Παύλου Μελά: Τα διαφορετικά γευστικά πρόσωπα ενός δρόμου
Πέντε διαφορετικές μεταξύ τους γευστικές ιστορίες στην Παύλου Μελά.
Πόσο πολυεπίπεδη μπορεί να είναι γαστρονομικά μία οδός, μία γειτονιά; Για παράδειγμα η Παύλου Μελά, πόσες διαφορετικές μεταξύ τους γευστικές εμπειρίες μπορεί να χαρίσει; Πρόκειται ίσως για την γειτονιά που συγκεντρώνει ταυτόχρονα τις διαφορετικές πτυχές της σύγχρονης γαστρονομικής ταυτότητας της Θεσσαλονίκης:
το μοντέρνο, το εξελιγμένο παραδοσιακό, την τάση, το νέο.
Επιλέξαμε τέσσερις διαφορετικές μεταξύ τους γευστικές ιστορίες καθεμία από αυτές άκρως επιτυχημένη στο μαγειρικό πεδίο της συνθέτοντας συνολικά την εικόνα της οδού ως μία μικρογραφία της σύγχρονης γαστριμαργικής έκφανσης της πόλης.
Στη γωνία Παύλου Μελά και Γρηγορίου Παλαμά υπάρχει ένα κτίριο που θεωρούνταν για χρόνια καταραμένο. Όλα άλλαξαν όταν ένας γαμπρός και ένας κουνιάδος αποφασίζουν να μεταφέρουν το εστιατόριο που κάνει πάταγο ήδη από την πρότερη τοποθεσία του στην Άθωνος.
Η ουρά έξω από το συγκεκριμένο κατάστημα βγαίνει στο δρόμο. Νέοι γονείς με καρότσια, πιτσιρικάδες από φροντιστήρια του κέντρου, άνθρωποι μεγαλύτερων ηλικιών που τους έφεραν εδώ νεώτεροι, καλοφαγάδες και περίεργοι. Η φήμη του Brothers In Law δεν αφορά τη συγκεκριμένη γειτονιά, ούτε το κέντρο της πόλης, ούτε καν την πόλη μόνο. Η φήμη του κορυφαίου burger έχει ξεπεράσει από καιρό τα σύνορα της.
Ένα στημένο εξαρχής concept που το κέντρο βάρους του είναι τα burger. Από το ξεκίνημα, η ομάδα μεταμορφώνει το χώρο σε ένα άψογο μεταβιομηχανικό σκηνικό με γενναίες δόσεις street art, θέτουν τις αρχές της κουζίνας, τίποτε κατεψυγμένο εκτός από παγάκια, εξήμισι τόνοι πατάτας που κόβονται στο χέρι κάθε μήνα, και πρώτες ύλες βγαλμένες από ψυγείο σπιτιού να ψήνονται σε μια οpen kitchen πάνω στα κάρβουνα και ψωμάκι από φούρναρη της γειτονιάς με ιστορία. Τέλος εξυπηρέτηση βασισμένη στο χαμόγελο, συστατικό που έχει ξεχάσει ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς τον καιρό της Κρίσης.
Η συνταγή έπιασε από την πρώτη στιγμή. Τράβηξε στην αρχή το πιο ζωντανό κοινό που κινείται στο κέντρο της πόλης, τους πιτσιρικάδες. Οι οποίοι το αποθέωσαν. Και έφεραν μαζί σύντομα και τους γονείς τους. Και κείνοι τους φίλους τους και το Brothers in Law έγινε talk of the town.
Τέσσερα χρόνια πέρασαν από την μέρα που το Estrella συστήθηκε στην Θεσσαλονίκη και το μπουγατσάν στο στομάχι μας. Στήθηκε τον Φεβρουάριο του 2013 με αισθητική, όραμα, φρεσκάδα, ταλέντο και στοχευμένο γαστρονομικό στυλ. Η Θεσσαλονίκη έμαθε από το Estrella να τρώει brunch και τί σημαίνει σύγχρονη σκληροπυρηνική “worldstreet” κουζίνα και το Estrella έμαθε πως τελικά η καλή δουλειά πάντα επιβραβεύεται.
Άνοιξε το 2013 στο φοιτητικό-εναλλακτικό κέντρο της πόλης, στον αριθμό 48 της Παύλου Μελά, από τρεις ανθρώπους που αψήφησαν την κρίση και επικεντρώθηκαν στην ιδέα και το Θέλω τους.
Τέσσερα χρόνια μετά και το αγαπημένο spot της πόλης, ο ναός του μπουγατσάν και το προπύργιο του brunch – street food στην Θεσσαλονίκη, μετράει χιλιάδες πιστούς, πολλές αναφορές σε διεθνείς τουριστικούς καταλόγους ανάμεσα σε ονόματα μεγαθήρια, δύο επιτυχημένα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα και ένα επερχόμενο στα Χανιά όπως και έναν από τους πλέον επιτυχημένους σχεδόν σαρωτικούς λογαριασμούς στο instagram.
Η όμορφη ιδέα του ΕΡΓΟΝ ξεκίνησε από τους Θεσσαλονικείς Θωμά και Γιώργο Δούζη το 2007. Σήμερα οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. Έντεκα ΕΡΓΟΝ deli & restaurants σε 4 χώρες, 150 περίπου συνεργάτες παραγωγοί, 1300 και πλέον προϊόντα στα ράφια των παντοπωλείων και κατά μέσο όρο 180.000 άνθρωποι τον χρόνο που δοκιμάζουν τις γεύσεις του. Όλα αυτά οδήγησαν την ομάδα του ΕΡΓΟΝ σε μια νέα διεύθυνση στην Παύλου Μελά 42, με το ΕΡΓΟΝ ΑΓΟΡΑ.
Μετράμε τις χρήσεις του: Μεζεδοπωλείο, παντοπωλείο, κρεοπωλείο, ιχθυοπωλείο, μανάβικο, αρτοπωλείο, εστιατόριο, κάβα, cafe και χώρος εκδηλώσεων.
Με τεράστια γκάμα ελληνικών γεύσεων, από τυριά και αλλαντικά, γλυκά του κουταλιού, βότανα και ζυμαρικά, ελληνικά παγωτά και αλείμματα και την λίστα να συνεχίζεται. Και όλα σε έναν εντυπωσιακό μοντέρνο, βιομηχανικού ύφους, χώρο που φτάνει τα χίλια τετραγωνικά.
Στη μέση του δρόμου απολαμβάνεις κρασί
Το Oινοτόπι-Kαπνοτόπι αποτελεί προορισμό γεύσης στην πόλη με πολλά διαφορετικά πρόσωπα. Έχοντας ξεκινήσει την πορεία του ήδη το 2000 στην Γρηγορίου Παλαμά, με είδη καπνιστών και δώρων, το 2004 πρόσθεσε στην δραστηριότητά του και την κάβα, με ελληνικό και ξένο αμπελώνα, spirits, σπάνια αποστάγματα και ποτά. Το 2011, μεταφέρεται στην Παύλου Μελά 28, όπου το συναντάμε μέχρι σήμερα, σαν κάβα και καπνοπωλείο, ενώ το 2013 αποκτά και την μορφή του wine restaurant.
Σήμερα, το Καπνοτόπι-Οινοτόπι έχει να επιδείξει 400 ετικέτες κρασιού, αλλά και κρασιά-θησαυρούς που ωριμάζουν στο παλαιωτήριό του της τάξεως των 2500 φιαλών και ένα δωμάτιο Υγραντήρα με μεγάλη συλλογή πούρων. Και δεν ξεχνάμε πως στον ατμοσφαιρικό χώρο του Εδεσματορίου, που παντρεύει μπαρόκ με μοντέρνες πινελιές, μπορεί κανείς να απολαύσει το κρασί του συνοδεύοντάς το με 190 είδη κορυφαίων τυριών και αλλαντικών, ενώ διαθέτει και ενυδρείο με όστρακα και αστακούς, κουζίνα με κάρτα 20 πιάτων, καθώς και την επιλογή brunch για τους πιο πρωινούς τύπους. Η παρουσίαση των πιάτων του καλλιτέχνημα. Σας περιμένει πάντα με γνώμονα το καλό κρασί και τα εκλεπτισμένα πιάτα του. Λίγο πιο πάνω στο στενάκι της Γρηγορίου Παλαμά, μια πρωτοπόρα στο είδος της προσθήκη στον γευστικό χάρτη της πόλης ήρθε να πάρει τη θέση της στις street food επιλογές μας και ακούει στο όνομα «Χαρτί και Καλαμάρι».
Κατακτά έναν εντελώς καινούριο και διαφορετικό κομμάτι του street food, αφού πρόκειται για τον πρώτο και μοναδικό χώρο στην Θεσσαλονίκη όπου αγαπημένα θαλασσινά αφήνουν το πατροπαράδοτο τραπέζι της ταβέρνας και τα απολαμβάνουμε στην στιγμή, ζεστά και τραγανά απο το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ.
Δημιούργημα τριών Θεσσαλονικιών φίλων, ένας εκ των οποίων έχει ζήσει τον χώρο της εστίασης εκ των έσω, επέλεξαν να δημιουργήσουν κάτι που δεν το βρίσκουμε συνήθως σε street food, όμως στην Ελλάδα αποτελεί αγαπημένη γεύση χειμώνα καλοκαίρι.
Στοχεύοντας να κάνουν λοιπόν τα θαλασσινά μια προσιτή καθημερινή επιλογή, και πάντα με έμφαση στην ποιότητα, το «Χαρτί και Καλαμάρι» προσφέρει λαχταριστά καλαμαράκια και γαρίδες, τα οποία μπορεί να γευτεί κανείς με φρέσκες πεντανόστιμες πατάτες, κατά την κλασική παράδοση του φαγητού δρόμου, στο πρωτότυπο χάρτινο χωνάκι ή σε σάντουιτς, όλα βέβαια πάντα στο χέρι, στον ιδιαίτερο χώρο που μοιάζει με θαλασσινή καντίνα που ξεφύτρωσε στο κέντρο της πόλης.