Θεσσαλονίκη: Ο πολιτισμός τον χειμώνα είναι αποκλειστική υπόθεση του κέντρου;

Τι γίνεται αυτή την εποχή στους γύρω Δήμους; - Μιλήσαμε μαζί τους και μάθαμε όσα μπορούμε να κάνουμε και να δούμε

Γιώργος Σταυρακίδης
θεσσαλονίκη-ο-πολιτισμός-τον-χειμώνα-962753
Γιώργος Σταυρακίδης

Σε μία προσπάθεια να μάθουμε τι ακριβώς συμβαίνει πολιτιστικά στους γύρω Δήμους από αυτόν της Θεσσαλονίκης τον χειμώνα, επικοινωνήσαμε μαζί τους και μιλήσαμε για όλα εκείνα που γίνονται και μπορούν οι δημότες τους να παρακολουθήσουν τους μήνες που είναι απαραίτητος ένας κλειστός χώρος.

Το καλοκαίρι, γνωρίζουμε καλά πως είναι και πιο εύκολο να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις πολιτισμού, καθώς είναι και περισσότεροι οι ανοιχτοί χώροι, αλλά και είναι σίγουρα πιο εύκολο να δημιουργηθούν συνθήκες για μία πολιτιστική εκδήλωση, είτε αυτή είναι θεατρική, είτε μουσική, είτε εικαστική.

Τι γίνεται όμως τον χειμώνα;

Ένα από τα προβλήματα που θα έπρεπε να συζητηθεί ίσως, είναι τελικά το επικοινωνιακό καθώς όλοι οι Δήμοι που μιλήσαμε μαζί τους, αναφέρουν πολλές εκδηλώσεις και τρόπους πολιτιστικής διασκέδασης που όμως, δύσκολα ξεφεύγουν από τα σύνορα του δήμου τους, καθώς σπάνια οι υπόλοιποι μαθαίνουμε περισσότερα έγκαιρα.

Σε επικοινωνία μας με τους αρμόδιους αντιδημάρχους, η εικόνα που δημιουργείται είναι πως αυτοί που θέλουν να μην διανύσουν πολλά χιλιόμετρα ώστε να βρεθούν στο κέντρο της πόλης για να απολαύσουν μία πολιτιστική δράση, θα βρουν σίγουρα κάτι καλό να γίνεται στην περιοχή τους, ενώ δεν είναι απίθανο από την άλλη, κάποιος άλλος από πιο μακριά να διανύσει αυτά τα χιλιόμετρα ώστε να μεταβεί σε άλλον Δήμο για να παρακολουθήσει κάτι που το αξίζει.

Πέρα από τις εποχικές εκδηλώσεις που πάντα οι Δήμοι φροντίζουν να τιμήσουν – όπως είναι οι Αποκριές – ευτυχώς, φαίνεται να μεριμνούν και για κάτι παραπάνω πολιτιστικό που, να τα λέμε αυτά, χρειάζεται και ειδικά στην εποχή μας.

Δήμος Νεάπολης – Συκεών

Για τις κινηματογραφικές προβολές και παραστάσεις που γίνονται στο Κλειστό Θέατρο Συκεών από τις θεατρικές ομάδες του δήμου, «Θέσπις» και «Θεατρικά Εργαστήρια Μελίνα Μερκούρη» μας μίλησε αρχικά η Άννα Σεβαστιάδου, αναπληρώτρια προϊσταμένη τμήματος Δημοσίων Σχέσεων, Παιδείας – Δια Βίου Μάθησης και Πολιτισμού του Δήμου, ενώ μας ενημέρωσε πως γίνονται δεκάδες δράσεις, μιλώντας για εικαστικές εκθέσεις διακεκριμένων καλλιτεχνών στο «Μουσείο Προσφύγων» στην «Πολιτιστική Γειτονιά» που είναι ιδιαίτερα ενεργή κατά τους χειμερινούς μήνες όπως και στην αίθουσα Τέχνης «Ήλιος», οι συναυλίες και τα δρώμενα που έγιναν την περίοδο των Χριστουγέννων, οι εκδηλώσεις που ετοιμάζονται για τις Απόκριες και την Καθαρά Δευτέρα σε όλες τις ενότητες του Δήμου (Νεάπολη,  Συκιές, Πεύκα, Άγιο Παύλο), μας μίλησε επίσης για διαλέξεις, ομιλίες αλλά και προβολές στο πλαίσιο του Λαϊκού Επιμορφωτικού Πανεπιστημίου (ΛΕΠ) που πραγματοποιούνται συχνά, για ξεχωριστές θεματικές εκδηλώσεις σε αίθουσες εκδηλώσεων του δήμου με αφορμή τις Παγκόσμιες Ημέρες όπως πχ την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας. (Συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές), για εκδηλώσεις στις βιβλιοθήκες όπως παρουσιάσεις βιβλίων, σεμινάρια δημιουργικής γραφής, ανάγνωση βιβλίων από τις Λέσχες ανάγνωσης του δήμου, μουσικές εκδηλώσεις στο Δημοτικό Ωδείο Νεάπολης, παιδικό χορευτικό φεστιβάλ παραδοσιακών χορών

Οι αίθουσες πολιτισμού που πραγματοποιούνται συνέχεια δράσεις, είναι το Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών, το Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης, το Δημοτικό Ωδείο Νεάπολης και τρεις δημοτικές Βιβλιοθήκες («Αντώνης Σαμαράκης» στις Συκιές όπου λειτουργεί και Παιδική Βιβλιοθήκη, στη Νεάπολη και τα Πεύκα)

Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη

“Εμείς, ειδικά μετά τον κορονοϊό, έχουμε και δράσεις πλούσιες και ο κόσμος τις έχει αγκαλιάσει και είναι πάρα πολύ επιτυχημένες” αναφέρει στην Parallaxi η αντιδήμαρχος Πολιτισμού-Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, Ανατολή Κωνσταντινίδου αναφέροντας ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων που μπορεί να απολαύσει όποιος είναι ή βρεθεί στις περιοχές του Δήμου.

“Από τον Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα έχουμε μια πληθώρα εκδηλώσεων ανάλογα με την περίοδο που διανύουμε και απευθύνονται και σε μικρά παιδιά αλλά και στους ενήλικες. Ο κόσμος έχει ανάγκη όλο αυτό το διάστημα, λόγω της απομόνωσης, να βγει, να περάσει καλά, να κοινωνικοποιηθεί εκ νέου και γι’ αυτό έρχεται σε όλες μας τις εκδηλώσεις. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα ούτε με τις δομές, παρόλο που είμαστε ένας Δήμος που υπάρχει μία γεωγραφική δυσκολία όσον αφορά τη συγκοινωνία. Παρ’ όλα αυτά είμαστε από τους Δήμους που έχουμε πολιτιστικά κέντρα σε κάθε δημοτική ενότητα και προσπαθούμε ισάξια να προσφέρουμε πολιτισμό σε όλους τους δημότες μας.

Μιλώντας με την κ. Κωνσταντινίδου για τις κτιριακές εγκαταστάσεις που μπορούν οι δημότες να απευθυνθούν  για την πολιτιστική τους ψυχαγωγία στον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, αναφέρει πως “Στις έξι δημοτικές ενότητες μας, έχουμε κέντρα πολιτισμού. Είναι το Αμφιθέατρο Σταύρος Κουγιουμτζής στο Πανόραμα και η αίθουσα Λίτσα Φωκίδη που είναι ανακαινισμένη και σύγχρονη με οτιδήποτε καινούριο υπάρχει σχετικά με την τεχνολογία, είναι το Πολιτιστικό Κέντρο της Πυλαίας, είναι το Πολιτιστικό Κέντρο του Ασβεστοχωρίου, η αίθουσα Ιωάννη Μανωλεδάκη στον Χορτιάτη και στο Φίλυρο χρησιμοποιούμε την αίθουσα  πολιτισμού που έχει το ανακαινισμένο Λύκειο. Μιλάμε για πλήρως εξοπλισμένους πολυχώρους, θερμαινόμενοι και απολαμβάνουνε όλες τις θεατρικές και μουσικοχορευτικές παραστάσεις του Δήμου όλοι οι συμπολίτες μας. Το διάστημα των Χριστουγέννων, αν είδατε, είχαμε ένα πλούσιο πρόγραμμα με μία και δύο παράλληλες εκδηλώσεις κάθε μέρα σε όλες τις δημοτικές ενότητες. Εμείς, συνεργαζόμαστε με πολλούς φορείς, ο Δήμος είναι ανοιχτός σε συνεργασίες και μπορεί όποια ομάδα θέλει να κάνει τις προτάσεις της και να τις συζητήσουμε.”

Δήμος Καλαμαριάς

Αισιόδοξη είναι και η Βάσω Νικολέτου, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων στον Δήμο Καλαμαριάς που μίλησε στην Parallaxi για όλα εκείνα τα σημαντικά που γίνονται μακριά από τον κεντρικό Δήμο της Θεσσαλονίκης και γίνονται αφορμές ώστε ο κόσμος να βγει από το σπίτι του, να διασκεδάσει και να κάνει ακόμα και μεγαλύτερες αποστάσεις γι’ αυτό, αφού όπως χαρακτηριστικά μας λέει είναι πολλοί αυτοί που από άλλους Δήμους έρχονται στην Καλαμαριά για κάποιες από τις δυνατότητες που έχει να διοργανώνει πολιτιστικά γεγονότα.

“Αρχικά εμείς έχουμε τα δύο θέατρα μας, το Δημοτικό Θέατρο Μελίνα Μερκούρη και το δεύτερο που τώρα στις 29 Ιανουαρίου θα μετονομαστεί σε Θέατρο Σταύρου Κουγιουμτζή, όπου θα παραστεί ο Γιώργος Νταλάρας και η οικογένεια του συνθέτη. Και στα δύο αυτά θέατρα γίνονται συνέχεια εκδηλώσεις. Κάνουμε επίσης μία συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ώστε να παρουσιάσουμε εδώ κάποιες παραστάσεις, με αρχική ημερομηνία τον Μάρτιο. Έχουμε τους πολιτιστικούς μας συλλόγους όπου κάνουν επίσης πολλές εκδηλώσεις. Από την άλλη, δεν είναι λίγοι οι θίασοι που έρχονται εδώ και ζητάνε το θέατρο για να ανεβάσουν έργα τους. Τον Μάιο επίσης έχουμε το φεστιβάλ χορωδιών. Ο Δήμος διαθέτει και θεατρικό εργαστήρι και έχουν φτιαχτεί πολύ ωραίες παραστάσεις κατά καιρούς.

Είναι ωραίο που πλέον είναι πολλοί που σε μία τους έξοδο, επιλέγουν να μείνουν ή να έρθουν στην Καλαμαριά για την ψυχαγωγία του και αυτό βοηθά και γενικότερα την κίνηση της περιοχής επειδή στις μέρες μας οι περισσότεροι όταν βγουν για ένα θέατρο, θα το συνδυάσουν και με μία ολοκληρωμένη έξοδο πηγαίνοντας στη συνέχεια και για φαγητό ή για ένα ποτό.

Δυστυχώς εδώ δεν έχουμε κινηματογράφο ακόμα για προβολές. Προσπαθήσαμε να το στήσουμε αλλά λόγω πανδημίας έμεινε πίσω, όμως θέλουμε να το προσπαθήσουμε να γίνει κάτι οργανωμένο.

Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου

Πηγαίνοντας δυτικά, η Αθηνά Παμπουκίδου, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, αναφέρει τις πολλές διοργανώσεις που έχουν στο πρόγραμμα για το προσεχές διάστημα, ενώ μας βεβαιώνει πως παρόμοιες εκδηλώσεις γίνονται στον Δήμο όλο τον χρόνο.

“Κατά βάση στον Δήμο, έχουμε το Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης που λειτουργεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Εκεί γίνονται εκδηλώσεις συνέχεια, δηλαδή σχεδόν κάθε εβδομάδα κάτι έχουμε. Τώρα τελειώνουν οι διαλέξεις από ένα μνημόνιο συνεργασία που έχουμε με το Κέντρο Πολιτισμού. Επίσης, γίνονται θεατρικές παραστάσεις, έχουμε διαλέξεις, έχουμε το Comedy Festival που ξεκινάει σύντομα και θα είναι εδώ για πέντε μέρες, τρέχει μία έκθεση μέσα στο κτίριο ήδη…

Η αλήθεια είναι ότι το πρώτο διάστημα μέχρι να «στιγματιστεί» ο χώρος του Θεάτρου Μίκης Θεοδωράκης, δεν είχαμε μεγάλη προσέλευση του κοινού, όμως πλέον ο κόσμος έχει μάθει και μάλιστα, το ευχάριστο είναι ότι έρχονται επισκέπτες και από όλη τη Θεσσαλονίκη συνέχεια.

Εκτός από το Μίκης Θεοδωράκης, υπάρχει και το Κινηματοθέατρο στην Μεγάλου Αλεξάνδρου που γίνονται κι εκεί εκδηλώσεις για τον κόσμο καθώς και προβολές ταινιών κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, με πολλές παιδικές μάλιστα.

Επίσης, την Τσικνοπέμπτη θα έχουμε παρέλαση που λόγω covid τα τελευταία χρόνια δεν είχε γίνει, θα έχουμε Καθαρά Δευτέρα σε τρία σημεία, εκδηλώσεις με μουσικά σχήματα για τον κόσμο και πολλά άλλα που έχουν σχέση με την παράδοση και το σήμερα.”

Ο πολιτισμός δεν είναι προνόμιο του κέντρου

Την επόμενη φορά λοιπόν, που θα θέλεις να βγεις και θα αναζητήσεις τις επιλογές που μπορεί να σου προσφέρει η Θεσσαλονίκη, μην αρκεστείς σε αυτά που απλόχερα μπορεί να σου προσφέρει ο κεντρικός Δήμος της Θεσσαλονίκης, αλλά αναζήτησε και τι άλλα ωραία πράγματα μπορεί ενδεχομένως να γίνονται λίγο πιο πέρα.

Στις συζητήσεις μου τόσο με τις κυρίες των Δήμων, όσο και με ανθρώπους που ζουν σε αυτούς τους Δήμους, όλοι συμφωνούν πως ο πολιτισμός δεν είναι ούτε προνόμιο του κέντρου αλλά ούτε και μοναδικό “δώρο” όσων ζουν στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, αφού εξαιρετικές δουλειές παρουσιάζονται κατά καιρούς και στις γύρω περιοχές και σίγουρα, χαρά θα είναι να γίνουν ακόμα περισσότερες οι υποδομές για ακόμα πιο πολλά.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα