Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη, μια πόλη εκτός θέματος;

Το δεύτερο μέρος της ημερίδας της Parallaxi ανοίγει για πολύ σημαντική συζήτηση

Parallaxi
θεσσαλονίκη-μια-πόλη-εκτός-θέματος-1112915
Parallaxi

Με αφορμή τη συμπλήρωση 35 ετών από την πρώτη της κυκλοφορία, η Parallaxi, το παλαιότερο free press της Ελλάδας, ανοίγει το δημόσιο διάλογο στην Θεσσαλονίκη για μια σειρά καίρια ζητήματα της πόλης. Η πρώτη μεγάλη δημόσια συζήτηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων «Θεσσαλονίκη Αλλιώς» την ερχόμενη Κυριακή 18 Φεβρουαρίου στο «Ολύμπιον» (αιθ. Παύλος Ζάννας) και τιτλοφορείται «Πού πάει αυτή η πόλη;».

To πρώτο μέρος (14.30) ανοίγει μια κουβέντα χωρίς φόβο για την αρχιτεκτονική της πόλης, τα λάθη και τις παραλείψεις που έγιναν, αλλά και τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον.

Στο δεύτερο μέρος της συζήτησης (16.00)  τίθεται ο εξής προβληματισμός: Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη εκτός θέματος;

Τα κρίσιμα ερωτήματα που θα απασχολήσουν είναι:

Για ποιους και ποιες είναι η Θεσσαλονίκη σήμερα; Μπορεί να είναι στο μέλλον μια πόλη που να προσφέρει ποιότητα ζωής, ευκαιρίες απασχόλησης και προοπτικές προσωπικής εξέλιξης; Πώς συνυπάρχουν οι διαφορετικές κοινότητες; Τι σημαίνει η υποβάθμιση των δημόσιων και ιδιαίτερα των πράσινων χώρων;

Στον διάλογο θα συζητηθούν οι ανάγκες της πόλης, οι αλλαγές που χρειάζεται, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα και οι προτεραιότητες που θα έπρεπε να θέσει για το μέλλον, προκειμένου να αντιστρέψει τις τάσεις φυγής ή τη μη αξιοποίηση του δυναμικού της.

Τη συζήτηση σε αυτό το δεύτερο μέρος της ημερίδας της Parallaxi θα συντονίσει ο Μιχάλης Γουδής, διευθυντής στο γραφείο Θεσσαλονίκης του Ιδρύματος «Χάινριχ Μπελ», το οποίο συμπράττει στην ημερίδα

Μαζί του στο πάνελ θα είναι η δημοσιογράφος της «Μακεδονίας» και του «Inside Story» Σοφία Χριστοφορίδου, η καθηγήτρια στο τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ Εύη Αθανασίου, η ξεναγός της πολιτιστικής εταιρείας dot2dot Βασιλική Καρτσιακλή και ο ηθοποιός Βίκτωρ Μπενουζίλιο, παίρνοντας αφορμή και από μία επί σκηνής αφήγηση της συγγραφέως Σοφίας Νικολαΐδου.

Επιδίωξη του πάνελ είναι το κοινό να παρέμβει και να συμμετάσχει στη συζήτηση με διάφορους τρόπους.

Λίγα λόγια για τους ομιλητές

Εύη Αθανασίου

Εύη Αθανασίου 3

Τίτλος παρέμβασης: Θεσσαλονίκη ad hoc

Σημεία-κλειδιά: Νέες διαδικασίες παραγωγής του αστικού χώρου, απουσία συνολικού οράματος και στρατηγικής μητροπολιτικού επιπέδου, οι χώροι πρασίνου ως υποδομή προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, ανάγκη ενημέρωσης και συμμετοχής των κατοίκων

Η Ευαγγελία Αθανασίου είναι αρχιτέκτων μηχανικός (ΑΠΘ), καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του York (MA) και στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (PhD).  Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στη θεματική περιοχή της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας των πόλεων. Έχει διδάξει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ. Από το 2009 διδάσκει πολεοδομία και αστικό σχεδιασμό με έμφαση στις περιβαλλοντικές διαστάσεις του σχεδιασμού στο ΑΠΘ. Έχει δημοσιεύσει σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια με κύριο άξονα την κριτική θεώρηση της έννοιας της αστικής βιωσιμότητας, τη σχέση της πόλης με τη φύση, τους σύγχρονους μετασχηματισμούς των πόλεων με έμφαση στον δημόσιο χώρο.

Σοφία Χριστοφορίδου

Σοφία Χριστοφορίδου 2

Τίτλος παρέμβασης: Η Θεσσαλονίκη κι εμείς: Δημόσιοι χώροι, ατομισμός & διεκδικήσεις

Σημεία-κλειδιά: Ατομισμός, έλλειψη συμμετοχής και φροντίδας για τους δημόσιους χώρους της πόλης, έντονος τοπικισμός ο οποίος όμως δεν οδηγεί σε δρόμους διεκδίκησης, η ταυτότητα των Θεσσαλονικιών

Η Σοφία Χριστοφορίδου γεννήθηκε στην Καβάλα και ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο ΕΑΠ και Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα στο ΑΠΘ. Για επτά χρόνια εργάστηκε σε τοπικά ΜΜΕ της Καβάλας. Από το 2007 μέχρι και σήμερα γράφει στην εφημερίδα «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης και από το 2016 δημοσιεύει ρεπορτάζ στο www.insidestory.gr. Συνεργάστηκε με την TV100 και την ΕΡΤ3, με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και το ΚΘΒΕ, έκανε εκπομπές στον ιντερνετικό ραδιοφωνικό σταθμό amagi κ.α. Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά.

Βασιλική Καρτσιακλή

Βασιλική Καρτσιακλή 2

Τίτλος παρέμβασης: Μνήμη και Ιστορία: Οι βάσεις για την ανάπτυξη μιας πόλης

Σημεία-κλειδιά: Καίρια ζητήματα διαχείρισης της μνήμης, της πολιτιστικής κληρονομιάς, του τουρισμού και της βιώσιμης ανάπτυξης

Η Βασιλική Καρτσιακλή, γεννημένη στα Τρίκαλα, βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2001 σπουδάζοντας Ιστορία και Αρχαιολογία στο ΑΠΘ. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη Βυζαντινή Αρχαιολογία και Τέχνη, ενώ παράλληλα ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Βυζαντινή Ελληνική Παλαιογραφία και τη Συντήρηση και Αποκατάσταση Έργων Τέχνης. Πριν την ίδρυση της dot2dot, εργάστηκε ως αρχαιολόγος στο Υπουργείο Πολιτισμού, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, ενώ συνεργάστηκε και με την Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων. Πιστοποιημένη ξεναγός (ΑΠΘ) από το 2013, αποτέλεσε κομμάτι του ιδρυτικού πυρήνα της dot2dot από τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου. Έκτοτε, είναι η επιστημονική υπεύθυνη για την έρευνα, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση θεματικών και βιωματικών ξεναγήσεων, καθώς και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Τέλος, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες που προκύπτουν από την ολοένα διευρυνόμενη δραστηριότητα της εταιρείας, έχει αναγνωριστεί ως εκπαιδεύτρια ενηλίκων (ΕΟΠΠΕΠ) και έχει εξειδικευτεί στη σύνταξη και υλοποίηση προτάσεων ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Βίκτωρ Μπενουζίλιο

Βίκτωρ Μπενουζίλιο 2

Τίτλος παρέμβασης: Η φυγή ως προϋπόθεση δημιουργίας

Σημεία-κλειδιά: Παράγοντες που οδηγούν τους νέους να φεύγουν από την πόλη, έλλειψη ευκαιριών και υποδομών στον καλλιτεχνικό τομέα, δυσκολίες στην καθημερινότητα ενός νέου ατόμου

Ο Βίκτωρ Μπενουζίλιο είναι απόφοιτος του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αμπελοκήπων-Μενεμένης και της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ, ηθοποιός, DJ και σερβιτόρος. Από τις 11 Μαρτίου θα συμμετέχει στην παράσταση «ΑΟΥΣΤΡΑΣ ή Η Αγριάδα» της Λένας Κιτσοπούλου, σε σκηνοθεσία Στεφανίας Σαμαρά, στο Θέατρο 104.

Σοφία Νικολαΐδου

Σοφία Νικολαΐδου 2

Τίτλος αφήγησης: Σαλονίκη_Σαλούγκα_Σολούν_SKG. Η πόλη μου, Θεσσαλονίκη

Η Σοφία Νικολαΐδου έχει εκδώσει συλλογές διηγημάτων, μυθιστορήματα, μελέτες, μεταφράσεις. Το μυθιστόρημά της Απόψε δεν έχουμε φίλους (Μεταίχμιο, 2010) τιμήθηκε με το Athens Prize for Literature και μεταφράστηκε στα εβραϊκά (Kester Books) και στα ρουμάνικα (Editura Omonia). Το μυθιστόρημά της Χορεύουν οι ελέφαντες (Μεταίχμιο, 2012) κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ και τον αγγλόφωνο κόσμο (The Scapegoat, Melville House) το 2015. Το βιβλίο της Καλά και σήμερα, Το χρονικό του καρκίνου στο δικό μου στήθος (Μεταίχμιο, 2015) τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο σε λογοτέχνη του οποίου το βιβλίο προάγει σημαντικά τον διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα και μεταφράστηκε στα ρουμάνικα (Editura Omonia). Το θεατρικό της έργο Υπέρ Ελλάδος. Η υπόθεση Πολκ στο προσκήνιο ανέβηκε το 2018-2019 στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Το τελευταίο της μυθιστόρημα είναι το VorΠέρα από τον νόμο (Μεταίχμιο, 2021). Διδάσκει Δημιουργική Γραφή στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Δημιουργική Γραφή» του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Κυριακή 18/2/2024 Ολύμπιον, αίθουσα Παύλος Ζάννας

Στην αίθουσα υπάρχουν 190 συνολικά θέσεις. Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας άφιξης. Δεν επιτρέπονται όρθιοι.