Ένα ιστορικό τμήμα του ΑΠΘ που ψάχνει «φάρμακο» για την βιωσιμότητα του
Χωροταξική ασφυξία, μια ακριβοπληρωμένη μελέτη στα συρτάρια, ακραία υποστελέχωση σε ένα τμήμα που εκπαιδεύει τον μισό σχεδόν αριθμό των αποφοίτων της Φαρμακευτικής
Αβέβαιο, χαρακτηρίζουν το μέλλον του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ, φοιτητές και φοιτήτριες που εκπέμπουν για μια ακόμη φορά SOS για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν στην ακαδημαϊκή τους καθημερινότητα.
Ένα τμήμα το οποίο βρίσκεται κάθε χρόνο ψηλά στις προτιμήσεις των μαθητών που το εντάσσουν στο μηχανογραφικό τους και ευελπιστούν για επαγγελματική σταδιοδρομία στο συγκεκριμένο κλάδο, αλλά δεν αποκλείεται τα επόμενα χρόνια να έρθει αντιμέτωπο με ζητήματα που αφορούν τη βιωσιμότητά του.
Κτιριακά προβλήματα, υποστελέχωση, πτυχία στον «αέρα» με τους φοιτητές/φοιτήτριες του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ να αντιμετωπίζονται ως παιδιά ενός κατώτερου Θεού σε σχέση με τους συναδέλφους τους στις αντίστοιχες σχολές της υπόλοιπης χώρας.
Ένα τμήμα από το οποίο έχει συμβάλει μέχρι τώρα στην εκπαίδευση του μισού σχεδόν αριθμού των αποφοίτων Φαρμακευτικής στην Ελλάδα.
Το 2023 από τις… πύλες του αποφοίτησαν ως πτυχιούχοι το 2023, 5,746 φαρμακοποιοί.
Χωροταξική ασφυξία
Ο κ. Καχριμάνης, καθηγητής Φαρμακευτικής και Πρόεδρος του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ είχε αναφερθεί εκτενώς στην parallaxi στο σοβαρό ζήτημα που αφορά το κτιριακό, παρομοιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί με… τη Λωρίδα της Γάζας, όχι φυσικά ως προς τις θηριωδίες που συντελούνται εκεί, αλλά ως προς την χωροταξική ασφυξία με την οποία έρχονται αντιμέτωποι τα τελευταία χρόνια.
Το Τμήμα Φαρμακευτικής του ΑΠΘ μετράει 69 χρόνια ζωής, καθώς ιδρύθηκε το 1955 και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα τμήματα του ΑΠΘ.
Το 1986 μεταφέρθηκε σε τρεις από τους 9 ορόφους του κτιρίου Βιολογίας / Φαρμακευτικής / Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και το 2004 με την κατάργηση της Σχολής επιστημών Υγείας το Τμήμα Φαρμακευτικής έγινε ανεξάρτητο Τμήμα. Το 2013 εκ νέου ανασυστάθηκε η Σχολή Επιστημών Υγείας και το Τμήμα Φαρμακευτικής επανεντάχθηκε σε αυτήν μέχρι σήμερα με την σοβαρή πιθανότητα να καταργηθεί εκ νέου στο άμεσο μέλλον.
Ακριβοπληρωμένη μελέτη στα συρτάρια
Από τ0 2005 υφίσταται προμελέτη για την ανέγερση νέου κτιρίου Φαρμακευτικής. Μια μελέτη μάλιστα που κόστισε χιλιάδες ευρώ, αλλά μέχρι και σήμερα παραμένει στα συρτάρια.
Ούτε οικόπεδο βρέθηκε, ούτε οι πρυτανικές αρχές προχώρησαν στον προγραμματισμό της υλοποίησης του έργου.
Και όλα αυτά, ενώ σχολές νεότερες σε ηλικία ίδρυσης έχουν ήδη αποκτήσει μόνιμη στέγη.
H μελέτη εκπονήθηκε με επικεφαλής της ομάδας τον καθηγητή Γ.Κύρου και συμμετοχή καθηγητών και αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ. Το νέο κτίριο της Φαρμακευτικής σχολής σχεδιάστηκε με στόχο να στεγάσει το σύνολο των δραστηριοτήτων της σχολής σε περιοχή εκτός της Πανεπιστημιούπολης και οργανώνεται σε τρεις συνδεδεμένες πτέρυγες. Ένα κεντρικό αίθριο διατρέχει το κτίριο καθ’ύψος ενοποιώντας τους ορόφους.
Η αίθουσα που έχει δοθεί για αποκλειστική χρήση στο τμήμα είναι χωρητικότητας 90 ατόμων, την ώρα που οι φοιτητές κάθε χρόνο αγγίζουν τουλάχιστον τους 120!
Φοιτητές και φοιτήτριες αναγκάζονται να πηγαινοέρχονται σε κτίρια του ΑΠΘ για να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους, ενώ σε ανοιχτές επιστολές τους έχουν καταγγείλει ότι παρακολουθούν μαθήματα καθισμένοι στα πατώματα ή όρθιοι ή στην… καλύτερη σε μια κατάσταση αποπνικτική.
«Έχουμε δημοσιοποιήσει επανειλημμένως τα προβλήματά μας, σε συγκεντρώσεις και συνέδρια με εκπροσώπους συλλόγων όπως ο Φαρμακευτικός Σύλλογος, την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών. Πάνω από όλα το έχουμε ζητήσει από τις πρυτανικές αρχές του Αριστοτελείου, όταν βλέπεις όμως πως οι λύσεις δεν είναι σίγουρα ικανοποιητικές αναγκάζεσαι να αναζητήσεις λύσεις και από αλλού. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος μας έχουν προτείνει στο παρελθόν οι πρυτανικές αρχές να μεταφερθούμε σε κτήρια τα οποία όμως είναι αρκετά παλαιά ή εγείρονται νομικά θέματα όπως το κτήριο Παραπληγικών. Το αντίστοιχο τμήμα στην Αθήνα έχει δύο κτήρια και της Πάτρας διαθέτει ένα ολοκαίνουριο κτήριο» είχε αναφέρει σχετικά με το θέμα ο κ. Καχριμάνης.
Υποστελέχωση παρά τις προειδοποιήσεις
Στο πρόσφατο ψήφισμα τους οι σπουδαστές και σπουδάστριες του Τμήματος Φαρμακευτικής αναφέρονται και στη μεγάλη αγωνία τους σχετικά με το ζήτημα της υποστελέχωσης, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζουν ως «ακραία».
«Συγκεκριμένα, στο Τμήμα Φαρμακευτικής υπηρετούν μόλις δεκαεννέα (19) μέλη ΔΕΠ (γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα και την πρόσφατη κατάργηση των Τομέων του) και δύο (2) μέλη ΕΔΙΠ, ενώ απεβίωσε το μοναδικό μέλος ΕΤΕΠ του Τμήματος λόγω ανίατης νόσου, παραιτήθηκε ένα (1) μέλος ΔΕΠ και επίκεινται άλλες επτά (7) αφυπηρετήσεις μελών ΔΕΠ λόγω ορίου ηλικίας, με αναμενόμενο αποτέλεσμα ως τον Αύγουστο του 2026 το Τμήμα Φαρμακευτικής να έχει χάσει το 42% των μελών του».
Και σε αυτήν όμως την περίπτωση, οι άνθρωποι του τμήματος, είχαν φροντίσει να προειδοποιήσουν ότι θα μείνουν με ελάχιστο διδακτικό προσωπικό, όμως δεν εισακούστηκαν ούτε σε αυτό το κομμάτι.
Η εξωτερική αξιολόγηση του Τμήματος Φαρμακευτικής το 2013, αλλά και η πρόσφατη πιστοποίηση το 2021, παρουσιάζουν με γλαφυρό τρόπο όλα τα παραπάνω προβλήματα, τα οποία όμως παραμένουν χωρίς λύση.
«Σημαντική φθορά στα μέσα της περασμένης δεκαετίας, έφερε τον αριθμό του διδακτικού προσωπικού σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα…»
«Ο διαθέσιμος κτιριακός χώρος και ιδιαίτερα η εργαστηριακή υποδομή φαίνεται να είναι προβληματική και μικρή σε σύγκριση με το μέγεθος των φοιτητών. Η ασφάλεια των μαθητών και του προσωπικού και του χώρου και του εξοπλισμού του Τμήματος θα πρέπει επίσης να ενισχυθεί».
Μάλιστα, καλούν τις πρυτανικές αρχές να συνεργαστούν για την εξεύρεση λύσεων, τόσο όσον αφορά το ζήτημα του κτιριακού, όσο και του διδακτικού προσωπικού.
«Αξίζουμε καλύτερες συνθήκες»
Το ψήφισμα της Συνέλευσης του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ, αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Αυτή η συνεχιζόμενη κατάσταση αδικεί πρωτίστως τους φοιτητές μας, οι οποίοι αξίζουν καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης και ισότιμη μεταχείριση με τους φοιτητές των υπολοίπων Τμημάτων Φαρμακευτικής της χώρας.
Αρκεί η σύγκριση με την κατάσταση των άλλων δύο Τμημάτων Φαρμακευτικής της χώρας, (ΕΚΠΑ και Πανεπιστημίου Πατρών) και της μέριμνας που έτυχαν από τις διοικήσεις των αντιστοίχων ΑΕΙ, για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της ευθύνης των διοικήσεων του ΑΠΘ.
Για τους παραπάνω λόγους και με αφορμή την πρόσφατη πρόταση κατανομής των θέσεων ΔΕΠ που κατατέθηκε από τον αντιπρύτανη Διοικητικών Υποθέσεων, σύμφωνα με την οποία το Τμήμα μας για άλλη μία χρονιά από το 2019 έως σήμερα, δεν λαμβάνει ούτε μία νέα θέση ΔΕΠ:
• Εκφράζουμε τη δυσφορία μας για την διαχρονική εγκατάλειψη του Τμήματος Φαρμακευτικής από τις αρχές του ΑΠΘ
• Εκφράζουμε τη διαφωνία μας με την προτεινόμενη κατανομή νέων θέσεων, η οποία στερείται στρατηγικής και οράματος, απλά κινείται στη λογική της συντήρησης συσχετισμών του παρελθόντος και ουσιαστικά ισοδυναμεί με απόφαση de facto κατάργησης του Τμήματος Φαρμακευτικής, αφού το υπάρχον προσωπικό θα αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις διδακτικές, ερευνητικές και διοικητικές υποχρεώσεις
• Καλούμε τους φοιτητές και τους επιστημονικούς συλλόγους μας να συμμετάσχουν ενεργά στην προσπάθεια για τη διάσωση και ουσιαστική αναβάθμιση του Τμήματος».
«Στέκουμε μετέωροι για το πώς θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας»
Πριν λίγους μήνες οι φοιτητές/φοιτήτριες της Φαρμακευτικής του ΑΠΘ είχαν αναφερθεί και σε ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.
«Στη Φαρμακευτική παλαιότερα έπρεπε υποχρεωτικά οι φοιτητές να κάνουν δύο εξάμηνα πρακτική άσκηση για να πάρουν το πτυχίο τους και την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Τώρα, πρέπει να κάνουν ένα εξάμηνο πρακτική άσκηση για το πτυχίο και για να πάρουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος πρέπει να κάνουν ακόμη ένα εξάμηνο, μετά τη συμπλήρωση των 5ετών σπουδών και μάλιστα, αυτή η πρακτική είναι απλήρωτη» σημείωναν στην ανοιχτή επιστολή τους τον Οκτώβριο του 2023.
Αναλυτικά το περιεχόμενο της ανοιχτής επιστολής του Οκτωβρίου:
«Καταγγέλουμε την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες για την πρακτική άσκηση και την απόκτηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος για τους φοιτητές του πέμπτου έτους του τμήματος μας!
Μετά την μετατροπή του πτυχίου μας σε πτυχίο master καλούμαστε για να ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας να κάνουμε δύο τρίμηνα πρακτικής άσκησης και δύο τρίμηνα την διπλωματική μας.
Όμως ισχύει ακόμη με βάση το παλιό πρόγραμμα σπουδών ότι για να έχουμε το δικαίωμα να συμμετέχουμε στις εξετάσεις για την απόκτηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος είναι απαραίτητο να ολοκληρώσουμε τέσσερα τρίμηνα πρακτικής! Για άλλη μια φορά προχωρούν σε αλλαγές στα Προγράμματα σπουδών χωρίς να έχει ληφθεί κανένα μέτρο για την διευκόλυνση μας, τις πραγματικές ανάγκες μας για τις σπουδές μας.
Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει ακόμη επίσημη ενημέρωση από το Τμήμα, την Κοσμητεία, τη Σύγκλητο, το Υπουργείο και όποιον άλλον αρμόδιο φορέα για το πτυχίο και τους όρους πρακτικής μας. Ήδη η ακαδημαϊκή χρόνια έχει ξεκινήσει και στέκουμε μετέωροι για το πώς θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας!
Ειδικά φέτος με την ακρίβεια να καλπάζει, το κόστος σπουδών και ζωής που έχει φτάσει στα ύψη, που 2/3 φοιτητές αναγκάζονται να δουλεύουν ενώ σπουδάζουν, δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτή η κατάσταση να συνεχιστεί αλλά ούτε και να κάνουμε πρακτική άσκηση για να πάρουμε την άδεια ασκήσεως χωρίς να πληρωνόμαστε!
Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως το πανεπιστήμιο αυτό βρίσκεται έτη φωτός μακριά από τους προβληματισμούς και τις ανάγκες μας και μας βλέπει σαν πελάτες χωρίς να παίρνει μέτρα για την ολοκληρωμένη μόρφωση μας και την απόκτηση του πτυχίου μας, σαν μοναδική προϋπόθεση για δουλειά.
Για ακόμη μία φορά μας αφήνουν στον αέρα. Όπως μας στοιβάζουν στις αίθουσες και δεν χωράμε, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική, και κάποιοι από εμάς να καταλήγουμε να καθόμαστε στο πάτωμα ή και όρθιοι για να παρακολουθήσουμε το μάθημα.
Όπως έχουν μειώσει τους καθηγητές μας και αυτό φέρνει σαν αποτέλεσμα να καταργούνται Τομείς, όπως θέλουν τώρα να βάλουν αντίτιμο στη λέσχη. Δεν μπορούμε να περιμένουμε τα νέα Τέμπη μέσα στις σχολές μας με σταυρωμένα τα χέρια.
Δεν θα επιτρέψουμε να παίξουν για άλλη μια φορά με τις ζωές μας!
Διεκδικούμε:
- Εδώ και τώρα να διευθετηθεί το πρόβλημα! Όλοι οι αρμόδιοι φορείς να πάρουν θέση!
- Κανένας να μην αναγκαστεί να παρατείνει τις σπουδές του για αυτό το λόγο!
- Οι φοιτητές να ασκούμε την πρακτική μας άσκηση επί πληρωμή!
- Να μεταφερθούν τα μαθήματα που γίνονται σε μικρές αίθουσες σε μεγαλύτερες, για να χωρούν όλοι οι φοιτητές.
- Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το τμήμα και πρόσληψη διδακτικού προσωπικού».