Θεσσαλονίκη

Απολογισμός του Στέλιου Αγγελούδη για τον πρώτο χρόνο διοίκησης και το όραμά του για τη Θεσσαλονίκη

Εμβληματικά έργα, δημιουργία μεγάλου πνεύμονα πρασίνου, αρχαιολογικός περίπατος, «και μετρό και τραμ», θαλάσσια συγκοινωνία στο πρόγραμμα

Parallaxi
απολογισμός-του-στέλιου-αγγελούδη-γι-1281416
Parallaxi

Τους έξι άξονες του οράματός του για να «ανακτήσει η Θεσσαλονίκη τον πρωταγωνιστικό της ρόλο και να γίνει ένας ελκυστικός προορισμός για να ζει, να εργάζεται, να σπουδάζει και να δραστηριοποιείται κάποιος επιχειρηματικά» παρουσίασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, στη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο κινηματοθέατρο «Ολύμπιον» με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανάληψη των δημαρχιακών καθηκόντων.

Στην εκδήλωση παρερεβρέθηκαν, μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, ο πρώην και ο νυν Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης και Κωνσταντίνος Γκιουλέκας αντίστοιχα, η ανεξάρτηση βουλευτής Ά Θεσσαλονίκης Ράνια Θρασκιά, ο διευθυντής του γραφείου του Νίκου Ανδρουλάκη στη Θεσσαλονίκη Δημήτρης Σαρηγιάννης, ο αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Υποδομών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Πάρις Μπίλλιας, ο πρύτανης του ΑΠΘ Χαράλαμπος Φείδας, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, Αναστάσιος Τζήκας και Κυριάκος Ποζρικίδης αντίστοιχα, καθώς και πρόεδροι φορέων και επιμελητηρίων.

«Πετύχαμε αρκετά, υλοποιήσαμε αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε, θα μπορούσαμε, όμως, να είμαστε ακόμη πιο αποτελεσματικοί και χρήσιμοι. Στην πόλη αυτή χρωστάμε, δεν μας χρωστάει. Και ασφαλώς, μέτρο σύγκρισης δεν αποτελεί για εμάς η προηγούμενη χαμένη τετραετία», είπε αρχικά ο κ.Αγγελούδης.

Πρόσθεσε, πως η δημοτική αρχή προχωρά με βάση τα «πολλά και δικαιολογημένα «θέλω» των πολιτών, που ζητούν τα αυτονόητα: μια πόλη καθαρή, σύγχρονη, φωτεινή, ανθρώπινη, φιλική, προσβάσιμη, συμπεριληπτική και ασφαλή. Μια πόλη που στηρίζει τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, τις νέες οικογένειες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Οι πρώτοι δύο άξονες, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος, είναι «Μια Ευρωπαϊκή Θεσσαλονίκη» που θα επενδύει στη γνώση, στις νέες τεχνολογίες, στην καινοτομία, στον τουρισμό, στο ανθρώπινο κεφάλαιό της, αλλά και «Μια λειτουργική Θεσσαλονίκη» με θωράκιση του δημόσιου χώρου της απέναντι σε φαινόμενα ανομίας, με ανάπλαση πλατειών και αστικών περιοχών, με ανάπτυξη του πρασίνου, με εμβληματικά έργα όπως η πλατεία Αριστοτέλους, η επέκταση της παλιάς παραλίας με ξύλινο ντεκ, οι πλατείες Διοικητηρίου και Δημοκρατίας, η ανάπλαση της ΔΕΘ.

«Όραμά μας, που θέλουμε να ολοκληρωθεί στη δεύτερη θητεία μας, είναι η δημιουργία ενός μεγάλου πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της πόλης με την ενοποίηση του νότιου τμήματος της Έκθεσης, του πάρκου της ΧΑΝΘ, του Λευκού Πύργου, του Ξαρχάκου και των Μουσείων, ώστε να αποδώσουμε στην πόλη μια συνολική έκταση 300 στρεμμάτων με πυκνή δενδροφύτευση», ανέφερε απευθυνόμενος προς τους πολίτες που παρακολούθησαν την εκδήλωση του απολογισμού.

Μίλησε επίσης ο κ. Αγγελούδης για μία ακόμη μεγάλη παρέμβαση μέχρι το τέλος του 2034, που είναι η δημιουργία του ενιαίου αρχαιολογικού περιπάτου στο ιστορικό κέντρο της πόλης, με προτεραιότητα σε Αριστοτέλους και Δημητρίου Γούναρη και τη διασύνδεσή του με τα μνημεία που βρίσκονται στο χώρο.

Ξεχωριστή αναφορά υπήρξε το έργο στην έκτη προβλήτα του λιμανιού, όπου ο κ. Αγγελούδης θύμισε ότι εκκρεμεί από την πολιτεία η οδική και σιδηροδρομική σύνδεση, καθώς και στην ανάγκη να συνεργαστούν όλοι οι Δήμοι της πόλης, για να διεκδικήσουν τη μητροπολιτική λειτουργία της πόλης, χωρίς κατακερματισμό αρμοδιοτήτων και εξάρτηση από την κεντρική κυβέρνηση.

Στο κομμάτι της βιώσιμης κινητικότητας, προανήγγειλε την εγκατάσταση δύο ξεχωριστών εργολάβων σε κάθε Δημοτική Κοινότητα (ένας για τα πεζοδρόμια και ένας για ασφαλτοστρώσεις) από το ερχόμενο φθινόπωρο. Για τον κατηργημένο ποδηλατόδρομο στη λεωφόρο Νίκης επανέλαβε ότι κατέβαλε κάθε προσπάθεια να παραμείνει, με δύο προτάσεις προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, που απορρίφθηκαν. Επίσης, ότι αναμένεται το ζήτημα των ποδηλατοδρόμων θα τεθεί από εδώ και πέρα σε σοβαρή βάση, καθώς η έναρξη του μετρό ανοίγει και το δρόμο για την εφαρμογή του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, που είχε ψηφιστεί επί δημαρχίας Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Οι τρίτος άξονας στον οποίο θα ρίξει το βάρος η δημοτική αρχή είναι «Μια Θεσσαλονίκη της βιώσιμης κινητικότητας». Ο κ.Αγγελούδης αναφέρθηκε σε ασφαλείς και σύγχρονους ποδηλατοδρόμους, μίλησε «και για Μετρό και για τραμ», ενώ είπε πως δεν «έκλεισε ποτέ για τον δήμο Θεσσαλονίκης ο φάκελος της θαλάσσιας συγκοινωνίας».

«Η διοίκηση του δήμου είναι έτοιμη να ανοίξει και να συμμετάσχει ενεργά στο διάλογο για την αναγκαιότητα συμπλήρωσης του μεταφορικού έργου του Μετρό με τη λειτουργία γραμμής τραμ από το αεροδρόμιο “Μακεδονία” μέχρι τα ΚΤΕΛ» προσθέτοντας μάλιστα πως θα συζητήσει το θέμα την προσεχή Πέμπτη στις Βρυξέλλες με τον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο, Απόστολο Τζιτζικώστα, ώστε να αναζητηθούν πηγές χρηματοδότησης από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσο για τον φάκελο «θαλάσσια συγκοινωνία» αποκάλυψε ο κ. Αγγελούδης πως ζήτησε από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Σπύρο Βούγια, να ανοίξει έναν κύκλο συζητήσεων με τους όμορους δήμους και να παρουσιαστεί μια συγκεκριμένη πρόταση σχετικά με τη βιωσιμότητα ή μη του σχεδίου.

Οι υπόλοιποι τρεις τελευταίοι οραματικοί άξονες, όπως παρουσιάστηκαν, αφορούν «Μια νεανική Θεσσαλονίκη», «Μια Θεσσαλονίκη του Τουρισμού» και «Μια Θεσσαλονίκη της εξωστρέφειας».

Πριν την κεντρική ομιλία προηγήθηκε η παρουσίαση ενός αναλυτικού βίντεο για όλα όσα πέτυχε η διοίκηση Αγγελούδη στον πρώτο χρόνο της δημαρχιακής της θητείας. Για τις προτεραιότητες στη σχολική στέγη, την εξασφάλιση χρηματοδότησης εμβληματικών έργων, όπως το Πάρκο Μνήμης στην πλατεία Ελευθερίας και η ανάπλαση της Αγίας Σοφίας, για τη διεκδίκηση των 14 εκατ. ευρώ στην καθαριότητα, για τα τρία νέα δημοτικά ιατρεία και τις δύο καινούργιες υποστηρικτικές κοινωνικές δομές, για τη φύτευση 10.000 δέντρων, για τις 1.300 νέες θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων και 610 θέσεις δικύκλων, για τη δημιουργία παιδικού σταθμού στο λιμάνι, για την ανάταξη της Νέας Παραλίας κ.α.

Κάποια ενδιαφέροντα αριθμητικά στοιχεία που αναφέρθηκαν στο βίντεο ήταν τα εξής:

  • 18.403 τόνοι ανακυκλώσιμων, 88.976 τόνοι σύμμεικτων και 7.144 τόνοι ογκωδών απορριμμάτων συλλέχθηκαν.
  • πάνω από 1 εκ έλεγχοι του ΚΟΚ έγιναν από τη δημοτική αστυνομια
  • δηλώθηκαν 8000 αιτήματα των πολιτών από τον περασμένο Ιούνιο μέχρι σήμερα
  • 35.000 θεατές προσήλθαν στα περσινά Δημήτρια

Τέλος, ο κ. Αγγελούδης ζήτησε συγγνώμη «για όσους έφερα σε δύσκολη θέση με ή χωρίς τη θέλησή μου από όσες θέσεις πέρασα ή αν αδίκησα, παρέλειψα ή δεν μπόρεσα να είμαι κοντά σε δίκαια και νόμιμα αιτήματα», ενώ κάλεσε και τους πολίτες να αγκαλιάσουν την προσπάθεια για βελτίωση στην πόλη, μη φοβούμενοι να καταγγέλουν τα κακώς κείμενα και να αναφέρουν συνεχώς στη διοίκηση όσα τους ενοχλούν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα