Είναι ώρα να δούμε την κακοποίηση των ζώων ως αυτό που πραγματικά είναι: Ένα έγκλημα
Το περιστέρι στις Σέρρες είναι το σύμβολο όλων των ζώων που πληγώνονται, δολοφονούνται ή βασανίζονται καθημερινά, χωρίς καμία απολύτως αιτία
Το προχθεσινό αποτρόπαιο περιστατικό στις Σέρρες που έκανε τον γύρο του διαδικτύου, όπου ένα περιστέρι βρέθηκε με καλαμάκι από σουβλάκι καρφωμένο στο σώμα του, συγκλονίζει και φέρνει ξανά στην επιφάνεια το ζήτημα της κακοποίησης ζώων στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια πράξη ακραίας βαρβαρότητας, που δεν μπορεί να εξηγηθεί με καμία λογική και αποτυπώνει το πόσο ευάλωτα είναι τα ζώα απέναντι στις διεστραμμένες διαθέσεις των ανθρώπων.
Τα ζώα, είτε είναι αδέσποτα είτε όχι, γίνονται καθημερινά στόχος επιθέσεων από άρρωστα μυαλά που εκτονώνουν πάνω τους την ψυχική τους διαταραχή ή την ανεπάρκειά τους να διαχειριστούν τον ίδιο τους τον εαυτό. Είναι τραγικό να συνειδητοποιεί κανείς πως όντα που δεν μπορούν να μιλήσουν, να υπερασπιστούν τον εαυτό τους ή να ζητήσουν βοήθεια, πέφτουν θύματα μιας κοινωνίας που δεν έχει ακόμα μάθει να σέβεται τη ζωή σε όλες της τις μορφές.
Το περιστέρι στις Σέρρες δεν είναι απλώς ένα μεμονωμένο θύμα. Είναι το σύμβολο όλων εκείνων των ζώων που πληγώνονται, δολοφονούνται ή βασανίζονται καθημερινά, χωρίς καμία απολύτως αιτία. Είναι ώρα να δούμε την κακοποίηση των ζώων ως αυτό που πραγματικά είναι: ένα έγκλημα. Και όπως κάθε έγκλημα, πρέπει να τιμωρείται.
Η προστασία των ζώων δεν είναι πολυτέλεια· είναι καθρέφτης του πολιτισμού μας. Αν συνεχίσουμε να επιτρέπουμε τέτοιες πράξεις, γινόμαστε κι εμείς συνένοχοι. Γιατί η σιωπή απέναντι στη βαρβαρότητα είναι συνενοχή.
Οι αριθμοί εκδηλώνουν το πρόβλημα
Η κακοποίηση ζώων στην Ελλάδα παραμένει ένα σοβαρό και ανησυχητικό πρόβλημα, παρά τις αυστηρότερες νομοθετικές ρυθμίσεις και την αυξημένη ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Παρακάτω παρουσιάζονται ορισμένα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία και ευρήματα που αποτυπώνουν την έκταση του φαινομένου:
Το 2023, οι καταγγελίες για κακοποίηση ζώων τριπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Καταγράφηκαν περισσότερες από 370 συλλήψεις και σχεδόν 2.000 πρόστιμα για βασανισμό, κακοποίηση και θανάτωση ζώων σε όλη τη χώρα. Επιπλέον, σημειώθηκε αύξηση 220% στο ύψος των προστίμων
Από το 2020, η ελληνική νομοθεσία προβλέπει ποινή φυλάκισης έως 10 έτη και πρόστιμα από 5.000 έως 15.000 ευρώ για σοβαρές περιπτώσεις κακοποίησης ζώων, όπως δηλητηριάσεις, κρεμάσματα, καψίματα και ακρωτηριασμούς.
Παρά την πρόοδο όμως στη νομοθεσία και την αυξημένη κοινωνική ευαισθητοποίηση, η κακοποίηση ζώων παραμένει σοβαρό πρόβλημα στην Ελλάδα. Η αύξηση των καταγγελιών μπορεί να αντανακλά τόσο την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης όσο και την επιδείνωση του προβλήματος. Η σύνδεση της κακοποίησης ζώων με άλλες μορφές βίας υπογραμμίζει την ανάγκη για ολοκληρωμένες παρεμβάσεις. Η συνέχιση της ενημέρωσης, η ενίσχυση των ελέγχων και η εφαρμογή των νόμων είναι κρίσιμες για την προστασία των ζώων. Αν επιθυμείς περισσότερες πληροφορίες ή βοήθεια για την αναφορά περιστατικών κακοποίησης, μπορείς να επισκεφθείς την ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας ή να καλέσεις στο 10410.