Περιβάλλον

ThessAnimals: Βραχοκιρκίνεζο

Με την ουρά του να κρέμεται απλωμένη σαν βεντάλια το συναντούμε σε ανοιχτές περιοχές, χωράφια, παρυφές δρόμων

Μάριος Δαδούδης
thessanimals-βραχοκιρκίνεζο-903194
Μάριος Δαδούδης

Το ThessAnimals είναι ένα οδοιπορικό, το οποίο έχει σκοπό να καταγράψει όσο το δυνατόν περισσότερα είδη, από την πανίδα (θηλαστικά, πτηνά και ερπετά) που ζει στα δάση της Θεσσαλονίκης, περιαστικά από την πόλη και στα προάστια της. Ρέματα, πλαγιές, πλατό, δάση, Χορτιάτης, Σέιχ Σου κ.τ.λ. είναι το πεδίο δράσης του ThessAnimals.

Μια πρώτη συγκεντρωτική προσπάθεια η οποία έχει ως στόχο, την ενημέρωση και τη διδαχή της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς. Το ThessAnimals ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021 με σκοπό να προλάβει να καταγράψει/φωτογραφήσει όσο το δυνατόν περισσότερους καλοκαιρινούς επισκέπτες (πέρα από τους μόνιμους κατοίκους),οι οποίοι το Σεπτέμβριο θα φύγουν για διαχείμαση σε πιο ζεστά κλίματα (Αφρική, Μέση Ανατολή κ.τ.λ.).

Από το οδοιπορικό αυτό αποκλείονται ξενικά είδη και ζώα σε ζωολογικούς κήπους, τα οποία δεν αποτελούν φυσική ροή του κύκλου της ζωής στη φύση.

Βραχοκιρκίνεζο Falco tinnunculus

Μήκος 31-37 εκ. Κοινό σε ανοιχτές περιοχές, χωράφια, παρυφές δρόμων, βραχώδεις λόφους, ακάλυπτες εκτάσεις σε κατοικημένες περιοχές, νησίδες κ.τ.λ. Φωλιάζει σε δέντρα (συχνά παλιά φωλιά κορακοειδών),κτίρια, βράχια. Τροφή μικρά τρωκτικά, ερπετά, έντομα.

2-2.JPG

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ

Μεσαίου μεγέθους γεράκι με μακριές φτερούγες και ουρά, φτερούγες μάλλον στενές στη βάση και λίγο στρογγυλεμένες όταν απλωθούν. Συχνά φτεροκοπά επιτόπου, με την ουρά να κρέμεται απλωμένη σα βεντάλια. Ενεργητική πτήση με μάλλον πιο χαλαρά, μηχανικά φτεροκοπήματα από άλλα γεράκια. Μερικές φορές θυμίζει Ξεφτέρι, αλλά ξεχωρίζει από το συνεχές πέταγμα με πολύ λιγότερα αερογλιστρήματα.

2-27.JPG

ΦΩΝΗ

Συνήθως γρήγορη σε σειρά από σύντομες οξείες νότες “κιι-κιιι-κιιι-κιιι”.Νεαρά και θηλυκά ζητούν τροφή με θρηνητικές, τρεμουλιαστές τρίλιες “κιιιρρρλ”,επαναλαμβανόμενες μερικές φορές.

Πηγή πληροφοριών: Τα Πουλιά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ευρώπης/2η έκδοση 2009/Κείμενο: Lars Svensson/Υπεύθυνοι ελληνικής έκδοσης: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου/Επιμέλεια: Κώστας Παπακωνσταντίνου

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα