμως στη Θεσσαλονίκη για διασκέδαση, υπάρχει σοβαρό θέμα με τους περιορισμούς που υπάρχουν και στην εστίαση και στα καφέ και στα καταστήματα». Όπως σχολιάζει «Αυτό το θέμα σίγουρα έχει προβληματισμό και γι’ αυτό άλλωστε δεν υπάρχει και τουρισμός, υπάρχει ελάχιστη προσέλευση».

Μιλώντας για το πώς βλέπει το μέλλον των ξενοδοχείων στην Θεσσαλονίκη μέσα στην πανδημία, αναφέρει, «Ελπίζουμε σε μια μίνι κανονικότητα, στο να παραμείνουν τα κρούσματα εδώ που βρίσκονται, σιγά σιγά να μπορέσει ο κόσμος να ζει σε αυτές τις συνθήκες για τους επόμενους μήνες, γιατί δεν περιμένουμε κάτι άλλο για τους επόμενους τουλάχιστον μήνες. Να υπάρχει μια κανονικότητα, έτσι ώστε να μπορέσουν οι περισσότερες επιχειρήσεις να μείνουν βιώσιμες».

Η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Σημαντική πτώση κατέγραψε η επιβατική κίνηση και τον μήνα Ιούλιο στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» που διαχειρίζεται η Fraport Greece, όπως ήταν αναμενόμενο εξαιτίας της πανδημίας και των περιορισμών που επιβάλλουν τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της διαχειρίστριας εταιρείας, ο συνολικός αριθμός επιβατών υποχώρησε τον Ιούλιο του 2020 στους 292.374 επιβάτες από τους 801.814 επιβάτες τον Ιούλιο του 2019, σημείωσε δηλαδή μείωση της τάξης του 63,5%. Η μείωση αφορά κυρίως στις διεθνείς πτήσεις, που μειώθηκαν σε ποσοστό 69,3%, με 181.696 επιβάτες να έχουν προσγειωθεί φέτος στο SKG, όταν τον περσινό Ιούλιο ήταν 592.666. Μικρότερη ήταν η πτώση στην επιβατική κίνηση στις πτήσεις εσωτερικού, της τάξεως του 47,1%, με 110.678 επιβάτες φέτος, έναντι των 209.148 το 2019, την αντίστοιχη περίοδο.

Συνολικά για τους 7 μήνες από την αρχή του έτους και έως το τέλος Ιουλίου, το αεροδρόμιο «Μακεδονία» δέχθηκε λιγότερους επιβάτες σε ποσοστό 65,3%, ήτοι μόλις 1.336.409 επιβάτες από 3.848.283 το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Σε ότι αφορά τις εθνικότητες που έφθασαν στο SKG, πρώτοι έρχονται οι Γερμανοί, ακολουθούν οι Κύπριοι, οι Αυστριακοί, οι Γάλλοι και στην πέμπτη θέση οι Ολλανδοί.

Δείτε περισσότερα:

Πώς βιώνουν οι επιχειρήσεις την πανδημία στην Θεσσαλονίκη

Όπως δείχνει με έρευνά του το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, «μελανά» χρώματα και «θολό» ορίζοντα βλέπουν οι επιχειρήσεις για το μέλλον τους. Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 25-28 Αυγούστου, υλοποιήθηκε από την εταιρία Palmos Analysis σε δείγμα 288 επιχειρήσεων-μελών του ΕΒΕΘ και επί της ουσίας καταγράφει βελτίωση στα ζητήματα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, αλλά μεγάλη απαισιοδοξία όσον αφορά στις μελλοντικές προοπτικές τους, οι οποίες εμφανίζονται ακόμη πιο δυσοίωνες, σε σύγκριση με αντίστοιχη μέτρηση τον προηγούμενο Απρίλιο-Μάιο.

Ειδικότερα, μόνο το 6% των επιχειρήσεων αναμένει επιστροφή σε κανονικό επίπεδο λειτουργίας εντός του 2020, ενώ το 41% εντός του 2021 και το 35% μετά το 2022. Επιπλέον, υπάρχει και ένα ποσοστό της τάξης του 3% που εκτιμά πως η επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα επιτευχθεί ποτέ, ενώ συγκριτικά με τον περασμένο Μάιο τα τωρινά αποτελέσματα δείχνουν πως οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν με δέος το μέλλον τους.

coronavirus

Την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις είναι σε ποσοστό 90% πολύ ή αρκετά αρνητικά επηρεασμένες από την πανδημία και την επακόλουθη κρίση δηλώνοντας μέση μείωση του τζίρου τους σε ποσοστό 43%. Στην «καρδιά» του lockdown, δηλαδή τον περασμένο Απρίλιο, η μέση μείωση τζίρου των επιχειρήσεων έφτανε το 71%.

Τα προβλήματα ρευστότητας παραμένουν μεγάλα και τα αντιμετωπίζει το 74% των επιχειρήσεων, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 85% τον Απρίλιο. Τα μέτρα που έχει λάβει η Πολιτεία για την στήριξη των επιχειρήσεων κρίνονται από το 60% ως ανεπαρκή και αναποτελεσματικά και από το 26% ως επαρκή. Ενισχυμένες είναι οι απόψεις που εκτιμούν ότι το σχέδιο επανεκκίνησης της αγοράς και της οικονομίας δεν κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Το 38% (55% τον Μάιο) το κρίνει μάλλον σωστό, μάλλον λάθος το 30% (16% τον Μάιο), λάθος το 16% (9% τον Μάιο), ενώ σωστό το βρίσκει μόλις το 4% (11% τον Μάιο). Βελτιωμένη είναι η κατάσταση με τα κονδύλια του Ταμείου Εγγυοδοσίας, τα οποία εκταμίευσε το 45% των επιχειρήσεων, έναντι ποσοστού μόλις 3% τον Ιούνιο.

Τέλος, ως πλέον δημοφιλή από τις επιχειρήσεις κρίνονται τα μέτρα των εκπτώσεων της τάξης του 25% στην περίπτωση εμπρόθεσμης καταβολής ασφαλιστικών ή φορολογικών υποχρεώσεων, τα οποία εφαρμόστηκαν την περίοδο του lockdown.

Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ

Από την πλευρά του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρος, Παντελής Φιλιππίδης, κάνει λόγο για τραγική εικόνα της αγοράς, η οποία παλεύει να κρατηθεί όρθια, σημειώνοντας «Βρισκόμαστε να πολεμάμε να πιάσουμε το 50% του περσινού τζίρου», καθώς οι έμποροι δηλώνουν πως δεν υπάρχει κίνηση ενώ δεν έχουν ελπίδες για το μέλλον, μα φόβους για το αύριο.

Όπως αναφέρει, «Η κατάσταση είναι αυτή και δυστυχώς δεν είναι αναστρέψιμη αυτή τη στιγμή. Χρειάζονται σοβαρά μέτρα, τα οποία επιτέλους θα βοηθήσουν τον κόσμο. Κάποιοι εγκατέλειψαν την προσπάθεια. Ο σοβαρότερος δρόμος, ένας από τους ακριβότερους δρόμους, η Τσιμισκή, έχει τέσσερα άδεια μαγαζιά αυτή τη στιγμή, πράγμα που σημαίνει ότι εγκατέλειψαν την προσπάθεια πάνω στην κρίση, στον σπουδαιότερο δρόμο». 

«Για να έχεις ελπίδα για το μέλλον χρειάζεται να βλέπεις κάποιο φως στην άκρη. Τώρα δυστυχώς αυτό το φως δεν υπάρχει, γιατί όλα αυτά που γίνονται δυστυχώς δεν περιλαμβάνουν τις μικρές επιχειρήσεις. Οι μικρότερες επιχειρήσεις ξεπερνούν τις 300.000 στην Ελλάδα», σημειώνει, προσθέτοντας, «Τα οικονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα δεν έχουν πιάσει τόπο, γιατί αν είχαν πιάσει τόπο θα βλέπαμε μια διαφορετική εικόνα. Μοιράστηκαν κάποια χρήματα, πολλά ή λίγα, δεν έχει να κάνει, αλλά δεν ήταν στην σωστή κατεύθυνση, κατά την άποψή μου. Διότι δεν έδωσαν λύση στο πρόβλημα».

Όπως αναφέρει ο κ. Φιλιππίδης, «Ο επιχειρηματικός κόσμος το μόνο που αισθάνεται στο σύνολό του, και όχι στις εξαιρέσεις του κανόνα, είναι ότι πήρε τα 800 ευρώ. Μάλιστα, ήταν κάτι πρωτόγνωρο για την ελληνική εμπορική – επιχειρησιακή πραγματικότητα, γιατί ποτέ κανένας δεν έδωσε χρήματα. Ήταν κάτι που μας εντυπωσίασε. Εγώ δεν περίμενα να δώσει λεφτά η κυβέρνηση και να κάτσουμε σπίτι μας. Είμαι 36 χρόνια στο επάγγελμα, δεν μου έχει συμβεί ποτέ. Ήταν το θετικό το οποίο όμως έγινε αρνητικό γιατί δεν έφτασε».

Να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με στοιχεία που διέθεσε στην Parallaxi το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, 826 επιχειρήσεις της πόλης κατέβασαν ρολά από την πρώτη μέρα του 2020 μέχρι και τις 31 Αυγούστου του έτους, κάνοντας αίτηση για διαγραφή από το μητρώο του ΕΕΘ. Από αυτές, δύο ήταν Ανώνυμες Εταιρείες, 639 ήταν ατομικές επιχειρήσεις, επτά ήταν ΕΠΕ, 44 ήταν ετερόρρυθμες εταιρείες, 30 ήταν ΙΚΕ, δύο ήταν επιχειρήσεις κοινωνίας δικαίου, δύο ήταν μονοπρόσωπες ΕΠΕ, 99 ήταν ομόρρυθμες εταιρείες και μία ήταν συνεκμετάλλευσης. Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, οι επιχειρήσεις που είχαν διαγραφεί από το μητρώο του ΕΕΘ ήταν 1.490.

Πώς κινήθηκε η εστίαση το καλοκαίρι στην Θεσσαλονίκη

Εικόνα: Δημήτρης Κανονίδης

Την εικόνα της εστίασης στη Θεσσαλονίκη αυτό το καλοκαίρι έδωσε στην Parallaxi ο Νίκος Νυφούδης, μέλος Συντονιστικής Επιτροπής της Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης, η οποία συστάθηκε αυτόν τον Μάιο εν μέσω κοροναϊού. Πάνω από 400 καταστήματα εστίασης στη Θεσσαλονίκη ένωσαν τις δυνάμεις τους κάτω από την ίδια ομπρέλα σε μία κίνηση που κρίθηκε αναγκαία, καθώς μετά τα νέα μέτρα της κυβέρνησης κλήθηκαν από την 1η Ιουνίου να ανοίξουν τα καταστήματά τους, χωρίς ωστόσο να έχουν λυθεί βασικά προβλήματα που έχει δημιουργήσει στον κλάδο η πανδημία, ενώ την ίδια στιγμή στην υπόλοιπη Ευρώπη αντίστοιχες επιχειρήσεις δέχτηκαν την στήριξη του κράτους από την πρώτη μέρα των περιορισμών μέσα από επιπλέον μέτρα.

Όπως αναφέρει ο κ. Νυφούδης για τον απολογισμό του καλοκαιριού στον χώρο, «Το καλοκαίρι για την εστίαση ήταν βασανιστικό κατά γενική ομολογία. Ένα μεγάλο κομμάτι κυρίως στη Χαλκιδική, αλλά και δευτερευόντως στη Θεσσαλονίκη δεν άνοιξε καν. Το πλήγμα σαφώς είναι μεγάλο, αν σκεφτεί κανείς όλη την αλυσίδα των ανθρώπων που συνεργάζονται στο κομμάτι της εστίασης. Ειδικότερα, στη Θεσσαλονίκη περίπου το 20% των χώρων εστίασης δεν άνοιξε, ενώ στη Χαλκιδική το ποσοστό ξεπέρασε το 30%. Όσο για τον τζίρο, εκείνος κυμάνθηκε στο 60% του περσινού τζίρου -στην καλύτερη περίπτωση- γεγονός που δημιουργεί μεγάλη ανησυχία για τον χειμώνα και τις επιπλέον συνέπειες. Φυσικά όλα αυτά άλλαξαν άρδην όταν έγινε η μείωση ωραρίου και οι χώροι εστίασης σε μέρη όπως η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική αναγκάστηκαν να σβήνουν τα φώτα στις 00.00 τα μεσάνυχτα. Έπειτα από αυτή την συνθήκη, επήλθε μια επιπλέον μείωση του τζίρου που άγγιξε το 20-30%, πράγμα που προκάλεσε αντίστοιχη μείωση του προσωπικού. Στην ουσία, οι επιχειρήσεις εστίασης χάσανε ένα γέμισμα, αυτό που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λαμβάνει χώρα μεταξύ 22.30-23.00. Στο καφέ/μπαρ χάθηκε κυριολεκτικά το δεύτερο ή τρίτο ποτό, με ανάλογο αποτέλεσμα και στον τζίρο. Από την πρώτη στιγμή θεωρήσαμε πως το αυθαίρετο κλείσιμο στις 00.00 για τα εστιατόρια δεν έχει καμία λογική. Εφόσον απαγορεύονται οι όρθιοι και αφού στο εστιατόριο δεν θα έμενε καθήμενος κάποιος μετά τη 1.00-1.30 θα περιμέναμε μετά από 1-2 εβδομάδες να εξορθολογιστεί το ωράριο. Μάταια όμως. Κι αυτή η ματαιότητα παραμένει δυστυχώς, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει το τέλος».

Οι παραβάσεις των μέτρων το καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη

έλεγχοι

Οι αστυνομικοί έλεγχοι, και συνεπώς η επιβολή προστίμων, στην πόλη της Θεσσαλονίκης, παρουσίασαν ολοένα και κλιμακούμενη αύξηση μήνα με τον μήνα του καλοκαιριού, καθώς ανακοινώνονταν νέα μέτρα, όπως το κλείσιμο των καταστημάτων στις 12 το βράδυ, αλλά και η αύξηση των χώρων στους οποίους επιβάλλεται πλέον η χρήση μάσκας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στην Parallaxi η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, η εικόνα της παραβατικότητας ως προς τα μέτρα του κοροναϊού στην πόλη ήταν η εξής:

Για όλο το διάστημα του καλοκαιριού, σημειώθηκε μονάχα μια σύλληψη ατόμου που έσπασε την καραντίνα, η οποία έλαβε χώρα τον Αύγουστο. Επρόκειτο για 52χρονο υπήκοο Βουλγαρίας, ο οποίος συνελήφθη στις 21 Αυγούστου, αρχικά για υπαίθριο παρεμπόριο, ενώ όταν μεταφέρθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα, κατά την καταχώρηση των στοιχείων του στο σύστημα, προέκυψε ότι εκκρεμούσε σε βάρος του σήμα φυγής από το νοσοκομείο Παπαγεωργίου ενώ είχε διαγνωστεί με κοροναϊό. Ο άνδρας στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο ξενοδοχείο «Φίλιππος» στην Χαλκηδόνα, το οποίο αποτελεί το ξενοδοχείο καραντίνας για την περιοχή της Θεσσαλονίκης, από το οποίο επίσης έφυγε, παραβιάζοντας τους περιοριστικούς όρους. Το ξενοδοχείο ενημέρωσε τις αρχές για τη φυγή του άνδρα, με αποτέλεσμα η αστυνομία να τον συλλάβει εκ νέου και να του επιβάλλει το πρόστιμο των 5.000 ευρώ.

Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε πολίτες της Θεσσαλονίκης για μη χρήση μάσκας και μη τήρηση των αποστάσεων ήταν στο σύνολο 1.893, με 18 τον Ιούνιο, 201 τον Ιούλιο και 1.674 τον Αύγουστο, μια σημαντική αύξηση που σχετίζεται όμως με την επιβολή νέων μέτρων κατά τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού. Σημειώθηκε επιπλέον ένα πρόστιμο των 300 ευρώ, για παράβαση σε Κέντρο Υγείας τον Αύγουστο.

Όσο για παραβάσεις που σημειώθηκαν σε καταστήματα της Θεσσαλονίκης, από εργοδότες και εργαζόμενους, καταγράφηκαν οκτώ στον σύνολο για μη χρήση μάσκας και μη τήρηση των αποστάσεων, καθώς σημειώθηκε μια παράβαση τον Ιούλιο και επτά τον Αύγουστο. Τέλος, επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας για τρία καταστήματα, καθώς τον Αύγουστο σε δύο επιχειρήσεις καταγράφηκαν παραβάσεις για μη αναστολή ωραρίου στις 12 και μία παράβαση σε επιχείρηση για υπεράριθμους πελάτες εντός καταστήματος.

Τα δεδομένα στις δομές αστέγων και τα συσσίτια του Δήμου

Όπως σημειώνει στην Parallaxi ο Χάρης Αηδονόπουλος, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, «Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται έξι μήνες των μέτρων προφύλαξης που παίρνουμε για τις ευπαθείς ομάδες, για τους ευάλωτους κοινωνικά συνανθρώπους μας. Δεν είχαμε κανένα καταγεγραμμένο ή γνωστό ή κρυφό έστω κρούσμα, στις κοινωνικές μας δομές, και αναφέρομαι ιδιαίτερα στους εργαζόμενους, στους ωφελούμενους, τόσο του Ανοιχτού Κέντρου Ημέρας Αστέγων, τόσο του Υπνωτηρίου Αστέγων, όσο και της έκτακτης δομής αστέγων, χρηστών και γενικότερα, που λειτουργήσαμε στην Έκθεση. Προέκυψε κρούσμα μητέρας μιας εργαζόμενης στο Υπνωτήριο, που η προκείμενη κυρία έφερε από τις διακοπές μετά την Παναγία. Ελέγχθηκε η ίδια και είναι αρνητική και επέστρεψε στην εργασία της στην καθαριότητα του Υπνωτηρίου. Σε ένα ΚΑΠΗ βρέθηκε ένα κρούσμα και η υπάλληλος που ήταν στη διανομή του συσσιτίου ελέγχθηκε επίσης και βρέθηκε αρνητική κι αυτή. Οφείλω να πω πως οι εργαζόμενοι, ιδίως στα συσσίτιά μας, από πάντα ξέρουν ότι φοράνε μάσκα στη διανομή τροφίμων, αυτό είναι προαπαιτούμενο, γάντια και μάσκα. Και σκουφάκι τις πιο πολλές φορές, όσοι είναι στην παρασκευή τροφίμων. Αλλά όσοι είναι στη διανομή τροφίμων πάντα φοράνε μάσκα και γάντια εδώ και χρόνια, είναι επιταγή των διατάξεων του υγειονομικού αυτά».

Όπως δηλώνει ο κ. Αηδονόπουλος, «Τα μέτρα προφύλαξης άρχισαν να εφαρμόζονται από τις 5 Μαρτίου στο Υπνωτήριο, πριν βγάλει το υπουργείο την παραμικρή οδηγία. Είχαμε αραιώσει, είμαστε οι πρώτοι στην Ελλάδα που προκαλέσαμε νομοθετική ρύθμιση για μίσθωση ξενοδοχείου για να πάνε να μένουν οι άστεγοι, προκειμένου να τηρούνται οι αποστάσεις του 1,5 μέτρου. Όταν τελείωσε η επιφυλακή αυτή, επέστρεψαν στο Υπνωτήριο. Ξαναλέω, δεν είχαμε κανένα κρούσμα, διότι οι άνθρωποι άκουσαν και προφυλάχθηκαν».

Εικόνα αρχείου

Για τα συσσίτια αρμοδιότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο αντιδήμαρχος σημειώνει πως οι πολίτες που επωφελούνται από αυτά είναι συνολικά 784 σε όλη την πόλη, μαζί και με τις μερίδες που δίνονται στο «Βοήθεια στο Σπίτι». Όσο για το κατά πόσο αυξήθηκαν τα άτομα στα συσσίτια αναφέρει, «Η ένταξη στα συσσίτια κάποιου συμπολίτη μας γίνεται βάσει κριτηρίων που έχει θεσπίσει το ΕΣΠΑ, της αστεγίας, της απορίας κτλ. Έχουμε παρατηρήσει τους τελευταίους έξι μήνες σποραδικά ούτε δέκα άτομα που έρχονται και ζητούν. Κατά τη διάρκεια του κορονοϊού, είχαν ελαφρύνει τα κριτήρια ένταξης και δίναμε και σε άτομα στα οποία, με μια πρόχειρη κοινωνική έρευνα, χωρίς να ζητάμε χαρτιά, διαπιστωνόταν η ανάγκη. Επίσης, σε κάποιους που συνεχίζουμε, αρχίσαν και μας φέρνουν τα χαρτιά τους για να γίνει κανονική η ένταξή τους, για να έχουμε απολογιστικά στοιχεία στο ΕΣΠΑ όπως επιβάλλεται. Ο αριθμός πάντως εν γένει να έχει αυξηθεί κατά 10 άτομα».

Κάπως έτσι έκλεισε το πιο περίεργο καλοκαίρι που έχει βιώσει μάλλον αυτή η πόλη, όπως και όλος ο πλανήτης, και η ελπίδα τώρα είναι η νέα εποχή που έρχεται, κυριολεκτικά και μεταφορικά, να έχει θετικό ισοζύγιο για τους πολίτες που προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα της.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα