Σαν Στο Σπίτι Σου: 3 σημεία για σπιτικές γεύσεις στη Θεσσαλονίκη

Tρία σημεία στην πόλη για τις μέρες που ψάχνεις κάτι πραγματικά σπιτικό.

Parallaxi
σαν-στο-σπίτι-σου-3-σημεία-για-σπιτικές-341863
Parallaxi

Για όλους εκείνους που δεν έχουν τη δυνατότητα να μαγειρέψουν στο σπίτι ή βρίσκονται μακριά από το πατρικό τους για να ξεχυθούν στην κουζίνα της μαμάς, της θείας και της γιαγιάς, τα νέα είναι ευχάριστα. Στη Θεσσαλονίκη είναι δεδομένο πως δεν πρόκειται να μείνεις νηστικός. Ας ξεκινήσουμε από αυτή τη παραδοχή. Πολύ περισσότερο όμως, θα φας εξαιρετικά. Έχεις τη δυνατότητα να γευθείς πιάτα που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της εκάστοτε γαστρονομικής σου διάθεσης.

Έτσι, αυτή τη φορά επιλέξαμε τρία σημεία στην πόλη, για το πρωινό το μεσημεριανό και το απογευματινό, στα οποία αποθεώνεται αυτό που λέμε οικεία, “μαμαδένια”, ποιοτική, λαχταριστή κουζίνα. Για τις ώρες που ο οργανισμός σου θα ζητάει κάτι πραγματικά κορυφαίο.

Κάθε δαγκωνιά από τα παρακάτω, θα σας μεταφέρει συνειρμικά στον πάγκο της κουζίνας του πιο αγαπημένου σας προσώπου. Θα σας ξυπνήσει μνήμες από περασμένες δεκαετίες αλλά και θα σας ξετρελάνει με το πόσο σύγχρονος μπορεί να είναι ο τραχανάς και η ντομάτα όταν πέφτουν στα σωστά χέρια. Απολαύστε!

Το πρωί λαχταριστό φρέσκο σπιτικό σάντουιτς από το Ψωμοτύρι 

Το Ψωμοτύρι, θυμίζει μπακάλικο παλιάς εποχής, που οι πελάτες έμπαιναν και έλεγαν στον μπακάλη τους να τους φτιάξει ένα σάντουιτς με τα καλούδια που είχε στο ψυγείο τους. Και εδώ τα ψυγεία διαθέτουν του κόσμου τα εκλεκτά εδέσματα. Αν σηκώσεις τα μάτια σου ψηλά και κοιτάξεις τις πρώτες ύλες αυτών των υπέροχων σάντουιτς, αλμυρών και γλυκών θα ξελογιαστείς. Τα σάντουιτς που θα δοκιμάσετε εδώ μπορεί να είναι σε κρύα ή ζεστή μορφή, καθώς η πλάκα teppanyaki βρίσκεται διαρκώς έτοιμη να το ψήσει για πάρτη σας. Εδώ υπάρχουν επιλογές για όλα τα γούστα. Healthy, Vegan, Vegeterian και κάθε άλλη απαίτηση.

Το μοναδικό ομώνυμο σάντουιτς Ψωμοτύρι είναι σαν να τρως μια κανονική χωριάτικη, η Μέλισσα θα σας θυμίσει καφενείο σε χωριό, η Μπακαλούα έχει αλλαντικά της Ιταλίας με μουσταρδίτσα μελιού, ο Μπρούκλης παστράμι, ρόκα και λεμονομάντζουνο. Το Τσιριμπίμ-Τσιριμπί, το λέει και το όνομα του είναι για όσους προσέχουν τη σιλουέτα τους με light απολαύσεις, στο Πολίτικο λατρεύεις τον παστουρμά. Δοκιμάστε το master με ίνες μοσχαριού, χοιρινού ή κοτόπουλου με τζιβιτζιλίκια επιλογής σας, το Λονδρέζικο με slice μοσχαρίσιες φέτες και τουρσάκι και άλλα πολλά.

*Ανοικτά από το πρωί στις 7 έως τη 1 το βράδυ τις καθημερινές και 3 το Σαββατοκύριακο. Κούσκουρα 7, Τηλ: 231 182 6490, Facebook

Το μεσημέρι για θεϊκά σπιτικά γεύματα από το Salonique cuisine

Λουκουμάδες μπακαλιάρου με πέστο Mayo

Στην κουζίνα που αποθεώνει την σύγχρονη αστική προσέγγιση φαγητού, στο Salonique cuisine. Το Salonique έχει κυλιόμενο μενού καθημερινά όπως και σταθερά α λα καρτ της ώρας, αλλά και έκτακτες προσθήκες ημέρας. Απαρέγκλιτη αρχή τους είναι η κορυφαία ποιότητα στις πρώτες ύλες. Στο Salonique θα φας καλά και θα είναι πράγματι… καλά! Θα φας σαλάτα με παντζάρι και σος γιαουρτιού και θα νιώθεις στον ουρανίσκο σου την τραγανότητα του λαχανικού και τη δροσιά του γιαουρτιού σε κάθε μπουκιά.

Aς πούμε επιτέλους τι πάει να πει κορυφαία γαστρονομία που φτάνει εύκολα και προσιτά στον ουρανίσκο σου. Για παράδειγμα τις Τρίτες δεν θα σκοτώνατε για ένα λαχταριστό πιάτο κριθαράκι με Καπνιστή Πέστροφα, ελιά, κάπαρη και λαδολέμονο ή μία Πιπερονάτη Μακεδονίας με λουκάνικο και φέτα; Από το ψητό Παντζάρι με σπανάκι μήλο και κρουτόν κατσικίσιου τυριού Chevre που τα σπάει μέχρι τους θεϊκούς λουκουμάδες μπακαλιάρου με πέστο, το κεμπάπ με σάλτσα φέτας, θυμάρι και μπούκοβο αλλά και την φοβερή ντοματόσουπα με τραχανά και φέτα, στο Salonique cuisine θα βρείτε την κουζίνα της “μαμάς” στην τελειότερη εκδοχή της.

*Salonique cuisine, Πελοποννήσου 4 (περιοχή Αρχαίας Αγοράς), 2311 261 561. Το εστιατόριο είναι ανοιχτό για σαλόνι, πακέτο και ντελίβερι από τις 12:00 έως 01:00 το βράδυ. Μην ξεχνάτε πως υπάρχει και η δυνατότητα εβδομαδιαίου ή μηνιαίου προγράμματος γεύματος κατόπιν συνεννόησης. Βρείτε το και στο facebook.  

Το απόγευμα για “μαμαδένιο” γλυκό από το Δια Χειρός Ρεσινιώτου 

Στο Δια Χειρός Ρεσινιώτου, εκτός από τις ξακουστές χειροποίητες πίτες της Τούλας για τις οποίες παραμιλάει όλη η πόλη, δεν είναι απίθανο να βρεις από τάρτα σοκολάτας με συγκεκριμένη περιεκτικότητα σε κακάο μέχρι τάρτες από φρέσκες φράουλες όταν είναι η εποχή τους ή ελαφριά τρουφάκια με ενδιαφέροντες συνδυασμούς από ξηρούς καρπούς. Γιατί το Δια Χειρός Ρεσινιώτου είναι η πιο σπιτική αίσθηση ζαχαροπλαστείου στην πόλη.

Παραδίπλα σίγουρα θα σου κλέψει το βλέμμα κάποιο κέικ. Ξέρετε, ακόμα και το κέικ εδώ, είναι κυριολεκτικά σπιτικό. Η Τούλα αρνείται να πέσει στην παγίδα των διθυραμβικών σχολίων που ακούει και επιμένει στην λογική του “λίγα και καλά”. Μην γυρέψετε να βρείτε λοιπόν στα ράφια της δεκάδες κέικ, αλλά γυρέψτε αναμφίβολα αυτό το ένα. Γιατί θα είστε βέβαιοι πως είναι φτιαγμένο παραδοσιακά και χειροποίητα μακριά από τους έτοιμους χυλούς του εμπορίου.

Μπισκότα τραγανά ημέρας με μαύρη ζάχαρη και βάση τους το αγνό λάδι παραγωγής της οικογένειας ή τα κλασικά μπισκότα με αμμωνία που είχε πάντα η γιαγιά μας στο ντουλάπι.

*Δια Χειρός Ρεσινιώτου, Καστριτσίου 12, 231 026 4107, facebook

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα