Οι Θεσσαλονικείς αρχιτέκτονες που εντυπωσιάζουν τη Νέα Υόρκη!

Δυο Θεσσαλονικείς αρχιτέκτονες δίνουν το στίγμα της δουλειάς τους στην καρδιά της Νέας Υόρκης.

Parallaxi
οι-θεσσαλονικείς-αρχιτέκτονες-που-εν-145531
Parallaxi

 

To public interactive art / architecture installation της Flatiron Plaza στην Νέα Υόρκη φέτος θα είναι άκρως ελληνική υπόθεση. Τα φωτισμένα τόξα, οι λευκές αιώρες και ο έξυπνος διαδραστικός χώρος κοινωνικοποίησης που πρότεινε το ελληνικό αρχιτεκτονικό δίδυμο LOT, δηλαδή η Ελένη Πεταλωτή και ο Λεωνίδας Τραμπούκης από τη Θεσσαλονίκη, σε σχετικό διαγωνισμό της περιοχής Flatiron, κέρδισε τις εντυπώσεις και από σήμερα θα κερδίζει και τα βλέμματα των Νεοϋορκέζων, για περισσότερο από ένα μήνα, στην καρδιά της παγκόσμιας μητρόπολης.

Έλληνες αρχιτέκτονες

Οι Έλληνες αρχιτέκτονες υπό το label LOT, με έδρα την Νέα Υόρκη και τη Θεσσαλονίκη, έχοντας κερδίσει τον 3ο ετήσιο διαγωνισμό γιορτινού στολίσματος των Flatiron/23rd Street Partnership Business Improvement District και του Ινστιτούτου Van Alen, αναλαμβάνουν να σηματοδοτήσουν γιορτινά την πλατεία Flatiron στην παγκόσμια μητρόπολη.

Για τρίτη συνεχή χρονιά, ο διαγωνισμός “Flatiron Public Plaza Competition” απηύθυνε πρόσκληση για προτάσεις στολισμού της ομώνυμης πλατείας στην Νέα Υόρκη την περίοδο των Χριστουγέννων. Νικητήρια πρόταση ήταν αυτή των δύο Ελλήνων αρχιτεκτόνων, των οποίων η αρχιτεκτονική εγκατάσταση θα κοσμήσει την μεγάλη πλατεία του Μεγάλου Μήλου.

ελληνες αρχιτέκτονες

Σύμφωνα με το πρότζεκτ, ο διαγωνισμός στοχεύει στην δημιουργία ενός ψηλού και ορατού προσωρινού τοπόσημου στην καρδιά της Flatiron District το οποίο θα αποτελέσει και τον πυρήνα των εορταστικών εκδηλώσεων της περιοχής.

Η ιδέα των αρχιτεκτόνων είναι να δώσουν μία εντελώς νέα διάσταση στην πλατεία, κατά μήκος του Broadway και της Fifth Avenue, δημιουργώντας ένα μίνιμαλ χώρο κοινωνικοποίησης κάτω από τις φωτεινές καμάρες και ανάμεσα στις έξυπνες λευκές αιώρες της εγκατάστασης. Ένα τόπο κάτω από τόξα όπου οι περαστικοί θα έχουν την δυνατότητα να αφήνουν το βλέμμα τους να ταξιδεύει έντεχνα μέσω της εγκατάστασης, στον ορίζοντα.

unnamed

Έτσι οι LOT πρότειναν το “Flatiron Sky-Line”. Και κέρδισαν.

Το Flatiron Sky-Line, είναι μία “διαστημική” εγκατάσταση που στοχεύει να βάλει τους περαστικούς και τους επισκέπτες σε ένα διαδραστικό παιχνίδι με τον χώρο της πλατείας, τον ορίζοντα και της εγκατάστασης καθαυτής. Η εγκατάσταση χαρακτηρίζεται από τα μεγάλα σωληνοειδή της φωτισμένα τοξωτά σχήματα, κάθε ένα από τα οποία δημιουργούν μία ομαλή μετάβαση από το φως της ημέρας στο φως της νύχτας, καθιστώντας τα στην ουσία ορατά ακόμα και από μακριά.

Οι λευκές αιώρες που κρέμονται από τα τόξα, τις καμάρες, προσκαλούν και προκαλούν τον κόσμο να αφεθεί στον ορίζοντα της πλατείας και να βυθιστούν στην ηρεμία που προκαλεί η αρχιτεκτονική εγκατάσταση.

αιώρες 1

Ποιοι είναι όμως οι LOT που συμβάλλουν στο καλό όνομα του ελληνικού άοκνου αρχιτεκτονικού χάρτη; 

Το LOT είναι ένα βραβευμένο αρχιτεκτονικό και σχεδιαστικό γραφείο, με έδρα στη Νέα Υόρκη αλλά και τη Θεσσαλονίκη. Η δουλειά τους επαινείται από τα μεγαλύτερα αρχιτετκονικά περιοδικά του κόσμου τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηρίζεται από τον μινιμαλισμό και τον ρεαλισμό των πρότζεκτ τους και κινούνται με άνεση σε μια παγκόσμια αρχιτεκτονική σκηνή, με έργα που κυμαίνονται σε πολυπλοκότητα από αντικείμενα και εγκαταστάσεις σε εσωτερικούς χώρους μέχρι κτίρια.

Ιδρύθηκαν το 2012 από τον Λεωνίδα Τραμπούκη και την Ελένη Πεταλωτή και  το 2014 επιλέχθηκαν από το Wallpaper* Architects Directory, τον επιδραστικό κατάλογο ενός από τα μεγαλύτερα περιοδικά στον κόσμο ως ένα από τα καλύτερα αρχιτεκτονικά ταλέντα διεθνώς. Για τις ανάγκες εκείνου του καταλόγου φωτογραφήθηκαν τότε στο Παρίσι μαζί με τα ανερχόμενα ταλέντα από όλη τη γη.

Έχουν σχεδιάσει ανάμεσα στα άλλα ένα κτίριο ιδιωτικής φοιτητικής εστίας στην Ελλάδα, ένα pop-up εστιατόριο στο Βέλγιο, ένα μουσείο για ένα καλλιτεχνικό residency πρόγραμμα στο Michigan κι ένα exclusive Beach Club στην Μύκονο, το συγκρότημα κατοικιών Cubic Housing στη Θέρμη και έχουν συμμετάσχει ξεχωριστά ο καθένας σε μεγάλα project σε διάφορα μέρη του κόσμου. Είναι εκτός από συνεργάτες και σύζυγοι. Με την parallaxi συνεργάστηκαν στο πλαίσιο του Θεσσαλονίκη Αλλιώς, το καλοκαίρι του 2010. σχεδιάζοντας δυο μοναδικά parking ποδηλάτων, δυο σταθμούς στάθμευσης που καταλάμβαναν όσο χώρο καταλαμβάνει ένα αυτοκίνητο και εξυπηρετούσαν δέκα ποδήλατα δείχνοντας παραδειγματικά τι σημαίνει έξυπνη χρήση του ποδηλάτου στην πόλη.

CarBoneBikeRack_perspective_2

4669948815_f66c023294_o

αρχιτεκτονες 4

Το “Flatiron Sky-Line” αναμένεται να φωτιστεί σήμερα, Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στην Flatiron Plaza της Νέας Υόρκης και να αποτελέσει ιδιαίτερο σημείο αναφοράς στην χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα της πόλης κατά την διάρκεια των εορτών.

'Ελληνες αρχιτεκτονες ινστα 1

Λίγα λόγια για κείνους:

Λεωνίδας Τραμπούκης: Σπούδασε Aρχιτεκτονική στο Α.Π.Θ. και στο πανεπιστήμιο Columbia. Εργάστηκε στο αρχιτεκτονικό γραφείο Skidmore Owings & Merill στη Ν. Υόρκη και στο γραφείο FREE του Fernando Romero ως project leader συμμετέχοντας ανάμεσα στα άλλα στην κατασκευή ενός εκπληκτικού μουσείου στο Μεξικό. Έχει διδάξει σ’ εργαστήρια αρχιτεκτονικής και διατελέσει μέλος κριτικής επιτροπής σε design studios στα πανεπιστήμια Columbia, Pratt Institute και NYIT.εργάστηκε στο αρχιτεκτονικό γραφείο SOM που ανέλαβε την ανακατασκευή του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στο «Σημείο Μηδέν», μετά την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων. Γράφει άρθρα για την αρχιτεκτονική και το design για πλατφόρμες, όπως η Huffington Post, το Wild magazine και άλλα.

Ελένη Πεταλωτή: Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Α.Π.Θ. και στο Πανεπιστήμιο Columbia ως υπότροφος Fulbright. Εργάστηκε στον Μ.Κ.Ο Storefront for Art and Architecture και στο Guggenheim Foundation. Διευθύντρια για μια τετραετία του studio της διεθνούς φήμης καλλιτέχνιδος Mariko Mori, έχοντας εργαστεί ως επικεφαλής σε έργα, όπως η παραγωγή της όπερας Madame Butterfly στην όπερα La Fenice της Βενετίας κι εκθέσεις σε χώρους, όπως Louis Vuitton Espace στο Τόκυο και Royal Academy of Arts στο Λονδίνο. Είναι διευθύντρια στο μη κερδοσκοπικό καλλιτεχνικό ίδρυμα Faou Foundation μ’ έδρα τη Ν. Υόρκη.

Διαβάστε τα κείμενα τους στην parallaxi:

Για μια βιώσιμη πόλη 

Τέχνη και δημόσιος χώρος 

Και δείτε τι απέγινε δυστυχώς η εγκατάσταση που σχεδίασαν για την parallaxi στη Θεσσαλονίκη εδώ

κ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα