Στην Βουλή των Ελλήνων το Κυβερνείο – Παλατάκι

Τι ειπώθηκε σε σύσκεψη κυβέρνησης - ΕΤΑΔ – Ποιος είναι ο όρος που έθεσε ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας – Οι προτάσεις του Συλλόγου «Φίλοι του Κυβερνείου – Παλατάκι».  

Φίλιππος Δεργιαδές
στην-βουλή-των-ελλήνων-το-κυβερνείο-π-1161907
Φίλιππος Δεργιαδές

Στα «χέρια» της Ελληνικής Βουλής, θα περάσει το Κυβερνείο, γνωστό ως Παλατάκι, που βρίσκεται στο Καραμπουρνάκι της Καλαμαριάς, αν τελικά ευοδωθούν οι προσπάθειες το εμβληματικό κτίριο και ο περιβάλλοντας χώρος, να «διασωθούν» και να παραμείνουν στην ιδιοκτησία του δημοσίου, υπέρ των πολιτών της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδας.

Σε πρόσφατη σύσκεψη μεταξύ της κυβέρνησης και της Εταιρίας Ακινήτων Δημοσίου, παρουσία αντιπροσωπείας της Βουλής, συζητήθηκε το μέλλον και η προοπτική αξιοποίησης του ακινήτου και αποφασίστηκε να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του, περνώντας στην ιδιοκτησία της Ελληνικής Βουλής, αφού πρώτα διερευνηθούν οι δυνατότητες και το κόστος αποκατάστασης.

Ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας, εκφράστηκε θετικά στην προοπτική, η Βουλή, ως υπερτοπικός και εθνικής εμβέλειας φορέας να αναλάβει το Παλατάκι, θέτοντας ωστόσο ως προϋπόθεση, το κόστος αποκατάστασης να μπορεί να καλυφθεί από τον προϋπολογισμό της Βουλής. Έθεσε ως όριο τα 15 εκατομμύρια ευρώ και ήδη έχει ανατεθεί σε ομάδα μηχανικών να διενεργήσει αυτοψία και να προϋπολογίσει τα χρήματα που θα απαιτηθούν ώστε να διορθωθούν και να  αποκατασταθούν οι φθορές και οι ζημιές που έχει υποστεί το κτίριο αλλά και το οικόπεδο, από την εδώ και 18 χρόνια εγκατάλειψη και μη συντήρηση του.

Καλούμε τον πρωθυπουργό να επισκεφθεί το χώρο

Τα παραπάνω ανέφεραν σήμερα το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΜΘ, τα μέλη του Συλλόγου «Φίλοι του Κυβερνείου – Παλατάκι», απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη,να επισκεφθεί το χώρο στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Νίκος Καρακώστας, πρόκειται για μία θετική εξέλιξη που ήρθε μετά από τη συνεχή προσπάθεια του Συλλόγου να ενημερώσει κυβέρνηση, κόμματα, φορείς και πολίτες για την ανάγκη διάσωσης του ιστορικού κτιρίου, επιμένοντας στον δημόσιο και υπερτοπικό χαρακτήρα του αλλά και στην πολιτιστική του χρήση υπέρ των πολιτών. Σημείωσε δε πως η πολιτεία οφείλει να παρέμβει διότι το κτίριο, που κτίσθηκε το 1958 λόγω της χρόνιας εγκατάλειψης εδώ και 18 χρόνια, παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα, ενώ έχουν καταγραφεί και σημαντικές φθορές και στα πρανή του οικοπέδου.

Επισήμανε δε πως ο Σύλλογος αντιμετωπίζει θετικά την πρόταση το Παλατάκι, να αξιοποιηθεί από ένα δημόσιο φορέα που εκπροσωπεί όλους τους πολίτες, όπως η Ελληνική Βουλή, ως χώρος πολιτισμού και ψυχαγωγίας, όπου θα λειτουργεί σε ήπια μορφή, κάποιος χώρος εστίασης προκειμένου να διασφαλίζεται οικονομικά η βιωσιμότητα του.

Από την πλευρά του ο γραμματέας του Συλλόγου, δημοσιογράφος Μπάμπης Γιαννακίδης, σημείωσε πως «πέρασαν 18 χρόνια από τότε που κατοικήθηκε για τελευταία φορά το Κυβερνείο. Στα χρόνια αυτά παραμένει ένα ξεχασμένο «κουφάρι» παραδομένο στις φθοροποιές δυνάμεις του χρόνου και των καιρικών συνθηκών». Υπενθύμισε δε πως τελευταίος ένοικος του κτιρίου ήταν ο εκ Κοζάνης προερχόμενος Υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Νικόλαος Τσιαρτσιώνης, την περίοδο 2004-2006 και πως το κτίριο χαρακτηρίστηκε διατηρητέο το 2001, με ενέργειες του τότε ΥΜΑΘ, Γιώργου Πασχαλίδη.

Ζημιές αλλά και πλιάτσικο απογυμνώνουν το Παλατάκι

Αναφερόμενος στις φθορές που έχει υποστεί το Παλατάκι τόνισε ότι «οι καταστροφές που προκλήθηκαν είναι εμφανείς, ενώ παραμένει απροσδιόριστο το μέγεθος του «πλιάτσικου» που σημειώθηκε στα πολύτιμα και ιστορικά αντικείμενα που φιλοξενούσε αυτό το πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο». Κλείνοντας την παρέμβασή του τόνισε μεταξύ άλλων πως «η πρωτοβουλία των πολιτών που ξεκίνησε αρχικά ως κίνηση πολιτών και μετεξελίχθηκε σε Σύλλογο, κινείται υπερκομματικά και έξω από μικροσυμφέροντα επιδιώκοντας να αφυπνίσειτην κοινή γνώμη αλλά και όλες τις υγιείς δυνάμεις της πόλης και του τόπου, ώστε να βοηθήσουν για βρει το Κυβερνείο τον ρόλο που του αρμόζει, διατηρώντας, σε κάθε περίπτωση, τον δημόσιο χαρακτήρα του».

Ο Νίκος Καρακώστας επ’ αυτού πρόσθεσε πως «σήμερα η κατάσταση είναι θλιβερή. Κατεστραμμένα κάγκελα, περβάζια, σοβάδες, έπιπλα, πίνακες, κουζίνες, σαλόνια, μάρμαρα τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά και στις κολώνες περίφραξης. Η σκάλα στη θάλασσα που έδεναν τα σκάφη είναι διαλυμένη ενώ η αυλή και ο κήπος και η εξωτερική πύλη δείχνουν πρωτοφανή εγκατάλειψη.

Πρόσφατα από την διάβρωση άνοιξε μια τεράστια τρύπα στο πρανές δίπλα στην πύλη, όπως επίσης διαλύθηκε ο μετρητής της ΔΕΗ και κρέμονται γυμνά καλώδια στον δρόμο με κίνδυνο για τους περιπατητές».

Ο Ζαχαρίας Σκούρας, Καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ, Πρόεδρος των Αποφοίτων του ίδιου πανεπιστημίου και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου αναφέρθηκε στον στόχο που έθεσε και τη δυναμική που απέκτησε η πρωτοβουλία πολιτών διεκδικώντας να σωθεί το Κυβερνείο. «Η πρωτοβουλία αυτή των πολιτών, ένας θεσμός που είναι καταξιωμένος στην Ευρώπη, καταδεικνύει ότι όταν υπάρχει όραμα, θέληση, συνεργασία, οργάνωση, μακριά από εφήμερες πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες, οι πολίτες μπορούν να ορθώσουν λόγο, να στοχεύσουν με νηφαλιότητα και δύναμη, που πηγάζουν από αγνές, ουσιαστικές και συνεργιστικές δράσεις, ωφέλιμες για το σύνολο, για το κοινό καλό», είπε ο κ.Σκούρας.

Ο οικονομολόγος, καθηγητής και πρώην Αντιπρύτανης του Α.Π.Θ. Νίκος Βαρσακέλης αναφέρθηκε στις ζημιές που υπέστη το ακίνητο και παρουσίασε τα βήματα που απαιτούνται για την επιτυχή έκβαση στην προσπάθεια διάσωσης και αξιοποίησης του Κυβερνείου.

Η πρόταση βιωσιμότητας

«Τα χρόνια εγκατάλειψης οδήγησαν σε υποβάθμιση του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου, ενώ και τα πρανή ίσως απαιτούν ειδική διαχείριση. Η πλήρης αποκατάσταση του κτιρίου ώστε να καταστεί εκ νέου λειτουργικό και επισκέψιμο από τους πολίτες απαιτεί επενδύσεις άνω των 10 εκατ.ευρώ» σημείωσε ο κ.Βαρσακέλης, και τόνισε: «Όμως, για τις όποιες επενδύσεις για την διαμόρφωση, εκτός των αναγκαίων για την στατική ενίσχυση κλπ, απαιτείται πρώτα ο καθορισμός της χρήσης του κτιρίου. Η πρότασή μας, αφού το Κυβερνείο περιέλθει ξανά σε δημόσιο φορέα, βασίζεται σε δύο φάσεις. Σε πρώτη φάση να πραγματοποιηθεί διαβούλευση για την επιλογή της χρήσης του κτιρίου ως μητροπολιτικού μνημείου. Θεωρούμε ότι πρέπει να προσφέρουμε την δυνατότητα στους επιστημονικού και πολιτιστικούς φορείς αλλά και πολίτες της πόλης να εκφράσουν τις απόψεις τους, από τις οποίες με κατάλληλη διαδικασία θα προκύψει και η τελική πρόταση για την χρήση του κτιρίου. Η δεύτερη φάση αφορά την εκπόνηση του μάστερ πλαν για τη διαμόρφωση του κτιρίου σε σχέση με την προτεινομένη χρήση. Το μάστερ πλαν θα αποτελέσει τον οδηγό-βάση για την εκπόνηση των ειδικών μελετών βάσει των οποίων θα γίνει το κατασκευαστικό έργο για την τελική χρήση του κτιρίου

Παρόντες στην συνέντευξη ήταν και δύο παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές, ο Κούλης Αποστολίδης και ο Γιάννης Βένος, υπογραμμίζοντας με την παρουσία τους τον δυναμισμό που έχει αποκτήσει η πρωτοβουλία των πολιτών και το ενδιαφέρον που τους προκαλεί η διάσωση και αξιοποίηση του Κυβερνείου.

«Με χαρά συμμετέχω στην επιτροπή γιατί ο στόχος που έχει θέσει είναι εξαιρετικά σημαντικός» είπε ο Κούλης σημειώνοντας πως: «Το Κυβερνείο πρέπει να αποδοθεί προς χρήση στους πολίτες της περιοχής και της πόλης γενικότερα, να φιλοξενεί πολιτιστικές, εικαστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και με τη λειτουργία του να καλύπτει ανάγκες των πολιτών σε ψυχαγωγία».

Τη μεγάλη του χαρά για τη συμμετοχή του στην προσπάθεια αυτή κατέθεσε και ο ο Γιάννης Βένος και πρόσθεσε: είμαστε λοιπόν εδώ, συμμετέχουμε στην επιτροπή και στηρίζουμε ολόψυχα αυτή την προσπάθεια των πολιτών της Θεσσαλονίκης, χωρίς καμία ιδιοτέλεια ή κομματικό κίνητρο, αλλά με μοναδικό προσανατολισμό τη διάσωση και διατήρηση αυτού του πανέμορφου νεοκλασικού, που θα δώσει πολιτιστική και τουριστική ώθηση και προοπτική στην πόλη αν διασωθεί και αξιοποιηθεί κατάλληλα από την Πολιτεία!»

Δείτε φωτογραφίες από τις ζημιές και φθορές στο Παλατάκι, που καταμαρτυρούν σε τι κατάσταση σήμερα βρίσκεται:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα