Ένας λογαριασμός στο Instagram μας υπενθυμίζει πώς καμία δεν είναι μόνη
Το προφίλ είναι γεμάτο με ανώνυμες ιστορίες βίας και κακοποίησης και έρχεται να διώξει το στίγμα.
Με μία αναζήτηση σου στο Instagram θα διαπιστώσεις ότι στο δημοφιλές social media δεν θα βρεις μόνο λογαριασμούς με εντυπωσιακές φωτογραφίες, επεξεργασμένα σώματα, πληρωμένες προωθήσεις προϊόντων αλλά σελίδες ενδυνάμωσης γυναικών, σελίδες προώθησης των δικαιωμάτων της LGBTQI+ κοινότητας, περιεχόμενο για γυναίκες που έχουν δεχθεί κακοποίηση και πολλά ακόμα.
Μία άλλη πλευρά του Instagram που «πολεμάει» με εκείνη του φαίνεσθαι που σε μία εποχή που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν μεγάλη δυναμική, χρήστες τα χρησιμοποιούν για τον σωστό λόγο.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Μία από αυτούς η 21 Γ. φοιτήτρια νοσηλευτικής με τον λογαριασμό «Καμία Μόνη». Η σελίδα, «Καμία Μόνη» δημιουργήθηκε όταν έγινε γνωστό ότι ο δολοφόνος της Καρολάιν ήταν ο σύζυγος της. Στην αρχή η ίδια ανάρτησε αρκετά stories σε μία σελίδα που διαχειριζόταν εκείνη την εποχή, ώσπου έκανε ένα τολμηρό βήμα και γνωστοποίησε την δική της ιστορία κακοποίησης. «Ήταν αρκετά σοκαριστική ιστορία και άρχισαν πολλές και πολλοί followers να μου στέλνουν τα δικά τους περιστατικά. Έκανα screenshot τα μηνύματα και τα ανέβαζα ως story, με την άδεια τους πάντα, όποτε έτσι μου ήρθε η ιδέα να κάνω μια σελίδα που να αφορά μόνο αυτό. Εννοείται προκειμένου να ανέβουν στην νέα σελίδα ξανά ζήτησα την άδεια τους».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
«Δυστυχώς ως άτομο που έχω υποστεί βία ξέρω ότι σχεδόν όλες έχουμε ζήσει μια κόλαση τουλάχιστον μια φορά στην ζωή μας.»
Όπως εξηγεί η διαχειρίστρια της σελίδας, η απήχηση της σελίδας ήταν απρόσμενη. Τις πρώτες ημέρες η ίδια λάμβανε περίπου 40 ιστορίες κακοποίησης την ημέρα, με την πάροδο του χρόνου και λόγω της συναισθηματικής φόρτωσης, η ποσότητα των μηνυμάτων έχει μειωθεί.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
«Είναι κρίμα που στην κοινωνία που ζούμε είναι πιο ασφαλές να πεις για την βία που έχεις δεχτεί ανώνυμα σε έναν άγνωστο παρά στην δικαιοσύνη, καθώς ο άγνωστος θα νοιαστεί περισσότερο. Αυτό που μου έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση είναι πως αρκετές μεγάλες σελίδες κοινοποίησαν την σελίδα στις 2 πρώτες μέρες. Δεν το περίμενα καθόλου αυτό.»
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Όντας και η ίδια θύμα κακοποίησης πολλές φορές είναι δύσκολο να διαχειριστεί τα συναισθήματα της κάθε φορά που έρχεται αντιμέτωπη με μία καινούργια ιστορία που της έχουν εκμυστηρευτεί. «Η ψυχολογία μου όσο αφορά αυτό το θέμα είναι πολύ περίεργη. Όντας ακόμα σοκαρισμένη από αυτό που πέρασα εγώ έχω μια απάθεια. Δηλαδή τις διαβάζω αλλά νιώθω ένα κενό. Εννοείται θυμώνω συμπονώ και είμαι πάντα δίπλα σε οποία κοπέλα ή αγόρι μου εκμυστηρεύεται το τι έχει βιώσει αλλά όταν τα διαβάζω νιώθω απλά ένα μεγάλο, μαύρο τίποτα. Σαν το τραύμα να είναι τόσο βαθύ που πλέον όσο και να πας να το σκαλίσεις δεν νιώθεις τον πόνο απλά σου κάνει ζημιά χωρίς να το καταλαβαίνεις.»
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η Γ. μέσα από την σελίδα της θέλει να μεταδώσει στους ακόλουθους ότι σε κανέναν δεν αξίζει αυτό που έζησαν. «Αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι δεν μας άξιζε σε κανέναν και καμία αυτό που μας έκαναν και να μην έχουμε ποτέ ενδοιασμούς για το αν φταίγαμε σε κάτι… επειδή δεν φταίγαμε! Ελπίζω μια μέρα η δικαιοσύνη να μας αποζημιώσει ηθικά και ελπίζω να φροντίσει για όσους μας έκαναν κακό το σύμπαν, ο θεός, το κάρμα ή το οτιδήποτε στο οποίο πιστεύει κάθε θύμα. Είμαστε πιο πολλοί από όσο νομίζουν, οι θύτες έχουν τα ίδια μοτίβα συμπεριφορών είναι σαν όλοι μας να μπλέξαμε με το ίδιο άτομο. Είναι τρομακτικό αλλά είμαστε πιο δυνατές από αυτά που μας έχουν συμβεί. Επίσης όσες είστε κάτω των 18 και σαν πλησιάζουν ερωτικά άτομα άνω των 20..ΤΡΕΞΤΕ ΜΑΚΡΙΑ.»
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Διαβάστε επίσης:
Δύο Θεσσαλονικιές υπερασπίζονται τα αυτονόητα για τις γυναίκες