Θεσσαλονίκη

Το ΑΠΘ δεν χωρά τους φοιτητές του – Το σχέδιο που εξετάζει το Πανεπιστήμιο

Τι αναφέρει ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Υποδομών, Δημήτριος Κουσενίδης, στην parallaxi

Μαρίνα Τομπάζη
το-απθ-δεν-χωρά-τους-φοιτητές-του-το-σ-1229650
Μαρίνα Τομπάζη

Ύστερα από μια σύντομη περίοδο θερινής ερήμωσης, το ΑΠΘ σφύζει ξανά από ζωή. Στα κυλικεία των Σχολών στήνονται ουρές από φοιτητές που ξεκλέβουν λίγη ώρα ανάμεσα από τα μαθήματά τους, για να πιούν το δεύτερο καφέ της μέρας. Παιδιά μοιράζονται αναπτήρες στα φουαγιέ των κτιρίων και γνωρίζονται καπνίζοντας. Στις αίθουσες και τα αμφιθέατρα, πρωτοετείς στοιβάζονται σαν σαρδέλες που πρόλαβαν στο τσακ το τελευταίο δρομολόγιο του ΟΑΣΘ, μαζί με τους μεγαλύτερους, που υποσχέθηκαν στον εαυτό τους, όπως κάνουν κάθε χρόνο, να πατάνε φέτος το πόδι τους, για να πάρουν επιτέλους το πτυχίο.

Στα δρομάκια της Πανεπιστημιούπολης περπατούν αφηρημένα παρέες από τη Βιβλιοθήκη στη Λέσχη και πάλι πίσω. Στους διαδρόμους των σχολών, με βήμα ταχύ, οι πιο μοναχικοί, τρέχουν να προλάβουν την επόμενη διάλεξη, ενώ κόσμος ανεβοκατεβαίνει τα σκαλιά ψάχνοντας τις αίθουσες τους.

Δυστυχώς, το Πανεπιστήμιο στενάζει από σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα που «καταπλακώνουν» αυτή τη ζωντάνια. Οι υποδομές δεν επαρκούν, σοβάδες πέφτουν με το παραμικρό, οροφές καταρρέουν από τα ήδη γερασμένα κτίρια.

«Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. Όλα τα κτίρια του ΑΠΘ είναι παλιά. Εμείς, όπου δημιουργείται κάποιο θέμα, αμέσως προχωράμε σε ενέργειες. Όπου μας έρχεται κάποιο μήνυμα, γίνεται στατικός έλεγχος. Το τεχνικό επιμελητήριο μάλιστα, έχει αναλάβει να κάνει αντισεισμικό έλεγχο σε όλα μας τα κτίρια. Γίνονται και αιτήματα για χρηματοδότηση και αποκατάσταση των ζημιών. Το ΑΠΘ είναι το δεύτερο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο, έχει πάρα πολλά κτίρια· Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, τα οποία όλα είναι παλιά. Δεδομένου των συνθηκών και της χρηματοδότησης που υπάρχει από το Υπουργείο, εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε. Είμαστε πάνω από τα προβλήματα και πολύ κοντά σε αυτά», εξηγεί ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Υποδομών του ΑΠΘ και Καθηγητής, Δημήτριος Κουσενίδης.

Ανά τα χρόνια, τα συμβάντα που καταγράφονται στους χώρους των Σχολών, μόνο επαληθεύουν τις εξαθλιωμένες συνθήκες των εγκαταστάσεων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.

Το προηγούμενο έτος, κατέρρευσε το ταβάνι σε κλινική της Οδοντιατρικής Σχολής και αρκετές αίθουσες πλημμύρισαν, εξαιτίας, όπως ανέφερε ο τότε Πρύτανης, διαρροή νερού, αλλά σίγουρα και από τη χρόνια υποσυντήρηση. Λίγους μήνες αργότερα, γκρεμίστηκε υπόστεγο στο κυλικείο της Κτηνιατρικής, την ώρα μάλιστα, που φοιτητές βρίσκονταν στο σημείο. Και τα περιστατικά δεν σταματάνε…

«Σε καμία περίπτωση δεν θα βάζαμε σε κίνδυνο ζωή φοιτητών και συναδέλφων. Σε κάποιες σχολές υπάρχει πρόβλημα με τα επιχρίσματα. Έχουμε βάλει ένα πρόγραμμα, το οποίο ξεπερνά το ένα εκατομμύριο, για την αποκατάσταση αυτών των ζημιών. Δηλαδή για επιχρίσματα, για σοβαδίσματα, για βαψίματα, γιατί το βάψιμο δεν είναι μόνο διακοσμητικό, προστατεύει το τους τοίχους και τις κολώνες». Ο αντιπρύτανης κάνει λόγο επίσης και για το κτίριο της Γεωπονίας που παρουσιάζει θέματα, τονίζοντας πως «σε αυτή τη φάση προσπαθούμε να βρούμε τη χρηματοδότηση, ώστε να γίνει η ανάθεση της μελέτης για τη στατικότητα και την αποκατάσταση του κτιρίου».

Το Μάρτιο του 2024, η parallaxi ανέδειξε ενδελεχώς το σοβαρό κτιριακό πρόβλημα στη Σχολή Καλών Τεχνών. Όπως διατυπώθηκε τότε: «το τσιμέντο που χρησιμοποιήθηκε για να ενώσει τα δύο κτίρια, σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει, δεν είχε τη σωστή συμπύκνωση, με αποτέλεσμα σε αρκετά σημεία να έχει εξαφανιστεί και τα κτήρια να υποχωρούν. Αυτό φυσικά έχει συνέπεια να μπαίνει μέσα το νερό, όταν βρέχει και να πλημμυρίζουν πολλά σημεία.

Η σκουριά και η φθορά είναι πασιφανής από τις εικόνες που αντικρίζει κανείς. Τα ραγίσματα στους τοίχους επίσης. Μία εικόνα που παραπέμπει σε κατεστραμμένη πόλη και όχι σε ένα Πανεπιστήμιο. Ο φόβος και η ανασφάλεια κυριαρχούν».

Αναφορικά με το εν λόγω ζήτημα, ο κ.Κουσενίδης σχολιάζει πως «η Σχολή Καλών Τεχνών έχει μπει σε πρόγραμμα. Έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες».

Καλών τεχνών

Σύμφωνα με το ΑΠΘ, στις εγκαταστάσεις του στη Θέρμη, που εκτείνονται σε έκταση 213.000 τετραγωνικών μέτρων, στεγάζονται το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών, καθώς και το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.

Όσον αφορά την Πανεπιστημιούπολη, στην οποία βρίσκεται η πλειοψηφία των υποδομών του Αριστοτέλειου, μεγάλο μέρος των κτιρίων κατασκευάστηκε τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, στο σημείο που ήταν το εβραϊκό νεκροταφείο και ο προσφυγικός συνοικισμός της Αγίας Φωτεινής. Σήμερα, καταλαμβάνει περίπου 334.000 τετραγωνικά μέτρα, στο κέντρο της πόλης.

«Το Πανεπιστήμιο δεν μας χωράει όλους»

Πριν από δύο χρόνια, φοιτητής της Νομικής, έπεσε από τον τρίτο όροφο αίθουσας, καθώς καθόταν στο περβάζι παραθύρου γιατί το αμφιθέατρο ήταν κατάμεστο. Οι υπερπλήρεις αίθουσες αποτελούν, επίσης μια αντίξοη πραγματικότητα και σε άλλα Τμήματα του Πανεπιστημίου, αφού οι κτιριακές υποδομές δεν ανταποκρίνονται αναλογικά με τον αριθμό των εισακτέων.

«Μέσα στο στρατηγικό σχέδιο της Πρυτανείας είναι η χωροταξική ανάπτυξη του ΑΠΘ. Κακά τα ψέματα, το ΑΠΘ δεν μας χωράει. Με δεδομένο ότι δεν μπορούμε να καθορίσουμε τον αριθμό των φοιτητών, αλλά αυτός επιλέγεται από το Υπουργείο, εμείς απλά μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε ότι οι υπάρχοντες χώροι δεν μας καλύπτουν. Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους για τη χωροταξική ανάπτυξη του ΑΠΘ, έξω από το κέντρο της πόλης· Δεν γίνεται μέσα στο κέντρο. Για αρχή, θα υπάρξει κάποια μεταφορά τμημάτων της Γεωπονικής προς το Πανεπιστημιακό Αγρόκτημα, που βρίσκεται στην ανατολική έξοδο της Θεσσαλονίκης, στη διασταύρωση των δρόμων Θέρμης – Αεροδρομίου. Υπάρχει ένα πλάνο, θα δούμε», αναφέρει ο κ.Κουσενίδης.

Παράλληλα, ήδη πολλά Τμήματα, έχουν «εξοριστεί» εκτός του κάμπους, αλλά εντός κέντρου, όπως αυτό του Θεάτρου στην Εγνατία και το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ στη Βασ. Ηρακλείου. Επίσης, σημειώνεται πως οι εγκαταστάσεις του Τμήματος Κινηματογράφου βρίσκονται στη Σταυρούπολη.

Τέλος, σχετικά με το περιστατικό πτώσης ανελκυστήρα στις φοιτητικές εστίες, ο αντιπρύτανης γνωστοποιεί ότι «βγήκε ανακοίνωση της Πρυτανείας».

Υπενθυμίζεται πως την ευθύνη χρηματοδότησης και συντήρησης των Εστιών έχει το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.), φορέας που τελεί υπό την άμεση εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Η διοικητική οργάνωση και λειτουργία τους όμως, καθώς και η κυριότητα του εξοπλισμού τους, είναι αρμοδιότητες του ΑΠΘ.

«Ήταν ένα ατυχές συμβάν. Οι Εστίες του ΑΠΘ δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Πανεπιστημίου, δηλαδή δεν έχουμε εμείς τη συντήρηση των Εστιών. Πιστεύω τώρα ότι το πόρισμα της ΕΔΕ θα αναδείξει τις ευθύνες και ελπίζω το υπουργείο Παιδείας να φροντίσει για την καλύτερη συντήρηση των Εστιών», δηλώνει καταληκτικά ο αντιπρύτανης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα