Thessaloniki Wave: Μια πρόταση για τη Δυτική Είσοδο της πόλης
Η parallaxi παρουσιάζει τις honorable mentions προτάσεις του διαγωνισμού για τη Δυτική Είσοδο της πόλης και τη δημιουργία του νέου Επιχειρηματικού Κέντρου της.
Μέσα από περισσότερες από 170 προτάσεις που κατατέθηκαν στο πλαίσιο του Ανοιχτού Διεθνή Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών ArXellence 2, που διοργανώθηκε από την ALUMIL, επιλέχθηκαν και βραβεύτηκαν οι δέκα καλύτερες. Όλες οι προτάσεις που συμμετείχαν θα παρουσιαστούν σε επίσημη έκθεση, που θα πραγματοποιηθεί στα Παλαιά Σφαγεία. Ο διαγωνισμός είχε ως στόχο την ανάδειξη του καινοτόμου σχεδιασμού ως την ιδανική προσέγγιση για τη δημιουργία του νέου Επιχειρηματικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης (CBD) και τη βιώσιμη αστική ανάπλαση του δυτικού παράλιου μετώπου της πόλης.
Σε συνέχεια της παρουσίασης από την Parallaxi των βραβευμένων προτάσεων του διαγωνισμού ArXellence 2 για τη δυτική είσοδο της πόλης και τη δημιουργία του νέου Επιχειρηματικού Κέντρου της, σήμερα παρουσιάζουμε την τρίτη από τις honorable mentions προτάσεις του διαγωνισμού.
Όνομα πρότασης: Thessaloniki Wave (T-Wave)
Η πρόταση αυτή θέτει εξίσου ως στόχους της την επιχειρηματική και οικονομική ανάπτυξη του κέντρου, αλλά και τη βιωσιμότητα. Οραματίζεται τη δημιουργία μας σειράς υπερσύγχρονων ουρανοξυστών, που θα αποτελούν τα υψηλότερα κτήρια στην πόλη και σημεία αναφοράς της.
Η πρόταση εμπνέεται για την τοποθέτηση των κτηρίων στο χώρο από τα κύματα της θάλασσας. Έτσι, οι υψηλότεροι ουρανοξύστες (που θα αγγίζουν τα 200 μέτρα) τοποθετούνται στα δύο άκρα του οικοπέδου, ενώ στο κέντρο τοποθετούνται τα κτήρια με χαμηλότερο ύψος. Όλα τα κτήρια είναι πλήρως εξοπλισμένα με τεχνολογίες που επιτρέπουν την παραγωγή ενέργειας, τη συλλογή του νερού της βροχής και την επαναχρησιμοποίηση του, όπως επίσης και έξυπνα συστήματα για την όσο το δυνατόν πιο βιώσιμη λειτουργεία τους. Στόχος είναι να γίνει το νέο επιχειρηματικό κέντρο μια ενεργειακά αυτάρκης περιοχή.
Στα κτήρια αυτά περιλαμβάνονται γραφεία, κατοικίες, καταστήματα, ξενοδοχεία και χώροι χαλάρωσης, ενώ φυσικά δεν λείπουν οι χώροι πρασίνου, τόσο μέσα στα ίδια τα κτήρια όσο και γενικότερα από το χώρο. Ακόμη και οι οροφές των κτηρίων μετατρέπονται σε πράσινους χώρους, που πέρα από την οικολογική και αισθητική τους αξία, συμβάλουν στη μείωση της θερμοκρασίας εντός του κτηρίου εμποδίζοντας την ηλιακή ακτινοβολία. Στο επίπεδο τους εδάφους προβλέπεται ακόμη και χώρος για την καλλιέργεια λαχανικών.
Ο μεγάλος στόχος της πρότασης είναι τα μετατραπεί το κέντρο και η ευρύτερη περιοχή που το περιβάλλει σε έναν πράσινο πνεύμονα για την πόλη, αλλά και σε ένα σημείο συνάντησης για τους κατοίκους της. Μια ζωντανή γειτονία της Θεσσαλονίκης που θα συνδέει το κέντρο της πόλης με τη δυτική πλευρά της.
Τα υπάρχοντα βιομηχανικά κτήρια εντός της περιοχής της παρέμβασης διατηρούνται, αποκτούν ξανά ζωή και μετατρέπονται σε χώρους για δημόσια αλλά και ιδιωτική χρήση, δημιουργώντας έτσι μια σύνδεση με την ιστορία της πόλης.
Οι αρχιτέκτονες των γραφείων MAU ARCHITECTURE, F&M INGEGNERIA SPA και MARSIGLILAB που κατέθεσαν την πρόταση θεωρούν πως αυτό που την έκανε να ξεχωρίσει ήταν η πολυπλοκότητα της. Πιστεύουν πως το γενικό σχέδιο, το προτεινόμενο σύστημα κινητικότητας και ο ίδιος ο σχεδιασμός των κτιρίων δημιουργούν μια εξαιρετική πολυπλοκότητα αλλά ταυτόχρονα και μια αρμονική αστική κατάσταση.
*Όλες οι προτάσεις που συμμετείχαν στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό της ArXellence 2, που διοργανώθηκε από την ALUMIL, θα παρουσιαστούν στην επίσημη έκθεση, που θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2021, στην καρδιά της δυτικής εισόδου της πόλης, στα Παλαιά Σφαγεία.
Δείτε επίσης:
The Green Hub:Το δεύτερο βραβείο για τη δυτική είσοδο της πόλης
Bioclimatic Urban Lighthouse: Το τέταρτο βραβείο για τη δυτική είσοδο της πόλης
A view of the bay. A glance at the future: Το έκτο βραβείο για τη δυτική είσοδο της πόλης
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ