Featured

Εστίαση: Μείωση τζίρου, λουκέτα κι απολύσεις

Πάνω από 60% η πτώση του τζίρου στη Θεσσαλονίκη

Φίλιππος Δεργιαδές
εστίαση-μείωση-τζίρου-λουκέτα-κι-απολ-856751
Φίλιππος Δεργιαδές

Μία από τις πλέον δύσκολες περιόδους διανύει ο κλάδος της εστίασης που ευελπιστεί κατά την περίοδο των γιορτών να πάρει ανάσες οικονομικής επιβίωσης, με τα χρέη να συσσωρεύονται, τους τζίρους να βρίσκονται σε ύφεση και τα λουκέτα για πολλές επιχειρήσεις, να είναι η αναπόφευκτη κατάληξη.

Τα δύο χρόνια της πανδημίας, με τα περιοριστικά μέτρα και τα αυστηρά πρωτόκολλα, τα lockdown και το φόβο μετάδοσης του κορονοϊού, έχουν κυριολεκτικά γονατίσει τον κλάδο που τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, με την έκρηξη του τουρισμού, γνώρισε άνθηση και ανάπτυξη.

Από την αρχή της φετινής περιόδου, η πτώση του τζίρου, πανελλαδικά, εκτιμάται πως αγγίζει το 40% – 50% ενώ στην Θεσσαλονίκη ξεπερνά το 60%. Η οικονομική δυσπραγία και στενότητα είναι πλέον καθημερινό βίωμα για τους επιχειρηματίες του κλάδου, που βλέπουν τα χρέη, συσσωρευμένα ακόμα από την περίοδο της οικονομικής κρίσης, να διογκώνονται, τα λειτουργικά κόστη να αυξάνονται και η αναγκαστική μείωση δραστηριοτήτων και προσωπικού να είναι η μόνη διέξοδος για την επιβίωση.

Οι επιχειρήσεις της εστίασης θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν έχει στηρίξει, όσο επιβάλλουν οι συνθήκες, τον κλάδο. Η κυβέρνηση μέσω του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάση, ξεκαθάρισε πως για την εστίαση, «δεν υπάρχει κάτι άλλο στο τραπέζι», αλλά οι εκπρόσωποι της εστίασης θεωρούν ότι μέτρα όπως, η επιδότηση ενοικίου, η αναστολή εργασίας για το προσωπικό και η καθυστέρηση των πληρωμών των επιστρεπτέων προκαταβολών, κατά ένα εξάμηνο, μπορούν να τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου.

«Η κατάσταση είναι κάτι περισσότερο από δύσκολη για όλο τον κλάδο. Δεν είναι μόνο τα υγειονομικά μέτρα και πρωτόκολλα και η πανδημία που μας έχει γονατίσει, αλλά είναι και οι ανατιμήσεις και η ακρίβεια που ήρθε για να δώσει σε πολλούς το τελικό χτύπημα», τονίζει η Ντίνα Τέρτση από τη γνωστή ψαροταβέρνα Μαιάμι και γραμματέας του Σωματείου Εστίασης Καλαμαριάς. Όπως σημειώνει, «πλέον τα καταστήματα του κλάδου δουλεύουν κυρίως Σαββατοκύριακα και αυτό δεν αρκεί για να καλυφθούν τα έξοδα. Ούτε και ο τουρισμός από τις γειτονικές χώρες αρκεί, παρότι προσφέρει πολύτιμη βοήθεια. Η πτώση του τζίρου στη Θεσσαλονίκη ξεπερνά το 60% και η κυβέρνηση πρέπει να σκύψει με μεγαλύτερο ενδιαφέρον στα προβλήματα του κλάδου, ώστε να σωθούν επιχειρήσεις και απασχόληση».

Στο θέμα της ακρίβειας και της οικονομικής πίεσης που μειώνει την κίνηση των πελατών, «εστιάζει» η Ντίνα Κουτσού, ιδιοκτήτρια των Cin Cin και Giulietta Spritzeria, που θεωρεί ότι οι επιχειρήσεις υποχρεώνονται να απορροφούν το κόστος μην έχοντας άλλο περιθώριο να αυξήσουν τις τιμές. «Το θέμα της αγοραστικής δύναμης των πελατών μας είναι μείζον», τονίζει και σημειώνει πως τα υγειονομικά πρωτόκολλα με τις συνεχείς αλλαγές προκάλεσαν αναστάτωση, αλλά τελικά, επί της ουσίας, έχουν ξεκαθαρίσει το πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων ενώ για την περίοδο των εορτών εκτιμά και ευελπιστεί πως θα υπάρξει αυξημένη κίνηση.

Έρχονται νέα λουκέτα

Πολύ επιφυλακτικός για το μέλλον του κλάδου, δηλώνει στην Parallaxi, ο Γιάννης Φιλοκώστας, πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ νομού Θεσσαλονίκης και ιδιοκτήτης της ψαροταβέρνας “Ιππόκαμπος”. Όπως τονίζει, από τις 7000 επιχειρήσεις του κλάδου στο νομό, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν κλείσει περίπου 1000 καταστήματα ενώ ένα 10%, από τη νέα χρονιά, κινδυνεύει να βάλει λουκέτο αν δεν υπάρξει ανάκαμψη και δεν αλλάξει το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον.

«Τα πράγματα είναι ασφυκτικά για μας. Η κυβέρνηση βλέπει νούμερα και τζίρους και ανακοινώνει ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια ενίσχυσης, αλλά δεν είναι το ίδιο για όλους. Διότι η εστίαση στα αστικά κέντρα δεν έχει καμία σχέση με την εστίαση του τουρισμού της νότιας Ελλάδας», τονίζει και σημειώνει πως τα χρέη πνίγουν τον κλάδο που υποχρεώνεται σε μείωση δραστηριοτήτων και θέσεων εργασίας. «Πολλές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν από τη νέα χρονιά και τα λουκέτα είναι αναμενόμενα», τονίζει και καλεί την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στα αιτήματα που έχουν καταθέσει οι επιχειρήσεις της εστίασης.

«Η κατάσταση είναι απελπιστική, δεν είναι τυχαίο ότι στην πανελλαδική απεργία μας στα μέσα του Νοεμβρίου ,είχαμε σχεδόν καθολική συμμετοχή» επισημαίνει…

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα