Βόμβα από Σίμο Δανιηλίδη: Βρέθηκε κι άλλος ομαδικός τάφος στο Γεντί Κουλέ

Όσα αποκάλυψε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του Σπύρου Κουζινόπουλου «Γεντί Κουλέ, η Βαστίλη της Θεσσαλονίκης»

Parallaxi
βόμβα-από-σίμο-δανιηλίδη-βρέθηκε-κι-άλ-1291713
Parallaxi

Μια σημαντική αποκάλυψη έκανε πριν λίγο, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, σχετικά με τον ομαδικό τάφο που εντοπίστηκε στο Γεντί Κουλέ, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του Σπύρου Κουζινόπουλου «Γεντί Κουλέ, η Βαστίλη της Θεσσαλονίκης», στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου.

Όπως όλα δείχνουν, από ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς του Βυζαντίου, το φρούριο του Επταπυργίου, στην Ακρόπολη της Θεσσαλονίκης, που έχει μετατραπεί σε φυλακή από την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα, εξελίσσεται σε ένα κολαστήριο με εφιαλτικές ανθρώπινες ιστορίες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δανιηλίδης ανέφερε χαρακτηριστικά πως μόλις εχθές, «στη νέα ανασκαφή που κάναμε πέσαμε πάνω σε νέο ομαδικό τάφο». Στη συνέχεια, εξήγησε πως πρόκειται για τον έκτο ομαδικό τάφο που έχει ανακαλυφθεί πίσω από το Γεντί Κουλέ και τόνισε πως «θα συνεχίσουμε την προσπάθεια».

Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών είπε επίσης πως υπηρεσία του δήμου συγκεντρώνει στοιχεία οικογενειών των θυμάτων, ώστε να γίνει εξέταση DNA για να ταυτοποιηθούν οι σκελετοί.

Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε πως θα δημιουργηθεί Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και Αγώνα ως μνημείο τιμής και μνήμης με σύνθημα «ποτέ ξανά εμφύλιος», σε κοντινό σημείο από το Γεντί Κουλέ.

Η πρώτη επίσημη παρουσίαση του βιβλίου του Σπύρου Κουζινόπουλου «Γεντί Κουλέ, η Βαστίλη της Θεσσαλονίκης» στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης από τις εκδόσεις «ΙΑΝΟΣ» είναι σε εξέλιξη.

Για το βιβλίο μιλούν οι:

-Σίμος Δανιηλίδης, δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών.

-Άρης Στυλιανού, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

-Κώστας Λογοθέτης, δικηγόρος, πρώην Εισαγγελέας.

-Αγάπιος Σαχίνης, πρώην πολιτικός κρατούμενος στο Γεντί Κουλέ, συγγενής εκτελεσμένου.

Στη διάρκεια της παρουσίασης προβάλλονται διαφάνειες για τον ένα αιώνα λειτουργίας του Επταπυργίου ως φυλακής.

Δείτε το βίντεο:

Η υπόθεση των αποκαλύψεων ξεκίνησε από τον ίδιο το Σπύρο Κουζινόπουλο πριν δυο μήνες.

Οι ομαδικοί τάφοι των 33 εκτελεσμένων κομμουνιστών του Γεντί Κουλέ εντοπίστηκαν, όπως είναι γνωστό, στο πάρκο της Εθνικής Αντίστασης Συκεών, τριγύρω από το αφιερωμένο στο αντιστασιακό έπος μνημείο που υπάρχει στο κέντρο της μικρής πλατείας, στη συμβολή των οδών Κανάρη, Σολωμού και Μιαούλη στις Συκιές Θεσσαλονίκης. Η επιλογή του χώρου δεν ήταν τυχαία. Καθώς δεκαετίες τώρα υπήρχαν πληροφορίες ότι στην περιοχή εκείνη, σε κοντινή απόσταση από το Επταπύργιο, ήταν «ο συνήθης τόπος εκτελέσεων» των μελλοθάνατων κρατούμενων στο κάτεργο αυτό, μιας από τις χειρότερες φυλακές από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους.

Για χρόνια ο πρόεδρος του παραρτήματος Συκεών της ΠΕΑΕΑ (Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης), Κώστας Μητσόπουλος, πίεζε την Πολιτεία, τον δήμο Νεάπολης – Συκεών και άλλους φορείς για την ανέγερση του μνημείου στο συγκεκριμένο σημείο. Καθώς, παλιός Συκεώτης ο ίδιος, γνώριζε ότι η περιοχή ακριβώς εκείνη χρησιμοποιούνταν ευρύτατα στα μαύρα χρόνια του Εμφυλίου ως τόπος εκτελέσεων κομμουνιστών κρατούμενων στο Γεντί Κουλέ. Και στη συνέχεια του ομαδικού ενταφιασμού στο ίδιο σημείο, των εκτελεσμένων σε ομαδικούς λάκκους, όπου σώριαζαν τα άψυχα πλέον κορμιά των εκτελεσμένων το ένα πάνω στο άλλο. Χωρίς κανένα διακριτικό σημάδι που να υποδηλώνει την ταυτότητα του κάθε αδικοχαμένου τουφεκισμένου.

Οι αποκαλύψεις του Κουζινόπουλου προκάλεσαν σάλο και έφεραν στη μνήμη τα νωπά ακόμα και ανεξερεύνητα τραύματα της νεότερης Ιστορίας μας που δεν έχουμε καταφέρει όχι μόνο να διαχειριστούμε αλλά και να τακτοποιήσουμε ιστορικά αποδίδοντας στους νεκρούς της επώδυνης περιόδου τη γαλήνη της αποκατάστασης που οφείλουμε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μαζί με τις δεκάδες αντιδράσεις υπέρ της αποκατάστασης της μνήμης υπήρξαν και πρόθυμοι υπερασπιστές του διχασμού που προσέβαλαν τη μνήμη των νεκρών στο άκουσμα της είδησης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα