η-ανάκριση-του-δημάρχου-ο-στέλιος-αγ-1262509

Θεσσαλονίκη

Η «ανάκριση» του Δημάρχου: Ο Στέλιος Αγγελούδης στην Parallaxi για τον έναν χρόνο διοίκησής του

Αποκλειστική συνέντευξη και απολογισμός ενός έτους για τα μεγάλα και τα μικρά προβλήματα της Θεσσαλονίκης

Parallaxi
Parallaxi

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Γιώργος Τούλας, Χάρης Δημαράς

ΕΙΚΟΝΕΣ-ΒΙΝΤΕΟ: Αστέρης Καρατζάς 

Έναν χρόνο συμπλήρωσε ο Στέλιος Αγγελούδης στο θώκο του Δήμου Θεσσαλονίκης και πάντα στο πρώτο έτος της διοίκησης, είθισται να γίνεται ένας πρώτος απολογισμός για όσα έγιναν, όσα δεν έγιναν, όσα παραλείφθηκαν και όσα αποτελούν προτεραιότητα για να γίνουν τα επόμενα χρόνια.

Στη συζήτηση περίπου δύο ωρών που είχαμε με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, θέσαμε όσα περισσότερα ερωτήματα μπορούσαμε, με κριτική διάθεση, έχοντας ως γνώμονα τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και τα ερωτήματα των κατοίκων της πόλης.

Η συνέντευξη που ακολουθεί εμπεριέχει εξηγήσεις του κ. Αγγελούδη στα περισσότερα ζητήματα και δεσμεύσεις για όσα πρέπει να δει η πόλη τον επόμενο χρόνο ή τα επόμενα χρόνια.

Πώς σε βρίσκει το τέλος αυτής της χρονιάς στη δημαρχία; Ήταν μια χρονιά που την περίμενες διαφορετικά;

‘Ηταν μια δημιουργική χρονιά. Αυτό μπορείς να το εικάσεις από τα αποτελέσματα, που είναι συγκεκριμένα. Ο προβληματισμός μου είναι ότι δεν φτάσαμε σε εκείνο το επίπεδο, γι΄αυτά τα αποτελέσματα να μη χρειάζεται τόσος πολύς κόπος και προσπάθεια. Είναι ένα θέμα που αφορά συνολικά την πόλη. Για να μπορέσουμε να κάνουμε πολλές καθημερινές νίκες, συγχρόνως με το όραμα που έχει ο καθένας για την πόλη, θα πρέπει να γίνεται μέσα από μια συλλογική κίνηση που δε θα επιτρέπει να αναλώνεις τις πηγές σε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους τόσο έντονα.

Ήταν μια χρονιά δημιουργική που δεν κατάλαβα πώς πέρασε, όπως δεν καταλαβαίνω πώς περνάει ημέρα από τις 7 που είμαι στο πόδι μέχρι το βράδυ στις 10 που γυρνάω στο σπίτι μου.

Το τελευταίο πράγμα που σκέφτεσαι συνήθως πριν κοιμηθείς ποιο είναι;

Πήγα να απαντήσω αμέσως, αλλά λέω πρόσεχε τι θα πεις. Είναι —και το λέω ειλικρινά γιατί στα μεγάλα πρότζεκτ δεν φοβάμαι ούτε τη δημοτική αρχή, ούτε τον εαυτό μου. Ξέρω πώς πρέπει να το κάνω. Και με τους πολλούς που πρέπει να το κάνω—, η έγνοια μου είναι η καθημερινότητα. Πριν πέσω, αυτό που φεύγει τελευταίο από τη σκέψη μου είναι οι τελευταίες παρατηρήσεις, τα τελευταία μηνύματα που έχουν να κάνουν με τους απλούς καθημερινούς πολίτες.

Σε έναν απολογισμό ημέρας έχεις σκεφτεί ότι δεν τα χειρίστηκες πολύ καλά και έχεις μετανιώσει λέγοντας ότι θα έπρεπε να το χειριστώ διαφορετικά; 

Δεν το συζητάω. Μπορείτε να ψάξετε στην καθημερινότητα και να βρείτε ότι κάνω ή θα κάνω και λάθος χειρισμούς. Αυτό που με θυμώνει είναι ότι κάνουν κριτική διάφοροι, όχι όλοι, σε αυτά που χειρίστηκαν αυτοί στο παρελθόν, γιατί καλώς ή κακώς εγώ παρελθόν δεν είμαι. Τώρα χτίζεται το παρόν και προσπαθώ να το χτίσω με τη ματιά στο μέλλον. Αλλά αν ψάξεις, μπορείς να βρεις ζητήματα που θα μπορούσες να είσαι πιο παραγωγικός, ενδεχομένως και πιο δίκαιος, προσπαθώ όμως τα εντοπίζω αυτό  σε μικρά, όχι σε μεγάλα ζητήματα της πόλης.

Στα μεγάλα, εκτός του ότι συμβουλεύομαι πολύ το μαξιλάρι μου το βράδυ, συζητώ και με πολλούς. Τη συμπερίληψη τη θεωρώ και τρόπο μάνατζμεντ των προβλημάτων. Δεν είναι μόνο  ιδεολογική τοποθέτηση. Δεν λέω ότι είμαι συμπεριληπτικός για να αρέσω σε κάποιους ιδεολογικά. Είμαι γιατί θεωρώ ότι έχεις δύο τρόπους να κάνεις μάνατζμεντ: Ή να είσαι τύπος που αποφασίζει με αυτά που ξέρει ή δεν ξέρει, αλλά αυτό έχει επιτυχία όταν το κάνεις στη δική σου τη δουλειά. Όταν κάνεις το μάνατζμεντ σε μια δουλειά που δεν είναι δική σου, αλλά ανήκει σε όλη την πόλη, τότε χρειάζεσαι συλλογικότητα. Είμαι απολύτως συλλογικός, σε σημείο κόπωσης, μέχρι να ληφθεί η απόφαση. Τη στιγμή που θα ληφθεί η απόφαση, είμαι αυταρχικότατος. Κάποιοι λένε ότι είμαι στριφνός. Ναι, αλλιώς δεν γίνεται δουλειά. Άρα λοιπόν πολλή κουβέντα, αλλά από τη στιγμή που καταλήγουμε, ο καθένας παίρνει τις ευθύνες του. 

Επειδή είπες για κριτική. Έχει τύχει να σε θυμώσει κριτική; Έχω δει σχεδόν όλους τους δημάρχους σχεδόν να εξοργίζονται από την κριτική. 

Με ειλικρίνεια. Προφανώς και έχω θυμώσει και μάλιστα πάρα πολύ. Όχι για την κριτική. Έχω θυμώσει γιατί από την εμπειρία της πρότερης ζωής μου, που είναι ένα κεκτημένο, επειδή για να το πω απλά δεν είμαι χθεσινός, ξέρω πότε η κριτική είναι σκόπιμη, πότε είναι υποκινούμενη και πότε εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα. Σε αυτές τις τρεις περιπτώσεις θυμώνω. Σε ό,τι αφορά στην κριτική που είναι η άλλη άποψη, ειλικρινά σας μιλάω, την αποδέχομαι και θα σηκώσω το τηλέφωνο για να το συζητήσω. Στις πρώτες περιπτώσεις όμως θεωρώ ότι είναι άδικο και επειδή είμαι εξωστρεφής, όταν θεωρώ ότι κάποιος σκόπιμα αδικεί την αλήθεια, το να κάνω πολιτική διαχείριση χωρίς να δείξω ότι με ενόχλησε θα ήταν υποκρισία από την πλευρά μου.

Θέλω σε αυτό το στάδιο της μεταπολιτικής για μένα, αυτό θεωρώ ότι υπηρετώ αυτή τη στιγμή, τρία πράγματα με οδήγησαν να είμαι υποψήφιος:

Στο ένα, αν μπορώ εγώ θεωρώ ότι ανήκω στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, αλλά μπορεί και να μην είμαι από τις απόψεις μου. Αλλά θεωρώ ότι εκεί ανήκω. Και τη διαδρομή μου φρόντισα να βρίσκομαι γύρω από αυτό το χώρο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν σέβομαι και δεν συμπαρατάσσομαι επιμέρους με άλλες απόψεις που δεν έχουν να κάνουν με αυτό που περιέγραψα.

Αν η κριτική είναι για να στήσει ένα καυγά ή μια ψευδεπίγραφη αντίθεση και να με πλήξει για πράγματα που ξέρουν ότι δεν ανταποκρίνονται, εκεί θυμώνω, αλλά 9 στις 10 περιπτώσεις δεν τους το δείχνω.

Αγγελούδης
Ο Δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης συζητά με τους Γιώργο Τούλα και Χάρη Δημαρά.

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Ας ξεκινήσουμε από τα καθημερινά προβλήματα. Αν κάνεις μια προτεραιοποίηση, ποια θα ήταν τα πιο σημαντικά και τι θεωρείς ότι πετύχατε σε αυτόν τον πρώτο χρόνο;

Κατέβηκα ως υποψήφιος θυμωμένος για την κατάσταση στην οποία ήταν η πόλη. Δεν το είχα στο μυαλό μου και δεν είχα πει ποτέ στο μυαλό μου, αν και ερχόταν, ακόμη κι ο αείμνηστος Γιάννης Μπουτάρης μου είχε πει κάποτε πώς θα το έβλεπες αυτό, αλλά εγώ δεν το είχα.

Αποφάσισα κάποια στιγμή, επειδή η δικηγορική μου δουλειά ήταν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, ότι πρέπει να έχω περισσότερο χρόνο στη Θεσσαλονίκη. Κι έτσι διαπίστωσα μια αφόρητη καθημερινότητα, που συνδυαζόταν με μια αφόρητη κατάσταση στο δημόσιο χώρο. Έτσι λοιπόν είπα ότι έρχομαι για να ξεκινήσω με πολλές μικρές νίκες που έχουν να κάνουν με το δημόσιο χώρο, έχοντας και ένα όραμα για τα μεσαία και μεγάλα πράγματα που πρέπει να γίνουν.

Οι νίκες ξεκίνησαν με την καθαριότητα, που πλέον δεν είναι το νούμερο ένα πρόβλημα, γιατί έχουν γίνει το κυκλοφοριακό και η στάθμευση το νούμερο ένα.

Η καθαριότητα χρήζει βελτίωσης και το λέω για να το καταλάβουν οι πολίτες:

Η πόλη δεν θα ήταν καθαρή, αν συνέβαινε αυτό που συνέβαινε πέρυσι τέτοιο καιρό. Γύρω από κάθε κάδο υπήρχαν και ξέχειλες σακούλες. Η αποκομιδή γίνεται κανονικά, εκτός από μισή μέρα για λόγους αργίας, την Κυριακή.

Κάθε μέρα πριν έρθω εδώ, διαλέγω μια γειτονιά και μετράω 150 κάδους. Βλέπω ότι δεν υπάρχει πάνω από το 5% που οι κάδοι να είναι κλειστοί άδειοι κλπ, είμαι βέβαιος ότι ένα μικρό ποσοστό μπορεί να είναι από ένα κατάστημα ή έναν πολίτη. Όταν βλέπω ότι από τους 100 κάδους οι 95 άδειοι, καταλήγω στο ότι κερδίσαμε την πρώτη μάχη στην καθαριότητα.

Τη δεύτερη δε θα μπορούσαμε να την κερδίσουμε, αν δεν έχουμε τον εξοπλισμό, γιατί δεν παρέλαβα εξοπλισμό σαρώματος. Πήρα 100 ανθρώπους με το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, πήραμε κι άλλους 80, ό,τι και να κάνεις έχεις 1 εκατ. τετραγωνικά μέτρα για να σκουπίζεις. Θες εξοπλισμό.

Τα πρώτα χρήματα και πήρα από την κυβέρνηση είναι τα μηχανήματα για τα οποία έγινε ο διαγωνισμός και τα περιμένω να έρθουν περίπου Μάρτιο και Απρίλιο. Όταν θα έχω από δύο-τρία μεγάλα μηχανήματα να σκουπίζουν, θα είναι διαφορετικά.

Τώρα βλέπετε τα φύλλα τα μαζεύεις μια μέρα και την άλλη μέρα ξαναπέφτουν. Αν είχα τα μηχανήματα, όπως υπάρχουν σε όλους τους δήμους, αν τα είχα βρει, θα σας έλεγα ότι είμαστε 100% εντάξει.

Με την αποκομιδή είμαστε σίγουρα εντάξει, ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες;

Στο ιστορικό κέντρο από μία φορά που γινόταν η αποκομιδή, τώρα γίνεται τρεις φορές τη μέρα. Διότι το ιστορικό κέντρο δέχεται πολύ κόσμο. Όταν ο καταστηματάρχης, που ξέρει ότι πρέπει να τα βγάλει στις 9.30 ή στις 10 και τα βγάζει στις 8.30, γιατί πρέπει να κλείσει και να φύγει, μπορεί να συμβεί. Αλλά δεν γίνεται γενικά. Είμαι βέβαιος, γιατί  γυρνάω στους δρόμους.

Φταίει ο Δήμος για τα ογκώδη; Λέει στους πολίτες: Είμαι έτοιμος σε τρεις-πέντε μέρες να έρθω και να τα κατεβάσετε, που είναι παράνομο γιατί ο νόμος λέει να βάλει τη σκάφη και να τα βάλει μέσα, αλλά πάλι τους λέμε πάρτε τηλέφωνο να τα κατεβάσετε και να έρθουμε να τα πάρουμε. Και παρ΄όλα αυτά, το κατεβάζουν το βράδυ. Μερικές φορές αυτός που βγάζει φωτογραφία είναι αυτός που επιχείρησε να τα κατεβάσει.

Τιμωρήσαμε πολλούς. Βρήκα πρόστιμο 300 ευρώ για τα ογκώδη και είπα να το κάνω 3.000 και κάποιοι από την αντιπολίτευση είπαν και τι θα κάνει ο φτωχός με τα 3.000; Πρέπει να καταλάβουν όλοι ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση πώς πρέπει να συμπεριφέρονται ως πολίτες.

Εγγυώμαι ότι καθημερινές υπάρχουν 80 κινήσεις μέσα στην πόλη. Οτιδήποτε άλλο είναι κακό αποτέλεσμα λειτουργίας από μερίδα των συμπολιτών μας.

Να πάμε και στο πράσινο. Μετά από την τελευταία κακοκαιρία, χάσαμε το 2% τουλάχιστον των δέντρων στην πόλη, δεν ξέρω αν θεωρείς ότι μετά τη φύτευση των 7.000 δέντρων πρέπει να γίνει κάτι ακόμη, γιατί η ατμοσφαιρική ρύπανση στην πόλη χτυπάει κόκκινο. 

Τέσσερα πράγματα. Ξεκινήσαμε, και ήταν σημαία για μένα, μετά την καταδίκη της Θεσσαλονίκης για τους αέριους ρύπους, να καθίσω πολύ πριν από τις εκλογές, να διαβάσω, να μελετήσω και να έρθω σε επικοινωνία με το Τμήμα Φυσικής και Αέριων ρύπων του Πανεπιστημίου, με το οποίο έχουμε υπογράψει και προγραμματική σύμβαση συνεργασίας.

Τρεις είναι οι λύσεις για τους αέριους ρύπους, το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας, που ενώ στην πόλη μπορεί να έχει 40 βαθμούς να ανεβάζει 5 βαθμούς τη θερμοκρασία.

Είπαμε από την αρχή ότι θα φυτεύουμε 10.000 δέντρα κάθε χρόνο. Ξεκινώντας με 5.000 και τώρα είμαστε στα 7.000. Στόχος μας είναι στο τέλος της θητείας να έχουμε φυτέψει 80.000 δέντρα, εκ των οποίων αυτή τη στιγμή παραλάβαμε 42.000, μείον τα 1.200 που χάσαμε στην κακοκαιρία.

Ανακοινώσαμε ότι εκτός από το πρόγραμμα για το πράσινο, έχουμε μέσα στο 2025 από ένα Πάρκο Τσέπης σε κάθε κοινότητα, έχουμε ήδη δημιουργήσει δύο στην Τούμπα. Τρίτον, πήγαμε σε λογική να βάλουμε στο τεχνικό μας πρόγραμμα ένα ποσό 2 εκατομμυρίων, μια ιδέα του αντιδημάρχου μου που την έφερε τεκμηριωμένη, για να πάμε σε μία εκτεταμένη παρέμβαση στα πάρκα μας και σε νέα πάρκα, για να κάνουμε μελέτες και από την άλλη θα αρχίσει η διαγωνιστική διαδικασία και η υλοποίηση.

Έχουμε στρατηγικό σχεδιασμό πέραν των δενδροφυτεύσεων.

Και το τελευταίο: Έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια για να καλύψουμε κι αυτή τη χρονιά τις δενδροφυτεύσεις, έχοντας πλέον και ενεργή εφαρμογή για να βλέπει ο καθένας πού φυτεύουμε, αμέσως μετά από αυτό να μην αφήσουμε κενό χώρο.

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΔΕΘ

Κάνοντας το δικηγόρο του διαβόλου, θα έλεγα ότι όλα αυτά δεν θα σε κάνουν έναν δήμαρχο που άλλαξε την πόλη. Παρά μόνο αν υποστήριζες ότι μια κεντρική περιοχή από το δημαρχείο μέχρι το Καυτανζόγλειο, θα μετατρεπόταν σε ένα πραγματικό μητροπολιτικό πάρκο. Θα ήταν ένα παράδειγμα. Γιατί δεν παίρνεις μια τέτοια ρηξικέλευθη θέση; 

Έχω πάρει μια πολύ ρεαλιστική και ρηξικέλευθη θέση.  Καταρχήν, πολλοί από αυτούς που τώρα υπερασπίζονται αυτή την άποψη, είναι αυτοί που έχουν ψηφίσει την προηγούμενη άποψη, δηλαδή την ανάπλαση. Η προηγούμενη διοίκηση, αλλά και η διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη είχαν ψηφίσει την ανάπλαση της έκθεσης, με 60 στρέμματα μόνο πρασίνου που κι αυτά δεν ήταν πράσινο, αλλά αλέες.

Αυτή ήταν η μία άποψη και με βρίσκει να διαφωνώ πλήρως.

Υπάρχει η άλλη άποψη που λέει: Να φύγουν τα πάντα, να πάνε στη Σίνδο και να γίνει όλο ένα πάρκο. Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι είμαι θεωρητικά υπέρ αυτή της άποψης. Δεν ακούω κανέναν να λέει πού θα πάει, πόσο θα κοστίσει, με τι υποδομές θα είναι εκεί η έκθεση, ποιος θα δώσει τα χρήματα, πότε θα γίνει αυτό.

Αντίθετα, εδώ και 20 χρόνια γίνεται μια συζήτηση, θαρρείς και είναι μια συζήτηση κωφών σε αυτή την πόλη. Κι έρχεται ένας νέος δήμαρχος, ο οποίος λέει: Βρήκα από τους μεν μια ανάπλαση που έλεγε 65 στρέμματα. Βρίσκω από τους δε που λένε να φύγει χωρίς να λένε πότε, πού και υπάρχει ένας κόσμος που δεν θέλει να φύγει και συγχρόνως μια εικόνα μιας τριτοκοσμικής περιοχής εδώ με σκισμένες τέντες, με λούνα παρκ κλπ. Και δίνω μια μάχη που λέει ότι έχω 10 κόκκινες γραμμές.

Η έκταση Γ’ Σώμα Στρατού και το όνειρο

Είμαι υπέρ του Μητροπολιτικού πάρκου. Θέλω πάρκο 100 στρεμμάτων και με 4.000 δέντρα, που ο Νικηφορίδης τα έχει βάλει με κουκίδες σε όλη την περιοχή. Έρχομαι και ζητώ και το δίνουν πριν από δύο μήνες, την Αγία Φωτεινή, ένα άλλο πάρκο, που είναι στη βόρεια πλευρά, άλλα 12 στρέμματα, που συνορεύουν με το Πανεπιστήμιο και την έκθεση.

Και λέω ότι αυτά τα 112 στρέμματα είναι στην καρδιά της πόλης, είναι Μητροπολιτικό Πάρκο, μου λένε κάποιο δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Μα αν δεν γίνει ποτέ, θα είμαι στους δρόμους. Εγώ θέλω 100 στρέμματα ενιαία με 4,000 δέντρα, στο νότιο μέρος, από τη Σβώλου ως την Γ’ Σεπτεμβρίου, γιατί μετά θα ανοίξω τη διεκδίκηση της έκτασης που λέγεται Γ Σώμα Στρατού γιατί έχω και ένα όνειρο: Να δω να ενώνεται το νότιο μέρος της Έκθεσης, αν συμφωνήσει, στη δεύτερη θητεία και συμφωνήσει και η κοινότητα της πόλης, με το πάρκο της ΧΑΝΘ, του Λευκού Πύργου, του Ξαρχάκου, των Μουσείων, να μαζευτούν δηλαδή 300 στρέμματα, που θα έχουν πυκνή δενδροφύτευση με την υπογειοποίηση της Βασιλέως Γεωργίου προς την Τσιμισκή. Είναι μι πρόταση που θα τη θέσω της αμέσως επόμενη χρονιά.

Λίγο πολύ αυτά τα έχουμε ακούσει, αλλά μέχρι στιγμής είναι αέρας. 

Αέρας είναι και το προηγούμενο, όμως. Ας κάνουμε κάτι γι΄αυτή την πόλη, που 20 χρόνια είναι στην ουρά και περιμένει.

Πριν από λίγο είπες θα είμαι στους δρόμους. Μέχρι στιγμής δεν σε είδαμε να εξεγείρεσαι ιδιαίτερα και λένε άνθρωποι που σε παρακολουθούν ότι λειτουργείς πολιτικάντικα, ίσως γιατί με αυτό τον τρόπο αποσπάς κονδύλια και υποσχέσεις. Είσαι διατεθειμένος να σπάσεις αυγά, απέναντι στην κυβέρνηση και να γίνεις εχθρός για το καλό της πόλης;

Έφτασα ως ανεξάρτητος όχι για να υπηρετήσω κομματικές αντιπαραθέσεις, εκπροσωπώντας κομματικό φορέα. Εγώ πρέπει να συγκρουστώ για την πόλη. Όχι να συγκρουστώ πολιτικά για να φαίνεται πως είμαι απέναντι. Τις κομματικές μου απόψεις τις έχω αφήσει στην άκρη και έχω κρατήσει τις ιδεολογικές μου απόψεις. Είναι γνωστό ότι κινούμαι στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Μέχρι στιγμής σε όσους λένε ότι δήθεν κρατάω ισορροπία, λέω πως ό,τι έχω ζητήσει με τον τρόπο μου, τεκμηριωμένα και σωστά, τα έχω πάρει. Αντί να λέω μπράβο και ευχαριστώ, να βγαίνω στο δρόμο για να διαφωνήσω, επειδή το επιτάσσει μια κομματική επιλογή; Είπα ότι θέλω 10 εκατ για τη Πλατεία Ελευθερίας. Θέλω 4 εκατ. για την Αγίας Σοφίας. Τους είπα ότι παρέλαβα μια βρώμικη πόλη και πήρα 12 εκατομμύρια και με τα οποία θα κάνω την δουλειά. Τι πρέπει να κάνω, λοιπόν;

Η ευκολία που τα παίρνεις έχει να κάνει με τη δημοσκοπική πτώση της κυβέρνησης εδώ;

Δε με αφορά αυτή η πολιτική ανάλυση. Δε θα πω αυτό που έλεγε ο αείμνηστος Γιάννης Μπουτάρης, ότι πρέπει να είμαστε με το γκουβέρνο για να παίρνουμε χρήματα. Δεν θα πω αυτό. Εγώ είμαι δήμαρχος της πόλης και θέλω να είναι ικανοποιημένοι και ο Συριζαίος και ο ΠΑΣΟΚος και ο Νεοδημοκράτης, για θέματα που σχετίζονται με τη πόλη. Ότι για την πόλη κάνω δέκα πράγματα. Είναι ένα μοντέλο που θέλω να υπηρετήσω. Στο τέλος της θητείας θα φανεί αν αυτό βγήκε ή όχι.

Μέχρι στιγμής, ποιος δήμαρχος της πόλης έπιασε μια καυτή πατάτα που είναι τα λυόμενα σχολεία; Ποιος; 50 χρόνια από τους σεισμούς έχουμε λυόμενα που ακόμη λειτουργούν. Εγώ το πιάνω και λέω ότι δεν μπορώ να κοιμηθώ ξέροντας από την τεχνική υπηρεσία ότι πρέπει να αντικατασταθούν. Λέω λοιπόν ότι εγώ τα 3 από αυτά θα γίνουν αλλού.

-Το 89ο;

Θα γίνει καινούργιο 89ο στο κοντινότερο οικόπεδο του Δήμου στην περιοχή. Είναι τρία-τέσσερα γύρω γύρω. Θα καθίσουμε και θα δούμε. Θα χτιστεί ένα καινούργιο 89ο. Και για να είμαι και εντάξει, όταν μου ζήτησαν οι γονείς να γίνει δευτεροβάθμιος έλεγχος, είπα να γίνει. Να μην εκμεταλλεύονται όμως την κατάσταση. Αμφισβητήθηκαν οι έλεγχοι; Θα γίνει και τρίτος έλεγχος. Καταλαβαίνω πως κάποιοι δεν θέλουν να χάσουν την άνεσή τους. Είμαι δήμαρχος ευθύνης. Είπα το 89ο θα το χτίσω. Τελειώσαμε. Θέλουν δεν θέλουν κάποιοι, θα γίνει νέο 89ο.

Κι εκεί που είναι το 89ο σήμερα τι θα γίνει; 

Ας μπουν κάποιοι στο ΓΠΣ, εκεί είναι χώρος πρασίνου. Δεν μπορεί κανένας να πειράξει τη χρήση. Εγινε έστω και με καθυστέρηση ΓΠΣ σε αυτή την πόλη. Κανείς δεν μπορεί να πειράξει. Δεν μπορεί να γίνει τίποτα άλλο εκτός από χώρος πρασίνου. Εγώ λοιπόν θα κάνω το 89ο και σε δύο χρόνια θα είναι έτοιμο, να το θυμάστε αυτό δεν είναι κουβέντες και δεν περιμένω κάποιον να μου πει ευχαριστώ, αλλά να μην αδικείται η αλήθεια. Ένας δήμαρχος στην ιστορία αυτής της πόλης έπιασε τα λυόμενα, έφερε τα λεφτά και ξεκινά να τα κάνει. Θα γίνει το νέο Ειδικό Σχολείο.

Άρα υπάρχουν χώροι. 

Εννοείται. Θα πάνε για ένα διάστημα τα παιδιά του Ειδικού Σχολείου στο Μήλου και Κατσιμήδη, σε ένα μεγάλο διώροφο κτίριο που είναι τώρα τα γραφεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που φεύγει από εκεί. Τους είπα, θέλετε να το κρατήσετε με την αυλή; Το κρατάτε. Δεν θέλετε; Θα πάμε στο κτίριο που είναι στην Επιδαύρου και θα κάνουμε ένα καινούργιο, βαριάς προκατασκευής, σε δύο χρόνια να είναι έτοιμο. Εσείς θα αποφασίσετε.  Και στους γονείς του 89 είπα: Είμαι τρελός ρε παιδιά, να θέλω να δημιουργήσω ένα πρόβλημα στο κεφάλι μου; Αλλά έχω μια υπηρεσία που λέει ότι τα λυόμενα πρέπει να τα δίνουμε. Δεσμεύομαι ότι θα κάνω καινούργιο 89.

Μήπως φοβούνται ότι δε θα γίνει σε δύο χρόνια…

Δεν μπαίνω σε αυτό. Εγώ κάνω τη δουλειά μου και μέχρι στιγμής δεν έχω δώσει δείγματα πως δεν κρατώ το λόγο μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάμε και στο δημόσιο χώρο, που έχει παραδοθεί εδώ και μια δεκαετία στην ανομία και στα συμφέροντα. Έγινε ένα καλό ξεκίνημα με τα τραπεζοκαθίσματα, αλλά δεν είναι αρκετό. Δεν υφίσταται δημόσιος χώρος στο κέντρο της πόλης, με ευθύνη και των πολιτών, καθώς ο καθένας τον θεωρεί τσιφλίκι του. Πόσο μακριά μπορείτε να το πάτε αυτό;

Μέχρι το θάνατο. Το έλεγα πριν, το λέω τώρα και θα είστε εδώ για να κάνετε χρήση αυτών των δηλώσεων. Έχουν γίνει πάνω από 40 άρσεις τραπεζοκαθισμάτων. Την τελευταία τετραετία να μην πω στατιστικά. Άνοιξαν τα σταυροδρόμια. Έχω συνεχείς ελέγχους και τους έχω ενημερώσει πως δεν υπάρχει διαχωρισμός, όποιος παραβιάζει, θα τον πιάνουμε. Βοηθήστε με. Δε θα κάνω πίσω. Έχουμε μια καινούργια Κανονιστική από την αρχή του χρόνου.

Δε θα μπορούσα να κάνω κάτι διαφορετικό, όταν υπάρχουν τραγικοί τύποι που βάζανε τραπεζοκαθίσματα σε χώρο που ήταν επιδαπέδια σιντριβάνια, δηλαδή η επιτομή του κοινόχρηστου χώρου. Του χρόνου οι δημοτικοί αστυνόμοι από 40 θα είναι 120 και θα δείτε ότι η αστυνόμευση θα είναι το Σεπτέμβριο διαφορετική. Βράδυ, πρωί, μεσημέρι, χωρίς καμία υποχώρηση.

Γι΄αυτό και άνοιξαν τέσσερις κανονιστικές με διαβούλευση: Φορτοεκφορτώσεις, τραπεζοκαθίσματα,  για πατίνια, μας παίρνουν απ’ όλη την Ελλάδα και μας ζητούν να τους στείλουμε την κανονιστική για να την ακολουθήσουν και για τη Νέα παραλία. Με αυτά τα εργαλεία και τη δημοτική αστυνομία που έρχεται μπαίνουμε σε άλλη φάση.

Για τα δίκυκλα: Ξεπεράσαμε τις 600 θέσεις δικύκλων στο κέντρο, τις οποίες τις κόψαμε από τον ιδιώτη που έχει την ελεγχόμενη στάθμευση, για να δείτε αν τα βάζουμε με συμφέροντα ή όχι. Βρέθηκε και κάποιος που μας κούνησε το δάκτυλο: Γιατί τα παίρνετε από την ελεγχόμενη στάθμευση; Είναι νόμιμο; Νομιμότατο είναι.

Τέλος Γενάρη βρήκαμε 600 θέσεις. Φτάνουν; Όχι. Αλλά είναι δείγμα στους πολίτες ότι ενδιαφέρομαι για σένα. Άλλο παράδειγμα: Βρήκαμε μια ανάπλαση στο Ιπποκράτειο. Είμαι της αρχής πως ό,τι έργο βρίσκω, το τελειώνω. Οι κάτοικοι πήραν ανάστατοι στο Ιπποκράτειο. Είχαν 120 θέσεις στάθμευσης και βρέθηκαν με 40-50. Μου έλεγαν φίλοι ότι η ζωή είχε γίνει κόλαση πια. Και έλεγα στους συνεργάτες μου, τι να την κάνεις μια ανάπλαση όταν γίνεται στο τέλος τραγωδία αντί για να ομορφύνει τη ζωή μιας γειτονιάς;

Βρήκαμε μια συγκοινωνιακή μελέτη και επαναφέρουμε τις θέσεις στάθμευσης, με τον αριθμό που ήταν πριν.

Πλατεία: Αριστοτέλους: Μέσα στους πρώτους λίγους μήνες βρήκαμε χρηματοδότηση για το σύνολο του τεχνικού μας έργου. Τώρα τι να κάνω, να διαφωνήσω με την Περιφέρεια από τη στιγμή που ό,τι ζητάω το παίρνω; 20 εκατ. για την Αριστοτέλους. Είπα ευχαριστώ στον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Του είπα, το πρόγραμμά μου είναι στην πρώτη θητεία να γίνει βιώσιμη η πόλη μου και είπα ότι θέλω 20 εκατ. για την Αριστοτέλους, 8 εκατ. για την Πλατεία Διοικητηρίου που 18 χρόνια είναι ρημαδιό, θέλω 6 εκατομμύρια για να κάνω την Πλατεία Δημοκρατίας, θαρρείς και δεν είναι εκεί Θεσσαλονίκη, θέλω 25-30 εκατ. για να κάνω το ντεκ της παραλίας και μου λέει αυτή τη στιγμή σου λέω ναι. Καθίσαμε, υπογράψαμε και έβγαλε για το Διοικητήριο και τη Δημοκρατίας 500.000 για τις μελέτες. Στόχος να δημοπρατήσουμε τέλος του ΄25 και μετά από 2 χρόνια κατασκευή, περίπου το ΄’27 να παραδίδονται.

Μελέτη του ντεκ την πήραμε, βρήκαμε για μελέτες 1,8 εκατ. Μόνο τα 500.000 ήταν στο ταμείο. Και τους λέω: Και δεν έχετε να πληρώσετε και κάνετε και μελέτες. Την καταργώ, παίρνω τα 500.000, συμφωνώ με την Περιφέρεια να κάνω μια προμελέτη και να βγει το έργο μετά, μελέτη-κατασκευή. Του χρόνου τέτοιο καιρό να μπορούμε να το δημοπρατήσουμε.

Για την Αριστοτέλους είχαμε έτοιμη μελέτη. Θα μπορούσε να είχε δημοπρατηθεί το Σεπτέμβριο. Δεν έγινε γιατί είπαμε, ότι θέλουμε τρία στοιχεία να τα αλλάξουμε.

Πρώτοι εσείς θα μου λέγατε, λόγω της ευαισθησίας για το πράσινο, ότι πήγες κι έκανες το Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας. Γιατί είχε σκοπό να ξεριζωθούν οι 50 μανόλιες που είναι 4 μέτρα. Και είπαμε χρησιμοποιήστε τις μανόλιες στη μελέτη, δεν χρειάζονται φοίνικες.

Άλλη παρατήρηση: Η ιστορικότητα της πλατείας συνδέεται με το κεντρικό σημείο της κι έτσι όπως το σχεδίασε ο μεγάλος Εμπράρ, αυτός ο χώρος ήταν για συγκεντρώσεις, με μεγάλες πολιτικές στιγμές και μέχρι και σήμερα έχει συνδεθεί ως χώρος συνάθροισης και συνάντησης των ανθρώπων. Η μελέτη είχε στο χώρο εκείνο να υπάρχουν σιντριβανάκια και να βγαίνουν υδρατμοί, που σημαίνει πως δε θα μπορούσε να γίνει συναυλία, συνάντηση, μια συγκέντρωση, μια διαμαρτυρία. Βγάλτε τους υδρατμούς, τους είπαμε.

Οι ιστορικές πλατείες σε όλο το κόσμο δεν είναι άσκηση καινοτομίας. Είναι ιστορικές. Καθυστερήσαμε 3 μήνες, έγιναν δεκτές από το Κεντρικό Συμβούλιο οι παρατηρήσεις μας, που οι ίδιες ήταν και της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων. Θα έχουμε τον άλλον μήνα τη μελέτη προσαρμογής και σκοπός μας είναι να βγούμε σε δημοπράτηση περίπου τον Ιούνιο, με σκοπό σε ένα 6μηνο να έχουμε ανάδοχο. Τα λεφτά υπάρχουν από την Περιφέρεια και σε δύο χρόνια να έχουμε την πλατεία.

Έτσι όπως τα περιγράφεις, η πόλη θα γεμίσει ξανά με λαμαρίνες και θα υπάρχει όχληση. Το έχετε σκεφτεί αυτό; 

Το έχουμε σκεφτεί, αλλά στην περίπτωση του Διοικητηρίου δε θα έχουμε πρόβλημα γιατί οι εργασίες δε θα αποκλείσουν χώρους, θα γίνονται εντός. Στην Αριστοτέλους θα γίνονται τμηματικά, δε θα γίνει όλος ο άξονας.

Στη Δημοκρατίας δεν μπορώ να σας πω γιατί η μελέτη δεν έχει ακόμη αρχίσει. Στο ντεκ οι εργασίες θα γίνονται στο χώρο μόνο του ποδηλατοδρόμου, από εκεί θα αρχίσουν οι εργασίες για να γίνει το ντεκ.

Μεγάλη όχληση ξέρετε πού θα έχουμε και προσπαθώ να το λύσω; Και δυστυχώς λύνω μόνο προβλήματα του παρελθόντος. Στη λεγόμενη ανάπλαση των 10 δρόμων. Βρήκαμε τη μελέτη. Πεζοδρόμια και άσφαλτος. Αν αυτό το ανοίξουμε, είναι 10 δρόμοι που πρέπει να τους σουλουπώσουμε, Εγνατία π.χ. Σκέφτεστε τι θα γινόταν αν άνοιγαν όλοι μαζί αυτοί οι δρόμοι; Και έχω 1 με 1,5 χρόνο για την παράδοση. Τι να κάνω, να χάσω 25 εκατομμύρια ως πόλη; Το βρήκα, άλλοι το σχεδίασαν, αλλά δεν κάνω όπως οι άλλοι που δεν κάνουν τα έργα που βρήκαν.

Η Πλατεία Ελευθερίας;

Αν δεν είχαμε την γνωστή ελληνική κατάσταση, αυτή τη στιγμή θα υπήρχε εργολάβος και θα την κατασκεύαζε. Υπάρχει μια προσφυγή πρώτου δεύτερου και δεύτερου πρώτου στο Διοικητικό Εφετείο, εμείς σε χρόνο ρεκόρ είχαμε ολοκληρώσει τη Διαγωνιστική Διαδικασία, αναδείξαμε τον πρώτο, ο δεύτερος έκανε το δικαστήριο και θέλω να πιστεύω ότι Γενάρη, Φλεβάρη θα έχει ξεκαθαριστεί και από την άνοιξη θα έχουμε εργολάβο.

Ποδηλατόδρομος στη Νίκης;

Η πόλη δεν ήταν φιλική και στους ποδηλάτες και στους πεζούς. Όσοι δημιούργησαν το υπόστρωμα της μη κανονικότητας στη πόλη, είναι αυτοί που επειδή θέλουν  να έχουν καλές σχέσεις με ομάδες που έχουν δίκαια αιτήματα, ξέχασαν τις ευθύνες τους. Ο ποδηλατόδρομος στη Νίκης έγινε χωρίς άδεια μέσα στον κόβιντ. Αυτό το λέει η Αποκεντρωμένη, έχω την απόφαση. Το ήξεραν όλοι. Δόθηκε για δύο χρόνια ως κυκλοφοριακή μελέτη και όχι ως συγκοινωνιακή μελέτη κι αυτό είναι σωστό. Είναι μια επικίνδυνη ιστορία. Με απόφαση του Δήμου ήταν στο πεζοδρόμιο και τον κατέβασαν κάτω γιατί επί κόβιντ ήταν περιορισμένη η κυκλοφοριακή κίνηση. Έρχεται λοιπόν η Αποκεντρωμένη και βγάζει απόφαση και λέει ότι είναι παράνομη και πρέπει να καταργηθεί.

Εγώ επειδή θεωρώ ότι επειδή ευρωπαϊκή και βιώσιμη πόλη δε νοείται να μην έχει μεγάλο δίκτυο ποδηλατόδρομου, η υπηρεσία μας κάνει μια νέα συγκοινωνιακή μελέτη, μια πολύ καλή τεκμηρίωση και τους λέμε δεν ξαναβλέπετε το θέμα αυτό; και έρχεται μια τεκμηριωμένη απάντηση ότι δεν μπορεί να είναι κάτω ο ποδηλατόδρομος. Αρχίζω διαβούλευση. Δεν κάνω πολιτικούς θεατρινισμούς. Μίλησα με τους ανθρώπους των ποδηλατικών συλλόγων και στέλνουμε μια νέα 10σέλιδη απόφαση και τους λέμε ξανακοιτάξτε το. Αν έρθει ξανά απάντηση, δεν μπορώ να είμαι παραβάτης, πρέπει να τον καταργήσω. Περιμένω λοιπόν επί της δεύτερης πρότασης να παραμείνει.

Μετά τη δεύτερη απόφαση, θα καθίσουμε και θα δούμε ποια θα είναι ο νέα όδευση για να μην διακόπτεται από τη μία άκρη στην άλλη μέχρι να γίνει το ντεκ.

Πότε υπολογίζουμε πως θα είναι έτοιμο το ντεκ; 

Το μόνο που με φοβίζει δεν είναι ούτε το έργο, ούτε τα χρήματα. Είναι μια δουλειά που ξέρω να την κάνω και να τη διεκδικώ για την πόλη. Ξέρετε ποιο είναι το πρόβλημά μου; Όταν αρχίζουν οι εργολάβοι ο ένας να σκοτώνεται με τον άλλον. Αυτό με θυμώνει, γιατί κανείς δε βάζει το συλλογικό καθήκον. Μπορώ να σας πω τι θα κάνω εγώ.

Εκτιμώ ότι μέχρι του χρόνου Σεπτέμβριο-Οκτώβριο θα έχουμε τελειώσει την προμελέτη. Και θα βγούμε με έναν διαγωνισμό στο τέλος του χρόνου. Οπότε, αν δεν αρχίσουν να πλακώνονται μεταξύ τους, το ΄26 μπορεί άνετα να μπει εργολάβος και σε 2 χρόνια, μέχρι το ΄28, να το έχει τελειώσει. Αν αρχίσουν ο ένας να πηγαίνει στο Διοικητικό εφετείο κι ο άλλος στο ΣτΕ, εκεί αρχίζεις να παλεύεις με την τύχη.

Δεν είναι στόχος μου να κόψω κορδέλες. Κάποιοι άφηναν την πόλη ή την χώρα να είναι διαλυμένη και ξαφνικά γίνονταν όλα την τελευταία χρονιά. Ας είναι εργοτάξια, τα μισά θα έχουν τελειώσει, κι ας μην κόψουμε κορδέλες.

Υπάρχει αίσθηση από μεγάλη μερίδα του κόσμου ότι παρ΄ότι προς τιμήν σας πηγαίνεις στις γειτονιές και κουβεντιάζεις με τους ανθρώπους, καταγράφεις προβλήματα, δεν έχει δείξει έργο η διοίκηση  γι΄αυτές τις γειτονιές. Μιλώ για απλά πράγματα, τον στολισμό για τα Χριστούγεννα, για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, για να αλλάξει λίγο η ζωή ανθρώπων σε ξεχασμένα μέρη. Τι απαντάς σε αυτό; 

Απαντώ ότι αυτό το αφήγημα δεν με αφορά. Δεν είναι μόνο οι συγκεντρώσεις με τους πολίτες που κάνω κάθε δυο-τρεις μήνες. Στην Ξηροκρήνη εγώ είμαι κάθε δεύτερη εβδομάδα. Στη Γιαννιτσών έχω πάει με ή χωρίς την Αστυνομία δύο βράδια την τελευταία εβδομάδα για το θέμα της παραβατικότητας και την άγρα πελατών που κάνουν κάποιες κυρίες. Έχω κάνει συγκεκριμένες κινήσεις. Πήγαμε εκεί που θέλουν να βάλουν το συγκρότημα, Σαπφούς και Βουτυρά και κατεδαφίσαμε με ίδιες δυνάμεις, γιατί λεφτά στο ταμείο θα έχουμε μετά την άνοιξη του ’25, μέχρι τότε έχουμε το έλλειμμα. Γκρεμίσαμε όλο εκείνο το συγκρότημα που ήταν χώρος ναρκωτικών, βρωμιάς και δυσωδίας. Πήγαμε και κάναμε μάχη κι προσπάθησα να πείσω και συλλογικότητες ότι δεν αφορά αυτούς, ούτε τους Ρομά, οι οποίοι μέσα στις εργατικές πολυκατοικίες της Ξηροκρήνης κάθε Σάββατο ήταν εγκλωβισμένοι και δεν μπορούσαν να βγουν για λόγους ασφάλειας και βρωμιάς.

Αυτοί οι άνθρωποι βγαίνουν, κάθονται στα σκαμνάκια τους, μπροστά στις οικοδομές τους. Έχουμε βάλει μπρος την καθαριότητα. Πάμε να κάνουμε κίνηση βάζοντας ως μελέτη, στην περιοχή από τη Λαγκαδά, από τα συμμαχικά νεκροταφεία μέχρι κάτω και έστειλα έγγραφο να μπει στο νέο προϋπολογισμό να γίνει διαμόρφωση των χώρων εκεί, δεξιά από τις εργατικές πολυκατοικίες. Έδωσα κατευθύνσεις στο Νικηφορίδη να αρχίσει να μελετά την περιοχή μετά τα κινέζικα, όπως τα λέμε.

Πήραμε το Labattoire και το δίνουμε για πολιτιστικές χρήσεις και προσπαθούμε να βρούμε ένα μοντέλο στο οποίο να συμμετέχουν σχήματα που έχουν σχέση με την περιοχή και γενικώς αυτό που θα καταλάβουν ακόμη καλύτερα είναι ότι με πονάει στο δημόσιο χώρο τα πεζοδρόμια και οι δρόμοι. Για να μπω σε κάθε γειτονιά και να κάνω μια εργολαβία, έπρεπε να έχω χρήματα. Στο τεχνικό πρόγραμμα βάλαμε εργολαβία για την Α΄ κοινότητα, την Γ΄, τη Δ’ και την Ε’. Οι  διαγωνισμοί αρχίζουν το Γενάρη και από Αύγουστο μέχρι Σεπτέμβριο θα έχουμε έναν εργολάβο σε κάθε κοινότητα για την αποκατάσταση πεζοδρομίων και δρόμων.

Ζητώ την υπομονή, γιατί τώρα βρήκα χρήματα για να μπορέσω να έχω εργολάβους.

Αγγελούδης

Μέτρησα μερικά εκατομμύρια που έλεγες πριν, έχω φτάσει στα 90, από κυβέρνηση και Περιφέρεια. Ο δημότης το ακούει αυτό, αλλά δίνει κατιτίς παραπάνω δύο συνεχόμενες χρονιές για τα δημοτικά τέλη. 65% αύξηση συνολικά σε δύο χρόνια… 

Τα δημοτικά τέλη που πληρώνει ο Θεσσαλονικιός είναι αυτά που πληρώνει ο Συκεώτης, ο Αμπελοκηπιώτης, ο Νεαπολίτης, ο Καλαμαριώτης. Είμαστε στην ίδια κλίμακα. Το αύξησαν το Μάρτιο. Η αύξηση που έγινε, ήταν η αύξηση που δε θα δινόταν, διότι δεν έκλεινε ο προϋπολογισμός και την έδωσε η απερχόμενη διοίκηση του Ζέρβα. Όχι ο Αγγελούδης. Εγώ ήρθα τώρα και είπα: 75% δόθηκαν στις ευάλωτες ομάδες και έπρεπε να καταργήσω δύο χαράτσια. Είχαν βάλει πέρυσι τέλος για τις πιλοτές στις πολυκατοικίες για να εγγράψουν στον προϋπολογισμό 2 εκατομμύρια. Αυτά τα κατάργησα, όπως κατάργησα και μείωσα στο 50%, ένα 500άρικο είσοδος-έξοδος κοινόχρηστου χώρου για όσους έχουν καταστήματα αυτοκινήτων, λαμαρινάδικα κλπ. Το μείωσα κι αυτό. Και το 75% για όλες τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, κι αυτά όλα έπρεπε κάπως να εξισορροπηθούν και να μην υπερβεί το δημοτικό τέλος αυτό που πληρώνει ο συμπολίτης μας στους Αμπελόκηπους.

Δεν υπάρχει δήμος στη χώρα που λόγω όλων αυτών των αυξήσεων να μην αύξησε τα τέλη του. Εγώ θέλησα να μειώσω κάποια και να αυξήσω κάποια άλλα. Για τα επόμενα 4 χρόνια δε θα γίνει καμία αύξηση άλλη, είναι ρητή δέσμευση και αν τα πράγματα πάνε όπως τα υπολογίζω, μπορώ να εξετάσω για την τελευταία χρονιά να δούμε συγκεκριμένες μειώσεις.

Εγώ θέλω να κάνω μια μεγάλη δουλειά που δεν προλάβαινα να την κάνω. Δε γίνεται να πληρώνει το ίδιος δημοτικό τέλος αυτός που μένει στην Ξηροκρήνη κι αυτός που μένει στην παραλία. Αυτή την κοινωνική προσέγγιση, έχω δεσμευτεί να γίνει ομάδα εργασίας και να δούμε με ποιον τρόπο, χωρίς να αλλάξει το μέγεθος των δημοτικών τελών, θα υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη.

Δεν έβγαινε, δηλαδή, αλλιώς ο λογαριασμός;

Ακριβώς. Το έλλειμμα δεν καλυπτόταν αλλιώς, ας είμαστε ξεκάθαροι.

Επειδή είπες και για το Labattoire και επειδή υπάρχουν αρκετά πράγματα που βρήκατε εδώ, αλλά φαίνεται πως τα έχετε αφήσει ιπποτικά στην άκρη, ενώ μεγάλο μέρος του κόσμου είχε εξοργιστεί με πράγματα που συνέβαιναν και θα περίμενε να είσαι πιο αποφασιστικός στην αντιμετώπιση και την δημόσια, αλλά και την πρακτική. Δε βρήκατε τίποτα για να πάει στα δικαστήρια; 

Ιπποτικός δεν είμαι. Διαφωνώ στο εξής: Δημόσια τα λέω, στο δημοτικό συμβούλιο, στο τεχνικό πρόγραμμα. Παντού. Είπα ότι δώσατε το Labbattoire σε μια πολυεθνική εταιρία και δεν πλήρωνε φως και νερό. Θα μπορούσα να πω ότι το στέλνω στον εισαγγελέα. Όμως προσπάθησα να κάνω κάτι άλλο. Προσπάθησα να ζητήσω και να πάρω τα λεφτά, τα 150.  Από τη στιγμή που τα λεφτά μπήκαν στο ταμείο, δεν υπάρχει ποινική  διάσταση στο θέμα. Επίσης γνωρίζω ότι ο εισαγγελέας, είτε βλέπει είτε μπορεί να δει. Μπορώ να μιλήσω για κακοδιαχείριση, για υπεξαίρεση αν δεν έχω αποδείξεις δεν μπορώ να μιλήσω.

Μπορώ να πω ότι παραλάβαμε έργο που ήταν ένας ο συμμετέχων με έκπτωση 8% και πήγα και πήρα άλλα 400 χιλιάρικα έκπτωση. Δεν λέω κάτι άλλο και δεν αξίζει να πω. Δόθηκαν ένα σωρό εκατομμύρια για τα σπιτάκια. Μπορώ να το πω. Αν πήγαιναν στην καθαριότητα…

Από τη στιγμή που τα έχω, όμως, πρέπει να αξιοποιήσω τη συμμετοχή τους στην ανακύκλωση. Αυτή είναι η προσέγγιση που έχω. Εμένα δεν με ενδιαφέρει το παρελθόν, ούτε η πολιτική.  Με ενδιαφέρει η Θεσσαλονίκη στη μετα-πολιτική περίοδο.

ΝΤΕΠΩ

Κάνατε μια ωραία βραδιά για το Ντεπώ. Ήρθα ενημερωμένος σε ένα μικρό βαθμό. Είδα μέσα εκεί και διαπίστωσα ότι υπάρχει τρόπος και δεσμεύτηκα και σας είπα ότι σε δύο μήνες θα έχετε νέα μου. Έβαλα λοιπόν με ένα μικρό ποσό στο τεχνικό πρόγραμμα για να γίνει μια προκήρυξη, είτε για αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, αλλά έκανα μια συζήτηση και με την Πρόεδρο του τμήματος Αρχιτεκτόνων, για να υπογράψουμε προγραμματική σύμβαση  και να αρχίσουμε να βλέπουμε το θέμα του Ντεπώ. Είτε με αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, είτε μέσα από την προγραμματική με το τμήμα αρχιτεκτόνων.

Οι απλήρωτοι λογαριασμοί ενέργειας επί σειρά ετών δεν συνιστούν κάτι επιλήψιμο; 

Πολιτικά σαφώς. Είναι ζητήματα πολιτικού καταλογισμού. Δεν πλήρωναν φυσικό αέριο. Μαζεύτηκαν 3,5 εκατομμύρια. Όπως επίσης χάθηκε μια δικαστική διαμάχη από τον ΟΤΕ και χρωστάμε περίπου 2 εκατομμύρια ακόμη στον ΟΤΕ. Αυτό είναι 5 εκατομμύρια. Αυτό λέγεται κακοδιαχείριση και φάγαμε ώρες να κάνουμε ρύθμιση και θα πάμε να πληρώσουμε σε 40-50 δόσεις.

Αν υπάρχει άλλη διάσταση, ας το δουν οι δικαστικές αρχές.

Για απαλλοτριώσεις χρήματα υπάρχουν;

Δεν υπάρχουν. Γενικώς. Αλλά έβαλα ένα στόχο: Για τα επόμενα δύο χρόνια να μη χρειαστεί να χάσω χώρο πρασίνου ή σχολείο. Απαλλοτριώσεις χώρων με αυτό το χαρακτηρισμό. Παλεύω για αυτό. Για τα παλιά, οικονομικές δυσκολίες οδήγησαν στο να χαθούν τέτοιοι χώροι. Θα προσπαθήσω να την αποφύγω, αν έρθει σε μένα μια τέτοια περίπτωση.

Με την Εκκλησία έχετε συζητήσει για ζητήματα αξιοποίησης εκτάσεών της;

Έχω στείλει επιστολές. Δεν μιλώ για τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Ακίνητα δεν έχει. Τα οικόπεδα της Εκκλησίας της Ελλάδας είναι αυτά που προκάλεσαν τη μήνι του κόσμου, τη δικαιολογημένη, βλέπε Μάρμαρα Μόσχου κλπ.., στα οποία βγήκα μπροστά και πήρα τους κατοίκους. Δεν είμαι με πανό στους δρόμους, αλλά είμαι στη συνάντηση των κατοίκων και τους είπα ότι είμαι μαζί σας και έστειλα επιστολή ζητώντας να παραιτηθούν από την ανέγερση  της πολυκατοικίας και δεύτερη επιστολή που έγραφα ότι είναι λάθος να σηκώσετε οικοδομή εκεί που ήταν μια παιδική χαρά στην περιοχή της Τούμπας.

Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στη σφαίρα των πόλεων που χάνουν ο χαρακτήρα τους. Το ιστορικό κέντρο μετατρέπεται σε τουριστικό σκηνικό κι αυτό δεν είναι μονάχα απώλεια στέγης, αλλά και δραστηριότητας. Ολόκληρες πολυκατοικίες εκκενώνονται από δραστηριότητες και μετατρέπονται σε υπνωτήρια για τουρίστες. Αν μετατραπεί σε κάτι τέτοιο, θα μιλάμε για άλλη πόλη. Πόσο σε απασχολεί και τι κάνεις γι’ αυτό;

Πολύ. Πλήρης αντιπαράθεση με την επιχειρούμενη κατάρρευση μιας βιώσιμης τουριστικής προοπτικής. Το αντίθετο θέλουμε  να κάνουμε μέσα από το στρατηγικό μας σχέδιο. Και πλήρης αντιπαράθεση στην ιστορία της αλόγιστης ανάπτυξης του AIRBNB.

Διπλασιάσαμε τα τέλη για το AIRBNB, ως ένα δείγμα για το ποια είναι η πολιτική μας, γιατί θέλουμε να στείλουμε μηνύματα ότι αυτό το καλαμπούρι πρέπει να τιθασευτεί. Θέλω να κάνω μια συνάντηση και να μπει και η Θεσσαλονίκη στις πόλεις που μπαίνει κόφτης στην έγκριση. Το έχω αφήσει με τη νέα χρονιά και θα στείλω επιστολή στον κ. Χατζηδάκη. Και προσπαθώ να συμμετέχω σε κοινές δράσεις και διαμαρτυρίες που σχετίζονται με τον περιορισμό του.

Την κοινωνική κατοικία την έχουμε ξεκινήσει, βρήκα ένα πρόγραμμα για 30 κατοικίες για κοινωνικά ευάλωτες ομάδες και το διπλασίασα και θα μας εγκρίνουν άλλα 30 σπίτια.

Σκέφτεστε και πιο αυστηρά μέτρα για το μέλλον; 

Το έχουμε ανοίξει εσωτερική κουβέντα. Το θεσμικό πλαίσιο στην τοπική αυτοδιοίκηση φρόντισαν να την αποστεώσουν από αρμοδιότητες, είναι περιορισμένο. Πολλά ανήκουν στην κεντρική διοίκηση.

Αισθάνεσαι πολύ εξαρτημένος από την κεντρική εξουσία ως δήμαρχος;

Δεν αισθάνομαι υποχρέωση. Δεν βγάζουν τα χρήματα από την τσέπη τους. Είναι χρήματα ή του ελληνικού λαού ή ευρωπαϊκά κονδύλια. Επομένως, εξάρτηση δεν αισθάνομαι με την έννοια αυτή. Στις αρμοδιότητες συνολικά της τοπικής αυτοδιοίκησης, αισθάνομαι ότι η τοπική  αυτοδιοίκηση άρα και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είναι δέσμιοι ενός αθηνοκεντρικού κράτους που δεν αφήνει πόρους, αρμοδιότητες και θεσμικές ανάσες να πάνε στον πρώτο βαθμό.  Για να έχει θεσμική αναπνοή ο κάθε δήμος.

ΜΕΤΡΟ

Για το Μετρό Θεσσαλονίκης πώς είδες τα πρώτα προβλήματα;

Έβγαλα μια ανακοίνωση, συζήτησα και μαζί τους, γιατί μπορεί να μην έχω αρμοδιότητα στο Μετρό ή στον ΟΑΣΘ, αλλά όταν ένας πολίτης αντιμετωπίζει περιπέτειες, ο δήμαρχος πρέπει να είναι κοντά του. Είναι σαφές ότι αναμένω να δω πώς θα συνεχιστεί αυτή η ιστορία. Ήταν μια παιδική ασθένεια ενός καινούργιου έργου και σε ένα δίμηνο θα είναι παρελθόν; Το εύχομαι. Σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται να κάνω κάτι άλλο, γιατί μετά πας στην πλευρά μιας γκρίνιας και μίζερης κριτικής, την οποία πρέπει να αποχωριστεί η πόλη.

Η πόλη πρέπει να αποκτήσει τσαμπουκά και αυτοπεποίθηση. Σε αυτό θέλω να συνεισφέρω. Δε γουστάρω να βλέπει την Αθήνα. Δεν είναι η Αθήνα. Η πόλη μας είναι η Μακεδονία, η Θράκη, η Βουλγαρία, το Βουκουρέστι, το Βελιγράδι, η Κωνσταντινούπολη, αυτό είναι το πεδίο μας.

Τι τσαμπουκά μπορεί να νιώσει ένας Θεσσαλονικιός όταν από την ανατολική πλευρά προς τη δυτική για να πάει χρειάζεται μέσω Περιφερειακού ώρες, με τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει το flyover; 

Τον τσαμπουκά που δεν είχαμε να κάνουμε τη Μεγάλη Περιφερειακή, όταν έπρεπε, που τότε έπρεπε το πολιτικό προσωπικό της πόλης να διεκδικήσει και να έχει γίνει, πριν από 20 χρόνια. Τώρα έρχεται να λύσει το πρόβλημα το flyover, για το οποίο η θέση μου ήταν συγκεκριμένη: Ήταν και τώρα πλέον είναι απαραίτητο να γίνει, αλλά να ξεκινήσει, όταν άρχισε το Μετρό να λειτουργεί. Με το Μετρό έχουμε μείωση στην κίνηση μέσα στην πόλη 10 με 15% και με την Καλαμαριά θα φτάσει στο 25 με 30.

Τα αυτοκίνητα πολλαπλασιάζονται. Σε αυτή τη φάση ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είχε να επιλέξει δύο πράγματα: Ή να βγαίνει και να καταγγέλλει και το έργο να γίνεται με τα προβλήματά του ή να πει κακώς το ξεκινήσατε, αλλά τώρα πρέπει να γίνω μέρος της λύσης του προβλήματος, που ούτως ή άλλως δεν το δημιούργησε ο Δήμος. Ποιο είναι αυτό; Καθίσαμε δουλέψαμε, βγάλαμε 1.200 θέσεις για να παρκάρει δωρεάν ο κόσμος μέσα. Βγάλαμε 600 για δίκυκλα.

Είπα στην Αθήνα: Αν δεν στείλετε 75 και όχι 30 τροχονόμους για να ελέγχουν τους δύο άξονες και να αποσυμφορηθεί η κίνηση, δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Και ήρθαν 75 τροχονόμοι και υπάρχουν στιγμές που Τσιμισκή και Β. Όλγας τις τρέχεις με 50 χιλιόμετρα.

Παύλου Μελά και Σβώλου;

Με τους δημοτικούς αστυνόμους από το Γενάρη δεν θα έχει το πρόβλημα που λέτε.

Δίκτυο ποδηλατόδρομων θα έχουμε;

Θα μελετήσουμε για να γίνουν. Αλλά δεν μπορούμε να τον κάνουμε όπου να ΄ναι. Τον έκαναν στην Καραμανλή. Πλήρωσαν 500.000 και καταργήθηκε σε έξι μήνες. Τα δικά μας τα λεφτά. Ο ποδηλατόδρομος θέλει μελέτη. Βρήκαμε 800.000 ξεχασμένες στη ΜΑΘ για ένα πρότζεκτ, μελέτη για ποδηλατόδρομο από τη Ρέμβη μέχρι το Μέγαρο. Και ανάπλαση πεζοδρομίων.

Κανένας δεν το ακουμπούσε. Θα γίνει η μελέτη για τη σύνδεση με την Καλαμαριά.

Πώς βλέπεις την αστυνόμευση στην πόλη, δεδομένης της μεταφοράς του Αστυνομικού τμήματος Αριστοτέλους; Και ποιες σκέψεις έχεις για το αθλητικό κομμάτι και την πιθανότητα διεκδίκησης μεγάλης αθλητικής διοργάνωσης;

Εμείς ζητήσαμε τη μεταφορά. Ήταν αίτημα κατοίκων της περιοχής να φύγει, διότι δεν μπορούν να γίνονται προσαγωγές με αυτοκίνητα στην κεντρικότερη και ομορφότερη πλατεία της χώρας. Χώρος ακατάλληλος για τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί, σαν σαρδέλες ο ένας πάνω στον άλλον. Τραγικό.

Το κτίριο το ξέρω, γιατί στον τρίτο όροφο εκεί είχαμε στήσει παλιά το πρώτο αθλητικό μουσείο.

Και θα ξεκινήσει η ανάπλαση.

Θέμα ασφάλειας δεν υπάρχει. Την ασφάλεια την καλύπτει ένα καλό επιχειρησιακό σχέδιο και όχι η ύπαρξη ενός κτιρίου.

Θα πάνε στην Έκθεση.

Για τα αθλητικά:

Ξεκινούμε να φτιάξουμε έναν θεσμό. Διεθνείς αγώνες Μέγας Αλέξανδρος, που θα είναι όλα τα ολυμπιακά αθλήματα, θα φέρνουν διεθνείς διοργανώσεις, διεκδικήσεις, εθνικές, αλλά διεθνούς επιπέδου, θα έρχονται και θα διοργανώνονται εδώ, μια προκριματική φάση του βόλεϊ για παράδειγμα ή του χάντμπολ. Θα τον εντάσσουμε και θα τον υποστηρίζουμε και όλο το χρόνο θα έχουμε τέτοιους διεθνείς αγώνες Μέγας Αλέξανδρος.

Συγχρόνως έχουμε προχωρήσει και ζήτησα την έγκριση για να ετοιμάσω το φάκελο για τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2034. Γύρισε κάποιος στο αεροπλάνο και μου είπε: Γιατί, θα είσαι εσύ δήμαρχος; Και τι με ενδιαφέρει; Μπορώ να φέρω εγώ τους Μεσογειακούς και θα με ενδιαφέρει αυτό; Πήρα την έγκριση για τη διεκδίκηση των Μεσογειακών, για να ετοιμάσω το φάκελο. Με αυτόν θα πάω στην Ολυμπιακή Επιτροπή, να τον περάσω περίπου την άνοιξη, μετά θα πάω στη ΔΕΜΑ, που είναι η διοργανώτρια αρχή των Μεσογειακών Αγώνων, ώστε να πάρουμε  τους μεθεπόμενους αγώνες και να αρχίσουμε σε 2-3 χρόνια τις παρεμβάσεις στα γήπεδα.

Έχουμε ίσως τον χειρότερο στολισμό σε πρωτεύουσες των Βαλκανίων, μιας που είπες ότι δεν πρέπει να κοιτάμε την Αθήνα, αλλά τα Βαλκάνια. Τι έχεις να πεις γι’ αυτό;

Μπορώ να πω ότι κάποια στιγμή μπορούμε να αρχίσουμε να διαφωνούμε κιόλας. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι παίρνουμε συγχαρητήρια από όλη την Ελλάδα, ιδιαίτερα για τον άξονα της Αριστοτέλους και για άλλες περιοχές. Μιλούσαμε για τη συμπερίληψη. Πρέπει να είναι μια διαρκής προσπάθεια να συνθέτεις διαφορετικές αντιλήψεις και αισθητικές.

Με άριστα το 10 με τι βαθμό βαθμολογείς τη διοίκησή σας τον πρώτο χρόνο;

Δύσκολη ερώτηση. Τηρουμένων των οικονομικών προβλημάτων κι άλλων θεμάτων που ήρθαν από το παρελθόν, νομίζω πήγαμε αρκετά καλά. Με απόλυτη δέσμευση να πάμε ακόμη καλύτερα. Θα έβαζα ένα 8, έχοντας αυτά τα εργαλεία και τα προβλήματα. Κάποιοι είπαν ότι ήταν άθλος αυτό που έγινε, εγώ λέω ότι έγινε μια καλή συλλογική προσπάθεια, που θα πρέπει να δείχνει τα αποτελέσματά της του χρόνου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα