Θεσσαλονίκη: Τι ειπώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο για την είσοδο ιδιωτών στην καθαριότητα
«Το παραμύθι περί ιδιωτικοποίησης τέλειωσε» ανέφερε ο Αντιδήμαρχος, με τους εργαζόμενους να κατηγορούν τη διοίκηση ότι προχωρά στον ιδιώτη χωρίς να έχει ξεκάθαρα αποδείξει ότι αυτή είναι συμφέρουσα οικονομικά και απαραίτητη λύση
Σε εξέλιξη είναι στο δημαρχείο ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής, με ένα από τα θέματα συζήτησης την εκπόνηση μελέτης και την υλοποίηση διαγωνισμού για ανάθεση υπηρεσιών καθαριότητας σε ιδιώτες. Ανάμεσα στις υπηρεσίες όπου εξετάζεταη η είσοδος ιδιωτών είναι η μηχανική σάρωση των πεζοδρομίων, το πλύσιμο των κάδων και η περισυλλογή ογκωδών αντικειμένων.
Σε τοποθέτησή τους, ο Δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γιώργος Δημαρέλος ευχαρίστησαν τους εργαζόμενους για τη βοήθειά τους στην καθαριότητα και αναφέρθηκαν στα όσα παρέλαβαν. Έκαναν λόγο για έλειμμα 25 εκ. από την προηγούμενη διοίκηση, το οποίο προήλθε από την επιλογή της να μειώσει τα δημοτικά τέλη λόγω της πανδημίας. Αυτό το έλειμμα, σε συνδυασμό με την αύξηση στα ενεργειακά κόστη και το τέλος ταφής, αλλά και τις δυσκολίες που έφερε το flyover στην κυκλοφορία των απορριματοφόρων, οδήγησαν στην ανάγκη για εύρεση πόρων στην καθαριότητα, όπως υποστήριξαν.
Ο κ. Δημαρέλος έκανε λόγο για εξασφάλιση 2,5 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και άλλων 13 εκ. ευρώ από την κυβέρνηση, με τα τελευταία να δίνονται και για τη νυχτερινή αποκομιδή των απορριμμάτων λόγω flyover. Αυτά τα χρήματα θα πρέπει να αξιοποιηθούν σε βάθος τεσσάρων ετών και αυτό προτίθεται να κάνει, δηλωσε ο κ. Δημαρέλος. Ο ίδιος απέρριψε κάθετα τον όρο «ιδιωτικοποίηση» και αντ’ αυτού έκανε λόγο για «εφάπαξ χρηματοδότηση για παροχή υπηρεσιών»: «Ο προϋπολογισμός της καθαριότητας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια είναι 140 εκ. ευρώ και η παροχή υπηρεσιών που συζητάμε έχει κόστος 8 εκ. Πώς μπορεί να μιλάμε για ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας καθαριότητας με ένα τέτοιο ποσό;».
Ο κ. Αγγελούδης εξήγησε ότι βάσει πρότερης εμπειρίας, ένας διαγωνισμός για την προμήθεια επιπλέον εξοπλισμού θα έπαιρνε πολύ χρόνο.Έτσι η διοίκηση προχώρησε σε μελέτη για το πώς μπορούν να εξασφαλιστούν αυτές οι υπηρεσίες, καταλήγοντας στην είσοδο ιδιώτη. Ακόμα, ανέφερε ότι ο Δήμος έχει μόλις πέντε δικά του μηχανήματα σάρωσης και πρόσθεσε ότι πράγματι ο Δήμος έχει δικά του καδοπλυντήρια, όμως ο ιδιώτης θα συνειεσφέρει με προαίρεση όταν αυτά δεν επαρκούν. Τέλος, ανέφερε και το τεράστιο πρόβλημα με τα ογκώδη: «Καμία ίδια δύναμη, ούτε στις πιο προηγμένες χώρες, δεν θα μπορούσε να μαζεύει ογκώδη από 4.000-6.000 σημεία».
Ο κ. Δημαρέλος μίλησε και για τα προβλήματα της υπηρεσίας, όπου το 30% του προσωπικού απέχει από τα μάχιμα πόστα λόγω βεβαιώσεων περί ιατρικής ακαταλληλότητας. Στο μηχανουργείο υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό και η διοίκηση προσβλέπει με το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων «55 Άνω» να κάνει προσλήψεις. Υπάρχει, επίσης και έλλειψη οδηγών.
Χαρακτήρισε «έωλη» την προσφυγή που έχει γίνει κατά της εισόδου των ιδιωτών από την ΠΟΕ ΟΤΑ και το σύλλογο εργαζομένων του Δήμου, δηλώνοντας ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης απεφάνθη πως η Ομοσπονδία δεν έχει έννομο συμφέρον να προσβάλλει αυτήν την απόφαση. «Το παραμύθι της ιδιωτικοποίησης δεν έχει δράκο και τελειώνει με αυτήν την απόφαση της αποκεντρωμένης», δήλωσε.
Σε δική του τοποθέτηση, ο Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης, Κώστας Φουντούκης, άσκησε κριτική στη διοίκηση Ζέρβα για την επικριτική της στάση απέναντι στους εργαζόμενους και της διεκδικήσεις και θύμισε πως πολλές υπηρεσίες του Δήμου έχουν ήδη δοθεί σε εργολάβους, σε τομείς όπως ο ηλεκτροφωτισμός, το πράσινο, το αρχιτεκτονικό, η βιώσιμη κινητικότητα και η συντήρηση των σχολείων. Παρόλα αυτά, υποστήριξε, σε όλες τις έκτακτες καταστάσεις (π.χ. απομάκρυνση πεσμένων δέντρων, καθαρισμός φρεατίων, άμεσες συντηρήσεις σχολικών κτιρίων) συνδράμουν άμεσα οι εργαζόμενοι του Δήμου, καθώς ο ιδιώτης δεν διαθέτει πάντα τις εξειδικευμένες γνώσεις ή/και έχει μεγάλο κόστος.
Σαν άλλο παράδειγμα έφερε τον καφέ κάδο για τα οργανικά απόβλητα και την εφαρμογή του «Πληρώνω όσο πετάω», όπου οι πολίτες θα χρεώνονται ανάλογα με τις ποσότητες απορριμμάτων που παράγουν: «Πιστεύετε θα μπορέσει ο ιδιώτης να κάνει τέτοιες μετρήσεις και να εποπτεύει τα οργανικά απόβλητα που πετιούνται; Εδώ εμείς οι εργαζόμενοι δεν μπορούμε να πείσουμε τους εργαζόμενους στα Λαδάδικα να κάνουν ανακύκλωση!».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στον ιδιοκτήτο ΣΜΑ του Δήμου στο Φοίνικα, ο οποίος λόγω παθογενειών στη στελέχωση και την οργάνωσή του δεν λειτουργεί στο έπακρο, αναγκάζοντας την υπηρεσία να μεταφέρει τα απορρίματα στον ΣΜΑ της Ευκαρπίας, πληρώνοντας καπέλο 15€ ανά τόνο, κοινώς περίπου 1 εκ ευρώ το χρόνο. «Μόνο στα λόγια έγινε προσπάθεια εξοικονόμησης χρημάτων», είπε, με το Δήμαρχο να απαντά ότι οι αλλαγές στο ΣΜΑ θα γίνουν αφού εξασφαλιστούν οι άμεσες εκκρεμότητες που καλείται να λύσει και η είσοδος του ιδιώτη.
«Οι εργαζόμενοι ματώνουν για να μένει η πόλη καθαρή. Πρέπει κάποτε να τα βάλουμε κάτω και να μετρήσουμε και να δούμε πόσο κοστίζουμε εμείς σαν εργαζόμενοι και πόσο κοστίζει ο ιδιώτης», συμπλήρωσε, αμφισβητώντας την εξοικονόμηση χρημάτων από την είσοδο ιδιωτών στην καθαριότητα. «Αναμένουμε να δούμε από την άνοιξη προς καλοκαίρι αυτές τις υπηρεσίες του ιδιώτη, εφόσον προχωρήσει ο διαγωνισμός, αλλά δεν πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα θα είναι ιδιαίτερα παραγωγικό».
Για την απόφαση της Αποκεντρωμένης που απορρίπτει τις προσφυγές των εργαζομένων, δήλωσε δηκτικά ότι «Δεν περίμεναμε κάτι άλλο».
Το λόγο πήρε και ο Πέτρος Πετρίδης, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ ΟΤΑ. Αναρωτήθηκε αν έγινε ποτέ ακριβής καταμέτρηση του πόσο προσωπικό λείπει και σε ποιους τομείς πριν αποφασιστεί η είσοδος ιδιώτη. «Με αυτήν σας την απόφαση είναι σαν να προεξοφλείτε σαν διοίκηση ότι για τέσσερα χρόνια ούτε προσωπικό θα μπορέσετε να πάρετε ούτε εξοπλισμό, και πάτε κατευθείαν στη λύση του ιδιώτη χωρίς να προσπαθήσετε κάτι άλλο». Άσκησε, ακόμα, κριτική σε σημεία της σύμβασης που θέλει να υλοποιήσει ο Δήμος, συγκεκριμένα για την πληρωμή αποσβέσεων στον εξοπλισμό που θα του παράσχει ο ιδιώτης αλλά και στα ποσά του ΦΠΑ που θα κληθεί να δώσει.
«Οι δημοτες σάς εξελεξαν για να προασπιστειτε το δημοσιο συμφερον. Προτείνουμε ο Δήμος να έρθει σε νέα διαπραγμάτευση με τους εργαζόμενους από την αρχή και να το πάρει πίσω αυτό το σχέδιο. Είναι πολύ μικρός ο αριθμός εργαζομένων και εξοπλισμού που πρόκειται να δώσει ο ιδιώτης για αυτά τα χρήματα», συμπλήρωσε.