Θεσσαλονίκη

Ως πού θα φτάσει η αστυνομία στο ΑΠΘ;

Το χρονικό της αστυνομικής αυθαιρεσίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από τη ψήφιση του νόμου 4777/2021 μέχρι και σήμερα.

Μαρίνα Τομπάζη
ως-πού-θα-φτάσει-η-αστυνομία-στο-απθ-1140839
Μαρίνα Τομπάζη

Στις 22 Φεβρουαρίου του 2021, ύστερα από απόφαση των Γενικών τους Συνελεύσεων, φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ προχώρησαν στην κατάληψη του κτιρίου της Πρυτανείας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη ψήφιση του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη 4777/2021, αναφορικά με την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, δυνάμεις των ΜΑΤ έφτασαν στο σημείο, μετά από ενημέρωση του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης από τον τέως πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου και κάνοντας χρήση χημικών και αναίτιας βίας, προσήγαγαν -αρχικά- 31 φοιτητές.

Νεαρά άτομα σέρνονται από αστυνομικούς που τους ξυλοκοπούν, μια κοπέλα λιποθυμά, κόσμος εισπνέει δακρυγόνα, ενώ μια καθηγήτρια, που είναι παρούσα, προστατεύει τους φοιτητές της με αυτοθυσία. Αυτές οι εικόνες προμηνύουν τη θέση της αστυνομικής παρουσίας στα ελληνικά πανεπιστήμια, «χαρίζοντας» την πρώτη γεύση της εφαρμογής του σχετικού νόμου.

Φοιτήτρια, συλληφθείσα της 22ης Φεβρουαρίου, περιγράφει τα όσα εκτυλίχθηκαν εκείνη την ημέρα:

«Καθόμασταν έξω από την Πρυτανεία και ξαφνικά άρχισαν να φωνάζουν διάφορα άτομα ότι πλησιάζουν διμοιρίες. Βλέπουμε τα ΜΑΤ να ανέβουν τα σκαλιά, οπότε μπήκαμε μέσα στο κτίριο. Δεν προλάβαμε να κλείσουμε τις πόρτες, μπήκαν και αυτοί και άρχισαν να ψάχνουν όλο το κτίριο λες και έψαχναν για τρομοκράτες. Μας κρατούσαν μέσα, βαρούσαν πόρτες, περιόριζαν τον κόσμο. Θυμάμαι έναν ασφαλίτη να λέει: “ψάξτε υπάρχουν και άλλοι”.

Εικόνα: Eurokinissi

Σιγά σιγά άρχισαν να έρχονται περιπολικά και μεταγωγικά. Μας έβαλαν μέσα, ακούγαμε τον κόσμο απέξω που φώναζε και προσπαθούσε να εμποδίσει τη μεταφορά. Τελικά μας πήγαν στη ΓΑΔΘ. Μας είχαν για πάρα πολλή ώρα σε ένα υπόγειο όλους μαζί χωρίς μέτρα προστασίας -τότε είχαμε Covid-, δεν μας απαντούσαν σε τίποτα, μας μιλούσαν χλευαστικά και κοροϊδευτικά και μετά από την επιμονή κόσμου, γονιών, δικηγόρων μας έφεραν μάσκες και φαγητό. Τότε καταλάβαμε πως οι προσαγωγές έγιναν συλλήψεις. Έπειτα, που μας αφήσαν να μιλήσουμε με τους δικηγόρους μας, αφού πήγαμε για την πρώτη κατάθεση, μας μετέφεραν στα κελιά προσωρινής κράτησης με άθλιες συνθήκες υγιεινής και την επόμενη μέρα μας πήγαν στα δικαστήρια από την πίσω πόρτα. Κάθε φοιτητή συνόδευε ένας ΜΑΤας, στα αγόρια αν θυμάμαι καλά είχαν περάσει και χειροπέδες».

 «Όταν σε συλλαμβάνουν υπάρχει μια διαδικασία στην οποία εξετάζουν τα άτομα ένα-ένα, μας ρωτάνε που μένουμε, αν είμαστε φοιτητές και αν έχουμε κάποιο όπλο», συμπληρώνει. «Η πλειοψηφία των συλληφθέντων είχαμε αποφασίσει να μην απαντήσουμε σε αυτές τις ερωτήσεις και αμέσως τα κανάλια έβγαλαν ψευδείς ειδήσεις ότι δεν ήμασταν φοιτητές, κάτι που δεν ίσχυε».

Λίγες ημέρες αργότερα, και ενώ συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις, με το φοιτητικό κίνημα να αναζωπυρώνεται εκ νέου, νωρίς το πρωί της 11ης Μαρτίου αστυνομικοί εισβάλλουν ξανά στο κτίριο της Διοίκησης. Ακινητοποιούν στο έδαφος τους φοιτητές που βρίσκονται στο φουαγιέ, περνώντας τους tie wraps στα πόδια και τα χέρια τους. Παράλληλα, πάνω από το πανεπιστήμιο πετάει ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ, που περιπολεί  από αέρος και την καθιερωμένη πορεία των φοιτητών της Πέμπτης, με τους χιλιάδες διαδηλωτές να κατακλύζουν τους δρόμους της πόλης.

Η κατασταλτική αυτή επιχείρηση της αστυνομίας μάλιστα, πραγματώθηκε παρά την ανακοίνωση που έγινε το προηγούμενο βράδυ, στην οποία γνωστοποιούνταν πως η κατάληψη επρόκειτο να λήξει την επομένη. Εκείνη την ημέρα οι αστυνομικοί προχώρησαν σε 33 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 16 μετατράπηκαν σε συλλήψεις, με τις κατηγορίες της διατάραξης λειτουργίας διοικητικού κτιρίου και την απείθεια.

Η περίφημη ανέγερση της βιβλιοθήκης και το «Στέκι στο Βιολογικό»

Τα ξημερώματα παραμονής Πρωτοχρονιάς του 2021, η αστυνομία, ύστερα από απόφαση της τότε πρυτανικής αρχής, εκκενώνει την κατάληψη «Στέκι στο Βιολογικό», που λειτουργούσε για 34 χρόνια ως σημείο συνάντησης φοιτητών, στεγάζοντας συνελεύσεις, πολιτικές και πολιτιστικές δράσεις, με πρόσχημα τη δημιουργία ενοποιημένης βιβλιοθήκης για τη Σχολή Θετικών Επιστημών (ΣΘΕ).

Το «Στέκι στο Βιολογικό» μετέπειτα, μεταξύ άλλων, έγραψε σε κείμενό του: «Η επίθεση στους χώρους μας όχι μόνο δεν θα μείνει αναπάντητη αλλά λειτουργεί και ως κινητήριος δύναμη για αντεπίθεση καθώς μας υπενθυμίζει για μια ακόμη φορά πως είμαστε σε συνεχή πόλεμο. Το παραμυθάκι της τάξης και της ασφάλειας που πραγματοποιείται μέσω της καταστολής από κάθε μορφής μπάτσων και ρουφιάνων αναζωπυρώνει την ανάγκη μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε όντας αλληλέγγυοι/ες το ένα στο άλλο. Αν θεωρείτε ότι εισβάλλοντας στους χώρους μας, πρόκειται να αφανίσετε και εμάς, ζείτε με αυταπάτες».

Σε διάστημα μόλις λίγων ημερών, την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου, λίγο πριν τις 06:00 το πρωί, διμοιρία των ΜΑΤ εισέρχεται στην Πανεπιστημιούπολη και εκκενώνει το νέο στέκι που διαμορφώθηκε πίσω από το κτίριο του Χημικού, το οποίο τελούσε υπό κατάληψη ως απάντηση στην κατασταλτική επιχείρηση της 31ης Δεκεμβρίου.

Αλληλέγγυο πλήθος κόσμου εκδιώχθηκε με δακρυγόνα και κρότου λάμψης. Ταυτόχρονα, όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, αστυνομικοί βανδάλισαν το χώρο με τους φοιτητές να αντιδρούν άμεσα, καταλαμβάνοντας την Κοσμητεία της ΣΘΕ. Οι 15 προσαγωγές που έγιναν μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Οι κατηγορίες είναι τρεις: απείθεια, οπλοκατοχή και διατάραξη οικιακής ειρήνης.

Νέα κινητοποίηση φοιτητών για την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων μπροστά στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δευτέρα 30 Μαΐου 2022. (ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI)

«Η εβδομάδα των Παθών» στη ΣΘΕ

Τέσσερις μήνες αργότερα και πιο συγκεκριμένα τη Μεγάλη Εβδομάδα του 2022, ξεκίνησαν να λαμβάνουν χώρα οι πρώτες εργασίες για την ανέγερση της βιβλιοθήκης, γεγονός που, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, συνοδεία συχνών συγκρούσεων, σοβαρών τραυματισμών φοιτητών και δεκάδων συλλήψεων.

Το μεσημέρι της Δευτέρας 18 Απριλίου, η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται μέσα στο ΑΠΘ, περιφρουρώντας το τμήμα του χώρου κατασκευής της βιβλιοθήκης, στο πρώην στέκι στο Βιολογικό. Άμεσα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση, η οποία επιχειρήθηκε να διαλυθεί με τη χρήση χημικών και βίας. Οι φοιτητές επιτέθηκαν στους άνδρες των ΜΑΤ, απωθώντας τους εκτός του campus, ενώ οι κατασταλτικές μεθοδεύσεις είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών ατόμων.

Και την επόμενη ημέρα, Τρίτη, ΜΑΤ στρατοπέδευσαν έξω από τη Σχολή Θετικών Επιστημών, ενώ περιμετρικά της πανεπιστημιούπολης τοποθετήθηκαν κλούβες, εμποδίζοντας σε ένα μεγάλο μέρος την προσέλευση του κόσμου. Ακολούθησε σύγκρουση μεταξύ αστυνομίας και φοιτητών στην πλατεία Χημείου, με χημικά και κρότου λάμψης. Υπήρξαν δύο συλλήψεις.

Αστυνομικές δυνάμεις δίνουν το παρών για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, από νωρίς το πρωί της Τετάρτης 20 Απριλίου, στις εισόδους και στο εσωτερικό της πανεπιστημιούπολης. Φοιτητές και διδάσκοντες προσέρχονται στη ΣΘΕ απαιτώντας την αποχώρηση της αστυνομίας από το Πανεπιστήμιο.

Άνοιξη 2022: Η αποκορύφωση της βιαιότητας

Η δέκατη ημέρα του Μαΐου του 2022 ήταν ένα από τα πολλά πρωινά που το ΑΠΘ γεύτηκε την επιτομή της αστυνομικής αυθαιρεσίας μεσα στο χώρο του, με δύο σοβαρά επεισόδια μεταξύ φοιτητών και αστυνομίας να εκτυλίσσονται με διαφορά μόλις λίγων λεπτών, σε διαφορετικά σημεία του campus.

Πιο συγκεκριμένα, τρία άτομα συνελήφθησαν έξω από το κτίριο της Διοίκησης, όταν ένας άγνωστος, πλησιάζοντας τους διαμαρτυρόμενους φοιτητές έξω από την Πρυτανεία, ξεκίνησε να φωνάζει κατά των ΜΑΤ, τραβώντας μάλιστα έναν αστυνομικό από το παντελόνι. Τότε οι αστυνομικές δυνάμεις ήρθαν σε σύγκρουση με τον άνδρα, με τους φοιτητές να υπερασπίζονται -αντιδρώντας έντονα- τον τελευταίο. Η διμοιρία των ΜΑΤ στη συνέχεια, έριξε χημικά και κρότου λάμψης, προκειμένου να απομακρύνει το συγκεντρωμένο πλήθος από το μέρος.

Νωρίτερα στη ΣΘΕ, οι δυνάμεις της αστυνομίας προχώρησαν στη βίαιη προσαγωγή ενός ατόμου, ενώ μέσα στο κτίριο πραγματοποιούνταν μαθήματα. Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επέμβασης έγινε ρίψη δακρυγόνων, ασφυξιογόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης εντός του ισογείου της Σχολής, την ίδια στιγμή που τα αμφιθέατρα και τα εργαστήρια ήταν γεμάτα με φοιτητές και καθηγητές, έχοντας ως συνέπεια να επικρατήσει απόλυτος πανικός στο χώρο.

Η κατασταλτική επιχείρηση προκάλεσε ακόμα και ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας, στην οποία εκφράζεται η «σοβαρή ανησυχία για αναφορές σχετικά με μη αναγκαία και δυσανάλογη χρήση βίας κατά φοιτητριών/-ών από την αστυνομία την Τρίτη 10 Μαΐου, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης».

Οι συγκεντρώσεις των φοιτητών ενάντια στο νόμο συνεχίστηκαν, όταν στις 26 Μαΐου του 2022, άνδρες της αστυνομίας περικύκλωσαν εντός και εκτός την πανεπιστημιούπολη, επικαλούμενοι την προφύλαξη των έργων για την ανέγερση της βιβλιοθήκης, στο πρώην στέκι στο Βιολογικό. Τα ΜΑΤ προχώρησαν αναίτια σε χρήση κρότου λάμψης και ξυλοκόπησαν φοιτητές με τις ασπίδες. Συνέπεια της προκείμενης αστυνομικής βαρβαρότητας ήταν ο σοβαρός τραυματισμός φοιτητή, ο οποίος βρέθηκε αιμόφυρτος στο έδαφος. Μεταφέρθηκε μετά από λίγο με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.

Βραδιά χάους στη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου

Τη νύχτα της 16ης Σεπτεμβρίου του 2022, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι, όλων των ηλικιών, που παρακολουθούσαν τη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου στα γρασίδια της Φιλοσοφικής Σχολής, «χτυπήθηκαν» με άκρως επικίνδυνο τρόπο από την αστυνομία που εκτόξευε δακρυγόνα και χημικά προς το μέρος τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμπλοκή δύο ομάδων νεαρών, ήταν αρκετή ώστε άνδρες της αστυνομίας, που πρωτύτερα αναζητούσαν τις εν λόγω παρέες μέσα στο ΑΠΘ, να ρίξουν μεγάλες ποσότητες χημικών προς το κοινό της συναυλίας, προκαλώντας χάος και ανεξέλεγκτο φόβο. Το παρευρισκόμενο πλήθος αναγκάστηκε να στοιβαχτεί στις λιγοστές μικρές εξόδους του πανεπιστημίου, ώστε να απομακρυνθεί από το αποπνικτικό σημείο.

Από την πλευρά της, η ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζει ότι δεν έγινε ρίψη χημικών στο συναυλιακό χώρο, αλλά ούτε κινήθηκαν δυνάμεις της εναντίον των χιλιάδων θεατών. Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου στη συνέχεια, σχολίασε καυστικά τους  παραπάνω ισχυρισμούς σχετικά με τα γεγονότα κατά τη διάρκεια της συναυλίας του, γράφοντας: 

«Πριν από λίγο επέστρεψα στο χωριό που μένω και διάβασα την ανακοίνωση της αστυνομίας (σιγά να μη τη γράψω και με κεφαλαίο) για τα χθεσινά γεγονότα στη διάρκεια της συναυλίας μας στο γρασίδι της φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ:

«…ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις, δεν κινήθηκαν εναντίον των ατόμων που την παρακολουθούσαν και δεν έγινε χρήση χημικών από αυτές, στο χώρο της συναυλίας».

Ε, ναι! Μας έπιασε όλους ξαφνικά μια ανεξήγητη συγκίνηση, ένα φουλτάκιασμα στο πρόσωπο (από την έξαψη;) και δάκρυα χαρμολύπης. Κάποιος αναφώνησε ότι είδε το Χριστό φαντάρο!

«Στη συνέχεια και κατά την αποχώρηση του πλήθους, μετά από διακοπή της συναυλίας…»

Ε, ναι! Επίσης ανεξήγητα και απροσδόκητα, μόλις τελείωσε η «Ουρά του αλόγου», γύρισα προς τους μουσικούς και τους είπα «ως εδώ, στοπ!». Να φανταστείτε ότι ξαφνιάστηκα και γω ο ίδιος μ’ αυτή μου την ενέργεια. Σε σχετική, έκτακτη συνέλευση του σχήματος πάνω στη σκηνή, οι περισσότεροι συμφώνησαν ότι πρόκειται για ρωσικό δάχτυλο (συγκεκριμένα, το μεγάλο δάχτυλο του αριστερού ποδιού) και οι υποψίες πέσαν πάνω μου γιατί, σε ανύποπτο χρόνο, είχα εκμυστηρευτεί σε κάποιον από αυτούς(φτου σου! Ξεφτιλισμένε χαφιέ) ότι μου άρεσε πολύ το βιβλίου του Ρώσου σκηνοθέτη Αντρέι Ταρκόφσκι «Σμιλεύοντας το χρόνο».

Και δύο παροιμίες: -«Κατά μάνα, κατά κύρη, κατά γιό και θυγατέρα».  Η κυβέρνηση και τα μωράκια της μας έχουν φλομώσει στο ψέμα και τη διαστρέβλωση.

-«Γίνεται το γρούνι μοδίστρα;».

Χωρίς σχόλια. 17/9/2022

Θανάσης ο ανεξήγητος

Η Δ., φοιτήτρια που βρισκόταν στο κοινό, όταν ξέσπασαν τα επεισόδια, αναφέρει:

«Ήμασταν μπροστά στην σκηνή και ξεκινήσαμε να βλέπουμε από πίσω να πετάγονται διάφορα και άρχισε σε κάποια φάση να μυρίζουν τα δακρυγόνα. Ο κόσμος πανικόβλητος άρχισε να τρέχει προς τα πίσω. Ποδοπατήθηκαμε, όπως ήταν φυσικό, γιατί ασφυκτιούσαμε και από τον κόσμο και από τα δακρυγόνα. Μια φίλη μου έπαθε κρίση πανικού, ενώ δίπλα μας είχε παιδιά, άτομα με αναπηρία. Μόνο αλληλέγγυος κόσμος βοήθησε και μας ρωτούσε και εμάς πώς ήμασταν, αν χρειαζόμασταν κάτι. Δε μπορούσες να δεις, ούτε να αναπνεύσεις. Πέφταμε κάτω και μας πατούσανε. Κάποιες φίλες μου την επόμενη ημέρα είδαν πως είχαν μώλωπες τα πόδια τους. Βγήκαμε από έναν χώρο ασφυκτικό και έξω υπήρχε αστυνομία παντού, συλλαμβάνανε κόσμο που έβγαινε από το ΑΠΘ. Έξω από το πανεπιστήμιο γινόντουσαν επίσης επεισόδια. Ήταν σαν να είμαστε σε εμπόλεμη ζώνη. Μας έριξαν δακρυγόνα σε μια ειρηνική συναυλία».

Αστυνομία παρούσα στο ΑΠΘ εν έτει 2024

Το μεσημέρι της 1ης Φεβρουαρίου, οι φοιτητικοί σύλλογοι Γεωλογίας και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, που νωρίτερα συμμετείχαν σε πορεία κατά του νομοσχεδίου, το οποίο προωθούσε η κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ, κατέλαβαν την Πρυτανεία του ΑΠΘ, καταγγέλλοντας την απόφαση που έλαβε η Σύγκλητος του Ιδρύματος, αναφορικά με την εξ’ αποστάσεως διαδικτυακή διενέργεια της εξεταστικής σε όσα Τμήματα τελούσαν υπό κατάληψη. «Κάτω τα χέρια από τη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Η εξεταστική μπορεί να περιμένει, το μέλλον μας όχι», έγραφε το πανό που κρεμάστηκε από τα παράθυρα της Πρυτανείας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, άνδρες των ΜΑΤ επενέβησαν εντός του κτιρίου της διοίκησης, ψάχνοντας διεξοδικά για άτομα που πιθανόν να μην είχαν προλάβει να αποχωρήσουν από το χώρο. Άμεσα συγκεντρώθηκαν φοιτητές και προχωρώντας έως τα όρια του κάμπους επί της Εγνατίας, οδήγησαν τα ΜΑΤ έξω από το ΑΠΘ. Υπενθυμίζεται πως στο συγκεκριμένο σημείο, απέναντι από την εμπορική πύλη της ΔΕΘ, είχαν τοποθετηθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, λόγω των αγροτών που διαμαρτύρονταν στην Agrotica.

Κατάληψη του Φυσικού και το υποτιθέμενο «πυρηνικό ριφιφί»

Το Σάββατο 16 Μαρτίου και κατά τη διάρκεια εκδήλωσης επανοικειοποίησης της κατειλημμένης Σχολής Θετικών Επιστημών στον Πλάτανο του Βιολογικού, η αστυνομία εισέβαλε ξανά στο κτίριο της ΣΘΕ, συλλαμβάνοντας 49 άτομα και κρατώντας τα μέσα για δύο ημέρες. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., αφορμή της συγκεκριμένης επιχείρησης αυτή την φορά στάθηκαν πληροφορίες που ήθελουν τους καταληψίες να αφαιρούν τις λαμαρίνες δίπλα από την υπό ανέγερση βιβλιοθήκη στο πρώην στέκι στο Βιολογικό.

Την επόμενη εβδομάδα, πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» γίνεται ένα άρθρο το οποίο επιχειρεί να συνδέσει τις συλλήψεις των φοιτητών της 16ης Μαρτίου με «απόπειρα επίθεσης, με αλυσοπρίονο, από κουκουλοφόρους, στον υπόγειο χώρο της Φυσικομαθηματικής Σχολής, όπου βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας».

Πιο συγκεκριμένα, το ρεπορτάζ υποστηρίζει ότι «πρόκειται για μια “εφιαλτική” επιχείρηση από “κουκουλοφόρους καταληψίες” σε έναν από τους πιο ευαίσθητους και επικίνδυνους χώρους εντός και εκτός του πανεπιστημίου, που έχει σκορπίσει μεγάλη ανησυχία σε μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας».

Μετά τη δημοσίευση της παραπάνω είδησης, πολλά ήταν τα ΜΜΕ που δεν δίστασαν να μιλήσουν μέχρι και για «πυρηνικό ριφιφί» στο ΑΠΘ, σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσουν τις μαζικές συλλήψεις, μετά την επέμβαση της αστυνομίας στη ΣΘΕ.

Ωστόσο, οι Πρυτανικές Αρχές του Ιδρύματος, διαψεύδουν το δημοσίευμα, μέσω ανακοίνωσής τους:

«Στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ λειτουργεί μικρής κλίμακας πυρηνική διάταξη, η οποία χρησιμοποιείται καθαρά για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Δεν τίθεται θέμα διαρροής ραδιενεργού υλικού, ούτε ανάφλεξης, διότι δεν μπορεί να φτάσει ποτέ λόγω φύσης σε κατάσταση κρισιμότητας. Υπόκειται σε όλους τους απαραίτητους ρυθμιστικούς ελέγχους από τις αρμόδιες αρχές, με ετήσιους επιτόπιους ελέγχους για την πληρότητα των προδιαγραφών λειτουργίας και χρήσης. Τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας και φυλάσσεται σε χώρο ο οποίος έχει θωρακισμένη πόρτα και υπάρχει συναγερμός. Ουδέποτε παραβιάστηκε ή επιχειρήθηκε να παραβιαστεί ο χώρος όπου φυλάσσεται η διάταξη αυτή».

Οι προσαγωγές και οι συλλήψεις φοιτητών, η ρίψη χημικών και η άσκηση λεκτικής και σωματικής βίας συνιστούν αναντίρρητα τις «σταθερές» των κατασταλτικών κρατικών επεμβάσεων. Στην ειδική έκθεση του Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας για το 2022 που παρουσίασε ο Συνήγορος του Πολίτη τον Οκτώβριο του επόμενου έτους, ομαδοποιούνται οι τέσσερις βασικές κατηγορίες των θυμάτων αστυνομικής αυθαιρεσίας με τα άτομα νεαρής ηλικίας να τοποθετούνται στην κορυφή της λίστα. Σε μεγάλο κίνδυνο βρίσκονται επίσης «γυναίκες, Ρομά και αλλοδαποί».

Παρεμποδίζοντας τους δημοσιογράφους

Συχνά, στις κατασταλτικές επιχειρήσεις μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους της Θεσσαλονίκης, δημοσιογράφοι έρχονται αντιμέτωποι με τους περιορισμούς που τους επιβάλλουν οι αστυνομικές αρχές, εμποδίζοντάς τους την πρόσβαση στα σημεία των εντάσεων, με πολλούς από αυτούς να στοχοποιούνται μάλιστα από τους άνδρες της αστυνομίας.

Η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης, παίρνει θέση μετά από περιστατικά παρεμπόδισης δημοσιογράφων, τη στιγμή που κάλυπταν αστυνομικές επεμβάσεις στο ΑΠΘ, καθώς και για τις απειλές και τον εκφοβισμό που δέχθηκαν, αναφέροντας ότι «υποχρέωση της Ελληνικής Αστυνομίας είναι να διευκολύνει τους δημοσιογράφους στο έργο τους και να τους προστατεύει στην άσκηση των καθηκόντων τους».

Είναι προφανές, πως η ρητορική περί ανομίας στους χώρους του πανεπιστημίου δεν βοηθάει σε τίποτα, παρά μόνο ενισχύει τον αποπροσανατολισμό του ακαδημαϊκού κόσμου -και ευρύτερα της κοινωνίας- από τις ουσιαστικές ανάγκες των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Καθημερινά, επαληθεύεται πως η παρουσία της αστυνομίας στις πανεπιστημιουπόλεις δεν προσφέρει κάτι περεταίρω από την παραγωγή υλικής και συμβολικής βίας, σε συνθήκες μιας συνεχόμενης προσπάθειας της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα Πανεπιστήμιο συνώνυμο της καταστολής και αποξενωμένο από κάθε λογής πολιτικής και κοινωνικής δράσης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα