Γευση

Τα μοντέρνα καφενεία που αγαπάμε

Τα σύγχρονα καφενεία είναι μία ταση που έδειξε πως το κοινό της Θεσσαλονίκης ήθελε να αγκαλιάσει και αυτά είναι τα 6 πιο αγαπημένα μας.

Parallaxi
τα-μοντέρνα-καφενεία-που-αγαπάμε-240635
Parallaxi

Και αν ακούς “καφενείο” μην το φοβάσαι. Πρόκειται για την απόλυτη τάση, να ξεπηδάνε σε δρόμους και στενά κρυμμένα στην πόλη μικρά σύγχρονα καφενεία. Διακόσμηση που αφήνει αίσθηση παλιού με μία σύγχρονη ένταση, με μενού που παίζουν με την παράδοση προσθέτοντάς της γερά πειράγματα των ημερών και χώροι μικροί να συνδυάζουν αυτό που πρεσβεύει ένα καφενείο: συγχρωτισμό, παρέα, μεζέδες και ούζο από την μία, καφέ ελληνικό και κρασί από την άλλη. Μερικά από αυτά είναι καινούρια, άλλα πάλι άνοιξαν το δρόμο από νωρίς και μετρούν ήδη δεκαετίες ζωής. Όπως και να έχει τα σύγχρονα καφενεία είναι μία ταση που έδειξε πως το κοινό της Θεσσαλονίκης ήθελε να αγκαλιάσει και αυτά είναι τα 5 πιο αγαπημένα μας.

4 Εποχές

*4 Εποχές, Πάικου 1, τηλ: 2310 540913, 12.00 – 04.00

Πιάνοντας την πρόσφατη ιστορία του Φραγκομαχαλά, με τη μορφή που έχει σήμερα, δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι, η ευρύτερη περιοχή της Βαλαωρίτου δεν θα υπήρχε όπως είναι εάν, 15 χρόνια πριν δεν είχαν ανοίξει οι «4 Εποχές». Γνωστό από την αρχή ως καφενείο, είναι από τα πιο γνωστά της Θεσσαλονίκης και αγαπητό σε ντόπιους και μη, Έλληνες και ξένους επισκέπτες, εκτός από καφέ, μεζέδες και άλλα πιάτα και οινοπνεύματα, σερβίρει και cocktails, έχοντας πάρει και τη μορφή ενός κανονικού μπαρ, φυσικά, με κάθε είδος ποιοτικής μουσικής, που κάθε τόσο είναι ζωντανή. Από τον πρωινό καφέ, μέχρι το χάραμα. Όποιος περάσει από εκεί, θα δει το μικρό πλαϊνό σοκάκι, τη στοά που συναντά την Πάικου, να επεκτείνεται σε μια άλλη εποχή. Με προτεραιότητα στην ποιότητα, σε φυσικά υλικά και μικρούς παραγωγούς και με μια σύγχρονη ματιά στις παλιές συνταγές της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας, μαζί με αρώματα ανατολής – και όχι μόνο: πιτούλες, σκορδόψωμα, φάβα, μανιτάρια, φαλάφελ, λαδοτύρι Μυτιλήνης, φέτα, γαλοτύρι, ομελέτες, ντάκοι κι άλλες πλούσιες σαλάτες, αλλά και πολλά και διάφορα κρεατικά. Μαζί τα κρασιά, τα τσίπουρα, τα ούζα και διάφορες παγωμένες ελληνικές μπύρες. Α! Και σπιτική λεμονάδα «4 Εποχές». Μην χάσετε τις νύχτες βινυλίου της Τρίτης. Must.

Basta

*Basta, Μητρ. Γενναδίου 16 & Ιουστινιανού 22, τηλ: 231 552 5667

Αν έχεις υπόψη σου τα παλιά καφενεία, όχι μόνο στα χωριά αλλά και στις πόλεις και όχι αναγκαστικά πολύ παλιά αλλά και μέχρι τη δεκαετία του ογδόντα που άρχισε ένα νέο life style, θα γνωρίζεις ότι δεν ήταν απλά χώροι χαρτοπαίγνιου αλλά κοινωνικής συνάθροισης και οι άνθρωποι που τα είχαν πρόσφεραν μαζί με το παρεΐστικο περιβάλλον τους και την συναναστροφή και μικρά πιάτα ξεχωριστής απόλαυσης που συνόδευαν τον καφέ ή το τσιπουράκι.Βασισμένοι σε κείνη την αίσθηση και την εικόνα του κλασικού ελληνικού καφενείου οι δημιουργοί του Basta επέλεξαν καταρχήν έναν υπέροχο χώρο κάτω από τα πλατάνια ενός δρόμου που γειτονεύει με την παλιά πλατεία Δικαστηρίων, το Μπέη Χαμάμ και τη Ρωμαϊκή Αγορά .Ο καφές πρωταγωνιστεί το πρωί και το απόγευμα και σερβίρεται με υπέροχο σπιτικό γλυκό του κουταλιού και γίνεται αφορμή και για μια εξαιρετική ιδέα κοινωνικής προσφοράς. Σε συνεργασία με τη Σχεδία, το περιοδικό του δρόμου μπορείς μαζί με το καφεδάκι σου να πληρώσεις άλλο ένα με έκπτωση 35%, προσφέροντας τη δυνατότητα σε κάποιον που δεν μπορεί να απολαύσει για οικονομικούς λόγους ένα καφέ να τον πιει δωρεάν.

*Basta, Μητρ. Γενναδίου 16 & Ιουστινιανού 22, τηλ: 231 552 5667

Από τη μία το μεσημέρι η κουζίνα ανοίγει και κει κάνει παιχνίδι η Μαρία Σέφα, σεφ όνομα και πράμα! Μαγείρισσα με προϊστορία σε κουζίνες της πόλης βρήκε εδώ το ιδανικό περιβάλλον ελευθερίας και δημιουργικότητας που της έδωσαν ο Ανδρέας και η Λενιώ. Και ξεκίνησε να ‘’ζωγραφίζει’’. Ρεβιθάδα με παστουρμά και κρέμα από φέτα, φακοσαλάτα με τσίρο, ρώσικη θαλασσινών, φρικασέ μανιταριών, στραπατσάδα με σουτζούκι, κοτόπιτα με γιαούρτι και κόκκινη πιπεριά, χοιρινό με ρύζι τζιγαριστό, ομελέτα με γλυστρίδα, κολοκυθανθούς, μια απίστευτη χωριάτικη μέσα σε καρβελάκι ψωμιού και μια σειρά ακόμα πιάτα καταλόγου ή ημέρας που εναλλάσσονται και δημιουργούν γαστριμαργικές παραισθήσεις!

Ώρα Ελλάδος

*Ώρα Ελλάδος, Tάσκου Παπαγεωργίου 4, απέναντι από το ξενοδοχείο Ολύμπια, τηλ 2310 224748

Από τη συνταγή του παλιού καφενείου απουσιάζει η παλιά πράσινη τσόχα και κυριαρχεί το πνεύμα της παρέας και η πειραγμένη ελληνική κουζίνα στην αποθέωσή της . Ας τα πάρουμε από την αρχή. Ο Πασχάλης, με τεράστια εμπειρία στη Ζαχαροπλαστική την οποία διδάσκει, και ο Νίκος, από τους πιο έμπειρους σεφ της πόλης που τον πρωτογνωρίσαμε πολλά χρόνια πριν στο Μπιτ Παζάρ και μετά στον Αχινό, βραβευμένος δυο φορές με Χρυσό Σκούφο, ένωσαν τις δυνάμεις τους για αυτό το μεταμοντέρνο καφενείο, πλησίον του Διοικητηρίου. Η σκέψη τους ήταν εξ αρχής να λειτουργήσει ως ένας χώρος ξεκούρασης και χαλάρωσης, ιδανικός για παρέες που αφήνουν πίσω τη βοή της πόλης και απολαμβάνουν τον καφέ ή το τσίπουρό τους ή δίνουν ραντεβού για φαγητό εξαιρετικής ποιότητας και γαστριμαργικής εμπειρίας.

*Ώρα Ελλάδος, Tάσκου Παπαγεωργίου 4, απέναντι από το ξενοδοχείο Ολύμπια, τηλ 2310 224748

Με σκεπτικό να υπάρχει πέραν της κάρτας και μια πρόταση ενός-δύο πιάτων ημέρας βασισμένο σε ό,τι προσφέρει σε προϊόντα η εποχή. Μαγειρεμένα, όπως και τα υπόλοιπα πιάτα, μπροστά στα μάτια σου σε ένα open kitchen που αποκαλύπτει και τα μυστικά της δουλειάς του βραβευμένου μάγειρα . Κρασιά από κτήματα μικρών παραγωγών, ελληνικές έντεχνες μουσικές και μια ζεστασιά ελληνικού σπιτιού τριγύρω.

*Ώρα Ελλάδος, Tάσκου Παπαγεωργίου 4, απέναντι από το ξενοδοχείο Ολύμπια, τηλ 2310 224748

Δοκιμάστε και θα μας θυμηθείτε:

Τη σαλάτα που βάφτισαν Απίθανη με τα πράσινα και το Κατίκι Δομοκού, τη ρόκα με το πορτοκάλι, τα μοσχαρίσια μαγουλάκια με θύμαρι, τα μπαστουνάκια φέτας με μέλι και σουσάμι, τις θεϊκές ταλιατέλες με κάρι, κολοκύθια και μανιτάρια, τα άπαιχτα σπαγγέτι και το κριθαρότο, τους τέλειους ολόφρεσκους ψαρομεζέδες και τα ρολάκια γλώσσας γεμιστά με σπανάκι !

Γιασεμί

*Καφενείο-Μεζεδοπωλείο Γιασεμί, Τσόπελα 4, τηλ. 2315316300

Το Γιασεμί παραμένει ολάνθιστο και το χειμώνα. H τάση της επιστροφής στο παραδοσιακό ελληνικό καφενείο με πινελιές νεωτερικότητας προσαρμοσμένες στις ανάγκες της παρέας του σήμερα γέννησε σε όλη την Ελλάδα και φυσικά στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια μια σειρά από στέκια που έγιναν αμέσως αγαπητά. Το Γιασεμί είναι μια τέτοια περίπτωση. Η Κατερίνα, σχεδιάστρια κοσμημάτων, επιστρέφοντας από την Ύδρα, και η Ιωάννα, η κόρη της, απόφοιτη της σχολής κινηματογράφου, αποφάσισαν ως μια απάντηση στο “και τώρα τι;” που μας βασανίζει όλους από το ξεκίνημα της Κρίσης να δημιουργήσουν ένα οικογενειακό πόλο που ένωσε τρεις γενιές. Γιατί στην ιστορία μπήκε και η γιαγιά Παναγιώτα που επιστράτευσε τις δικές της γευστικές και άλλες γνώσεις μιας ζωής. Έτσι γεννήθηκε αυτό το γλυκύτατο καφενείο.

Για τη δημιουργία του επιστρατεύτηκαν φίλοι από την Ύδρα, που σχεδίασαν τα έπιπλα που θυμίζουν πολύ ελληνικό νησί. Βγήκαν από ντουλάπες παλιά κεντήματα, εργόχειρα, παλιά ραδιόφωνα και ρολόγια, σερβίτσια που γνώρισαν δόξες σε σαλόνια άλλων εποχών. Και δημιουργήθηκε ένα από τα πιο ζεστά και οικεία σκηνικά που συναντά κανείς στην πόλη. Μαζί με τα καφεδάκια και τα ροφήματα στην κάρτα του προστέθηκαν τα ρακόμελα, κρασιά από αμπελώνες ελληνικούς άγνωστους και ωραίους, όπως και μπίρες ελληνικές. Και λικέρ σπιτικά καρύδι, ρόδι, κράνο και αρμπαρόριζα. Και ούζα του Στούπακη, του Κωστέα, του Πιτσιλαδή, του Ματαρέλη. Σπιτικά κεφτεδάκια που είναι το μεγάλο σουξέ, οι θεϊκές πατάτες baby με το σπανάκι και το τυράκι το λιωμένο, το ανθότυρο με τη μαρμελάδα ελιάς και μια σειρά ακόμα ελληνικά τυριά με ωραίο τρόπο μαγειρεμένα, η τηγανιά από Λουκάνικο κρασί και σύκα, μανιτάρια σκορδάτα με σος βαλσάμικο, καπονάτα μελιτζάνας, ένα ωραίο σκουμπρί καπνιστό παντρεμένο, πέστροφα με σπαγγέτι κολοκυθιού, δροσερή και πρωτότυπη, αλλά και σφουγγάτο με απάκι και άλλα πολλά που αξίζει να ανακαλύψετε.

Ανοίγει πάντα στις 2 το μεσημέρι και κλείνει αυστηρά στις 2 το βράδυ, μαζεύει ωραίο κόσμο φοιτητές, και παρέες του κέντρου, γιατρούς και ηθοποιούς, μίξεις ανθρώπων όλων των ηλικιών και των ενασχολήσεων που απολαμβάνουν τα τραπεζάκια του μέσα ή απέναντι στον πεζόδρομο τις μέρες με λιακάδα. Θα ακούσετε Μαίρη Λίντα και Βέμπο, θα φάτε καλά και θα πληρώσετε το πολύ δέκα ευρώ το άτομο και θα νιώσετε σαν το σπίτι σας.

Aψέντι

*Αψέντι, Παλαιών Πατρών Γερμανού 19, 2310284225

Σε ένα χώρο που θυμίζει συναπάντημα χαρακτήρων διαφορετικών και ιδιοσυγκρασίας χαλαρής το Αψέντι στην Π.Π.Γερμανού είναι το καφενείο μεζεδοπωλείο που θα δεις να μπλέκει τα παραδοσιακά χειροποίητα ντολμαδάκια με το σπανάκι το τσιγαριστό και σάλτσα ροκφόρ. Πηγαίνεις και περιμένεις να αντικρίσεις τι ευφάνταστο θα δεις γραμμένο στον μαυροπίνακα για πιάτο ημέρας. Ο Χρήστος και η Χρυσούλα έχουν στήσει το απόλυτο στέκι του κέντρου, με την ελληνική εκδοχή των tapas εδώ και χρόνια να δικαιώνει το μύθο του.

Δεύτερο ρόλο ή μάλλον παράλληλο, έχει το τσίπουρο η ρακί και το κρασί και φυσικά οι τιμές που είναι προκλητικά προσιτές. Τόπος συνάντησης όλου του κέντρου, ανανεώνει διαρκώς την κάρτα του και κυρίως τις ιδέες του για το πως η ελληνική κουζίνα μπορεί να συστήσει την παράδοση με το μέλλον. Απολύτως αγαπημένο.

Νέον

*Νέον, Ίωνος Δραγούμη 34, τηλ 231 022 9767, live Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο www.facebook.com/NEONkafeneio/

Η Ελένη και η Σωτηρία, αδερφές μεταξύ τους, μπήκαν από πέρσι στην ωραία περιπέτεια που ακούει στο όνομα Νέον και αποφάσισαν να μετατρέψουν ένα κλασικό καφενείο της Ίωνος Δραγούμη σε ένα χώρο που συμβαίνουν μαγικά πράγματα. Ξεκίνησαν να στήνουν ένα καλλιτεχνικό καφενείο γεμάτο ιδέες, καινοτομίες, νοστιμιές. Έστησαν ένα κατάλογο ιδανικό για τσιπουράκι που φτιάχνει ο πατέρας τους, αποφάσισαν να αρχίσουν τα live και εκεί άρχισαν να μαζεύονται οι καλύτεροι νέοι μουσικοί της πόλης με τα σχήματα τους, έστησαν κυριακάτικα τραπέζια για παρέες και εργαστήρια για παιδιά, εκθέσεις ζωγραφικής και δρώμενα που ξεχώρισαν το καφενείο μέσα σε λίγους μήνες. Με την πατίνα ενός αστικού χώρου της πιο ιστορικής γειτονιάς του κέντρου, θέα προς τα πίσω στο Καραβάν Σαράι και μπροστά στην Πτολεμαίων.

Και στα πιάτα τους να εναλλάσσονται για το τσιπουράκι καβουρμάρες και σπιτικά ντολμαδάκια της μαμάς, παστουρμάς θαλάσσης, τουρσάκι άπαιχτο και φάβα ωραία με κρίταμο και κάπαρη και ντάκος και πατατοσαλάτα και σεφταλιές σούπερ και ομελέτες και μυζιθροπιτάκια και ότι μπορεί να ομορφύνει τη σύναξη της παρέας. Από αλίπαστα μέχρι απάκια! Και επειδή μιλάμε για καφενείο πάνω από όλα καφέδες σπέσιαλ και κλασικό υποβρύχιο και γλυκά του κουταλιού και μπισκοτολούκουμο από κείνο που έτρωγες παιδί.

Τοπ Χανέ

*Τοπ Χανέ, Διαμαντή Ολυμπίου 1, Τηλ. 2310528285

Το πιο απρόβλεπτο στέκι της πόλης. Ψυχή του η Μαρία που σκέφτηκε να δημιουργήσει ένα μαγαζί που δεν το κατατάσσεις εύκολα σε καμιά κατηγορία. Ούτε καφέ το λες ακριβώς, αν και το πρωϊ δικηγόροι των δικαστηρίων και επαγγελματίες της γειτονιάς απολαμβάνουν απολαυστικά ροφήματα και πρωϊνά με πίτες που κάνει η ίδια, ούτε εστιατόριο ακριβώς το λες αν και τα μεσημέρια αποθεώνει την έννοια του light lunch με πιάτα που δεν σε βαραίνουν και σε βοηθούν να συνεχίσεις τη μέρα σου, ούτε γλεντάδικο, αν και τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββατοκύριακου παίρνει φωτιά από τα υπέροχα live που στήνονται εντός του. Τι είναι λοιπόν το Τοπ Χανέ;

Είναι το πιο ενδιαφέρον πείραμα να συνδυάσει μοναδικά ώρες και ήδη διασκέδασης και θαλπωρής που έχει ανάγκη κανείς. Η Μαρία φροντίζει για αυτό. Τις καθημερινές ανοίγει νωρίς το πρωί και κλείνει το βράδυ, προσφέροντας αυτό που χρειάζεται η γειτονιά και η πόλη. Έναν υπέροχο χώρο για να απολαύσει τον πρωϊνό καφέ, να κάνει το ραντεβού ή να δουλέψει στο μοναδικό πατάρι που θυμίζει σπίτι. Για αυτό άλλωστε εκεί πάνω γίνονται και οι πιο χαλαρές συναντήσεις για δουλειά ή για fun. Τα εξαιρετικά σπιτικά πιάτα που φροντίζει να δημιουργεί, το έχει καθιερώσει ως ένα ιδανικό σημείο για πρωϊνό ή μεσημεριανό μετά τη δουλειά. Θυμηθείτε μας και δοκιμάστε την άπαικτη κουρού της.

Yukali

*Youkali, Εθνικής Αμύνης 6, Τηλ. 2310220310

Σε μια πολυκατοικία αστικής ομορφιάς του εξήντα, στην απόληξη της Εθνικής Αμύνης, το Yukali σου δίνει την αίσθηση πως ο χρόνος εδώ δεν πέρασε ποτέ από πάνω του ή ακόμα καλύτερα άφησε την πατίνα του στο χώρο με ένα μοναδικό τρόπο. Όσο μεσημεριάζει αρχίζουν οι παρέες που το επιλέγουν για τις κρητικές ρακές του, τα τσίπουρα και το βιολογικό κρασί από το Παγγαίο. Μαζί του έρχονται και οι μεζέδες, στο ύφος των παλιών καφενείων που τσιμπούσαν τα μεσημέρια και τα βράδια που παππούδες μας. Χοιρινό με πρασοσέλινο σπιτικό, λαχανιά, το κλασικό λάχανο με χοιρινό, μοσχαράκι με κους-κους, σπετσοφάι σπέσιαλ, μια τηγανιά τριπλή, φάβα ωραία και ταραμαδάκι απολαυστικό, καπνιστό σκουμπρί για το ούζο, μανιταράκια, πατατοσαλάτα πικάντικη, πλιγούρι σε πύργο, μπριάμι, πιάζ, μια ωραία μοσχαρίσια γλώσσα που δεν την πολύ φτιάχνουν πια τα μαγαζιά και κρίμα και ότι άλλο ετοιμάσει ο σεφ που αλλάζει το μενού κάθε τρεις τέσσερις μέρες, ακριβώς όπως έκαναν και τα παλιά καφενεία της γειτονιάς για να μη βαριέται ο πελάτης τα ίδια και τα ίδια.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα