Featured

Βόλτα στο Ωραιόκαστρο – 5 στάσεις που πρέπει να κάνεις!

Mία βόλτα εκεί θα σε ανταμείψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Νίκος Γκάγιας
βόλτα-στο-ωραιόκαστρο-5-στάσεις-που-π-648087
Νίκος Γκάγιας

λίμνη Ωραιοκάστρου

Αν μία βόλτα στη Θεσσαλονίκη αξίζει όσο καμία άλλη, αυτή είναι σίγουρα στο Ωραιόκαστρο. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την πόλη, με κατεύθυνση της εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας. Για εμάς που μένουμε στα δυτικά, δεν μπορείς να πεις πως είναι και κανένα μεγάλο ταξίδι. 

Ο Δήμος Ωραιοκάστρου συστάθηκε από τη συνένωση των τριών πρώην Δήμων Ωραιοκάστρου, Καλλιθέας και Μυγδονίας στο βορειοδυτικό τμήμα του Νομού Θεσσαλονίκης και έδρα του είναι το Ωραιόκαστρο.

Η Δημοτική Ενότητα Ωραιοκάστρου συμπεριλαμβάνει τους οικισμούς Ωραιοκάστρου, Γαλήνης, Παλαιοκάστρου. Η ιστορία του Ωραιοκάστρου ξεκινά λίγο πριν και κυρίως από το 1922 με την εγκατάσταση στην περιοχή των πρώτων προσφύγων από τον Πόντο, διαδικασία που ολοκληρώθηκε το 1930. Η Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων παραχώρησε στους Έλληνες πρόσφυγες του Πόντου γεωργικό κλήρο (1932) και αργότερα τα οικόπεδα (1939), σε μια συνολική έκταση 22.000 στρεμμάτων, που άρχιζε από το σημερινό Παλαιόκαστρο (τότε Νταούτ Μπαλή) και τελείωνε στις παρυφές του σημερινού οικισμού της Ασπρόβρυσης (τότε Ακ Μπουρνάρ). Οι πρώτοι κάτοικοι ασχολούνταν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Το όνομα του νέου οικισμού υιοθετήθηκε από τη γενική συνέλευση των κατοίκων, σε ανάμνηση του «Ωραίου Κάστρου», που υπήρχε ανάμεσα στα χωριά Χατς και Άγιος Φωκάς του Πόντου. Το 1926 συγκροτήθηκε σε Κοινότητα και από το 1995 λειτουργεί ως Δήμος. Σήμερα ο Δήμος Ωραιοκάστρου αποτελείται από τους οικισμούς: Ωραιοκάστρου (έχει συγχωνευθεί με την Ασπρόβρυση, η οποία κατοικείται από το 1915 και μέχρι το 1981 ανήκε στην Κοινότητα Μελισσοχωρίου), Γαλήνης (1955), Παλαιοκάστρου (κατοικούνταν και πριν το 1923 από ντόπιους γηγενείς και βλάχους, μέχρι το 1926 υπαγόταν διοικητικά στη Νεοχωρούδα, το 1953-1955 αποτέλεσε ξεχωριστή Κοινότητα, οπότε συγχωνεύθηκε πάλι με την Κοινότητα Ωραιοκάστρου) και Αμφιθέας.

Το Ωραιόκαστρο αποτελεί έναν Δήμο με ραγδαία πληθυσμιακή και οικιστική ανάπτυξη και μία βόλτα εκεί θα σε ανταμείψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ας ξεκινήσουμε:

#1 Λίμνη Ωραιοκάστρου. Ένα από τα highlight της περιοχής και όχι μόνο. Το συγκεκριμένο μέρος το γνώρισαν ακόμα περισσότεροι κάτοικοι εν μέσω του lockdown, όπου το επέλεγαν για να ξεσκάσουν. Βέβαια υπάρχουν ακόμα πολλοί που δεν γνωρίζουν αυτό το καταπράσινο πάρκο με την τεχνητή λίμνη, που εκτείνεται σε έκταση 60 στρεμμάτων. Ίσως μία από τις καλύτερες επιλογές για βόλτα, όχι μόνο στο Ωραιόκαστρο, αλλά γενικότερα στη Θεσσαλονίκη.

λίμνη Ωραιοκάστρου

#2 «Κονταξοπούλειο» Δημοτικό Γυμναστήριο. Το κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο «Κονταξοπούλειο» είναι Ολυμπιακών προδιαγραφών με χωρητικότητα 700 θέσεων. Το γυμναστήριο αποτελείται από την κεντρική σάλα, ενώ υπάρχουν 3 αίθουσες όπου πραγματοποιούνται τα προγράμματα αεροβικής και ορθοσωμικής γυμναστικής μοντέρνων και παραδοσιακών χορών, επιτραπέζιας αντισφαίρισης, καθώς επίσης και αίθουσα σκάκι όπου αθλούνται και αγωνίζονται οι τοπικοί σύλλογοι του Ωραιοκάστρου. Στον περιβάλλοντα χώρο του γυμναστηρίου, λειτουργεί ολυμπιακών προδιαγραφών πισίνα. Ακόμη, υπάρχουν ανοιχτά γήπεδα τένις και ταρτάν για τρέξιμο, όπως και ένα γήπεδο ποδοσφαίρου 5Χ5.

Πηγή: Facebook (Δήμος Ωραιοκάστρου)

#3 Παιδική Χαρά Κονταξοπούλειου. Οι πύλες της παιδικής χαράς στο πάρκο του Κονταξοπούλειου Δημοτικού Γυμναστηρίου στο Ωραιόκαστρο άνοιξαν ένα απόγευμα του Ιουνίου και όλοι εμείς οι λίγο μεγαλύτεροι ζηλέψαμε αρκετά μ’ αυτό που αντικρίσαμε.

Μία παιδική χαρά που συνδυάζει το παιχνίδι και τη διασκέδαση με την εκπαίδευση, καθώς κάποια όργανα δραστηριοτήτων έχουν θεματολογία, όπως «αυτοκίνητο», «καιρός», «μπορείτε να συλλαβίσετε», «παγκόσμιος χάρτης», «ρολόι», «υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης», «μουσική», «γίνε ο πρώτος», «ακολουθώ την γραμμή» και «νούμερα» κ.ά..

#4 Cine Ωραιόκαστρο. Στην οδό Μακεδονικού Αγώνα & Ζάππα, στο Ωραιόκαστρο, εντός του Εμπορικού Κέντρου «Castle Mall», λειτουργεί θερινός κινηματογράφος 220 θέσεων. Το cinema είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, οπότε αν είναι καλοκαίρι και το Cine Ωραιόκαστρο βρίσκεται σε λειτουργία, μην χάσεις την ευκαιρία να απολαύσεις μία ταινία κάτω από τα αστέρια, μαζί με την δροσιά που – σίγουρα- θα έχει στην περιοχή λόγω της τοποθεσίας της.

Πηγή: Facebook (Cine Ωραιόκαστρο)

#5 Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής στο Παλαιόκαστρο. Μία εξαιρετική υπαίθρια τοποθεσία, που αξίζει να επισκεφθείς ανεξαρτήτως αν σε έχουν καλέσει σε κάποιο γάμο ή σε κάποια βάφτιση, μιας και ο χώρος ενδείκνυται για τέτοιες περιστάσεις. Ένας υπέροχος χώρος πρασίνου για να βρεθείς, ιδιαίτερα αν είναι και καλός ο καιρός.

Πηγή: Facebook (Δήμος Ωραιοκάστρου)

Δείτε επίσης:

Βόλτα στη Σταυρούπολη – 9 στάσεις που πρέπει να κάνεις!

Βόλτα στα Μετέωρα – 4 στάσεις που πρέπει να κάνεις!

Βόλτα στον Εύοσμο – 5 στάσεις που πρέπει να κάνεις!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα