Θεσσαλονίκη

Δύο επιβλητικά παραδείγματα βιομηχανικής Θεσσαλονίκης σε δημιουργική τροχιά

Δύο ιστορικά βιομηχανικά σημεία που προσπαθούν να εδραιωθούν σαν δημιουργικοί χώροι στη Θεσσαλονίκη.

Parallaxi
δύο-επιβλητικά-παραδείγματα-βιομηχα-382759
Parallaxi

Εικόνες: Δημήτρης Κανονίδης

Αν ήσουν ένας από τους χιλιάδες Θεσσαλονικείς που ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης για να ανακαλύψουν εκ των έσω και εκ νέου τους αρχιτεκτονικούς θησαυρούς της στα πλαίσια του Open House Thessaloniki, ξέρεις πως είχες την ευκαιρία να διερευνήσεις πολλές διαφορετικές πλευρές της.

Άλλωστε η Θεσσαλονίκη έχει πολλά αρχιτεκτονικά πρόσωπα: μνημεία, εκκλησίες, διατηρητέα, νεοκλασικά κτίρια, μοντέρνοι χώροι και η λίστα συνεχίζεται. Ένα όμως από τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα πρόσωπά της είναι τα βιομηχανικά της κτίρια που σήμερα έχουν πάρει άλλη διάσταση, έχουν μεταλλαχθεί και αποτελούν δημιουργικούς χώρους της πόλης.

Δύο τέτοια παραδείγματα αποτύπωσε με τον φακό του ο Δημήτρης Κανονίδης κάνοντας έναν φωτογραφικό περίπατο σε δύο ιστορικά industrial σημεία της Θεσσαλονίκης: τα παλιά Σφαγεία αλλά και το συγκρότημα του ΦΙΞ in art.

Πρώτος σταθμός, το κτίριο των παλιών δημοτικών σφαγείων έχει την ιστορία του στην Θεσσαλονίκη. Βρίσκεται στην βιομηχανική περιοχή της πόλης, δίπλα στο εμπορικό τμήμα του λιμανιού. Χτισμένο το 1896-97, λειτούργησε ως το 1988 – με μια μικρή παύση την περίοδο 1978-1980, οπότε έκλεισε προσωρινά, προκειμένου να επισκευαστούν ζημιές που προκλήθηκαν από τον σεισμό του 1978. Το 1994 το κτίριο χαρακτηρίστηκε διατηρητέο, ως τυπικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής των τελών του 19ου – αρχών του 20ου αιώνα. Υπήρξε ανάμεσα στα έργα που εισήγαγαν την Θεσσαλονίκη στη νεωτερική εποχή, στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο χώρος αποκαταστάθηκε το 2014 από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και λειτουργεί πλέον ως πολυχώρος εκδηλώσεων με το όνομα LABATTOIR, φιλοξενώντας εκθέσεις, συναυλίες, και άλλα ποικίλα καλλιτεχνικά δρώμενα.

Διαβάστε περισσότερα: Ο Χάρτης της Πόλης: Τα Παλαιά Σφαγεία και Τα Παλιά Σφαγεία και η νέα τους χρήση

Δεύτερος σταθμός, το ιστορικό ζυθοποιείο «Κάρολος Φιξ», κατασκευασμένο το 1893. Στέκει στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, με τα χαρακτηριστικά κόκκινα κτίρια και τις τεράστιες δεξαμενές – κουφάρια ενός δοξασμένου βιομηχανικού παρελθόντος. Το βιομηχανικό συγκρότημα της ζυθοποιίας ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του τέλους του 19ου αιώνα και βρίσκεται στην παλιά βιομηχανική ζώνη της πόλης μεταξύ 26ης Οκτωβρίου και Τρίτης Προβλήτας. Η μονάδα, που ήταν κάθετης παραγωγής με εγχώριο κριθάρι, μονάδα εμφιάλωσης και παγοποιείο, πέρασε το 1926 στην ιδιοκτησία της αθηναϊκής εταιρίας «ΚΑΡΟΛΟΣ ΦΙΞ», η οποία λειτούργησε το εργοστάσιο μέχρι το 1983. Το σύνολο των εγκαταστάσεων είναι περίπου 25 στρέμματα. Σήμερα, στεγάζονται εκεί δραστηριότητες αναψυχής και πολιτισμού στον πολυχώρο “ΦΙΞ in art”.

Διαβάστε περισσότερα: Μια βόλτα στο ΦΙΞ

Μπορεί τα κεντρικά κτίρια του συγκροτήματος να έχουν αφεθεί στο έλεος του χρόνου, όμως υπάρχουν χώροι εντός του που διανθίζονται από δημιουργικές πινελιές που δεν περιμένεις να βρεις εκεί.

Για αρχή, το βαγόνι που βρίσκουμε στον περιβάλλοντα χώρο που χρησιμοποιείται ως gallery, αλλά και έναν απροσδόκητο χώρο που χρησιμοποιείται ως βιβλιοθήκη και χώρος θεατρικών παραστάσεων. Στο συγκρότημα συναντάμε επίσης τον υπέροχο χώρο του”In Art Hub”, ο οποίος χρησιμοποιείται για σεμινάρια και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά και κατασκευές των εργαζομένων για να ομορφύνουν τον περιβάλλοντα χώρο.

Δύο ιστορικά βιομηχανικά σημεία που προσπαθούν να εδραιωθούν σαν δημιουργικοί χώροι στη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε ακόμα:

Μια βόλτα στην άγνωστη Θεσσαλονίκη που πρέπει να βάλεις στο πρόγραμμα

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα