Για ποιους λόγους αυξήθηκαν οι τροφικές δυσανεξίες;

Η αύξηση των αναφορών για δυσανεξίες και αλλεργίες τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει ανησυχία τόσο στους καταναλωτές όσο και στους ειδικούς υγείας.

Μυρτώ Τούλα
για-ποιους-λόγους-αυξήθηκαν-οι-τροφικ-1177101
Μυρτώ Τούλα

Φούσκωμα στην κοιλιά, καούρες, παλινδρομήσεις. Οι δυσανεξίες σε τροφές είναι ένα αιώνιο πρόβλημα που ταλαιπωρεί αρκετό κόσμο. Ωστόσο, η αύξηση των αναφορών για δυσανεξίες και αλλεργίες τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει ανησυχία τόσο στους καταναλωτές όσο και στους ειδικούς υγείας.

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση των δυσανεξιών στα φαγητά. Η ρύπανση και η χρήση χημικών ουσιών στην καλλιέργεια τροφίμων έχουν αυξήσει την έκθεση σε τοξίνες, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να προκαλέσουν δυσανεξίες. Οι σύγχρονες διατροφικές συνήθειες, που περιλαμβάνουν τη συχνή κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη δυσανεξιών λόγω των προσθέτων και των συντηρητικών που περιέχουν.

Σημαντικός παράγοντας επίσης, είναι η γενετική προδιάθεση. Ορισμένα άτομα είναι πιο ευάλωτα στην ανάπτυξη δυσανεξιών λόγω κληρονομικότητας. Επιπλέον, η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών η οποία προκλήθηκε με την πανδημία του COVID, μπορεί να διαταράξει τη μικροχλωρίδα του εντέρου, η οποία είναι σημαντική για την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.

Οι δυσανεξίες στα φαγητά μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Συμπτώματα όπως φούσκωμα, κοιλιακό άλγος, διάρροια ή δυσκοιλιότητα παρατηρούνται σε άτομα με δυσανεξίες στα φαγητά. Σε ορισμένους, εμφανίζονται επίσης, εξανθήματα, κνησμός και άλλες δερματικές αντιδράσεις. Ενώ, η αίσθηση συνεχούς κόπωσης και η έλλειψη ενέργειας μπορεί να είναι αποτέλεσμα της δυσανεξίας σε ορισμένα τρόφιμα.

Εκτιμάται ότι το 45% του πληθυσμού έχει κάποια τροφική δυσανεξία, σύμφωνα με παγκόσμιες έρευνες. Τα συμπτώματά της εκδηλώνονται εντός 2 έως 72 ωρών μετά την κατανάλωση της τροφής και συνήθως συνδέεται με χρόνια προβλήματα υγείας. Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι αφαιρούν από τη διατροφή τους τις τροφές στις οποίες παρουσιάζουν δυσανεξία όχι μόνο προστατεύουν τον οργανισμό τους από τις δυσάρεστες συνέπειες και την δυσφορία των συμπτωμάτων, αλλά τον βοηθούν να απαλλαγεί από περιττά κιλά και κατακράτηση υγρών για την οποία συχνά ευθύνονται οι δυσανεξίες καθώς η αύξηση βάρους από τις δυσανεξίες, προκαλείται από τα φουσκώματα και όχι από τα λίπη.

Οι τροφές στις οποίες παρουσιάζουν δυσανεξία οι περισσότεροι είναι το σιτάρι είναι τροφές που περιέχουν γλουτένη (π.χ. βρόμη, σίκαλη), το άσπρο αλεύρι, η σόγια, οι ξηροί καρποί και κυρίως τα φιστίκια, τα αυγά και τα ψάρια.

Η διατροφολόγος Ναταλία Κολοκοτρώνη, αναφέρει, πως οι δυσανεξίες στα φαγητά έχουν όντως αυξηθεί και αυτό είναι μια απόρροια των πολλών επεξεργασμένων τροφών στην διατροφή μας και της πολλής ζάχαρης που καταναλώνουμε πια και δυστυχώς επηρεάζουν τη χλωρίδα του εντέρου: “Έτσι, δημιουργείται προβλήματα τόσο στο πεπτικό μας σύστημα (όπως φουσκώματα, αέρια, διάρροιες κλπ) όσο και δερματολογικά προβλήματα (ακμή και κνίδωση). Η τροφική δυσανεξία μερικές φορές συγχέεται ή χαρακτηρίζεται εσφαλμένα ως τροφική αλλεργία. Αυτές οι δύο καταστάσεις μοιάζουν στη συμπτωματολογία αλλά δεν είναι ταυτόσημες.  Η τροφική δυσανεξία έχει παρόμοια πεπτικά συμπτώματα με την τροφική αλλεργία , τα οποία μπορεί να εμφανιστούν και την επόμενη μέρα. Συχνά ο εντοπισμός τους είναι δύσκολος καθώς το άτομο δε γνωρίζει την αιτία της συμπτωματολογίας. Επίσης, στη δυσανεξία επισημαίνεται πως επηρεάζεται ο μεταβολισμός όχι το ανοσοποιητικό σύστημα, εντοπίζεται καίριο πρόβλημα αφομοίωσης, απορρόφησης και μεταβολισμού  τροφών, η έλλειψη κάποιου ενζύμου και η μη ενεργοποίηση και παραγωγή του ανοσοποιητικού συστήματος.

Για να αποφύγουμε τις δυσανεξίες χρειαζόμαστε την κατάλληλη διατροφική παρέμβαση, θεραπεία και ενίσχυση του οργανισμού μας με την κατάλληλη αγωγή συμπληρωμάτων! Οι πιο γνωστές δυσανεξίες είναι η δυσανεξία στην λακτόζη και στην γλουτένη όπου η διάγνωση τους γίνεται με ιατρικές εξετάσεις και μόνο σε γιατρούς ! Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορα τεστ δυσανεξίας που οι τιμές τους ξεκινούν από τα 100 και μπορούν φτάσουν και τα 500 ευρώ που σύμφωνα με το υπουργείο υγείας μέχρι στιγμής δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά η αποτελεσματικότητα τους ! Σε καμία περίπτωση τα τεστ δυσανεξίας δεν θα πρέπει να συγχέονται με την απώλεια βάρους και να χρησιμοποιούνται από ειδικούς για αυτό τον σκοπό ! Η διάρκεια των συμπτωμάτων υπολογίζεται στα 20 με 30 λεπτά από την ώρα κατανάλωσης της τροφής. Αφού, τα άτομα εξεταστούν από τον ιατρό τους θα πρέπει να επισκεφθούν έναν διατροφολόγο, για να γίνει ένας σωστός σχεδιασμός προγράμματος, συνδυασμός τροφών και γευμάτων. Έτσι, θα ανακουφιστούν από τα συμπτώματα και θα γνωρίζουν τι τους προκαλεί αυτό το αίσθημα της δυσφορίας.”

Η διαχείριση των δυσανεξιών στα απαιτούμενα συνδυασμό διατροφικών αλλαγών και ιατρικής παρακολούθησης φαγητών. Εξέταση και Διάγνωση: Η γνώση των δυσανεξιών μέσω εξετάσεων alpha γνωστικών εργαλείων είναι το πρώτο βήμα για τη διαχείριση. Οι διατροφολόγοι μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη ενός ισορροπημένου διαιτολογίου που αποκλείει τα προβληματικά τρόφιμα. Η αύξηση των δυσανεξιών στα φαγητά είναι σημαντική για την υγεία του σύγχρονου ανθρώπου.  

 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα