Parallax View

Μπορεί η Ελλάδα να αντέξει 35 εκατομμύρια τουρίστες;

Ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης γράφει για τα νέα δεδομένα που δημιουργεί ο υπερτουρισμός στη χώρα μας

Parallaxi
μπορεί-η-ελλάδα-να-αντέξει-35-εκατομμύρι-1164358
Parallaxi

Λέξεις: Λευτέρης Παπαγιαννάκης/Εικόνες: Eurokinissi, Unsplash

Η Ελλάδα θα σπάσει κάθε ρεκόρ στον τομέα του τουρισμού. Για το 2024 η πρόβλεψη αναφέρει 35 εκατομμύρια τουρίστες ενώ για τα επόμενα χρόνια τα 40 εκατομμύρια είναι στο τραπέζι. Για την Αθήνα η πρόβλεψη μιλά για πάνω από 7 εκατομμύρια φέτος και μπορούμε να φανταστούμε τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια.

Τι σημαίνει όμως αυτές οι προβλέψεις; Ελπίζω να είναι κατανοητό ότι πλέον οι ανάγκες για παροχή υπηρεσιών, ιδιωτικών και δημόσιων, πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες ανάγκες. Ο υπερτουρισμός είναι ένα από τα ζητήματα που έχουν προκαλέσει πολλές συζητήσεις, ειδικά στο τοπικό επίπεδο, αφού δημοφιλείς προορισμοί έχουν πάρει μέτρα για την διαχείριση των επιπτώσεων.

Αεροπλάνο, γεμάτο, υπερτουρισμός

Μπορεί η χώρα να διαχειριστεί τέτοια, αριθμητικά, μεγέθη; Η άνοδος του κόστους στέγασης λόγω Airbnb πως αντιμετωπίζεται; Υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας τόσων τουριστών; Ποιες οι συνέπειες στις τοπικές κοινωνίες; Ποια είναι η «φέρουσα ικανότητα» των τουριστικών περιοχών; Ήδη στη Σαντορίνη έχει επιβληθεί περιορισμός στην καθημερινή παρουσία επισκεπτών.

Τι επιπλέον ανάγκες προκύπτουν ως προς την παροχή βασικών υπηρεσιών (υγείας, μεταφορών, καθαριότητας αστυνόμευσης κτλ). Υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό; Πως προσαρμόζεται η λειτουργεία των υπηρεσιών; (άδειες κτλ). Δεν φαντάζομαι κάποιος να πιστεύει ότι μια τουριστική περιοχή μπορεί να λειτουργεί με όρους «θα πάρω άδεια τον Αύγουστο».

Για την Αθήνα είναι σαφές ότι δεν θα αντέξει χωρίς σχέδιο και προσαρμογή στα νέα δεδομένα, αφού οι ολοένα αυξανόμενες ανάγκες για παροχή υπηρεσιών πιέζουν την πόλη. Η κίνηση και η αντικοινωνική στάθμευση, η έλλειψη δημόσιου χώρου, η έλλειψη προσωπικού, η έλλειψη μέσων μαζικής μεταφοράς, η έλλειψη στέγης, κτλ είναι κάποιες από τις προκλήσεις. Για την Θεσσαλονίκη υπάρχουν αντίστοιχα ζητήματα.

Ήδη το ζήτημα της στέγης είναι εξαιρετικά προβληματικό. Η έλλειψη χωροταξικου σχεδιασμού και τα λάθη του παρελθόντος επηρεάζουν πχ η καταστροφική εκτός σχεδίου δόμηση.

Πολλά νησιά είναι πέρα από τα όρια τους. Άναρχη δόμηση, έλλειψη νερού, έλλειψη χώρου και υπηρεσιών. Είναι ήδη αργά αλλά ας το συζητήσουμε έστω και τώρα ώστε να μαζέψουμε ό,τι μπορούμε.

*Ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης είναι Διευθυντής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες, μέλος του κόμματος ΚΟΣΜΟΣ. 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα