Αγγελούδης στο δημοτικό συμβούλιο: «Δεν θα μας φιμώσει κανένας» – Η παράταξη Ζέρβα ζήτησε την παραίτηση Νικηφορίδη
Η συνεδρίαση διακόπηκε και συνεχίζεται αυτήν τη στιγμή. Τι ειπώθηκε για τις πτώσεις δέντρων λόγω της κακοκαιρίας Bora
Ένταση επικράτησε σήμερα το απόγευμα στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπου συζητιούνται μεταξύ άλλο τα ζητήματα των καταστροφών σε δέντρα λόγω της κακοκαιρίας Bora, οι προθέσεις της δημοτικής αρχής για το πράσινο, τα δημοτικά τέλη αλλά και τον Οργανισμό Εσωτερικής Λειτουργίας των Υπηρεσιών του Δήμου.
Ο κ. Αγγελούδης έκανε λόγο για «προσπάθεια φίμωσης του δημάρχου με δήθεν εκνευρισμό όταν τοποθετήθηκα για θέματα προηγουμένων», αναφερόμενος σε ένταση που επικράτησε με τον πρώην δήμαρχο, Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο οποίος βρισκόταν στην αίθουσα. Μάλιστα, υπήρξε διακοπή της συνεδρίασης, η οποία συνεχίζεται αυτήν τη στιγμή. «Δεν έχουμε ξεχάσει. Δεν μπορείτε να ασκήσει μια κριτική επί κινήσεων διορθωτικών από εμάς σε ζητήματα που αναπτύχθηκαν κατά το παρελθον. Δεν θα μας φιμωσει κανενας».
Επίσης, ο κ. Αγγελούδης αναφέρθηκε στους «καταπληκτικούς εργαζόμενους» του Δήμου, κάνοντας λόγο για μία πολύ καλή συνεργασία. Επιπλέον, ανακοίνωσε την άμεση αντικατάσταση των δέντρων που έχουν χαθεί, ενώ ανέφερε ότι με τη νομική υπηρεσία θα εξεταστεί πώς μπορούν να στηριχθούν οι πληγείσες επιχειρήσεις.
Η ένταση συνεχίστηκε και με αφορμή τη σειρά των τοποθετήσεων στο δημοτικό συμβούλιο, με εκπροσώπους των εργαζομένων του Δήμου και πολιτών να εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τη μεγάλη αναμονή μέχρι να μπορέσουν να τοποθετηθούν πάνω στον Οργανισμό Εσωτερικής Λειτουργίας. Ακόμα, οι τόνοι ανέβηκαν και στην ομιλία του αντιδημάρχου Οικονομικού Προγραμματισμού και Δημοτικής Περιουσίας, Γιώργο Αρβανίτη, ενώ ανέλυε τα οικονομικά στοιχεία που παρέλαβε ο δήμος από την προηγούμενη διοίκηση.
Γιώργος Δημαρέλος: Με τον Bora είχαμε 196 περιπτώσεις πτώσης δέντρων
Το λόγο πήρε και ο αντιδήμαρχος καθαριότητας, Γιώργος Δημαρέλος, προκειμένου να αναλύσει τις κινήσεις του Δήμου για τη διαχείριση της κακοκαιρίας Bora.
Επανέλαβε ότι ο Δήμος είχε άριστη συνεργασία τόσο με τους εργαζομένους όσο και με όλους αντιδημάρχους και εντεταλμένους συμβούλους. «Την Πέμπτη και την Παρασκευή το πρωί κάναμε τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει κανένα φρεάτιο μπλοκαρισμένο στις περιοχές που προβλεπόταν να υπάρξει πρόβλημα με την κακοκαιρία. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, τα πλημμυρικά φαινόμενα δεν μας απασχόλησαν έντονα σε αυτήν την κακοκαιρία, συγκριτικά με άλλα προβλήματα».
Πρόσθεσε ότι το Σάββατο και την Κυριακή βρέθηκαν επί ποδός οι υπηρεσίες της καθαριότητας, ο εργολάβος που έχει αναλάβει τις υπηρεσίες πρασίνου, τέσσερα περιπολικά της δημοτικής αστυνομίας, εθελοντές, την πυροσβεστική αλλά και υλοτόμους από τη Χαλκιδική. Ωστόσο, η σφοδρότητα και η διάρκεια της κακοκαιρίας δυσκόλεψε το έργο τους, καθώς φυσικά ενώ εξελισσόταν το φαινόμενο ήταν αδύνατη και πολύ επικίνδυνη η όποια εργασία.
«Την Κυριακή οι σχολικές επιτροπές βρέθηκαν έξω για μια όσο γίνεται πιο ολοκληρωμένη καταγραφή των προβλημάτων στα σχολεία. Επειδή μας κατηγορήσαν ότι αργήσαμε να βγάλουμε ανακοίνωση για το κλείσιμο των σχολείων, να πούμε ότι αρχικά είχαμε πρόθεση να μην κλείσουν τελείως τα σχολειά. Θέλαμε να βγάλουμε μια μεμονωμένη ανακοίνωση όπου θα κλείναμε μόνο τα σχολεία με πρόβλημα, όμως τελικά λόγω του ότι δεν ολοκληρώθηκαν οι ενημερώσεις από τους διευθυντές όλων των σχολείων για την κατάστασή τους, προχωρήσαμε σε γενικό κλείσιμο».
Ανέφερε ότι είχαμε 186 καταγγελίες για πτώση δέντρων, πολλές από τις οποίες αφορούσαν πάνω από ένα δέντρο. Σε 92 από αυτές έχουν γίνει κατά προτεραιότητα ενέργειες, λόγω π.χ. γειτνίασης με σχολεία. Ακόμα, ανακοίνωση ότι υπήρξε ήδη συμφωνία ώστε όλα τα ξύλα και οι κορμοί να θρυματτιστούν και να μην πάνε στον ΧΥΤΑ.
Τέλος, ο κ. Δημαρέλος δήλωσε για το μετρό: «Με το Γιάννη Μπουτάρη είχαμε αγωνιστεί για την παραμονή των αρχαίων στη Βενιζέλου. Αυτός ο αγώνας χάθηκε δικαστικά. Πρέπει να πάμε παρακάτω. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε τώρα είναι να σταματήσει η κυβέρνηση τη θριαμβολογία και να πιέσουμε να επεκταθεί το έργο από τη δυτική Θεσσαλονίκη μέχρι το αεροδρόμιο».
Υπερασπίστηκε τα κλαδέματα επί ημερών του ο Σωκράτης Δημητριάδης – Κανένα από τα δέντρα που έπεσαν δεν είχε χαρακτηριστεί ως επικίνδυνο, είπε ο Πρόδρομος Νικηφορίδης
Ο πρώην αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Βιώσιμης Κινητικότητας επί Κωνσταντίνου Ζέρβα, Σωκράτης Δημητριάδης, υπεραμύνθηκε της επιλογής του να προχωρήσει σε εκτεταμένες κλαδεύσεις στα δέντρα, δεχόμενος έντονη κριτική. Υποστήριξε ότι με την Bora τελικά θα αφανιστούν 500 δέντρα, καθώς υπάρχουν και πολλά που δεν έχουν κοπεί μεν αλλά είναι έτοιμα να κοπούν και άρα αχρηστεύτηκαν. Αναφέρθηκε σε αντίστοιχες κακοκαιρίες επί των ημερών του, δηλώνοντας ότι τότε λόγω των κλαδεύσεων υπήρξαν πολύ λιγότερες απώλειες.
Με αφορμή τα παραπάνω, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Κινητικότητας Πρόδρομος Νικηφορίδης απάντησε ότι από τις πρώτες του κινήσεις ήταν να σταματήσει τις εντολές του κ. Δημητριάδη για την κοπή δέντρων, προβαίνοντας μόνο σε κλαδέματα εφόσον κάποιο δέντρο βρισκόταν δηλωμένα σε προβληματική κατάσταση. Ακόμα, υποστήριξε ότι κανένα από τα δέντρα που έπεσαν δεν είχε χαρακτηριστεί ως άρρωστο και ότι μικρότεροι δήμοι, όπως η Καλαμαριά, έχασαν πάνω από το 1% επί του συνόλου των δέντρων, που έχασε ο Δήμος Θεσσαλονίκης.
Φυσικά, σχολίασε και την ανακοίνωση της παράταξης Ζέρβα, με την οποία ζητήθηκε η παραίτησή του ή η παύση του από το Δήμαρχο:
«Το να ζητάει την παραίτησή μου η χειρότερη διοίκηση των τελευταίων δεκαετιών δείχνει ότι κάνω καλά τη δουλειά μου και με τιμά».
Σχετικά με τις αιτίες της πτώσης, δήλωσε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες, που απέτρεψαν την πτώση των φύλλων, μαζί με τις βροχές που μαλάκωσαν το χώμα αλλά και τις μεγάλες ριπές ανέμου οδήγησαν στο άσχημο αποτέλεσμα που βιώσαμε.
Τη βούληση για δημοψήφισμα για τη ΔΕΘ, επανέλαβε η Κέκη
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η Μαρία Κέκη από την παράταξη Πόλη Ανάποδα επανέφερε και το θέμα της ανάπλασης της ΔΕΘ: «Τα δέντρα πέφτουν από το τσιμέντωμα, από την έλλειψη χωμάτινων επιφανειών, λεκανών απορροής, την έλλειψη χώρων πρασίνου. Η διοίκηση Αγγελουδη, στηρίζοντας τη ΔΕΘ, αντιτίθεται σε αυτά και συντάσσεται με κυβέρνηση».
Με αφορμή αυτά, επανέλαβε τη βούληση της παράταξής της να δρομολογήσει τη διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος για την ανάπλαση.