14 άγνωστα μουσεία της πόλης
Εδώ και χρόνια λειτουργούν στην πόλη μουσεία που ίσως δεν έχετε επισκεφθεί ποτέ αλλά ενδέχεται να μην γνωρίζετε καν την ύπαρξή τους.
Χάρις στο μεράκι μερικών ανθρώπων και τη συλλογική συνήθως προσπάθεια ομάδων και επιστημόνων στην πόλη υπάρχουν εδώ και χρόνια μερικά μουσεία που ίσως δεν έχετε επισκεφθεί ποτέ αλλά ενδέχεται να μην γνωρίζετε καν την ύπαρξή τους. Ανακαλύψτε τα πάντα για τα 6 άγνωστα μουσεία που βρίσκονται διάσπαρτα στην πόλη και τα άλλα 8 που βρίσκονται εντός του ΑΠΘ. Η είσοδος στα μουσεία αυτά είναι ελέυθερη.
Μουσείο Μπάσκετ – ΧΑΝΘ
Το Μουσείο Μπάσκετ της ΧΑΝΘ αποτελεί το πρώτο μουσείο του είδους στην Ελλάδα και εγκαινιάστηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2013 στο Αθλητικό Κέντρο ΧΑΝΘ «Μίμης Τσικίνας». Το Μουσείο στεγάζει μεγάλο αριθμό σπάνιων εκθεμάτων, ομοιώματα αθλητών σε φυσικό μέγεθος και δυναμικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες, ενώ δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη, μέσω μιας διαδραστικής ξενάγησης, να γνωρίσει την ιστορία και τις σημαντικότερες στιγμές του αθλήματος στην Ελλάδα. Το μουσείο κατασκευάστηκε στο πλαίσιο του έργου «Youth Mobilisation- Cultural Heritage and Athletic Valorisation: YMC(H)A» που υλοποιείται εντός του Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα-Βουλγαρία 2007-2013. Βρίσκεται ακριβώς στο σημείο που πρωτοχτύπησε μπάλα μπάσκετ στην Ελλάδα, στο σημείο που στήθηκε το πρώτο αυτοσχέδιο καλάθι.
Θα το βρεις: Αθλητικό Κέντρο ΧΑΝΘ «Μίμης Τσικίνας» – Ν. Γερμανού 1 – Πλατεία ΧΑΝΘ. Τηλ. 2310 241 007
Μέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευη: 10:00-23:00 και Σάββατο-Κυριακή 09.00-20.00. Είσοδος ελεύθερη
Παιδικό Μουσείο
Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1997, από μία ομάδα εκπαιδευτικών, πανεπιστημιακών, μουσειολόγων και ανθρώπων του πολιτισμού που αγαπούν τον εθελοντισμό και την προσφορά στα κοινά, ενώ λατρεύουν και τα παιδιά. από το 1997 μετακινήθηκε τρεις φορές αλλάζοντας στέγη και αναζητώντας μια μόνιμη δική του. Από το 2004 έως το 2009 στεγάστηκε στο διατηρητέο κτίριο του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού στην Άνω Πόλη, μέχρι που κάηκε ολοσχερώς μαζί με τα εκθέματα του Μουσειου. Έκανε μια νέα αρχή και το 2010 λειτούργησε για ένα χρόνο στο Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης. Από τα τέλη του 2012 το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, θεσμός πλέον για την πόλη μας, απέκτησε νέα στέγη στο Κέντρο Πολιτισμού Τούμπας στη Γρηγόριου Λαμπράκη και Κλεάνθους 57.
Το μουσείο σχεδιάζει, μελετά και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα, οργανώνει επετειακές και θεματικές εκδηλώσεις βασισμένες στη μουσειακή εκπαίδευση, παρουσιάζει παιδικά βιβλία και τους συγγραφείς τους, συνεργάζεται με άλλους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα σε Μουσεία, Δήμους, Νοσοκομεία και Συλλόγους Α.Μ.Ε.Α., ενώ εκπαιδεύει εθελοντές και διοργανώνει σεμινάρια εκπαιδευτικών.
Απευθύνεται κυρίως σε παιδιά 4 έως 12 ετών και ο τρόπος προσέγγισης του προσαρμόζεται κάθε φορά στην ηλικία του κοινού του. Στα παιδιά 4 έως 6 ετών απευθύνεται με βιωματικές εμπειρίες, ενώ στα παιδιά 7 έως 12 ετών με θέματα κλιμακούμενου επιπέδου δυσκολίας και έρευνας και τα προτρέπει να δημιουργήσουν τις δικές τους συλλογές αλλά και να τις παρουσιάσουν στο χώρο του Μουσείου.
Εντός του υπάρχει μια μόνιμη έκθεση παιχνιδιών με τίτλο «παίζοντας με ξεχασμένα κουρδιστά τσίγκινα παιχνίδια», Τα εκθέματα είναι ευγενική δωρεά στο Μουσείο του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη. Επίσης υπάρχει μια έκθεση με ξύλινα επιτραπέζια και παιχνίδια και σε τμήμα του παρουσιάζει την ιστορία της κούκλας και ένα αφιέρωμα σε κουκλόσπιτα άλλων εποχών και τους Θεσσαλονικείς παιχνιδοκατασκευαστές.
Θα το βρεις: Γρηγορίου Λαμπράκη και Κλεάνθους 57, Τούμπα, τηλ. 2310913047
Μέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Σάββατο 9.00-13.00, Κυριακή 11:00-13:00
www.paidikomouseio.gr/
Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο
Εικόνες από τη σελίδα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
Η Φαρμακευτική Ιστορία της Ελλάδας βρίθει από μεγάλα και σημαντικά επιτεύγματα. Τόσο στα αρχαία και αλεξανδρινά χρόνια με προσωπικότητες όπως ο Ιπποκράτης, ο Διοσκουρίδης και ο Γαληνός, όσο και στις σύγχρονες μέρες μας, η Φαρμακευτική στη χώρα μας αποτελεί ένα χώρο υπηρεσίας και προσφοράς για τον καθημερινό άνθρωπο.
Μέχρι σήμερα η φαρμακευτική ιστορία δεν έχει γίνει ευρέως γνωστή και πολλοί λίγοι γνωρίζουν τη διαχρονική της αξία. Έγινε λοιπόν μια προσπάθεια, ώστε ο ρόλος της να γίνει ευρύτερα γνωστός και να αποτελέσει στοιχείο εκπαίδευσης και ενημέρωσης όλων.
Στα πλαίσια της πολύπλευρης προσφοράς των Ελλήνων Φαρμακοποιών ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ανέλαβε την πρωτοβουλία, να αναδείξει την πολύ σημαντική φαρμακευτική ιστορία μέσα από τη δημιουργία του πρώτου Φαρμακευτικού Μουσείου στη χώρα μας. Το μουσείο δημιουργήθηκε πριν 10 χρόνια χάρη στο μεράκι του φαρμακοποιού Βασίλη Νικόλτσιου και με τη στήριξη του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) Κυριάκου Θεοδοσιάδη, ο οποίος είχε και την ιδέα της δημιουργίας του Μουσείου. γενική διευθύντρια του Ελληνικού Φαρμακευτικού Μουσείου είναι η καθηγήτρια ΑΠΘ, Ευαγγελία Βαρέλλα, η οποία έχει αναλάβει αφιλοκερδώς τα καθήκοντά της από τον Σεπτέμβριο του 2007.
Εκτίθενται πάνω από 3.000 αντικείμενα, όπως φαρμακευτικά έπιπλα, βιβλία συνταγών, επιστολόχαρτα φαρμακείων, φιαλιδίων με φαρμακευτικές δραστικές ουσίες που χρονολογούνται από το 1900 κι ακόμη παλαιότερα.
Θα το βρεις: Εθνικής Αντιστάσεως 173-175, Φοίνικας, τηλ. 2310-471776 και 6944505120
Μέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 8 το πρωί έως τις τρεις μετά το μεσημέρι και η είσοδος είναι δωρεάν. Σε περίπτωση οργανωμένων ομαδικών επισκέψεων, υπάρχει η δυνατότητα λειτουργίας του και άλλες ημέρες έπειτα από συνεννόηση και με δωρεάν ξενάγηση.
www.fsth.gr/farmakeutMouseio.htm
Μουσείο Ραδιοφωνίας
Φιλοξενεί μια σειρά από εκθέματα από τη ραδιοφωνική ιστορία της πόλης. Διαχειρίζεται από τη μη κερδοσκοπική εταιρία Μακεδονική Φωνοθήκη Φωνομουσείο και στεγάζεται από τον Δεκέμβριο του 2000 σε κτίριο που παραχωρήθηκε από τη Siemens, στο χώρο της ΔΕΘ, υπό την αιγίδα της ΕΡΤ 3, της Siemens και της ΔΕΘ. Το κτίσμα περιλαμβάνει αυτή την στιγμή, μερικά από τα μηχανήματα του ιδρυτή του Πρώτου ραδιοφώνου στα Βαλκάνια, Χρίστου Τσιγγιρίδη. παλαιό ραδιοφωνικό υλικό του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας της ΕΡΤ (ΕΙΡ-ΥΕΝΕΔ), μηχανήματα του Στρατού, καθώς και μηχανήματα του ερασιτεχνικού σταθμού Ράδιο Νέστωρ. Το μουσείο έχει ελεύθερη είσοδο.
Διαβάστε ακόμη H Μανία με τα Μουσεία: Μουσείο Ραδιοφωνίας
και Η ζωντανή ιστορία του ραδιοφώνου στην Θεσσαλονίκη
Θα το βρεις: στη Νότια Πύλη της έκθεσης (Πύλη ΧΑΝΘ)
Μέρες και ώρες λειτουργίας: Λειτουργεί ετησίως κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, ενώ κατά την υπόλοιπη χρονιά μετά από ραντεβού.
Εθνικού Κέντρου Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς
Το Κέντρο ιδρύθηκε το 1997 ως Εθνικό Κέντρο Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς (ΕΚΕΧΧΑΚ) – Εθνική Χαρτοθήκη και το 2006 άλλαξε ο τίτλος του σε Ευρωπαϊκό Κέντρο Επικοινωνίας Πληροφόρησης και Πολιτισμού – Εθνικό Κέντρο Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς (ΕΚΕΠΠ – ΕΚΕΧΧΑΚ) – Εθνική Χαρτοθήκη. Στεγάζεται στο καλόγουστο κτίριο της Εθνικής Χαρτοθήκης, στην περιοχή Τσινάρι της Άνω Πόλης της Θεσσαλονίκης. Η Χαρτοθήκη δημιουργήθηκε, για να συμβάλει στην κάλυψη ενός σημαντικού ιστορικού κενού στο χαρτογραφικό πολιτισμό της χώρας, τη χαρτογραφική υποδομή και την εν γένει χαρτογραφική ευχέρεια. Σκοπός της είναι η ανάπτυξη και η διάδοση της χαρτογραφίας και των χαρτών στον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την καθημερινή ζωή και τη διοίκηση, καθώς και η σύνταξη ψηφιακού αρχείου χαρτών. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι εκτός από τη διατήρηση συλλογών χαρτών και τη διοργάνωση εκθέσεων οι άνθρωποι του Κέντρου παράγουν εξειδικευμένο έργο (χάρτες) για λογαριασμό αρχών, όπως νομαρχίες, ο στρατός αλλά και ιδιώτες. Ενδεικτικά αναφέρουμε την επιλογή του από το Συμβούλιο της Ευρώπης, για να μυήσει υπηρετούντες εκπαιδευτικούς στη χρήση χαρτών και του διαδικτύου στη διδασκαλία της ιστορίας. Επίσης διαθέτει το ψηφιακό αρχείο των χαρτών του ελληνικού χώρου από το 15ο μέχρι το 19ο αιώνα, ενώ έχει διοργανώνει σημαντικές εκθέσεις χαρτών.
Θα το βρεις: Δημητρίου Πολιορκητή 37, τηλ. 2310243120 www.maplibrary.gr
Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού
Το Μουσείο δημιουργήθηκε στα 2007 υπό την επίβλεψη του συγγραφέα και καθηγητή Κωσταντίνου Νίγδελη, στον οποίο ανήκει και η ιδέα του Μουσείου και λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και του Δήμου Νεάπολης – Συκεών.Τα εκθέματα είναι προσφορές ιδιωτών και το μουσείο λειτουργεί στο κτίριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, ένα σύγχρονο κτίριο με έναν πολύ όμορφο κήπο, ενώ οι ξεναγήσεις γίνονται κατόπιν ραντεβού από τον κύριο Νίγδελη. Ο χώρος του Μουσείου στεγάζει σημαντικά κειμήλια προσφύγων όπως εικόνες αγίων από την Ανατολική Θράκη, τη Βασιλεύουσα Πόλη του Κωνσταντίνου, την Ιωνία και την Καππαδοκία, φωτογραφίες παλιές και νέες από την Κωνσταντινούπολη, την Ιωνία, τον Πόντο και την Καππαδοκία βιβλία, ενδυμασίες και διάφορα αντικείμενα καθημερινής χρήσης, έγγραφα και ντοκουμέντα που προέρχονται από τη Μικρά Ασία (Ιωνία, Καππαδοκία, Βιθυνία, Ικόνιο-Λυκαονία κ.ά), τον Πόντο και την Κωνσταντινούπολη. Το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού είναι γεμάτο μνήμες όλων εκείνων των νησίδων του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού που συλλέχτηκαν με άπειρη υπομονή, διατηρήθηκαν με περισσή αγάπη, και παρουσιάζονται με ιδιαίτερη υπερηφάνεια.
Θα το βρεις: Αμασείας 21, τηλ. 2310635060 Μέρες και ώρες λειτουργίας: Το Μουσείο μπορείτε να το επισκεφτείτε τα πρωινά μεταξύ 9:30 και 11:30 ή κατόπιν ραντεβού.
Διαβάστε για τα 8 κρυφά μουσεία του ΑΠΘ: Τα “κρυμμένα” Μουσεία του Α.Π.Θ