Featured

Κάτι μυρίζει άσχημα στον Εύοσμο

Ο Ακης Σακισλόγλου αρθρογραφεί για όσα συνέβησαν στον Δήμο το Σαββατοκύριακο που μάς πέρασε.

Άκης Σακισλόγλου
κάτι-μυρίζει-άσχημα-στον-εύοσμο-725847
Άκης Σακισλόγλου

Ο Εύοσμος και το Κορδελιό είναι μια ενιαία από πάντα (αλλά πλέον και με τη σφραγίδα του Καλλικράτη) περιοχή που συμπυκνώνει όλα τα σύγχρονα αστικά προβλήματα με μεγαλύτερο αυτό του περιβάλλοντος.

Τα τεράστια εργοστάσια στα όρια του δήμου επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα. Έντονες μυρωδιές, ρύπανση, θόρυβος. Η περιοχή είναι περικυκλωμένη από δρόμους ταχείας κυκλοφορίας με ελάχιστα ηχοπετάσματα. Έρευνες στον τομέα της υγείας δείχνουν εδώ και δεκαετίες πως η δυτική Θεσσαλονίκη στο σύνολό της μαστίζεται από θρομβοεμβολές αναπνευστικά, καρδιολογικά προβλήματα.

Η ίδια κατάσταση ισχύει και σε αυτό που λέμε «πολιτισμό της καθημερινότητας». Τα σχολεία είναι πάντα λιγότερα από όσα απαιτούνται, λόγω της απίστευτης πληθυσμιακής έκρηξης. Παλιά είχαν διπλοβάρδιες, σήμερα έχουν τάξεις στα υπόγεια και κίμπο στις μικρές αυλές τους. Οι ελεύθεροι χώροι στον Εύοσμο και στο Κορδελιό είναι ελάχιστοι, στους παλιούς οικισμούς δεν υπάρχουν πάρκινγκ, τα πεζοδρόμια είναι στενά. Παρά το ότι η περιοχή απέχει μόλις τρία χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, ούτε τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ είναι συχνά. Τα ρεπορτάζ καταγράφουν απίστευτη πληρότητα κόσμου μέσα στα λεωφορεία.

Τα γράφω αυτά γιατί θεωρώ πως οι πολίτες του Δήμου Ευόσμου Κορδελιού έχουν πολλούς λόγους να διεκδικούν από την πολιτεία αυτά που δικαιούνται. Και δικαιούνται πολλά. Ανήκουν στην πλέον παραγωγική μικρομεσαία τάξη. Εργάζονται σκληρά, παράγουν και φορολογούνται. Έχουν δημιουργήσει μια ζωντανή πολιτεία με μικρό μέσο όρο ηλικίας. Το κέντρο του Εύοσμου είναι πιο ζωντανό κι από το κέντρο της Θεσσαλονίκης και της Καλαμαριάς.

Κι όμως, από την Παρασκευή το απόγευμα μέχρι σήμερα, καταγράφουμε διαμαρτυρίες πολιτών της περιοχής για την εφαρμογή του τοπικού lockdown και το ενδεχόμενο φιλοξενίας καμπ προσφύγων. Ξεχάστηκαν όλα τα υπόλοιπα μεγάλα προβλήματα. Σαν να μην υπήρξαν ποτέ. Και δε μιλάω για χαλαρές διαμαρτυρίες. Εκεί ήμουν και τις κατέγραψα. Οι πολίτες που διαμαρτυρήθηκαν στην πλατεία του δημαρχείου, την Παρασκευή προειδοποίησαν, το Σάββατο εξοργίστηκαν και την Κυριακή, «απασφάλισαν» χρησιμοποιώντας εκφράσεις που είχαμε να ακούσουμε από την εποχή των μνημονίων και των συλλαλητηρίων εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών: «αλήτες, προδότες πολιτικοί», «κάτω η χούντα του Κορονοϊού», «αλήτες, ρουφιάνοι δημοσιογράφοι».

Ναι, το ακούσαμε κι αυτό σήμερα στην πλατεία Εύοσμου. Την ώρα που κάναμε τη δουλειά μας και καταγράφαμε τις δηλώσεις όσων διοργάνωσαν τη συγκέντρωση, υπήρχαν κάποιοι που μάς ζητούσαν «να τα γράψουμε όλα αλλιώς να φύγουμε», που μάς κατηγορούσαν ότι εμείς γιγαντώνουμε τον κίνδυνο από την πανδημία. Ενας μεσήλικας παρεμβάλλονταν συνέχεια στο μικρόφωνα για να «περάσει» την οργή του για τα κανάλια στα βίντεο. Ένας νεαρός με σκεπασμένο πρόσωπο με κοίταξε και μου είπε: «μαχαιριές θέλετε».

Ξέρω καλά πως πρόκειται για μειοψηφία της κοινωνίας. Σε μια πόλη με 170.000 κατοίκους το να μαζευτούν 500 άνθρωποι στην πλατεία δεν είναι «ο κανόνας». Το να διαβάζουν ψήφισμα που χαρακτηρίζει «λαθρομετανάστες» όσους ανθρώπους βρίσκονται στα καμπ της ντροπής εξαιτίας του μεταναστευτικού προβλήματος, δεν αντιπροσωπεύει όλο τον δήμο και είναι εξαίρεση στον κανόνα το να αμφισβητούνται ακόμα και σήμερα οι έννοιες της πανδημίας, η αξία της χρήσης μάσκας ή του εμβολιασμού. Κι όμως, κάποιες στιγμές τρομάζεις με τη μορφή που μπορεί να πάρει η οργή ενός όχλου.

Και φυσικά για όλα αυτά που συμβαίνουν από το απόγευμα της Παρασκευής στο Δήμο Ευόσμου Κορδελιού, υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες που βαραίνουν την πολιτεία. Αποκλειστικά. Διότι αυτή αποφάσισε την εφαρμογή του τοπικού lockdown χωρίς εξηγήσεις. Απαξιώνοντας τη δημοτική αρχή που δεν ήξερε τίποτα και τους πολίτες που κλήθηκαν μέσα σε λίγες ώρες να αλλάξουν όλη την καθημερινότητα τους.

Και στην ουσία, όμως, του συγκεκριμένου μέτρου, είναι φανερό πως υπάρχουν τεράστια λάθη από την γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας. Διότι ο Εύοσμος δεν είναι νησί να του επιβάλλεις ξεχωριστά περιοριστικά μέτρα, ούτε Ελευσίνα και Ασπρόπυργος να μεσολαβούν χιλιόμετρα από την προηγούμενη και την επόμενη κατοικημένη περιοχή. Αυτοί που πήραν τις αποφάσεις για τοπικό lockdown δεν έχουν ιδέα του πόσο «συνδεδεμένος» είναι ο Δήμος Ευόσμου Κορδελιού με όλη τη Θεσσαλονίκη και κυρίως με τους Δήμους Παύλου Μελά και Αμπελόκηπων Μενεμένης που στο σύνολο τους, ως τρεις «δυτικοί» δήμοι απαριθμούν περισσότερους από μισό εκατομμύριο κατοίκους.

Πως να μην διαμαρτύρονται οι κάτοικοι βλέποντας αυτόν τον παραλογισμό; Πως να μην παρασύρονται από συγκεκριμένους πολιτικούς που ποντάρουν στην οργή του κόσμου, στη μισαλλοδοξία, στον φανατισμό;

Χθες στον Εύοσμο, οι δύο βασικοί ομιλητές της συγκέντρωσης ήταν υποψήφιοι βουλευτές με το κόμμα της Ελληνικής Λύσης στις τελευταίες εκλογές. Αυτοί συνέταξαν το ψήφισμα εναντίον της εγκατάστασης καμπ προσφύγων στην περιοχή τους παρότι ήδη από την προηγούμενη μέρα ο δήμαρχος διαβεβαίωσε τον κόσμο ότι η φήμη δεν ευσταθεί και κατήγγειλε διασπορά «fake news».

Έλεγαν και ξανάλεγαν πως η εκδήλωση δεν είναι κομματική. Στην πράξη, ενθάρρυναν τόσο τις παρεμβάσεις εναντίον των προσφύγων και μεταναστών όσο και τα συνθήματα στην πορεία που ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους του Εύοσμου. Με σημαίες ελληνικές και τον εθνικό ύμνο. Με συνθήματα για τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους.

Η Χρυσή αυγή μπορεί να βρίσκεται από τον Οκτώβριο εκεί που ανήκει. Ο Χρυσαυγιτισμός, όμως, είναι εδώ. Μην εκπλαγεί κανείς αν στις επόμενες εκλογές το ποσοστό του Κυριάκου Βελόπουλου εκτοξευθεί ξεπερνώντας τα ρεκόρ που το κόμμα του Μιχαλολιάκου κατέγραψε τα χρόνια των μνημονίων.

Υ.Γ.: Για περισσότερη από μία ώρα χθες το πρωί ακούστηκαν απίστευτα πράγματα στην πλατεία Ευόσμου. Από το «είναι μια απλή γρίπη» και το «οι μάσκες – φίμωτρα» μέχρι τα τσιπάκια και τα εμβόλια. Ενας δε βρέθηκε να πει: «τις τρεις επόμενες μέρες θα γίνονται παντού στο Δήμο τεστ. Να πάτε να κάνετε». Μάλιστα, ένας πολίτης φώναξε: «να μην κάνει κανείς τεστ. Θα μας φορτώσουν κρούσματα για να μας κρατήσουν φυλακισμένους».

Αυτήν την πραγματικότητα ζούμε. 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα