Θεσσαλονίκη: «Αδιέξοδο» από τις ελλείψεις προσωπικού και τις αναμονές για χειρουργεία στα νοσοκομεία – Τι λένε οι εργαζόμενοι
Ποια είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της πόλης - Δεκάδες χιλιάδες οι ασθενείς που περιμένουν να χειρουργηθούν, την ώρα που δεν γίνονται νέες προσλήψεις
Τεράστιες λίστες αναμονής για χειρουργεία και σημαντικές ελλείψεις προσωπικού χαρακτηρίζουν τα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία τους τελευταίους μήνες.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, κάνει λόγο για δεκάδες χιλιάδες ασθενείς που περιμένουν στις λίστες αναμονής για να χειρουργηθούν, οι οποίες μεγαλώνουν, όσο δεν γίνονται νέες προσλήψεις.
Τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τους εργαζόμενους που μίλησαν στην ΕΡΤ.
«Η λίστα αναμονής στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, ξεκίνησε από 9.000, πριν από 8-9 μήνες που ξεκίνησαν τα απογευματινά χειρουργεία και τώρα είναι πάνω από 10.000», όπως τονίζει ο πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, ενώ αναφέρει ότι συνολικά 22.000 ασθενείς περιμένουν να χειρουργηθούν.
«Στο Ιπποκράτειο, λειτουργούν 5 χειρουργικές αίθουσες από τις 14. Απογευματινά χειρουργεία δεν γίνονται πλέον, έχουν σταματήσει», δηλώνει ο Χρήστος Τζελέπης, μέλος Σωματείου Εργαζομένων Ιπποκρατείου.
«Μόνο στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, υπάρχει αναμονή για ραντεβού, τουλάχιστον ένα μήνα. Στα χειρουργεία, η αναμονή φτάνει τους δύο και τρεις μήνες», σύμφωνα με τον πρόεδρο Εργαζομένων ΑΧΕΠΑ, Δημοσθένη Μιχελάκη.
«Η γυναικολογική κλινική έχει μία λίστα αναμονής για τα χειρουργεία της, είτε είναι καρκίνος, είτε οτιδήποτε άλλο, περίπου ένα χρόνο. Το “αφήγημα” με τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία είναι μία πρόσκαιρη λύση», τονίζει ο πρόεδρος Εργαζομένων Άγιος Δημήτριος, Στέφανος Χατζηλιάδης.
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στα απογευματινά χειρουργεία, τόνισε σε συνέντευξή του ότι όταν διενεργηθούν εντός του 2025 θα επέλθει η κανονικότητα. «Αυτές οι αναμονές κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι αναμονές, που υπάρχουν, σύμφωνα με τον υπουργό, προκλήθηκαν από τα δύο χρόνια της πανδημίας.
ΠΟΕΔΥΝ: Η μεγάλη έρευνα που αποκαλύπτει τις σοβαρές ελλείψεις
Τον Σεπτέμβριο του 2024, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΥΝ) δημοσίευσε μία έρευνα στην οποία καταγράφεται η κατάσταση σε 43 νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Βορείου Ελλάδας, απαιτώντας άμεσες κυβερνητικές παρεμβάσεις ενίσχυσης των υγειονομικών μονάδων σε προσωπικό και χρηματοδότηση.
Όσον αφορά τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, η καταγραφή της ΠΟΕΔΥΝ αποκάλυψε τα εξής:
ΑΧΕΠΑ
Από τις 10 Χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο οι 4 αίθουσες λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και υλικών (χαμηλός προϋπολογισμός) ΑΝΑΜΟΝΉ πάρα πολύ μεγάλη, ως και πάνω από 1 έτος για ραντεβού ασθενών στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, στα εργαστήρια και στον προγραμματισμό επεμβάσεων. Κατεύθυνση και (με απευθείας αναθέσεις – έχουν δοθεί πολλές υπηρεσίες του νοσοκομείου) ,για ιδιωτικοποίηση και παροχή υπηρεσιών σε εταιρεία – εργολάβο σχεδόν όλων των υποστηρικτικών υπηρεσιών (καθαριότητα, πλυντήρια, ασφάλεια, μαγειρεία) αλλά και μεγάλου τμήματος της διοικητικής υπηρεσίας όπως υπαλλήλους, το αρχείο των ασθενών (μεγάλο μέρος έχει μεταφερθεί σε εταιρεία εκτός ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ), καθώς και το τηλεφωνικό κέντρο για τα ραντεβού ασθενών , στο οποίο ο ασθενής πληρώνει τηλεφωνική συνδρομή για να εξυπηρετηθεί.
Σοβαρή η έλλειψη προσωπικού ως και 35% (διοικητικού, νοσηλευτικού, παραιατρικού- χειριστές ιατρικών μηχανημάτων). Οι κλινικές και ΜΕΘ λειτουργούν με προσωπικό όλων των σχέσεων εργασίας , (επικουρικό , από τον ΟΑΕΔ, λίγους μόνιμους πια και προσωπικό νοσηλευτικών ειδικοτήτων), εξουθενωμένο , κάτω από τα όρια ασφαλείας .Οι υπάλληλοι από τον ΟΑΕΔ εργάζονται πολλά χρόνια χωρίς μισθολογική ωρίμανση (επιδόματα, κλιμάκια κλπ) Οφείλονται άδειες και οφειλόμενα ρεπό 2 ετών. Οι νοσηλευτές που προσλήφθηκαν με την 7Κ προκήρυξη, είναι ήδη εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, οπότε λαμβάνοντας υπόψη και τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις , υπάρχει σοβαρή δυσλειτουργία από την έλλειψη προσωπικού.
Η τεχνική υπηρεσία απέμεινε με λιγοστό προσωπικό, με αποτέλεσμα οι περισσότερες εργασίες να εκτελούνται από ιδιωτικά συνεργεία και εργολάβους. Παλιός ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, και υλικοτεχνικές υποδομές λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Ακόμη υπάρχουν κλινικές με 6 κλίνες κλπ θαλάμους χωρίς τουαλέτες και κλήση (ενδοεπικοινωνία) ασθενή – νοσηλευτή. Παραμένει με προβλήματα κλιματισμού το κτίριο των τακτικών εξωτερικών ιατρείων, αλλά και του τούνελ του νοσοκομείου , όπου διέρχονται φορεία με διασωληνωμένους ασθενείς, καρότσια με ασθενείς και πολίτες.
ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ
Στο Νοσοκομείο υπάρχουν ελλείψεις 25 με 30 % γενικά στο προσωπικό. Σε όλες τις υπηρεσίες υπάρχουν από 200 κενά και στη Νοσηλευτική υπηρεσία πάνω από 100 κενά. 15 θέσεις περιλαμβάνει η προκήρυξη 7Κ από τους επιτυχόντες. Οι 10 είναι ήδη εργαζόμενοι ως συμβασιούχοι και 15 άτομα θα φύγουν σε άλλα Νοσοκομεία οπότε το Νοσοκομείο θα είναι μείον 10 άτομα. Στο Διοικητικό και στο Παραϊατρικό προσωπικό έχουν χρόνια να γίνουν προσλήψεις. Υπάρχουν κτιριακά προβλήματα πολλά γιατί είναι παλιό Νοσοκομείο. Είχε εξαγγελθεί νέο αντικαρκινικό Νοσοκομείο. Στο παθολογοανατομικό τα παρασκευάσματα δίνονται στο μεγαλύτερο μέρος σε ιδιώτες λόγω έλλειψης προσωπικού. Υπάρχει μία ΜΕΘ με 8 κλίνες που λειτουργεί. Τα χειρουργικά κρεβάτια από 5 λειτουργούν τα 4 λόγω έλλειψης Αναισθησιολόγων. Η μονάδα ημερήσιας νοσηλείας που βρίσκεται στην Πυλαία λειτουργεί με το υπάρχον προσωπικό χωρίς νέες προσλήψεις.
ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ
Μείζον πρόβλημα στο Νοσοκομείο αποτελεί η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και προσωπικού όλων των ειδικοτήτων παρά τις συνεχείς προσπάθειες για ανανεώσεις, προσλήψεις προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του Νοσοκομείου. Ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση της Στεφανιαίας Μονάδας. Ανακαινίσεις που είχαν δρομολογηθεί ολοκληρώνονται και έχουν δρομολογηθεί ανακαινίσεις και σε άλλες κλινικές της Υγειονομικής Μονάδας. Υπάρχει 1 ΜΕΘ με 13 κλίνες και λειτουργούν όλες.
ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Στο Νοσοκομείο υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού γιατί υπάρχουν 78 κενές οργανικές θέσεις στο Νοσηλευτικό προσωπικό, 76 κενές θέσεις στο Διοικητικό και λοιπό προσωπικό και στο Ιατρικό 24 οργανικές κενές σε όλες τις ειδικότητες. Επίσης στα Ιατρικά εργαστήρια υπάρχουν 10 κενές οργανικές θέσεις. Η ΜΕΘ έχει 8 κλίνες και λειτουργούν. Μειωμένη η λειτουργία των χειρουργικών αιθουσών. Κτιριακά προβλήματα υπάρχουν πολλά όπως σοβάδες που πέφτουν γιατί το κτίριο είναι παλιό και θέλει συντήρηση από έξω. Υπάρχει αμίαντος εκεί που είναι το φαρμακείο και τα μαγειρεία.
ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ
Υπάρχουν ελλείψεις 30% σε όλες τις ειδικότητες και κυρίως σε Νοσηλευτικό προσωπικό και Διοικητικό. Πάνω από 50% ελλείψεις στους Τραυματιοφορείς. Στην Πληροφορική υπηρεσία δεν υπάρχει κανείς και γίνεται η δουλειά με εξωτερικούς συνεργάτες. Χειρουργικές αίθουσες υπάρχουν 14 και λειτουργούν οι 6 όλο το χρόνο. Οι Αναισθησιολόγοι από 28 θέσεις που υπάρχουν υπηρετούν 8 και έρχονται από άλλα Νοσοκομείο για να καλυφθούν οι θέσεις. Κτιριακά προβλήματα δεν υπάρχουν ιδιαίτερα. Λίστα αναμονής χειρουργείων υπάρχει παντού και κυρίως στα Μαιευτικά και Ουρολογικά λόγω έλλειψης προσωπικού. Υπάρχει μία ΜΕΘ ενηλίκων και μία ΜΕΘ Παίδων. Στην ΜΕΘ ενηλίκων στα 38 κρεβάτια λειτουργούν τα 25. Στη ΜΕΘ Παίδων υπάρχουν 8 κρεβάτια και λειτουργούν όλα. Η μοναδική στη Βόρεια Ελλάδα Οι μόνιμες προσλήψεις γίνονται με άτομα που ήδη εργάζονται με άλλες συμβάσεις.
ΑΓ. ΠΑΥΛΟΣ
Στο Νοσοκομείο υπάρχει ελλείψεις προσωπικού στο Νοσηλευτικό προσωπικό και στο Παραϊατρικό. Από το Ιατρικό προσωπικό ανάγκη υπάρχει μόνο σε Αναισθησιολόγους Ιατρούς. Περιμένουν με βάση τις προκηρύξεις άτομα αλλά δεν έχουν έρθει ακόμη. Το Προσωπικό που θα προσληφθεί θα είναι 40% καινούργιο και 60% με άτομα που ήδη δουλεύουν. Κτιριακά προβλήματα δεν υπάρχουν γιατί αυτή τη στιγμή γίνεται ανακαίνιση στο Νοσοκομείο. Επίσης λόγω της ανακαίνισης δεν λειτουργεί η ΜΕΘ παρά μόνο 3 κρεβάτια και αυτό έως τις 20/9/2024.
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Στο Νοσοκομείο υπάρχουν 397 κενές Οργανικές θέσεις εκ των οποίων 212 καλύπτονται από ελαστικές μορφές εργασίας. Το Νοσοκομείο από τον μήνα Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο εφημερεύει μόνο του για ολόκληρο τον Νομό Θεσσαλονίκης, εξυπηρετώντας παράλληλα και περιστατικά όμορων νομών. Επίσης υπάρχει αυξημένη αναμονή στα ΤΕΠ περί τις 6 με 8 ώρες. Οι αίθουσες χειρουργείων είναι 14 στο σύνολο και λειτουργούν οι 10 (κατά τους θερινούς μήνες λειτουργούν λιγότερες). Η λίστα αναμονής των χειρουργείων είναι 10.000 περιστατικά διαφόρων ειδικοτήτων παρά την λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων. Η ΜΕΘ έχει 16 κλίνες. Συνήθως μία με δύο κενές ανά εφημερία. Κτιριακά προβλήματα υπάρχουν συχνές βλάβες σε ανελκυστήρες λόγω παλαιότητας. Επίσης ο ανεπαρκής κλιματισμός των χώρων και κάποιες φορές ανύπαρκτος λόγω απαρχαιωμένου συστήματος ψύξης. Μικρή βελτίωση το τελευταίο 20ήμερο. Διαβεβαίωση για αντικατάσταση το Φθινόπωρο.
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Στο Νοσοκομείο υπάρχει μεγάλη έλλειψη Ιατρικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, όπως επίσης και έλλειψη Νοσηλευτικού και Παραϊατρικού προσωπικού. Υπάρχουν 2 ΜΕΘ με 30 κλίνες και λειτουργούν όλες. Υπάρχει και ΜΑΦ με 6 κρεβάτια και λειτουργεί. Οι χειρουργικές αίθουσες είναι 11 και υπάρχει ανάπτυξη περίπου στο 65 με 70%. Λίστα αναμονής υπάρχει μεγάλη λόγω έλλειψης προσωπικού. 140 άτομα θα προσληφθούν από Σεπτέμβριο. Ένα μέρος είναι καινούργιο προσωπικό και ένα μέρος ήδη υπηρετούν ως επικουρικοί.
«Αδιέξοδο» πρόβλημα οι ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία Θεσσαλονίκης – Εξουθενώνονται οι γιατροί από τις υποχρεωτικές μετακινήσεις και τις συνεχείς εφημερίες
Τις ελλείψεις προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία που βασανίζουν το ΕΣΥ τα τελευταία χρόνια, έχει καλύψει η Parallaxi σε παλαιότερα ρεπορτάζ της, καθώς αποτελεί ένα αδιέξοδο πρόβλημα το οποίο δεν περιορίζεται μονάχα στους χειρούργους, αλλά σε όλες τις ειδικότητες, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη για υποχρεωτικές μετακινήσεις, εξουθενώνοντας με αυτόν τον τρόπο τους γιατρούς με ατελείωτες εφημερίες.
Σε παλαιότερο ρεπορτάζ της Parallaxi, η Ισιδώρα Μπακαΐμη, παθολόγος Παθολόγος και Λοιμωξιολόγος, Επιμελήτρια Α’ στο ΑΧΕΠΑ, αποκαλύπτει πως αναγκάζεται να μετακινείται στη Δράμα, για να καλύψει τα κενά της παθολογικής κλινικής του τοπικού νοσοκομείου.
«Προσπαθούν με “μπαλώματα” να καλύψουν τα τεράστια κενά και οι μετακινήσεις παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας και όχι μόνο στη Βόρεια Ελλάδα», εξηγεί χαρακτηριστικά η κ. Μπακαΐμη:
«Το πρόβλημα της υποστελέχωσης είναι πάρα πολύ έντονο και συνεχώς επιδεινώνεται στα νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδος, το οποίο οι υγειονομικές υπηρεσίες και το Υπουργείο, προσπαθούν να καλύψουν με μετακινήσει ιατρών.
Οι μετακινήσεις ιατρών δεν είναι μια καινούργια τακτική, η οποία βέβαια έγινε πολύ πιο έντονη στο διάστημα της πανδημίας. Σε εκείνη την περίπτωση, έγινε από όλους μας αντιληπτό ότι ήταν μια αναγκαία συνθήκη για να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες που προέκυψαν. Ωστόσο, μετά το πέρας της πανδημίας, αυτή η τακτική συνεχίζεται.
Προσπαθούν με “μπαλώματα” να καλύψουν τα τεράστια κενά και οι μετακινήσεις παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας και όχι μόνο στη Βόρεια Ελλάδα. Οι μετακινήσεις αφορούν κυρίως τις ειδικότητες των παθολόγων, των αναισθησιολόγων και των ακτινολόγων. Βγαίνουν αποφάσεις αναγκαστικής μετακίνησης, στην οποία δεν έχει κανέναν λόγο ο μετακινούμενος ιατρός και οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε έχουν ανυπέρβλητες δυσκολίες».
Η Μάρθα Αποστολοπούλου, Παθολόγος, Επιμελήτρια Α του ΓΝΝ Άγιος Παύλος στη Θεσσαλονίκη, μητέρα τριών ανήλικων παιδιών, αναγκάζεται να μετακινηθεί στη Δράμα προκειμένου να καλύψει την εκεί υποστελεχωμένη παθολογική κλινική του τοπικού νοσοκομείου.
«Πριν τρία χρόνια μας χειροκροτούσαν, τώρα μας συμπεριφέρονται σαν πιόνια», τόνισε η ίδια, μιλώντας στην Parallaxi.
«Μπήκαμε για να υπερασπιστούμε τη δημόσια υγεία. Το σπουδάσαμε, ορκιστήκαμε σε αυτό. Στην εποχή της πανδημίας κάναμε 10 ημέρες για να γυρίσουμε σπίτι, δουλεύαμε χωρίς ρεπό. Έτσι μας το αναγνωρίζουν; Μας συμπεριφέρονται σαν πιόνι; Με ποια λογική;
Πριν τρία χρόνια έβγαιναν όλοι στα μπαλκόνια και μας χειροκροτούσαν. Αντί να κοιτάξεις να έχεις μια δομημένη κλινική, που να έχει συνέχεια, καταφεύγουν σε κινήσεις που είναι “μπαλώματα”.
Έχω τρία παιδιά. Το μικρότερο είναι 4,5 χρονών το μεγαλύτερο στα 9. Μας λένε να καλύψουμε τις αδυναμίες του συστήματος. Και μετά μας λένε για υπογεννητικότητα. Είναι υποχρέωση μου όμως να πάω. Μπήκαμε, μπαίνουμε και θα συνεχίσουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή! Αλλά δεν θέλουμε τέτοια αντιμετώπιση.
Στα χρόνια της πανδημίας δεν είχαμε εμείς άδεια ειδικού σκοπού. Αλλά και δεν ζητήσαμε ποτέ. Ξέρουμε το καθήκον μας. Η δημόσια υγεία και η προάσπισή της είναι το καθήκον μας. Και αυτοί μας αντιμετωπίζουν έτσι; Εφόσον όμως μας το ζητάνε, εμείς θα είμαστε εκεί για τις ημέρες που πρέπει».
Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών, με τις συνεχείς εφημερίες για να περιθάλψουν ασθενείς, καταλήγουν να θέτουν σε κίνδυνο μέχρι και την προσωπική τους υγεία, προκαλώντας υπερκόπωση και πίεση από την ένταση της υπερεργασίας.
Στις αρχές του 2024, μία αναισθησιολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου, υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η γιατρός, μετά από υπερεργασία και υπερεφημέρευση, ένιωσε ένα έντονο μούδιασμα, το οποίο όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, προκλήθηκε από εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτό συνέβη στις 8 το πρωί, στο τέλος της εφημερίας.
Την προηγούμενη εργάστηκε ατελείωτες ώρες συνεχόμενα χωρίς διακοπή και σύμφωνα με πληροφορίες εργάστηκε στα χειρουργεία συνεχόμενα από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Αργότερα προς το τέλος της εφημερίας, αποκοιμήθηκε σε ένα χώρο – εφημερείο χωρίς επαρκή θέρμανση και όταν ξύπνησε υπέστη το εγκεφαλικό επεισόδιο. Συνάδελφοι της έσπευσαν και την μετέφεραν για εξετάσεις και νοσηλεία στην νευρολογική κλινική.
Η ίδια, η Ιωάννα Δημητροπούλου, γιατρός αναισθησιολόγος Επιμελήτρια Β’ του νοσοκομείου Παπανικολάου, μίλησε στην Parallaxi για τις συνθήκες εργασίες που αντιμετωπίζουν οι γιατροί του νοσοκομείου και ειδικά οι αναισθησιολόγοι:
«Φεύγουμε από το νοσοκομείο και δεν ξέρουμε αν θα φτάσουμε στο σπίτι μας», τόνισε η ίδια:
«Μας δείχνουν καθημερινά ότι δεν μας λογαριάζουν ότι μας θεωρούν αναλώσιμους. Και αυτό με έχει θυμώσει, διότι εγώ θα μπορούσαν να έχω πεθάνει, αλλά η εφημερία θα γινόταν κανονικά. Δεν θα σταματήσει το νοσοκομείο γιατί θα πεθάνει η Ιωάννα και η κάθε Ιωάννα. Είμαστε αναλώσιμοι για την διοίκηση».
«Πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα άμεσα», τονίζει και αναφέρει ότι «δούλεψα Χριστούγεννα, 27 Δεκεμβρίου, Πρωτοχρονιά, 5,9,12 Ιανουαρίου, ήμουνα μέσα συνεχώς σε εφημερία. Ασταμάτητα ωράρια. Τώρα θέλω να φύγω από το νοσοκομείο και να περπατήσω χωρίς μπαστούνι. Ήρθα να κάνω μία βάρδια, να εργαστώ, να υπηρετήσω αυτό που σπούδασα, και φεύγω με ένα πόδι σέρνοντας και αυτό δεν μπορώ να το πιστέψω».